Okres jesienno-zimowy to doskonały czas na przygotowanie różnych nalewek. My polecamy wam cytrynówkę na miodzie. Ta niezwykle otrzeźwiająca i aromatyczna nalewka, nie tylko doskonale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych.
Dlaczego warto pić cytrynówkę?
Nalewka cytrynowa posiada wiele właściwości zdrowotnych. Pamiętajcie jednak, aby pić ją z umiarem. Co może wam dać regularne picie cytrynówki w małych dawkach?
- zmniejszy skutki przeziębienia
- poprawia odporność
- dostarcza organizmowi dużej dawki witaminy C
- jest dobra na niestrawność
- ma właściwości oczyszczające
- to doskonały środek rozgrzewający
Jak przygotować cytrynówkę na miodzie?
Przygotowanie cytrynówki jest bardzo proste. Zróbcie ją i cieszcie się jej wspaniałymi walorami.
Składniki:
- spirytus 1,5 l
- miód płynny akacjowy lub lipowy 600 g
- soczyste cytryny - 6
- cukier 400 g
- woda 2,5 l
Przygotowanie:
- Na samym początku sparzcie cytryny, a potem je osuszcie.
- Zetrzyjcie skórkę na tarce o małych oczkach (zetrzyjcie tylko żółtą część skóry, ponieważ albedo, czyli biała część ma gorzki smak i lepiej, żeby nie było jej w nalewce).
- Startą skórkę wrzućcie do słoja i zalejcie spirytusem.
- Taki nalew odstawcie na noc.
- Cytryny pokrójcie na pół i wyciśnijcie sok, a w następnej kolejności wlejcie go do garnka.
- Sok połączcie z wodą, cukrem i miodem.
- Podgrzewajcie aż cukier i miód się całkowicie rozpuszczą.
- Płyn po ostudzeniu przecedźcie przez sitko do słoja wielofunkcyjnego.
- Następnego dnia przecedźcie spirytus, usuńcie skórkę cytryny i połączcie go z płynem z soku cytryn.
- Dokładnie zamieszajcie i pozostawcie w słoju na 7 dni - trzymajcie go w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
- Po siedmiu dniach filtrujcie nalewkę przez sitko z gazą i rozlejcie do butelek.
- Nalewkę należy pić po schłodzeniu.
Źródło: piwniczkachomiczka.pl