Okres jesienno-zimowy to doskonały czas na przygotowanie różnych nalewek. My polecamy wam cytrynówkę na miodzie. Ta niezwykle otrzeźwiająca i aromatyczna nalewka, nie tylko doskonale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych.

Dlaczego warto pić cytrynówkę?

Nalewka cytrynowa posiada wiele właściwości zdrowotnych. Pamiętajcie jednak, aby pić ją z umiarem. Co może wam dać regularne picie cytrynówki w małych dawkach? 

  • zmniejszy skutki przeziębienia
  • poprawia odporność
  • dostarcza organizmowi dużej dawki witaminy C
  • jest dobra na niestrawność
  • ma właściwości oczyszczające
  • to doskonały środek rozgrzewający

Jak przygotować cytrynówkę na miodzie?

Przygotowanie cytrynówki jest bardzo proste. Zróbcie ją i cieszcie się jej wspaniałymi walorami.

Składniki:

  • spirytus 1,5 l
  • miód płynny akacjowy lub lipowy 600 g
  • soczyste cytryny - 6
  • cukier 400 g
  • woda 2,5 l

Przygotowanie:

  1. Na samym początku sparzcie cytryny, a potem je osuszcie.
  2. Zetrzyjcie skórkę na tarce o małych oczkach (zetrzyjcie tylko żółtą część skóry, ponieważ albedo, czyli biała część ma gorzki smak i lepiej, żeby nie  było jej w nalewce).
  3. Startą skórkę wrzućcie do słoja i zalejcie spirytusem.
  4. Taki nalew odstawcie na noc.
  5. Cytryny pokrójcie na pół i wyciśnijcie sok, a w następnej kolejności wlejcie go do garnka.
  6. Sok połączcie z wodą, cukrem i miodem.
  7. Podgrzewajcie aż cukier i miód się całkowicie rozpuszczą.
  8. Płyn po ostudzeniu przecedźcie przez sitko do słoja wielofunkcyjnego.
  9. Następnego dnia przecedźcie spirytus, usuńcie skórkę cytryny i połączcie go z płynem z soku cytryn.
  10. Dokładnie zamieszajcie i pozostawcie w słoju na 7 dni - trzymajcie go w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
  11. Po siedmiu dniach filtrujcie nalewkę przez sitko z gazą i rozlejcie do butelek.
  12. Nalewkę należy pić po schłodzeniu.

Źródło: piwniczkachomiczka.pl

Zobacz także: