Jak zrobić ciasto rurociąg? Nie potrzebujecie do niego nawet piekarnika
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić ciasto „rurociąg"? Nie potrzebujecie do niego nawet piekarnika

Co powiecie na pyszne ciasto z rurek? Zrobicie je w mig i to bez pieczenia!

Czy słyszeliście kiedyś o cieście o wymyślnej nawie „rurociąg”? To proste i bardzo smaczne ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujecie nawet piekarnika. Jak je zrobić? Przepis jest banalny i zajmie wam dosłownie chwilę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto „rurociąg”

Ciasto „rurociąg” to proste w przygotowaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser do kawy czy herbaty. Jego nazwa wywodzi się od popularnych rurek, czyli podłużnych ciastek nadziewanych różnymi kremami.

Rurki takie bez problemu znajdziecie w sklepie w dziale z ciastkami. Kupcie je i przygotujcie z nich to przepyszne ciasto. Zaserwujcie je znajomym a zachwytom nie będzie końca. Co ważne – do zrobienia tego smakowitego ciasta nie potrzebujecie nawet piekarnika. Deser robi się błyskawicznie, trzeba tylko poczekać aż dobrze się schłodzi przed podaniem. Jak zrobić ciasto rurociąg? Podajemy wam przepis.

Zobacz także
Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Potrzebne będzie jeszcze 1 składnik, także może być z resztek.

Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Dodajcie owoce lub… resztki po owocach

Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach

Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach

Składniki (na dużą blachę):

  • 400 g rurek nadziewanych kremem czekoladowym, śmietankowym lub orzechowym
  • 400 g kwadratowych herbatników
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • opakowanie śmietan-fixsu
  • 200 g masy kajmakowej
  • kakao (bez dodatku cukru) do posypania

Przygotowanie:

  1. Ubijcie na sztywno kremówkę z dodatkiem śmietan-fixu i cukru pudru.
  2. Małymi porcjami, ciągle mieszając, dodajcie mascarpone i dokładnie wszystko połączcie.
  3. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  4. Ułóżcie na niej pierwszą warstwę herbatników i wyłóżcie połowę kremu śmietankowego.
  5. Na tym ułóżcie rurki z kremem, najlepiej w dwóch rządkach, obok siebie.
  6. Przykryjcie je drugą porcją kremu, a na to znów ułóżcie herbatniki.
  7. Wierzch posmarujcie masą kajmakową i posypcie kakao.
  8. Ciasto odstawcie do lodówki i trzymajcie je tam od czterech do pięciu godzin, aby się dobrze schłodziło.

Ciasto „rurociąg" będzie świetnie pasowało do kawy i herbaty. Jesteśmy pewni, że wszyscy poproszą was o przepis.

Źródło: msn.com.pl

Ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych. Zrobicie je w 10 minut
Newsy
Ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych. Zrobicie je w 10 minut
Do tego ciasta potrzebujecie tylko 4 składników. Szybko się robi, jeszcze szybciej znika z blachy.

Nie każdy lubi i potrafi piec ciasta, nie wszyscy mają czas i cierpliwość, by to zrobić. Z pomocą przychodzą proste desery bez pieczenia, które są tak łatwe do wykonania, że możecie zrobić je razem z dziećmi. Do ich wykonania naprawdę nie potrzeba specjalnych umiejętności. W dodatku potrzebujecie tylko kilku łatwo dostępnych składników! Lekkie serniki na zimno z galaretką i owocami, napoleonka bez pieczenia, ciasto w stylu Rafaello, pysznej krówki czy 3-Bita – jest w czym wybierać. Taki „wypiek” doskonale sprawdzi się, gdy macie ochotę na coś w miarę szybkiego i łatwego do kawy albo gdy goście spontanicznie zapowiedzą się z wizytą kilka godzin wcześniej. Poniższe ciasto możecie lekko zmodyfikować i dodać np. startą czekoladę do kremu, kawałki bananów, truskawek albo pokrojoną w kostkę galaretkę. Przepis na szybkie ciasto z kremem z mascarpone i śmietanki Składniki 500g mascarpone 600ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1-2 paczki słomek ptysiowych, podłużnych biszkoptów lub herbatników Przygotowanie Zimną śmietankę kremówkę wlejcie do miski i ubijcie na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodawajcie partiami serek mascarpone i miksujcie na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Możecie również zrobić to trzepaczką. W razie potrzeby dodajcie więcej cukru pudru, jeśli masa nie jest wystarczająco słodka. Większą prostokątną blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóżcie warstwę biszkoptów, herbatników lub słomek ptysiowych. Posmarujcie je warstwą gotowego kremu. Wierzch przykryjcie kolejną warstwą ciastek. Wstawcie do lodówki na kilka godzin, żeby ciastka zmiękły, a krem lekko stężał. Smacznego! Czytaj także:...

stefanka bez pieczenia
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Stefanka bez pieczenia to doskonały deser do kawy i herbaty. Dodajcie 1 składnik a jej smak powali was na kolana
Tradycyjne ciasto Stefanka jest dość pracochłonne do przygotowania, jednak w wersji bez pieczenia przygotowuje się je w kilka chwil. Dzięki dodaniu jednego sekretnego składnika jest jeszcze lepsze w smaku. Sprawdźcie sami!

Stefanka to klasyczne ciasto na spodzie miodowym z kremem z kaszy manny. Jest podawane do kawy podczas wielu uroczystości, jak i na co dzień. W tradycyjnej wersji wymaga trochę czasu do przygotowania. Wersja słodkości bez pieczenia jest znacznie szybsza w przyrządzeniu. Idealnie sprawdzi się w razie niespodziewanych gości bądź jako popołudniowy deser. Dodanie jednego składnika podczas przygotowań znacznie bardziej podkręca jej smak. Sekretny dodatek do Stefanki Szybka Stefanka na spodzie z herbatników to idealny deser dla zabieganych. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Wystarczy wyposażyć się w kilka produktów, by przyrządzić pyszne ciasto. Ekspresowa Stefanka będzie jeszcze lepsza w smaku, jeśli podczas gotowania masy z kaszy manny do garnka dodacie kakao. To dodatek, który zdecydowanie urozmaici tradycyjny deser i podkręci jego smak. Takie ciasto z pewnością zaskoczy bliskich i nim się obejrzycie, zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Przepis na Stefankę na herbatnikach z dodatkiem kakao Składniki: 450 g herbatników 1 litr mleka 1 szklanka cukru 200 g masła 1 szklanka kaszy manny 1 torebka herbaty 3 łyżki kakao Przygotowanie:  Przygotujcie blaszkę o wymiarach 22 x 28 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Zaparzcie herbatę z jednej torebki, a następnie odstawcie ją do całkowitego ostudzenia. Do garnka wlejcie litr mleka. Do niego dodajcie szklankę cukru oraz masło. Naczynie ze składnikami postawcie na kuchence i zacznijcie gotować na niewielkim ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, do garnka dodajcie kaszę manną oraz kakao. Całość dokładnie wymieszajcie do momentu zgęstnienia, aby nie pojawiły się grudki. W blaszce ułóżcie pierwszą warstwę herbatników zamoczonych w herbacie. Na nie wyłóżcie połowę gorącej masy z kaszą manną. Później na masie,...

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami idealnie pasuje do kawy i herbaty. Proste i szybkie do zrobienia, z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Czekoladowe ciasto z truskawkami to klasyka wiosennych wypieków W sezonie na truskawki warto wykorzystać je do ciast. Świetnie smakują podane z pieprzem i balsamico – to połączenie naprawdę was zaskoczy. Możecie dodać je również do wielu ciast: serników na zimno, biszkoptu, kruchej tarty z truskawkami. Możliwości jest naprawdę wiele, a truskawki to bardzo uniwersalny owoc.  Misia5, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się wspaniałym przepisem na pyszne ciasto czekoladowe z kremem, truskawkami i galaretką. Jest łatwe do zrobienia, doskonale pasuje do kawy i herbaty, możecie zrobić je na weekend na deser albo gdy spodziewacie się gości. Ciasto czekoladowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto 340 g mąki pszennej typ 405 250 g masła  120 g cukru pudru 6 jaj 2 łyżki cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 400 g truskawek Składniki na krem 1-2 opakowania kremu do karpatki Dodatkowo  300 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie W dużej misce utrzyjcie na puch miękkie masło razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodajcie żółtka i wodę, a następnie przesiejcie przez sito do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubijcie na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Obie masy delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Okrągłą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do formy wlejcie ciasto, a na jego wierzchu ułóżcie umyte truskawki bez szypułek. Ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Wystudźcie. Galaretkę wymieszajcie z mniejszą ilością wody, niż jest podane na opakowaniu. Dokładnie...

kwaśniewska
Pixabay/ONS.pl
Newsy
Kiedyś Jolanta Kwaśniewska uczyła Polaków jak jeść bezę, dziś podajemy przepis jak łatwo ją zrobić
Małe beziki czy wielkie bezowe torty, nie ma osoby, która by przeszła obok takich słodkości obojętnie. Wyglądają imponująco i świetnie smakują.

Bezę w Polsce rozpromowała była Pierwsza Dama, Jolanta Kwaśniewska. Podczas prowadzenia jednego ze swoich programów telewizyjnych, uczyła swoich odbiorców jak poprawnie ją jeść. Niby nic trudnego, a jednak! Jeśli beza składa się z dwóch części i kremu, to wówczas krem zjada się łyżeczką a blaty bezowe ręką. Przez żołądek do serca Ciasto bezowe prezentuje się wybornie, a w połączeniu z delikatnym kremem z mascarpone, można nazwać mistrzostwem świata. Przygotowaliśmy dla Was przepis na bezę z adwokatem i truskawkami, która zachwyci wszystkich gości nie tylko wyglądem, ale i obłędnym smakiem. Jest łatwa w przygotowaniu, a zawsze robi ogromne wrażenie na gościach. Sprawdźcie sami! Składniki: Beza: 6 białek 320 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu winnego białego szczypta soli Krem: 250 mg śmietany kremówki 500 mg mascarpone 5 kieliszków likieru adwokat 4 łyżki cukru Truskawki Wykonanie: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dokładnie je umyjcie, a następnie rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek.  Białka ubijcie na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Później stopniowo dodawajcie cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie idealnie biała oraz błyszcząca, dodajcie do niej ocet winny i mąkę ziemniaczaną. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Na dużej blaszce wyłóżcie papier do pieczenia. Odrysujcie na nim dwa okręgi równej wielkości. Aby ułatwić sobie pracę, możecie do odrysowania wykorzystać miskę lub talerz. Za pomocą rękawa cukierniczego, wyciśnijcie bezę na kształty odrysowanych wcześniej okręgów. Jedna z nich powinna mieć wyższe brzegi. Tak przygotowaną blachę wstawcie do...