
Czy słyszeliście kiedyś o cieście o wymyślnej nawie „rurociąg”? To proste i bardzo smaczne ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujecie nawet piekarnika. Jak je zrobić? Przepis jest banalny i zajmie wam dosłownie chwilę.
Przepis na ciasto „rurociąg”
Ciasto „rurociąg” to proste w przygotowaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser do kawy czy herbaty. Jego nazwa wywodzi się od popularnych rurek, czyli podłużnych ciastek nadziewanych różnymi kremami.
Rurki takie bez problemu znajdziecie w sklepie w dziale z ciastkami. Kupcie je i przygotujcie z nich to przepyszne ciasto. Zaserwujcie je znajomym a zachwytom nie będzie końca. Co ważne – do zrobienia tego smakowitego ciasta nie potrzebujecie nawet piekarnika. Deser robi się błyskawicznie, trzeba tylko poczekać aż dobrze się schłodzi przed podaniem. Jak zrobić ciasto rurociąg? Podajemy wam przepis.
Składniki (na dużą blachę):
- 400 g rurek nadziewanych kremem czekoladowym, śmietankowym lub orzechowym
- 400 g kwadratowych herbatników
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- opakowanie śmietan-fixsu
- 200 g masy kajmakowej
- kakao (bez dodatku cukru) do posypania
Przygotowanie:
- Ubijcie na sztywno kremówkę z dodatkiem śmietan-fixu i cukru pudru.
- Małymi porcjami, ciągle mieszając, dodajcie mascarpone i dokładnie wszystko połączcie.
- Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Ułóżcie na niej pierwszą warstwę herbatników i wyłóżcie połowę kremu śmietankowego.
- Na tym ułóżcie rurki z kremem, najlepiej w dwóch rządkach, obok siebie.
- Przykryjcie je drugą porcją kremu, a na to znów ułóżcie herbatniki.
- Wierzch posmarujcie masą kajmakową i posypcie kakao.
- Ciasto odstawcie do lodówki i trzymajcie je tam od czterech do pięciu godzin, aby się dobrze schłodziło.
Ciasto „rurociąg" będzie świetnie pasowało do kawy i herbaty. Jesteśmy pewni, że wszyscy poproszą was o przepis.
Źródło: msn.com.pl