Czy słyszeliście kiedyś o cieście o wymyślnej nawie „rurociąg”? To proste i bardzo smaczne ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujecie nawet piekarnika. Jak je zrobić? Przepis jest banalny i zajmie wam dosłownie chwilę.

Przepis na ciasto „rurociąg”

Ciasto „rurociąg” to proste w przygotowaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser do kawy czy herbaty. Jego nazwa wywodzi się od popularnych rurek, czyli podłużnych ciastek nadziewanych różnymi kremami.

Rurki takie bez problemu znajdziecie w sklepie w dziale z ciastkami. Kupcie je i przygotujcie z nich to przepyszne ciasto. Zaserwujcie je znajomym a zachwytom nie będzie końca. Co ważne – do zrobienia tego smakowitego ciasta nie potrzebujecie nawet piekarnika. Deser robi się błyskawicznie, trzeba tylko poczekać aż dobrze się schłodzi przed podaniem. Jak zrobić ciasto rurociąg? Podajemy wam przepis.

Zobacz także:

Składniki (na dużą blachę):

  • 400 g rurek nadziewanych kremem czekoladowym, śmietankowym lub orzechowym
  • 400 g kwadratowych herbatników
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • opakowanie śmietan-fixsu
  • 200 g masy kajmakowej
  • kakao (bez dodatku cukru) do posypania

Przygotowanie:

  1. Ubijcie na sztywno kremówkę z dodatkiem śmietan-fixu i cukru pudru.
  2. Małymi porcjami, ciągle mieszając, dodajcie mascarpone i dokładnie wszystko połączcie.
  3. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  4. Ułóżcie na niej pierwszą warstwę herbatników i wyłóżcie połowę kremu śmietankowego.
  5. Na tym ułóżcie rurki z kremem, najlepiej w dwóch rządkach, obok siebie.
  6. Przykryjcie je drugą porcją kremu, a na to znów ułóżcie herbatniki.
  7. Wierzch posmarujcie masą kajmakową i posypcie kakao.
  8. Ciasto odstawcie do lodówki i trzymajcie je tam od czterech do pięciu godzin, aby się dobrze schłodziło.

Ciasto „rurociąg" będzie świetnie pasowało do kawy i herbaty. Jesteśmy pewni, że wszyscy poproszą was o przepis.

Źródło: msn.com.pl