Każde ciasto, a zwłaszcza drożdżowe, które jest doskonale wyrośnięte i napowietrzone, może smakować jeszcze lepiej, gdy na wierzchu znajduje się pyszna kruszonka. Nie żałujcie jej!  Dodawajcie zawsze dużo kruszonki na wierzch ciasta, a nie zostaną po niej nawet okruszki.

Posypka z kruchego ciasta zdobi wierzch wielu wypieków. Zapewnia dodatkowy, słodki smak, ale też odpowiada za niezwykłą teksturę oraz atrakcyjny wygląd ciast i bułek słodkich. Ciasto drożdżowe posypane dodatkowo kruszonką kusi na stole. Jeśli chcecie, by nikt nie mógł oprzeć się waszym wypiekom, koniecznie wykończcie kruszonką ciasto, drożdżówkę lub placek z owocami.

Przepis na łatwą kruszonkę

Kruszonkę bardzo łatwo zrobić - to jedna z prostszych spraw przy przyrządzaniu dowolnego ciasta. Poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący adept pieczenia i gotowania. 

Składniki na kruszonkę:

  • masło
  • mąka pszenna
  • cukier 

Proporcje składników w kruszonce

Te trzy składniki dokładnie ze sobą połączone, tworzą tę przepyszną ozdobę ciast. Ważne jest też dobranie odpowiednich proporcji. Proponujemy zmieszanie ze sobą masła, mąki i cukru w stosunku 1:2:1. Oznacza to, że na przykład biorąc 100 g masła, musicie wziąć 2 razy więcej mąki (200 g) i tyle samo cukru. Taka kruszonka będzie łatwa do wyrobienia, krucha, słodka i przepyszna.

Zobacz także:

Przygotowanie kruszonki:

  1. Wyjmijcie masło z lodówki, powinno być zimne.
  2. Sypkie składniki włóżcie do miseczki i wymieszajcie ze sobą. 
  3. Dodajcie pokrojone na mniejsze kostki masło.
  4. Wyrabiajcie kruszonkę, ugniatając ją przez kilka minut palcami. Upewnijcie się, że składniki są dokładnie połączone.
  5. Gotową kruszonkę schłodźcie w lodówce przez ok. 30 minut przed wyłożeniem na ciasto lub drożdżówki.

Jaki cukier wybrać do kruszonki?

Do kruszonki możecie wykorzystać różne rodzaje cukru. Wiele osób uwielbia cukier w kryształkach, bo nadaje kruszonce ciekawą teksturę. Jeśli nie należycie do wielbicieli strzelających w zębach kryształków cukru, wybierzcie cukier puder.

Kruszonka na cukrze pudrze będzie bardziej gładka. Możecie też wykorzystać brązowy cukier, który ma bardziej karmelowy aromat. Jeśli chcecie uzyskać ciekawą wariację smakową, dodajcie do kruszonki trochę cynamonu - pasuje on szczególnie do ciast z owocami.