Przepis na idealną kruszonkę. Trzymajcie się tej proporcji, a zrobicie ją z zamkniętymi oczami
Adobe Stock
Newsy

Przepis na idealną kruszonkę. Trzymajcie się tej proporcji, a zrobicie ją z zamkniętymi oczami

Też nie wyobrażacie sobie ciasta drożdżowego bez kruszonki na wierzchu? Przygotujcie ją ekspresowo, wykorzystując nasz sposób!

Miękkie ciasto drożdżowe, które jest doskonale wyrośnięte i napowietrzone, może smakować jeszcze lepiej, gdy na wierzchu znajduje się pyszna kruszonka. Nie żałujcie jej!  Dodawajcie zawsze dużo na wierzch ciasta, kruszonka ma naprawdę wielu zwolenników. Po cieście drożdżowym z kruszonką nie zostaną nawet okruszki!

Kruszonka zdobi wierzch wielu wypieków. Zapewnia zarówno dodatkowy słodki smak, ale też odpowiada za niezwykłą teksturę oraz atrakcyjny wygląd ciast i bułek słodkich. Ciasto drożdżowe posypane dodatkowo kruszonką kusi na stole. Jeśli chcecie, by nikt nie mógł oprzeć się waszym wypiekom, koniecznie wykończcie kruszonką ciasto, drożdżówkę lub placek z owocami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na łatwą kruszonkę

Kruszonkę bardzo łatwo zrobić! To jedna z prostszych spraw przy wyrobie ciasta drożdżowego. Jeśli udało wam się wyrobić ciasto i poradzić sobie z tym, by pięknie wyrosło, na pewno dacie radę przygotować kruszonkę z prostych składników.

Składniki na kruszonkę:

  • Masło
  • Mąka pszenna
  • Cukier 

Proporcje składników w kruszonce

Te trzy składniki dokładnie ze sobą połączone, tworzą tę przepyszną ozdobę ciast. Ważne jest też dobranie odpowiednich proporcji tych składników. Proponujemy zmieszanie ze sobą masła, mąki i cukru w stosunku 1:2:1. Oznacza to, że na przykład biorąc 100 g masła, musicie wziąć 2 razy więcej mąki (200 g) i tyle samo cukru. Taka kruszonka będzie łatwa do wyrobienia, krucha, słodka i przepyszna.

Przygotowanie kruszonki:

  1. Wyjmijcie masło z lodówki, powinno być zimne.
  2. Sypkie składniki włóżcie do miseczki i wymieszajcie ze sobą. 
  3. Dodajcie pokrojone na mniejsze kostki masło.
  4. Wyrabiajcie kruszonkę, ugniatając ją przez kilka minut palcami. Upewnijcie się, że składniki są dokładnie połączone.
  5. Gotową kruszonkę schłodźcie w lodówce przez ok. 30 minut przed wyłożeniem na ciasto lub drożdżówki.
Zobacz także
Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”

Tę szarlotkę zrobicie bez jajek i mozolnego zagniatania. Trzeba tylko dodać do niej ten 1 składnik

Tę szarlotkę zrobicie bez jajek i mozolnego zagniatania. Trzeba tylko dodać do niej ten 1 składnik

Jaki cukier wybrać do kruszonki?

Do kruszonki możecie wykorzystać różne rodzaje cukru. Wiele osób uwielbia cukier w kryształkach, bo nadaje kruszonce ciekawą teksturę. Jeśli nie należycie do wielbicieli strzelających w zębach kryształków cukru, wybierzcie cukier puder.

Kruszonka na cukrze pudrze będzie bardziej gładka. Możecie też wykorzystać brązowy cukier, który ma bardziej karmelowy aromat. Jeśli chcecie uzyskać ciekawą wariację smakową, dodajcie do kruszonki trochę cynamonu! Pasuje on szczególnie do ciast z owocami.

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, aby ciasto drożdżowe miało piękny, żółty kolor? Oto sekretny trik naszych babć
Drożdżówka z kruszonką to dla wielu osób powrót do dzieciństwa, gdyż to babcie przygotowywały to ciasto ze sporą ilością kruszonki. Ciasto drożdżowe było miękkie, pachnące i żółte. Zawsze wychodziło idealnie, a to wszystko za sprawą jednego, babcinego patentu!

Ciasto drożdżowe to jedno z najpowszechniejszych i najczęściej przygotowywanych wypieków. Występuje ono w różnych formach oraz z różnymi dodatkami, jednak dla wielu osób przypomina czasy dzieciństwa. Takie ciasto było zazwyczaj przyrządzane przez babcie, które podawały jeszcze ciepłą drożdżówkę ze sporą ilością kruszonki oraz kubkiem letniego mleka. To jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z tego okresu, kojarzące się z beztroską i pysznym babcinym ciastem. Co dodać do ciasta drożdżowego? Co region to inny przepis na to ciasto. Istnieje szereg różnych sposobów jego przygotowania oraz dodatków, które można dodać przed pieczeniem. Ciasto drożdżowe można przygotować w większej formie, keksówce bądź w postaci małych bułeczek. Można je nadziać wieloma farszami, z wierzchu ułożyć świeże owoce lub klasycznie posypać kruszonką. Ostatnia opcja jest chyba najpopularniejszą formą przygotowywania ciasta drożdżowego. Po upieczeniu można posmarować je odrobiną masła bądź podać z dżemem. Obowiązkowym dodatkiem jest kubek ciepłego mleka. To ciasto idealnie sprawdza się na wiele okazji, jak i na co dzień. Piękny, żółty kolor ciasta drożdżowego Kolor drożdżówki niekiedy się różni. Najlepiej wyglądają te o kolorze żółtym. Bez wątpienia wówczas kojarzą się z domowymi wypiekami, które przygotowywały babcie. Były pachnące, smaczne i ze sporą ilością kruszonki. Aby przyrządzić takie ciasto, wystarczy zastosować jeden prosty patent. Przed pieczeniem należy dodać do ciasta, żółtka utarte z odrobiną soli. Dzięki temu trikowi po wyjęciu z piekarnika drożdżówka będzie miała piękny kolor oraz zapach, który będzie się unosił po całym domu. Przepis na babcine ciasto drożdżowe z kruszonką Składniki:...

ciasto drozdzowe opada
Flickr
Newsy
Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia
Pieczenie ciast drożdżowych nie jest bardzo trudne, ale trzeba się wystrzegać kilku podstawowych błędów.

Nie ma nic lepszego niż blacha drożdżowego ciasta. Pyszne, pachnące i wyrośnięte ciasto to marzenie każdej osoby, która zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. W dodatku jest dość dietetyczne – ciasto drożdżowe ma najmniej kalorii ze wszystkich ciast. Z tego powodu w rozsądnych ilościach mogą je jeść nawet osoby cierpiące na cukrzycę. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by stosować jak najmniej słodkich dodatków do ciasta w postaci kruszonki, cukru pudru czy powideł. Przepis na ciasto drożdżowe z owocami Gdy zrobicie ciasto z podaną ilością owoców, to nie powinno ono opaść po upieczeniu. I pamiętajcie oczywiście o tym, by drzwiczki piekarnika otworzyć dopiero pod sam koniec pieczenia, by sprawdzić, czy ciasto się już upiekło! Składniki do zaczynu: 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru Składniki do ciasta: 40 dag mąki pszennej typ 550 ¾ szklanki mleka 70 g masła 30 g cukru 2 szklanki owoców 1 jajko Składniki do kruszonki: 60 g mąki pszennej 30 g cukru 30 g schłodzonego masła Przygotowanie: Do miski wlejcie lekko podgrzane dwie łyżki mleka, dodajcie 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 30 g drożdży. Dokładnie wszystko wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce. W tym czasie na stolnicy połączcie ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę, rozcierając je między palcami. Do dużej miski przesiejcie mąkę, wbijcie jedno jajko i wlejcie rozpuszczone masło. Wymieszajcie i wlejcie zaczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia. Niedużą blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem, wlejcie ciasto, przykryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny. Gdy ciasto wyrośnie, ułóżcie na nim owoce i posypcie kruszonką. Wstawcie do piekarnika...

Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w godzinę
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w 60 minut
Ten przepis na klasyczne szybkie, wiosenne ciasto z owocami to gwarantowany hit. Spróbujcie koniecznie.

Mistrzyni smakowitych przepisów Ania Starmach zawsze ma w zanadrzu pomysł na coś dobrego. Kiedy rozpoczyna się sezon na rabarbar i inne pyszne owoce, warto wykorzystać je do zrobienia ciasta ucieranego z przepisu Ani. Dodajcie do niego kruszonkę i wyjdzie idealne!  Zamiast rabarbaru można użyć do niego innych owoców, jednak polecamy wykorzystać sezon i zrobić ciasto właśnie z rabarbarem. Jest pulchne, słodkie, ale z lekką, kwaskową nutą. Wypróbujecie? Przepis na ciasto ucierane z owocami od Ani Starmach Do przygotowania ciasta będą wam potrzebne ulubione owoce sezonowe - na przykład rabarbar - oraz poniższe składniki. Oto lista: Składniki: 400 g rabarbaru (lub innych owoców, np. truskawek, malin, porzeczek albo brzoskwiń) 1 kostka masła 1 szklanka mąki pół szklanki cukru 50 g skrobi ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na kruszonkę: 120 g mąki 60 g cukru pudru 60 g masła 60 g mielonych włoskich orzechów Przygotowanie: Umyjcie rabarbar, obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie na patelnię, wsypcie 3 łyżki cukru i podgrzewajcie cały czas mieszając, aż rabarbar zmięknie, a na patelni zacznie powstawać syrop.  Po usmażeniu odsączcie rabarbar, by nie zaburzył struktury ciasta. Teraz czas na kruszonkę - połączcie wszystkie składniki i wymieszajcie dłońmi. Kruszonka powinna być lekko sypiąca. Odstawcie do lodówki.  Wsypcie do miski zwykły cukier, cukier waniliowy oraz masło i ucierajcie. Następnie, do osobnej miski przesypcie na sitku mąkę, skrobię i dodajcie proszek do pieczenia. Wymieszajcie. Mieszając...