Mięso pieczone z chrupiącą skórką
Gotujmy.pl/Netka
Newsy

Jak zrobić chrupiącą skórkę na mięsie? To najlepszy sposób

Chcecie przyrządzić soczyste, ale chrupiące z zewnątrz mięso? Wykorzystajcie te sposoby!
Anna Urbańska
marzec 22, 2021

Wszyscy wielbiciele mięsa na pewno zgodzą się, że najlepszy kawałek mięsa to taki, który jest soczysty w środku, ale na zewnątrz ma przypieczoną, pyszną skórkę. Taka różnica tekstur to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Chrupiąca skórka nie powstaje jednak zazwyczaj sama. To prawdziwa sztuka, która wymaga umiejętności kulinarnych i wyczucia, ale też wiedzy! Mamy dla was 3 propozycje, dzięki którym przygotowywane mięso będzie zawsze przepysznie chrupiące z zewnątrz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powstaje chrupiąca skórka?

Skórka na mięsie to po prostu bardziej spieczona część, która zostaje poddana działaniu temperatury. Za przypiekanie wszystkich produktów spożywczych na skutek działania wysokiej temperatury jest odpowiedzialna reakcja Millarda. To reakcja chemiczna, która zachodzi na skutek połączenia cukrów z białkiem w wysokiej temperaturze.

Produkty tej reakcji odpowiadają za charakterystyczny smak przypieczonych wyrobów. To dzięki nim mamy skórkę od chleba i skórkę na pieczonym mięsie. To ten sam proces, który wykorzystuje się też przy wypalaniu kawy. Reakcji tej ulega też cukier przy karmelizacji – to dlatego cukier ze śmietanką mogą stworzyć aromatyczny kajmak czy toffee.

Jak zrobić chrupiącą skórkę na mięsie?

Już znacie ten proces, teraz musicie nauczyć się go odpowiednio kontrolować. Mięso, które jest źródłem białka, najlepiej połączyć z czymś, co dostarczy cukrów, by reakcja zaszła. Można to uczynić za pomocą kilku sposobów.

Dodawanie miodu do marynat

Wiecie na pewno, że dobrze jest zamarynować mięso przed upieczeniem. Dodajecie do marynaty miodu? Jeśli tego nie robicie, spróbujcie! Skórka pięknie się karmelizuje. Wykorzystajcie pomysł na dobrą marynatę do mięsa:

  • Olej lub oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Łyżeczka miodu
  • Rozgnieciony ząbek czosnku
  • Rozmaryn
  • Papryka w proszku
  • Papryka chili
  • Majeranek
  • Oregano

Podlewanie mięsa ciemnym piwem

Podlanie mięsa ciemnym piwem to świetny sposób na osiągnięcie chrupiącej skórki! Ciemne piwo jest bogate w cukry, działa więc podobnie do miodu, a jednocześnie nadaje dodatkowego aromatu i zapewnia soczystość.

Posmarowanie mięsa stopionym masłem

Jeśli chcecie upiec mięso i upewnić się, że będzie miało dużo smaku, posmarujcie je odrobiną masła. Tłuszcz to nośnik smaku. Dzięki temu powierzchnia mięsa będzie bardziej równomiernie ogrzewana, a mięso wyjdzie soczyste i chrupiące. Sprawdzi się to szczególnie w przypadku indyka i kurczaka, które mają niską zawartość tłuszczu.

 

Smażenie na patelni, pryskający tłuszcz
Pixabay/ivabalk
Newsy Macie dość pryskającego oleju z patelni i sprzątania całej kuchni? Wystarczy, że podczas smażenia dosypiecie łyżeczkę...
Czegokolwiek byście nie smażyli, proces ogrzewania potrawy na tłuszczu bywa problematyczny. Znamy sposób, dzięki któremu unikniecie dodatkowego sprzątania.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Jeżeli jesteście fanami smażenia beztłuszczowego, nie znacie tego zagadnienia. Większość z was do smażenia używa jednak patelni i tłuszczu. Jak się okazuje, to wcale nie takie proste zadanie. Temperatura smażenia Smażenie odbywa się zazwyczaj w temperaturze znacznie wyższej od 100 stopni. Temperatura smażenia może dochodzić nawet do 200 stopni. Potrawa podczas tego typu obróbki termicznej zmienia kolor, smak, a nawet zapach. Wszystko to wzmaga apetyt, a z chemicznego puntu widzenia dochodzi do połączenia cukrów i białek. Powyższy duet nadaje daniom złocistego koloru. Skórka, która powstaje podczas smażenia sprawia, że potrawy zatrzymują część wody, nie tracąc odpowiedniej soczystości.  Negatywne skutki smażenia  Najbardziej negatywne oddziaływanie na tłuszcz ma właśnie wysoka temperatura. Pod jej wpływem zachodzi cały szereg niekorzystnych pod względem żywieniowym reakcji. Związki powstające w czasie smażenia wpływają w bezpośredni sposób na zmniejszenie wartości odżywczej potrawy. Jakie oleje nadają się do smażenia? Jeśli decydujecie się na obiad podawany z patelni, wybierzcie oleje o przewadze kwasów jednonienasyconych nad wielonienasyconymi. Unikniecie tym samym wylewania resztek płynu po smażeniu. Kwasy jednonienasycone mają bowiem wyższą temperaturę dymienia.  Najlepsze to olej palmowy czy oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Nie należy jedynie smażyć na surowych olejach tłoczonych na zimno. Sprawdzą się w daniach serwowanych jako przekąski, np. w sałatkach. Tłuszcz to ważny element smażenia To właśnie dzięki niemu potrawa jest chrupiąca i złocista. Niestety smażenie na nim nie jest zawsze bezpieczne. Tryskające w powietrze krople mogą was poparzyć albo zdewastować domową kuchnię. Pewien prosty trik pomoże wam zniwelować nadmierny efekt...

Przeczytaj
kurczak na butelce z piwem przepis
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy Kurczak pieczony na butelce z piwem to prawdziwy hit tego Sylwestra. Goście będą oblizywać palce
Kurczak i piwo to połączenie, którego nie boją się nawet najznamienitsi restauratorzy. W końcu w smaku jest naprawdę wyborne. Danie, podkręcone zaskakującą prezentacją w postaci mięsa nadzianego na butelkę, na pewno zachwyci waszych gości!
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Sylwestrowa noc to zdecydowanie dobry czas na wszelkie szaleństwa, nie tylko te modowe, ale również kulinarne. W końcu, kto nie ryzykuje ten szampana nie pije, a w Sylwestra lepiej nie sprawdzać czy to powiedzenie znajduje potwierdzenie w rzeczywistości. Dlatego śmiało upieczcie tego kurczaka na butelce, wasi goście oniemieją z zachwytu! Przepis na kurczaka pieczonego na butelce z piwem Będziecie potrzebować 1 kurczaka w całości 1 butelkę ulubionego piwa  5 ząbków czosnku Przyprawy: sól, curry, papryka słodka Przygotowanie Kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, zarówno zewnątrz jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.  W małej miseczce umieśćcie przyprawy (sól, curry, paprykę), wymieszajcie i natrzyjcie nimi kurczaka z zewnątrz. Czosnek obierzcie i zmiażdżcie przy pomocy noża, a następnie natrzyjcie nim wnętrze kurczaka. Tak przygotowane mięso owińcie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na całą noc (możecie też zawekować kurczaka). Butelkę z piwem należy dokładnie oczyścić. Najlepiej będzie jak włożycie ją na ok. 40 minut do wody, a następnie zdejmiecie etykietę i umyjecie całość pod bieżącą wodą. Dopiero wtedy otwórzcie piwo i nadziejcie na butelkę zamarynowanego wcześniej kurczaka w taki sposób, aby szyjka kurczaka znajdowała się przy szyjce od piwa. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C i pieczcie mięso przez ok. 2 godziny (ten czas będzie różny w zależności od wielkości mięsa – na każdy 1 kilogram przypada 1 godzina pieczenia). Co kilkadziesiąt minut wsypujcie do butelki z piwem szczyptę soli, dzięki temu napój zacznie się pienić i spływać po kurczaku, co doda mu niesamowitego smaku. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przeczytaj
błędy w smażeniu mięsa
Adobe Stock
Newsy Częsty błąd podczas smażenia mięsa. W ten sposób nigdy nie uzyskacie smacznej i chrupiącej skórki
Mięso od lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród Polaków. Mimo to okazuje się, że gro osób wciąż popełnia wiele błędów podczas jego przyrządzania. Jednym z najgorszych jest… smażenie na przepełnionej patelni. Przyznajcie się, że nie zwracacie na to uwagi!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Przeprowadzone w 2017 roku badania dowodzą, że aż 67 proc. Polaków nie wyobraża sobie codzienności bez mięsa. Zazwyczaj jest ono spożywane na obiad, niektórzy jednak jedzą je również na śniadanie oraz kolację.  Wydawać by się mogło, że jego przyrządzenie nie powinno stanowić większego problemu. W końcu praktyka czyni mistrza. Jak się jednak okazuje, Polacy wciąż popełniają wiele błędów w tej trudnej sztuce. Za mało miejsca na patelni Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że mięso potrzebuje na patelni dużo miejsca. Szczególnie jeśli w wyniku smażenia chcecie uzyskać chrupiącą skórkę, powinniście zapewnić mu trochę przestrzeni. Bowiem zbyt ciasno poukładane kawałki mięsa, zamiast się usmażyć, ulegną procesowi duszenia lub gotowania . Efekt z pewnością nie będzie taki, jak oczekiwaliście. Jeśli wasza patelnia nie jest w stanie pomieścić wszystkich kotletów na raz, smażcie je turami. To zdecydowanie lepszy sposób. Nieodpowiednia temperatura patelni oraz tłuszczu Do równie często popełnianych błędów podczas smażenia mięsa należy również nieodpowiednia temperatura tłuszczu i zbyt zimna patelnia. Pamiętajcie, że zarówno naczynie, w którym smażycie, jak i sam tłuszcz powinny być mocno rozgrzane. Inaczej olej, oliwa lub masło klarowane wniknie w struktury mięsa, które stanie się niedobre.  Pamiętajcie jednak, że zbyt wysoka temperatura również nie wpłynie korzystnie na wasze danie. Ten sposób może bowiem sprawić, że mięso będzie spalone z zewnątrz i surowe w środku. To najgorsze co może wam się przytrafić podczas jego przyrządzania. Nie do końca rozmrożone mięso Niestety wiele osób wciąż kładzie na patelni zamrożone mięso. W końcu pod wpływem wysokiej...

Przeczytaj
Chrupiąca golonka
Pixabay/RitaE
Newsy Porada na wagę złota. Jak zrobić mięciutką golonkę? Rozpływa się w ustach, a skórka chrupie
Golonka to przysmak jakich mało. Szczególnie ta, której skórka jest złocista i chrupiąca. Wiemy jak ją zrobić!
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Golonka pasuje do kufla z piwem i kiszonej kapusty. To także jedna z ulubionych potraw wśród Polaków.  Konkretna sztuka mięsa Mięso z golonki jest kruche i soczyste. Można się nim obficie najeść! Jeśli jesteście wytrawnymi mięsożercami, przepis poniżej powinien przypaść wam do gustu. Jedynym problemem, który pojawia się podczas przyrządzania golonki jest znalezienie sposobu, dzięki któremu nie straci miękkości. Mimo iż ogólnie dostępne przepisy zdają się na ten temat mówić od dawna, nie wszystkim ta sztuka wychodzi. Do jej klasycznego przygotowywania można też użyć jednej sprytnej metody, która raz na zawsze rozprawi się z suchym mięsem, które nie ma zbyt wielu zwolenników.  Golonka soczysta i mięciutka Idealne mięso to takie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka  to też idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Na sam początek golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a dopiero później upiec w piekarniku. Spróbujcie, a nie uwierzycie jakie to proste i skuteczne. Golonce w takiej odsłonie zwyczajnie trudno się oprzeć. Składniki na mięciutką golonkę dla 3- 4 osób: 1 golonka wieprzowa o wadze około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego 2 większe listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr Sposób przygotowania przepisu W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, delikatnie solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i możemy...

Przeczytaj