Mięso pieczone z chrupiącą skórką
Gotujmy.pl/Netka
Newsy

Jak zrobić chrupiącą skórkę na mięsie? To najlepszy sposób

Chcecie przyrządzić soczyste, ale chrupiące z zewnątrz mięso? Wykorzystajcie te sposoby!

Wszyscy wielbiciele mięsa na pewno zgodzą się, że najlepszy kawałek mięsa to taki, który jest soczysty w środku, ale na zewnątrz ma przypieczoną, pyszną skórkę. Taka różnica tekstur to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Chrupiąca skórka nie powstaje jednak zazwyczaj sama. To prawdziwa sztuka, która wymaga umiejętności kulinarnych i wyczucia, ale też wiedzy! Mamy dla was 3 propozycje, dzięki którym przygotowywane mięso będzie zawsze przepysznie chrupiące z zewnątrz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powstaje chrupiąca skórka?

Skórka na mięsie to po prostu bardziej spieczona część, która zostaje poddana działaniu temperatury. Za przypiekanie wszystkich produktów spożywczych na skutek działania wysokiej temperatury jest odpowiedzialna reakcja Millarda. To reakcja chemiczna, która zachodzi na skutek połączenia cukrów z białkiem w wysokiej temperaturze.

Produkty tej reakcji odpowiadają za charakterystyczny smak przypieczonych wyrobów. To dzięki nim mamy skórkę od chleba i skórkę na pieczonym mięsie. To ten sam proces, który wykorzystuje się też przy wypalaniu kawy. Reakcji tej ulega też cukier przy karmelizacji – to dlatego cukier ze śmietanką mogą stworzyć aromatyczny kajmak czy toffee.

Jak zrobić chrupiącą skórkę na mięsie?

Już znacie ten proces, teraz musicie nauczyć się go odpowiednio kontrolować. Mięso, które jest źródłem białka, najlepiej połączyć z czymś, co dostarczy cukrów, by reakcja zaszła. Można to uczynić za pomocą kilku sposobów.

Dodawanie miodu do marynat

Wiecie na pewno, że dobrze jest zamarynować mięso przed upieczeniem. Dodajecie do marynaty miodu? Jeśli tego nie robicie, spróbujcie! Skórka pięknie się karmelizuje. Wykorzystajcie pomysł na dobrą marynatę do mięsa:

  • Olej lub oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Łyżeczka miodu
  • Rozgnieciony ząbek czosnku
  • Rozmaryn
  • Papryka w proszku
  • Papryka chili
  • Majeranek
  • Oregano

Podlewanie mięsa ciemnym piwem

Podlanie mięsa ciemnym piwem to świetny sposób na osiągnięcie chrupiącej skórki! Ciemne piwo jest bogate w cukry, działa więc podobnie do miodu, a jednocześnie nadaje dodatkowego aromatu i zapewnia soczystość.

Posmarowanie mięsa stopionym masłem

Jeśli chcecie upiec mięso i upewnić się, że będzie miało dużo smaku, posmarujcie je odrobiną masła. Tłuszcz to nośnik smaku. Dzięki temu powierzchnia mięsa będzie bardziej równomiernie ogrzewana, a mięso wyjdzie soczyste i chrupiące. Sprawdzi się to szczególnie w przypadku indyka i kurczaka, które mają niską zawartość tłuszczu.

 

Jak zrobić chrupiącą skórkę na każdym mięsie? Posmarujcie je tą miksturą pod koniec pieczenia
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić chrupiącą skórkę na każdym mięsie? Posmarujcie je tą miksturą pod koniec pieczenia
Sposób na chrupiącą skórkę na pieczonym mięsie jest tylko jeden. Potrzebujecie trzech składników, a pieczona skórka na kurczaku lub pieczeni będzie chrupiąca i przepyszna. To najlepsza glazura do mięsa.

Idealne mięso pieczone? Takie, które jest miękkie i soczyste wewnątrz, ale ma chrupiącą skórkę na zewnątrz. Jest wiele sposobów osiągania chrupiącej skórki na mięsie, ale większość z nich opiera się na dostosowaniu sposobu pieczenia . W tym przypadku wystarczy prosta mikstura z trzech łatwo dostępnych składników. Metodę możecie zastosować do zrobienia kurczaka, wieprzowiny i innych mięs. Sposób na chrupiącą skórkę Żeby skórka na mięsie była chrupiąca , musi być przede wszystkim podpieczona. Na pewno będziecie potrzebowali więc piekarnika nastawionego na dość dużą moc. Możecie też wykorzystać grill, szczególnie teraz, w letnim sezonie. Najlepszym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki na każdym mięsie jest posmarowanie go pod koniec pieczenia marynatą, która zawiera w sobie cukier. Dzięki temu na mięsie pod wpływem ciepła powstaje pyszna glazura z karmelizowanego cukru . Zamiast cukru możecie skorzystać też z substancji, które go zawierają: Miodu Syropu klonowego Melasy Brązowego cukru. Przyprawy do pieczonego mięsa Dobrze, jeśli skórka oprócz chrupkości ma oczywiście pyszny smak. Samo mięso nie wystarcza, trzeba użyć dobrych przypraw. Proponujemy dobrać przyprawy do typu mięsa , który pieczecie. Bezpiecznym wyborem, który zawsze się sprawdza, jest dodatek: Słodkiej papryki Ostrej papryki Ziół prowansalskich Oregano Bazylii Rozmarynu Przyprawy curry Pieprzu Kurkumy. Mikstura do powstania chrupiącej skórki na mięsie Możecie oczywiście skomponować własną miksturę, mieszając syrop cukrowy z wybranymi przyprawami. Mamy jednak o wiele smaczniejszą propozycję. Zmieszajcie te składniki: Łyżkę miodu 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki...

Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę
AdobeStock
Newsy
Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę
Nie mamy dobrych wiadomości dla amatorów mocno przypieczonego mięsa – spalone jedzenie jest bardzo niezdrowe dla waszego organizmu.

Każdemu od czasu do czasu zdarza się przypalić jedzenie. Niektórzy wręcz przepadają za lekko spalonymi potrawami! Ale czy spożywanie takiego jedzenia jest zdrowe? Niestety, częste jedzenie niektórych produktów po nadmiernym usmażeniu lub pieczeniu może nawet powodować raka! Akrylamid – trucizna w jedzeniu Akrylamid jest związkiem chemicznym, który stosuje się głównie w produkcji  lakierów, farb, klejów oraz w przemyśle kosmetycznym. Od blisko 30 lat akrylamid znajduje się na liście produktów uznawanych za rakotwórcze. Wiadomo już, że ma działanie neurotoksyczne, a odkąd odkryto jego obecność w żywności, przeprowadza się szereg badań nad wpływem akrylamidu na organizm. Najczęściej do powstawania akrylamidu w jedzeniu dochodzi na skutek obróbki żywności. Dotyczy to przede wszystkim: Pieczenia Smażenia Tostowania Grillowania Prażenia Suszenia Ekstruzji W czym znajduje się akrylamid? Najprostszy przykład reakcji Maillarda, w której dochodzi do powstawania akrylamidu w żywności, jest brązowa i chrupiąca skórka chleba wyjętego z tostera lub opiekacza. Akrylamid można znaleźć w: Chipsach Frytkach Pieczywie Prażonych migdałach Pizzy Kawie Niebezpieczne potrawy z grilla Potencjalnie rakotwórcze mogą być także potrawy z grilla. Akrylamid powstaje bowiem również w procesie grillowania i można go znaleźć w grillowanym mięsie, grzankach i warzywach. Co ważne – im dłużej trzymacie przypalone jedzenie w wysokiej temperaturze, tym wyższy jest poziom zawartego w nim akrylamidu! Ponadto w trakcie grillowania na przygotowywanym jedzeniu osadza się mnóstwo rakotwórczych związków, takich jak, chociażby benzopiren. Bezpieczne grillowanie By uchronić się przed...

Pieczone mięso
Pixabay/Larry White
Newsy
Jak prawidłowo określić czas pieczenia mięsa? Prosta metoda, którą znają tylko wasze babcie
Pieczone mięso można podawać gościom na różne okazje. W zależności od rodzaju, będzie się piekło określony czas. Najlepiej by nie było zbyt spieczone, ani za suche.

Pieczone mięsa to także domowe wędliny, pasztety i mięsa, które można podawać na zimno. To przepisy na Święta Wielkanocne i Boże Narodzenie. Choć nie tylko!  Chrupiące, pieczone mięso Mięso można przygotowywać na wiele różnorodnych i ciekawych sposobów. Dania mogą być codzienne i wykwintne, wystarczy jedynie odrobina czasu i nietuzinkowy pomysł. Przyda się także wiedza o czasie pieczenie mięsa. Triki kulinarne dotyczące mięsa Jeśli chcecie aby skórka z kurczaka była chrupiąca, należy go wcześniej zamarynować. Wystarczy kilka godzin, a najlepiej noc. Mięso należy piec początkowo w dużej temperaturze, później w mniejszej i polewać sosem powstałym podczas pieczenia. Można posmarować je pod koniec pieczenia wodą z solą, śmietaną lub podlać piwem. Innym skutecznym sposobem jest dodanie do marynaty łyżki płynnego miodu, który karmelizuje się i tworzy chrupiącą powłoczkę. Kolejno, aby kotlety mielone nie były zbite, do masy przed wyrabianiem należy dodać do mięsnej łyżkę przegotowanej wody. Podczas przygotowywania kotletów schabowych należy naciąć białe włókna, łatwiej będzie je rozbić. To metody, które znają wasze babcie! Czas pieczenia mięsa Jeśli chcecie określić czas pieczenia mięsa na każdy kilogram jego wagi przeznaczcie około 1 godziny. Mięsa drobiowe pieką się szybciej, wieprzowe i wołowe potrzebują 10-15 minut dłużej na każdy kilogram. To łatwy przelicznik, a znacząco ułatwi wam kulinarną sztukę pieczenia mięsa.  Soczysta i krucha pieczeń Dla tych z was, którym zależy na soczystości pieczonego mięsa można polecić coś jeszcze. Przed pieczeniem daną porcję mięsną można obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu i piec w rękawie do pieczenia. Przed końcem pieczenia rękaw należy rozciąć i posmarować pieczeń wodą z...

Smażenie kotletów mielonych
Newsy
Podczas smażenia mielonych dokładnie spójrzcie na patelnię. Jeśli to zauważycie to kotlety będą niedobre
Musicie wykorzystać ten trik, gdy następnym razem będziecie robić kotlety mielone. Wyjdą o wiele lepsze!

Kotlety mielone, to obok schabowych jedne z popularniejszych dodatków mięsnych do obiadów. Goszczą na stołach od czasu do czasu u niemal wszystkich Polaków. Pewnie dobrze wiecie jak przygotować kotlety mielone. Dobre gotowanie to jednak nie tylko umiejętność odtwarzania przepisu czy kreatywność w mieszaniu składników. Często najważniejszy jest proces obróbki. Smażenie odgrywa w przypadku kotletów ogromną rolę. Mamy dziś dla was poradę dotyczącą smażenia kotletów mielonych, która sprawi, że będą przepyszne. Jak smażyć kotlety mielone? Kotlety mielone najczęściej robi się z mięsa wieprzowego. To niedopuszczalne, żeby było ono surowe wewnątrz, dlatego dobre kotlety mielone będą wysmażone. W przypadku podobnych burgerów wołowych możecie pozwolić sobie na to, żeby mięso było krwiste w środku, ale to wielki błąd kulinarny, jeśli przygotowujecie mielone z wieprzowiny. Cała sztuka smażenia mielonych polega więc na odpowiednim dobraniu temperatury smażenia. Kotletów nie możecie wyłożyć na zbyt gorący olej lub smażyć na zbyt dużym ogniu, bo spalą się z zewnątrz, a będą surowe w środku. Musicie dobrać ogień do smażenia kotletów tak, żeby były chrupiące z zewnątrz, a miękkie i delikatne  w środku. Oprócz tego upewnijcie się, że na waszej patelni podczas smażenia nie występuje ta sytuacja… Błąd przy smażeniu mielonych Kotlety mielone najsmaczniejsze są po usmażeniu, nieuduszeniu. Jeśli w trakcie obróbki wypływa z mięsa woda, powinniście ją odlać. Jeśli nie odlejecie wody, kotlety będą się dusić, a nie smażyć. Tracą w ten sposób smak. Z drugiej strony, duszenie kotletów jest zdrowsze, niż ich smażenie. Podczas smażenia wytwarza się bowiem dużo niekorzystnych związków chemicznych. Jeśli waszym priorytetem jest smak, na pewno...