Jak zrobić chrupiącą skórkę na każdym mięsie? Posmarujcie je tą miksturą pod koniec pieczenia
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić chrupiącą skórkę na każdym mięsie? Posmarujcie je tą miksturą pod koniec pieczenia

Sposób na chrupiącą skórkę na pieczonym mięsie jest tylko jeden. Potrzebujecie trzech składników, a pieczona skórka na kurczaku lub pieczeni będzie chrupiąca i przepyszna. To najlepsza glazura do mięsa.

Idealne mięso pieczone? Takie, które jest miękkie i soczyste wewnątrz, ale ma chrupiącą skórkę na zewnątrz. Jest wiele sposobów osiągania chrupiącej skórki na mięsie, ale większość z nich opiera się na dostosowaniu sposobu pieczenia. W tym przypadku wystarczy prosta mikstura z trzech łatwo dostępnych składników. Metodę możecie zastosować do zrobienia kurczaka, wieprzowiny i innych mięs.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na chrupiącą skórkę

Żeby skórka na mięsie była chrupiąca, musi być przede wszystkim podpieczona. Na pewno będziecie potrzebowali więc piekarnika nastawionego na dość dużą moc. Możecie też wykorzystać grill, szczególnie teraz, w letnim sezonie. Najlepszym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki na każdym mięsie jest posmarowanie go pod koniec pieczenia marynatą, która zawiera w sobie cukier. Dzięki temu na mięsie pod wpływem ciepła powstaje pyszna glazura z karmelizowanego cukru. Zamiast cukru możecie skorzystać też z substancji, które go zawierają:

  • Miodu
  • Syropu klonowego
  • Melasy
  • Brązowego cukru.

Przyprawy do pieczonego mięsa

Dobrze, jeśli skórka oprócz chrupkości ma oczywiście pyszny smak. Samo mięso nie wystarcza, trzeba użyć dobrych przypraw. Proponujemy dobrać przyprawy do typu mięsa, który pieczecie. Bezpiecznym wyborem, który zawsze się sprawdza, jest dodatek:

  • Słodkiej papryki
  • Ostrej papryki
  • Ziół prowansalskich
  • Oregano
  • Bazylii
  • Rozmarynu
  • Przyprawy curry
  • Pieprzu
  • Kurkumy.

Mikstura do powstania chrupiącej skórki na mięsie

Możecie oczywiście skomponować własną miksturę, mieszając syrop cukrowy z wybranymi przyprawami. Mamy jednak o wiele smaczniejszą propozycję. Zmieszajcie te składniki:

  • Łyżkę miodu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Jeśli lubicie ostry smak, polecamy dodanie też kilku szczypt papryki chili. Wymieszajcie składniki ze sobą i posmarujcie powstałą glazurą skórkę mięsa ok. 5-15 minut przed planowanym końcem pieczenia. Skórka na mięsie będzie smaczna i chrupiąca. Najlepiej wykorzystajcie w tym celu specjalny pędzelek, który pozwoli dotrzeć wam w różne zakamarki mięsa i oblepić je glazurą.

Czytaj także:

Pieczona kiełbasa
Gotujmy.pl/Zgobisz
Przepisy
Tęsknicie za smakiem kiełbasy z grilla? Z piekarnika też wyjdzie smakowita
Co zrobić aby kiełbasa z piekarnika była chrupiąca jak z grilla? Mamy kilka pomysłów.

Sezon grillowy to narodowy nawyk Polaków. Lubimy biesiady, zatem pretekst o grillu ze znajomymi trudno odrzucić. W dobie pandemii grillowanie co prawda będzie musiało poczekać, ale smak kiełbasy z grilla możemy odtworzyć w warunkach domowych. Kiełbasę można w końcu upiec! Chrupiąca jak z grilla Kiełbasa w piekarniku zachowuje się inaczej niż podczas grillowania. Naturalny ogień przypieka ją bez dodatkowych ozdobników. Tej z piekarnika poświęcimy chwilę czasu więcej. Na początek możemy postawić na ostrą marynatę, która nasączy mięso. Dobrym połączeniem będzie musztarda z papryką. Chrupkość gwarantuje sam sposób pieczenia kiełbasy. Błędem jest ustawianie piekarnika tylko na dół lub wyłącznie górę. Najlepiej postawić na termoobieg, jak również pieczenie w trybie góra- dół. Kiełbasa ma szansę upiec się równomiernie. Taka opcja pozwoli nam ją odpowiednio zrumienić. Zwyczajna, śląska, biała Każda kiełbasa nadaje sią na ruszt grilla, jak i do domowego piekarnika. Najczęściej wybieramy zwyczajną, śląską, swojską, serdelkową lub białą. Wszystkie jej rodzaje możemy zapiec w piekarniku. Bez konieczności rozpalania grilla ogrodowego możemy w warunkach domowych uzyskać jej podobny smak.  Mięso można w trakcie pieczenia podlewać wcześniej zrobioną marynatą. Kiełbasa lubi towarzystwo dodatków. Korniszony, ostre sosy, czy bagietki czosnkowe będą jej najlepszym uzupełnieniem. Dzięki nim również poczujemy się jak na prawdziwym grillu! Pieczona kiełbasa w piekarniku polana marynatą Jeśli chcemy przyrządzić kiełbasę z marynatą, należy przygotować wcześniej średniej wielkości blaszkę do pieczenia. Równie dobrze sprawdzi się naczynie żaroodporne. Do marynaty potrzebujemy: ketchupu, musztardy, słodkiej papryki w proszku,...

Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy
Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik
Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?

Soczysta wędlina  Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu.  Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki. Jak zrobić roladę ze schabu? Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami. Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach.  Rolada ze schabu i pieczarek To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa! Składniki:  1,20 kg schabu 3 ząbki rozgniecionego czosnku 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli duża szczypta ziół prowansalskich trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki...

Kurczak w mandarynkach
Adobe Stock
Przepisy
Pieczony kurczak z mandarynkami! Dzieciaki wprost oszaleją na jego punkcie!
Kurczak w klasycznym wydaniu przestał już robić na nas wrażenie. Jednak połączenie go z mandarynkami to cudowne odkrycie. Ten sposób sprawi, że w końcu poczujesz powiew świeżości w swojej kuchni.

Sezon na mandarynki właśnie się rozpoczął. Kto by pomyślał, że ten słodki owoc, kojarzony głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, tak doskonale pasuje do pieczonego mięsa! Choć na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się dziwny, zapewniamy, że na jego punkcie oszaleją nie tylko dorośli, ale również dzieci! Jeśli więc masz w domu małego niejadka koniecznie spróbuj połączyć te smaki! Całość nie zajmie ci więcej niż 2 godziny. Będziesz potrzebować 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 4 mandarynki 1 główka czosnku Oliwa ½ szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 1 szklanka bulionu drobiowego Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek Przygotowanie Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 st. C. Kurczaka dokładnie umyj, a następnie oczyść z tego, co znajduje się w jego wnętrzu. Mięso nafaszeruj połową główki czosnku (nie musisz go obierać, wystarczy przekroić główkę w poprzek), rozmarynem, tymiankiem i dwoma mandarynkami (oczywiście najpierw obierz je ze skórki). Następnie zwiąż razem jego nogi, tak aby podczas pieczenia nic nie wypadło. Z pozostałych dwóch mandarynek wyciśnij sok. Kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem zmieszanymi z oliwą, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym. Mięso polej winem (podczas pieczenia alkohol wyparuje, a kurczak nasiąknie jedynie jego smakiem) i wyciśniętym z mandarynek sokiem. Dodaj również miodu. Tak przygotowane mięso włóż do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i piecz przez ok. 20 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i podlej kurczaka bulionem drobiowym. To sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste oraz zminimalizuje ryzyko przypalenia. Zamknij piekarnik i zmniejsz jego temperaturę do 180 st. C. W ten sposób piecz mięso przez ok. 1 godz. i 15 minut. Gotowe mięso wyjmij...

Pieczona gęś
Adobe Stock
Przepisy
Aromatyczna pieczona gęś z chrupiącą skórką! Tego przepisu nie powstydziłaby się nawet Magda Gessler!
Choć gęsina to mięso, które dzisiaj nie należy do często spożywanych przez Polaków, kiedyś jadał ją sam król, szlachta i arystokracja. Nie wiedzieć czemu, z biegiem lat ptak ten został zastąpiony drobiem, wołowiną i wieprzowiną. Jednak pieczona gęś tak naprawdę nigdy nie miała sobie równych!

Gęsina to mięso, które bez dwóch zdań zapisało się w polskiej tradycji. W dawnych czasach serwowano ją głównie w okresie jesienno-zimowym. Wielu nie wyobrażało sobie bez jej udziału noworocznego obiadu. Ptak cieszył się również popularnością w okresie karnawału. Dzisiaj mało kto już o nim pamięta. W niektórych domach podaje się go na święta, jednak trzeba przyznać, że należy do to rzadkości. Ten przepis powinien to zmienić! Będziesz potrzebować 1 wypatroszona gęś 1 duże jabłko (najlepiej żeby było dosyć kwaśne) 1 gruszka 4 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki miodu Pół szklanki białego lub czerwonego wina (weź takie które najbardziej ci smakuje, możesz też użyć cydru) Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, kminek Podane składniki wystarczą na ok. 6 porcji. Przygotowanie Wypatroszoną gęś umyj dokładnie. Jabłko i gruszkę (możesz obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne) pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce włóż do wnętrza gęsi, a następnie zaszyj otwór, tak aby składniki nie wypadły podczas pieczenia. Mięso nasmaruj dokładnie solą i pieprzem, następnie posyp tymiankiem i kminkiem. Na dno dowolnego naczynia żaroodpornego wlej pół szklanki białego lub czerwonego wina (bądź cydru, jeśli jego smak bardziej ci odpowiada). Ułóż mięso w naczyniu piersiami do dołu. Wokół tak przygotowanej gęsi ułóż przekrojone na pół ząbki czosnku (nie musisz ich obierać). Piekarnik nagrzej do 220 st. C i włóż do niego gęś. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz przez ok. 3,5 godziny. Co jakiś czas koniecznie zaglądaj do gęsi i podlewaj ją winem z dna. Do podlewania możesz...