Idealne mięso pieczone? Takie, które jest miękkie i soczyste wewnątrz, ale ma chrupiącą skórkę na zewnątrz. Jest wiele sposobów osiągania chrupiącej skórki na mięsie, ale większość z nich opiera się na dostosowaniu sposobu pieczenia. W tym przypadku wystarczy prosta mikstura z trzech łatwo dostępnych składników. Metodę możecie zastosować do zrobienia kurczaka, wieprzowiny i innych mięs.

Sposób na chrupiącą skórkę

Żeby skórka na mięsie była chrupiąca, musi być przede wszystkim podpieczona. Na pewno będziecie potrzebowali więc piekarnika nastawionego na dość dużą moc. Możecie też wykorzystać grill, szczególnie teraz, w letnim sezonie. Najlepszym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki na każdym mięsie jest posmarowanie go pod koniec pieczenia marynatą, która zawiera w sobie cukier. Dzięki temu na mięsie pod wpływem ciepła powstaje pyszna glazura z karmelizowanego cukru. Zamiast cukru możecie skorzystać też z substancji, które go zawierają:

  • Miodu
  • Syropu klonowego
  • Melasy
  • Brązowego cukru.

Przyprawy do pieczonego mięsa

Dobrze, jeśli skórka oprócz chrupkości ma oczywiście pyszny smak. Samo mięso nie wystarcza, trzeba użyć dobrych przypraw. Proponujemy dobrać przyprawy do typu mięsa, który pieczecie. Bezpiecznym wyborem, który zawsze się sprawdza, jest dodatek:

  • Słodkiej papryki
  • Ostrej papryki
  • Ziół prowansalskich
  • Oregano
  • Bazylii
  • Rozmarynu
  • Przyprawy curry
  • Pieprzu
  • Kurkumy.

Mikstura do powstania chrupiącej skórki na mięsie

Możecie oczywiście skomponować własną miksturę, mieszając syrop cukrowy z wybranymi przyprawami. Mamy jednak o wiele smaczniejszą propozycję. Zmieszajcie te składniki:

Zobacz także:

  • Łyżkę miodu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Jeśli lubicie ostry smak, polecamy dodanie też kilku szczypt papryki chili. Wymieszajcie składniki ze sobą i posmarujcie powstałą glazurą skórkę mięsa ok. 5-15 minut przed planowanym końcem pieczenia. Skórka na mięsie będzie smaczna i chrupiąca. Najlepiej wykorzystajcie w tym celu specjalny pędzelek, który pozwoli dotrzeć wam w różne zakamarki mięsa i oblepić je glazurą.

Czytaj także: