Dodajcie ten produkt do panierki na schabowe. Dalej będą pyszne, a dodatkowo o niebo zdrowsze
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić dobrą panierkę do schabowych? Dodajcie odrobinę sody oczyszczonej w tym momencie

Soda oczyszczona ma zła sławę. Kucharki sypały ją do ziemniaków bez opamiętania. Używając odrobiny sody w domu nie narazicie się na dolegliwości, a poprawicie potrawę. Spróbujecie?

O jakości kotletów schabowych decyduje kilka elementów. To jakiego mięsa użyjecie i jak je przygotujecie do panierowania, czego dodacie do panierki oraz w jaki sposób będziecie je smażyć. Błędy można popełnić na każdym etapie, dlatego przypominamy cztery żelazne zasady smażenia schabowych. Ale przede wszystkim dodajemy trik z panierką, który spowoduje, że wasze kotlety wyjdą idealne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do bułki?

Kotlety schabowe czy rybę panierowaną, z reguły przyrządza się używając do panierowania trzech składników:

  • Mąki
  • Jajka
  • Bułki tartej

Oczywiście, wariantów udanych panierek może być cała masa. Możecie użyć tylko dwóch składników: jajka i bułki. Jeśli mięso jest wilgotne, możecie ograniczyć się jedynie do bułki. Możecie też użyć kupnej bułki lub przygotować ją samodzielnie z czerstwego pieczywa, a także kupić gotowe mieszanki na panierki.

Mnożąc dalej warianty panierek, warto wspomnieć, że są zwolennicy dodawania mleka do jajka lub użycia mleka zamiast jajka, a także smakosze panierek z bułki wzbogaconej w płatki owsiane lub kukurydziane, lub zastępujący bułkę tartą płatkami.

Każdy z zastosowanych wariantów, może przynieść dobre efekty, ale te, które uzyskacie dodając do bułki tartej odrobinę sody oczyszczanej, całkowicie was zaskoczą. Sodę dodajcie do ostatniej warstwy panierki, czyli bułki.

Nie musi być jej dużo, szczególnie jeśli obawiacie się wzdęć czy innych problemów żołądkowych kojarzonych z reguły z sodą. Pamiętajcie jednak, że pojawiają się one, jeśli nadużywacie sody jako dodatku kuchennego. W małych ilościach soda ma same zalety. Dzięki dodatkowi sody, panierka będzie puszysta, a jednocześnie chrupiąca.

Zobacz także
Władysław Kosiniak-Kamysz: „Będziemy bronić prawa do rosołu i schabowego”

Władysław Kosiniak-Kamysz zapewnia: „Będziemy bronić prawa do rosołu i schabowego”

Ile kosztuje schabowy w restauracji Lewandowskiego? Piłkarz serwuje go z nietypowymi dodatkami

Ile kosztuje schabowy w restauracji Lewandowskiego? Można zdębieć. Zaskakują również dodatki

O czym warto pamiętać smażąc panierowane kotlety schabowe?

Przypominamy 4 zasady smażenia idealnych schabowych:

  • Do panierowania używajcie mięsa w temperaturze pokojowej, osuszonego ręcznikiem i ubitego. Nigdy nie panierujcie zimnego czy zmrożonego. Panierka nie tylko będzie niesmaczna, a kotlet niedosmażony, ale w ogóle bułka odejdzie od kotleta.
  • Używając trzech składników panierki, najpierw obtoczcie kotlety w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej, z dokładnie rozprowadzoną odrobiną sody.
  • Zapanierowane kotlety kładźcie na mocno rozgrzaną patelnię i róbcie to w odstępach czasu. Po położeniu pierwszego, który lekko ostudzi tłuszcz, poczekajcie, aż patelnia ponownie mocno się rozgrzeje i dopiero dokładajcie kolejnego.
  • Ponieważ nawet idealnie usmażone kotlety nasiąkają tłuszczem, zdejmujcie je i odkładajcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu nadmiar tłuszczu pozostanie na ręczniku, a nie wchłonie się w panierkę rozmaczając ją.

Źródło: Haps.pl

Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
AdobeStock
Newsy
Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
Używacie do panierowania schabowych jajek, mąki i bułki tartej? Poznajcie inne sposoby na zrobienie panierki do kotletów!

Klasyczne, panierowane kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą to jedno z typowych polskich dań. Smakują każdemu i zawsze sprawdzają się na obiad! Jednak panierka z bułki tartej nie jest niestety zbyt dietetyczna i częste jedzenie takich kotletów może sprawić, że będzie wam ciężej za jakiś czas zmieścić się w ulubione spodnie. Rozwiązaniem jest robienie schabowych bez panierki lub zastąpienie bułki tartej innymi składnikami! Dowiedzcie się, czego można użyć do panierowania schabowych. Płatki kukurydziane zamiast bułki tartej do schabowych Świetnym pomysłem na zastąpienie bułki tartej jest użycie płatków kukurydzianych . Taka propozycja spodoba się szczególnie osobom, które z różnych powodów ograniczają gluten w diecie lub w ogóle nie mogą go jeść. Wystarczy, że pokruszycie płatki ręcznie lub np. za pomocą wałka do ciasta. Później trzeba obtoczyć w nich zamoczone wcześniej w jajku kotlety i usmażyć na patelni tak, jak zwykle. Pamiętajcie, by po smażeniu odkładać je na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu! Panierka z płatków owsianych do schabowych Płatki owsiane zamiast bułki tartej sprawdzą się zwłaszcza u osób, które dbają o linię. Te płatki nie wchłaniają bowiem tak dużo oleju jak bułka tarta i nie przypalają się, dlatego kotlety w panierce z płatków owsianych są znacznie zdrowsze. Najlepiej użyjcie płatków błyskawicznych, które już są rozdrobnione. Jeśli macie płatki górskie, wystarczy, że zmielicie je np. w blenderze przed przystąpieniem do panierowania. Po zmieleniu płatki będą tak sypkie, jak bułka tarta. Wiórki kokosowe zamiast bułki tartej Ciekawym pomysłem jest użycie wiórków kokosowych do panierowania kotletów schabowych. Należy użyć bardzo drobno...

schabowe bez mąki pszennej
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do schabowych tę mąkę a zaskoczą was swoim smakiem. Wyjdą chrupiące, soczyste i wprost przepyszne
Czy można zrobić smaczne kotlety schabowe bez mąki pszennej? Jak najbardziej! A do tego jak wspaniale smakują!

Jesteście amatorami kotletów schabowych? Jeżeli nie boicie się eksperymentów w kuchni, to wypróbujcie ten smaczny przepis na kotlety. Wychodzą genialnie! Jaka panierka do schabowych? Kotlety schabowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów! Zamiast używać tradycyjnej panierki z bułki tartej oraz prostych przypraw w postaci soli i pieprzu, można poeksperymentować! Na przykład używając zamiast bułki tartej chrupek kukurydzianych, pestek dyni, słonecznika albo płatków owsianych. Inna panierka stanowi bardzo ciekawą odmianę dla klasycznych kotletów! Nie bójcie się też użyć przypraw. Choć wiele osób preferuje prostotę i używa jedynie soli i pieprzu, to schabowe z dodatkiem papryki, oregano albo curry , też są bardzo smaczne! Wypróbujcie przepis na kotlety z tą ostatnią przyprawą i dodatkiem mąki kukurydzianej. Nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają wyjątkowo apetycznie! Przepis na schabowe w wyjątkowej panierce Do przygotowania schabowych według tego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 kawałki mięsa ze schabu na kotlety 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Curry Sól Olej do smażenia Jeżeli będziecie robić więcej kotletów, to zwiększcie odpowiednio ilość składników. Podana lista wystarczy na zrobienie 4 kotletów schabowych. Przygotowanie: Kotlety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie obłóżcie mięso folią spożywczą z obu stron i rozbijcie tłuczkiem. Dzięki użyciu folii kotlety nie będą pryskały po całej kuchni, a włókna mięsa nie przykleją się do tłuczka. Trudno jest je później usunąć! Teraz do miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie....

Kotlet schabowy
Wikipedia Commons
Newsy
Co zrobić, żeby bułka tarta przy smażeniu schabowych się nie paliła? Sprawdźcie, jak temu zapobiec
Macie ten problem przy smażeniu schabowych? Może to wina bułki tartej… Wykorzystajcie nasz pomysł, a kotlety nigdy się wam nie spalą.

Kotlety schabowe to niekwestionowany klasyk polskich obiadów. Często jada się je na niedzielny obiad, a dorodnym kotletem schabowym nie pogardzi żaden mięsożerca. Niektórzy mówią, że naukę polskiej kuchni powinno się tak naprawdę zaczynać od nauki robienia kotletów schabowych. Wydaje się to łatwe zadanie, ale czy jest tak w istocie? Kotlety schabowe potrafią sprawić też kilka problemów. Trik, by bułka do kotletów schabowych się nie paliła Jednym z częstszych problemów przy przygotowywaniu schabowych jest palenie się bułki tartej, która jest jednym z głównych składników panierki do kotletów schabowych. Żeby uniknąć nieapetycznego palenia się bułki, możecie wykorzystać nasz trik. Będziecie potrzebować do tego bułki paryskiej. To bułka kształtem przypominająca bagietkę, jest jednak od niej trochę krótsza. Bułka paryska jest bułką pszenną i cienką. Przez to szybciej wysycha i staje się czerstwa. Idealnie nada się jako panierka do schabowych. Zostawcie bułkę na blacie by wyschła, lub odkrójcie od niej kawałek, który wykorzystacie do panierki i poczekajcie, aż będzie czerstwy. Gdy będziecie mieli już czerstwą bułkę paryską, zetrzyjcie ją na tarce o grubych oczkach. Potrzebujecie ok. 4 łyżek tartej bułki do obtoczenia kotletów. Taka bułka jest o wiele lepsza niż sklepowa, nigdy się nie pali i lepiej smakuje. Jak nie przypalić kotletów schabowych? Oczywiście nawet najlepiej skomponowana panierka do schabowych może przypalić się, jeśli będziecie smażyć kotlety w nieprawidłowy sposób. Ważna jest też temperatura schabu przed smażeniem. Powinniście smażyć je na średnim ogniu. Pamiętajcie, żeby zawsze wkładać schabowe na rozgrzany olej. Temperaturę oleju możecie sprawdzić za pomocą: Kawałka surowego ziemniaka Kawałka...

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe w grzybowej marynacie
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Grzybowa marynata do schabu. Przepis na inne schabowe o grzybowym aromacie
Marynata do schabu podkręca smak mięsa. Ta grzybowa jest przepyszna, dlatego na najbliższy obiad zróbcie schabowe inaczej niż zwykle. Poznajcie przepis na schabowe w grzybowej marynacie. Urzeknie was swoją prostotą. Schabowe z grzybami sprawdzą się świetnie na obiad.

Grzybowa marynata do schabu odmieni wasze kotlety schabowe i sprawi, że poprosicie o więcej! Wypróbujcie ten przepis na schabowe, które robi się równie szybko co tradycyjne, jednak w inny sposób. Jeden mały element podkręca ich smak i wydobywa z niego głębię aromatu. Schabowe podane inaczej niż zwykle urozmaicą wasze posiłki. Przepis na grzybową marynatę do schabu Do przygotowania grzybowej marynaty do schabowych będziecie potrzebować suszonych grzybów. Grzyby nadadzą mięsu głębokiego aromatu. Podajcie do grzybowych schabowych kopytka lub kluski śląskie i surówkę z kiszonej kapusty albo zasmażaną kapustę i otrzymacie wspaniały obiad. Składniki na kotlety schabowe w grzybowej marynacie 6 plastrów schabu Garść suszonych grzybów zalana wodą i odstawiona na pewien czas 2 jajka Bułka tarta do panierki Mąka do panierki Sól Pieprz Przygotowanie kotletów schabowych w grzybowej marynacie Mięso na kotlety schabowe opłuczcie w wodzie. Osuszcie mięso ręcznikiem papierowym i rozbijcie dokładnie. Każdy plaster mięsa zamarynujcie w stężonym bulionie grzybowym powstałym z zalania suszonych grzybów wodą. Możecie marynować mięso nawet przez całą noc, jeśli zależy wam na intensywnie grzybowym aromacie. Jajko roztrzepcie w misce ze szczyptą soli i pieprzu. Plastry schabu obtoczcie w mące. Zanurzcie plastry schabu w jajku, a potem w bułce tartej. Smażcie na rozgrzanej patelni z olejem na złoto. Przewróćcie kotlety i smażcie je jeszcze z drugiej strony. Grzybowa panierka do schabowych Mamy dla was jeszcze inną propozycję! By uzyskać jeszcze mocniejszy grzybowy aromat schabowych, zmielcie trochę grzybów suszonych i wymieszajcie je z bułką tartą do panierki. Takie schabowe będą miały prawdziwie grzybowy smak!...