babeczki na święta przepis
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić choinkowe muffiny? Dzięki nim dzieciaki wprost pokochają Boże Narodzenie

W święta warto spędzić więcej czasu ze swoimi dziećmi - chociażby przygotowując bożonarodzeniowe wypieki! Wypróbujcie przepis na smaczne babeczki udekorowane choinkami.
Katarzyna Wyborska
grudzień 23, 2020

Choć Boże Narodzenie makowcem i sernikiem stoi, to warto przygotować różne inne świąteczne wypieki! Dzieci raczej nie przepadają za tradycyjnymi ciastami, dlatego dobrym pomysłem jest upieczenie czegoś słodkiego specjalnie z myślą o małych milusińskich. W dodatku wspólne przygotowywanie ciast i ciasteczek to świetna okazja na spędzenie razem czasu, a dzieci na pewno będą w przyszłości cudownie wspominały ten czas – tak, jak wy z rozrzewnieniem wracacie myślami do świąt u babci.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na choinkowe muffinki

Pysznym pomysłem na wypieki dla dzieci są proste babeczki ze świąteczną dekoracją! Zielony krem z dodatkiem kolorowych płatków będzie wyglądał jak choinka – i do tego jest pyszny! Waszym dzieciom na pewno będą bardzo smakowały. Do przygotowania tych babeczek będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • Pół łyżeczki sody
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 3 jaja
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakako

A na krem „choinkowy”:

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Zielony barwnik
  • Kolorowa posypka

Przygotowanie

  1. Włóżcie masło do rondelka i powoli rozpuszczajcie je na małym ogniu.
  2. Do miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie sodę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszajcie.
  3. W drugiej miseczce za pomocą miksera zmieszajcie jajka, ekstrakt z wanilii i mleko.
  4. Następnie wszystkie składniki oraz pokrojoną drobno czekoladę przełóżcie do dużej miski i mieszajcie tak długo, aż się połączą tworząc gładką masę.
  5. Ciasto przelejcie do papilotek lub specjalnej formy do babeczek. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut.
  6. W tym czasie do jednej miski włóżcie wszystkie składniki na dekoracyjny krem i wymieszajcie (oprócz posypki i barwnika – ten dodajcie w momencie, gdy składniki się połączą).
  7. Przełóżcie krem do rękawa cukierniczego i za jego pomocą stwórzcie choinki na każdej upieczonej babeczce. Na koniec posypcie je kolorową posypką. Smacznego!
Komentarze
kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?
Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.
Katarzyna Wyborska
grudzień 23, 2020

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule . Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski. Wigilijne makówki Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami. Przepis na kluski z makiem Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:   Do ciasta: 50 dag mąki pszennej 3 jaja Płaska łyżeczka soli Łyżka oleju Do masy makowej: 25 dag maku suchego Mleko 100 ml miodu 1 szklanka bakalii Łyżka masła Przygotowanie Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski....

Przeczytaj