Myśleliście, że lody można jeść tylko na zimno? Ten deser udowadnia, że wszystko w życiu jest możliwe. Co powiecie na pieczony chlebek lodowy podawany na ciepło?
Przepis na chlebek lodowy robi prawdziwą furorę w internecie. Zrobicie go w moment i wystarczą wam do tego tylko 2 składniki – mąka i ulubione lody. Jak go zrobić?
Przepis na chlebek lodowy
TikTokerka @stickaforkinme wymyśliła niezwykły deser, który stał się już prawdziwym hitem w sieci. To chlebek z lodów.
Składniki:
- 2 szklanki lodów o dowolnym smaku (w oryginalnym przepisie wykorzystano lody waniliowe)
- 1 1/4 szklanki mąki „samorosnącej" - dostaniecie ją w niektórych marketach, ale też możecie przyrządzić ją sami z mąki pszennej i proszku do pieczenia (30 g proszku na 1 kg mąki)
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszajcie z roztopionymi lodami.
- Blaszkę do chleba wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Przelejcie do niej ciasto.
- Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut.
@stickaforkinme Reply to @ujkibrb4 ♬ I Just Wanna Know - Luke Reeves
Możecie go jeść bez dodatków lub serwować ze swoimi ulubionymi owocami, pokruszoną czekoladą, żelkami, kolorową posypką, wiórkami kokosowymi czy bitą śmietaną. Ogranicza was tylko wyobraźnia.
Zobacz także:
Czy lody są zdrowe?
Wolicie lody w tradycyjnym wydaniu? Pamiętajcie, by kupować te z jak najkrótszym składem lub po prostu zróbcie je sami.
Lody zawierają kilka ważnych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń, witamina D i witamina A. Niestety, znajdziemy w nich też sporą dawkę cukru i tłuszczów nasyconych, a te jak wiadomo nie są już dla nas zdrowe.
Jeżeli chcecie podbić walory smakowe i zdrowotne swoich lodów, postawcie na zdrowe dodatki, takie jak: świeże jagody, posiekane orzechy, nasiona chia, banan, ananas lub chrupiące pełnoziarniste płatki zbożowe. Nie tylko dodadzą one waszym lodom smaku i ciekawej konsystencji, ale również podniosą poziom witamin, minerałów i błonnika w waszym ulubionym przysmaku.
Źródło: msn.com