
Myśleliście, że lody można jeść tylko na zimno? Ten deser udowadnia, że wszystko w życiu jest możliwe. Co powiecie na pieczony chlebek lodowy podawany na ciepło?
Przepis na chlebek lodowy robi prawdziwą furorę w internecie. Zrobicie go w moment i wystarczą wam do tego tylko 2 składniki – mąka i ulubione lody. Jak go zrobić?
Przepis na chlebek lodowy
TikTokerka @stickaforkinme wymyśliła niezwykły deser, który stał się już prawdziwym hitem w sieci. To chlebek z lodów.
Składniki:
- 2 szklanki lodów o dowolnym smaku (w oryginalnym przepisie wykorzystano lody waniliowe)
- 1 1/4 szklanki mąki „samorosnącej" - dostaniecie ją w niektórych marketach, ale też możecie przyrządzić ją sami z mąki pszennej i proszku do pieczenia (30 g proszku na 1 kg mąki)
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszajcie z roztopionymi lodami.
- Blaszkę do chleba wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Przelejcie do niej ciasto.
- Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut.
@stickaforkinme Reply to @ujkibrb4 ♬ I Just Wanna Know - Luke Reeves
Możecie go jeść bez dodatków lub serwować ze swoimi ulubionymi owocami, pokruszoną czekoladą, żelkami, kolorową posypką, wiórkami kokosowymi czy bitą śmietaną. Ogranicza was tylko wyobraźnia.
Czy lody są zdrowe?
Wolicie lody w tradycyjnym wydaniu? Pamiętajcie, by kupować te z jak najkrótszym składem lub po prostu zróbcie je sami.
Lody zawierają kilka ważnych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń, witamina D i witamina A. Niestety, znajdziemy w nich też sporą dawkę cukru i tłuszczów nasyconych, a te jak wiadomo nie są już dla nas zdrowe.
Jeżeli chcecie podbić walory smakowe i zdrowotne swoich lodów, postawcie na zdrowe dodatki, takie jak: świeże jagody, posiekane orzechy, nasiona chia, banan, ananas lub chrupiące pełnoziarniste płatki zbożowe. Nie tylko dodadzą one waszym lodom smaku i ciekawej konsystencji, ale również podniosą poziom witamin, minerałów i błonnika w waszym ulubionym przysmaku.
Źródło: msn.com