Jak zrobić chlebek lodowy? Potrzebujecie tylko 2 składników
TikTok @stickaforkinme
Newsy

Jak zrobić chlebek lodowy? Potrzebujecie tylko 2 składników

Czy słyszeliście kiedyś o takim deserze, jak chlebek lodowy? Przygotujcie go, a wasi bliscy oszaleją na punkcie jego smaku. To banalnie proste – wystarczą wam tylko 2 składniki.

Myśleliście, że lody można jeść tylko na zimno? Ten deser udowadnia, że wszystko w życiu jest możliwe. Co powiecie na pieczony chlebek lodowy podawany na ciepło?

Przepis na chlebek lodowy robi prawdziwą furorę w internecie. Zrobicie go w moment i wystarczą wam do tego tylko 2 składniki – mąka i ulubione lody. Jak go zrobić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na chlebek lodowy

TikTokerka @stickaforkinme wymyśliła niezwykły deser, który stał się już prawdziwym hitem w sieci. To chlebek z lodów.

Składniki:

  • 2 szklanki lodów o dowolnym smaku (w oryginalnym przepisie wykorzystano lody waniliowe) 
  • 1 1/4 szklanki mąki „samorosnącej" - dostaniecie ją w niektórych marketach, ale też możecie przyrządzić ją sami z mąki pszennej i proszku do pieczenia (30 g proszku na 1 kg mąki)
Zobacz także
Chlebek ziołowy Jakuba Kuronia, fani za nim szaleją. Składa się go w harmonijkę i można odrywać palcami.

Przepis na obłędny chlebek ziołowy Jakuba Kuronia. Można odrywać go palcami

wiejski chleb na wielkanoc

Ten wiejski chlebek będzie idealnym dopełnieniem śniadania. Jego smak mocno was zadziwi

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszajcie z roztopionymi lodami.
  2. Blaszkę do chleba wyłóżcie papierem do pieczenia.
  3. Przelejcie do niej ciasto.
  4. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut.
@stickaforkinme Reply to @ujkibrb4 ♬ I Just Wanna Know - Luke Reeves

Możecie go jeść bez dodatków lub serwować ze swoimi ulubionymi owocami, pokruszoną czekoladą, żelkami, kolorową posypką, wiórkami kokosowymi czy bitą śmietaną. Ogranicza was tylko wyobraźnia.

Czy lody są zdrowe?

Wolicie lody w tradycyjnym wydaniu? Pamiętajcie, by kupować te z jak najkrótszym składem lub po prostu zróbcie je sami.

Lody zawierają kilka ważnych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń, witamina D i witamina A. Niestety, znajdziemy w nich też sporą dawkę cukru i tłuszczów nasyconych, a te jak wiadomo nie są już dla nas zdrowe.

Jeżeli chcecie podbić walory smakowe i zdrowotne swoich lodów, postawcie na zdrowe dodatki, takie jak: świeże jagody, posiekane orzechy, nasiona chia, banan, ananas lub chrupiące pełnoziarniste płatki zbożowe. Nie tylko dodadzą one waszym lodom smaku i ciekawej konsystencji, ale również podniosą poziom witamin, minerałów i błonnika w waszym ulubionym przysmaku.

Źródło: msn.com

Sypane ciasto z truskawkami. Banalnie proste i wyjątkowo pyszne
gosia56/Gotujmy.pl
Newsy
Sypane ciasto z truskawkami. Banalnie proste i wyjątkowo pyszne
Szukasz pomysłu na wyjątkowo prosty i efektowny deser z truskawkami? Wypróbuj przepis na sypane ciasto.

Sezon na truskawki ruszył na dobre: obecnie są już na tyle tanie , że śmiało można je wykorzystywać do wielu potraw, przetworów i deserów. Truskawki są nie tylko wyjątkowo pyszne, ale także zdrowe: zawierają wiele witamin, przeciwutleniaczy i niedużą ilość cukru i kalorii. Mogą być spożywane przez wszystkich, nawet cukrzyków. To także podstawa diety SIRT , która pozwoliła schudnąć Adele ponad 40 kg w oparciu o składniki aktywujące sirtuiny. Przepis na sypane ciasto z truskawkami Bardzo proste i pełne smaku ciasto, które przygotujesz błyskawicznie – w sam raz na niezapowiedzianą wizytę gości. Składniki: 1,5 szklanki mąka pszenna 1 szklanka płatki jaglane 1/2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg truskawek 20 dag masła dodatkowo do kruszonki: 5 dag masła 5 dag cukru 2 łyżki wiórek kokosowych Ok. 10 dag mąki (tyle, aby kruszonka była sypka) Przygotowanie:  Zróbcie kruszonkę z mąki, cukru, wiórek kokosowych i masła. Truskawki obierzcie z szypułek i przekrójcie na połówki. Do miski nasypcie mąkę, kaszę, płatki jaglane, cukier i proszek do pieczenia, a następnie wymieszajcie wszystkie suche składniki łyżką. Tortownicę 28/30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Na spód wysypcie część suchych składników, a na nie jedną warstwę truskawek. Następnie wysypcie kolejną warstwę sypkich składników, a potem znowu truskawki.  Na najwyższą warstwę suchych składników wyłóżcie masło w plasterkach, a na nie kruszonkę.  Nagrzejcie piekarnik do 175 stopni i wstawcie do niego ciasto. Pieczcie przez 45-50 minut. Ciasto można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło – z bitą śmietaną lub gałką...

 Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta
Szarlotka z agrestem to coś w sam raz na późną wiosnę i wczesne lato. Wykorzystajcie sezon na agrest i przygotujcie ciasto drożdżowe z nadzieniem w postaci tego kwaśnego owocu.

Kiedyś agrest był niezwykle popularnym owocem na wsiach. Dzisiaj niektórzy ledwie o nim pamiętają. Jeżeli macie dostęp do tegorocznego, świeżego agrestu, koniecznie wypróbujcie ten przepis na świeży, wiosenny wypiek. Słodki, kwaskowaty smak to idealna podstawa do takiego ciasta jak coś w rodzaju szarlotki . Co prawda tradycyjnie tego typu ciasta piecze się oczywiście z jabłkami, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, by nieco „złamać” ten klasyczny przepis. Przed wami drożdżowa szarlotka z agrestem! Przepis na drożdżową szarlotkę z agrestem Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag masła 10 dag kostki margaryny (można zastąpić ją w całości masłem) Pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka jaj 3 łyżki śmietany 18% 20 g drożdży (ok. 1/5 paczki świeżych drożdży) 1 kg agrestu 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego 2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie: Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta wyciągnijcie z lodówki masło i margarynę, żeby zmiękły. Przesiejcie mąkę przez sitko i połączcie ją z tłuszczem. Dodajcie do mąki cukier, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże, żółtka i śmietanę i wyrabiajcie ciasto. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części. Jedną kulę zawińcie w folię spożywczą i schowajcie na ok. 40 min do zamrażalnika. Drugą porcję ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na dnie blachy o wymiarach 23x35 cm. Agrest obierzcie i opłuczcie. Wyłóżcie owoce na wyścieloną ciastem blachę i posypcie je kisielem i cukrem waniliowym. Zetrzyjcie na wierzch schłodzone ciasto za pomocą tarki o grubych oczkach. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie ciasto przez ok. 45-50 min. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Domowe lody malinowe. Nie potrzebujecie do nich ani jaj ani maszynki do lodów
reanja/Gotujmy.pl
Newsy
Domowe lody malinowe. Nie potrzebujecie do nich ani jaj, ani maszynki do lodów
Błyskawiczne i proste w przygotowaniu lody, które zachwycą waszych domowników i gości.

Domowe lody to doskonały letni deser, który zawsze smakuje zarówno starszym, jak i najmłodszym. Lody dostępne w sklepach często jednak zawierają ogromne ilości cukru, konserwanty oraz inne dodatki, które sprawiają, że nie są zbyt zdrową propozycją na deser. Warto więc przygotować je samodzielnie. Niedawno proponowaliśmy m.in. lody kakaowe z kokosem , lody arbuzowe czy lody truskawkowe . Teraz mamy dla was przepis na lody, które można przyrządzić bez specjalnej maszynki. Przepis na lody malinowe bez jaj i maszynki do lodów Wyjątkowo prosty deser, który przyrządzicie zaledwie w kilka minut. Składniki: 300 g mrożonych malin (możecie też użyć truskawek) 1 duży kubek jogurtu greckiego 1 duży kubek śmietany 18 proc. 4-5 łyżek cukru (do smaku) Przygotowanie: Mrożone maliny przełóżcie do malaksera lub blendera i rozdrabniajcie przez ok. 3-4 minuty. Dodajcie cukier, jogurt i miksujcie razem aż do powstania gładkiej masy. Deser można podawać już na tym etapie, w formie musu. Aby przygotować prawdziwe lody, należy wylać masę do pudełka (np. po innych lodach) i włożyć do zamrażarki.  Odczekajcie do pełnego zamrożenia całej masy i wyjmijcie ok. 20 minut przed podaniem. Smacznego! Lody na diecie? Proste lody jogurtowe czy sorbety owocowe  to desery, po które mogą sięgać także osoby na diecie. Jeśli zadbacie o to, aby mrożone przysmaki nie były zbyt tłuste oraz nie zawierały dużych ilości dodatkowego cukru, będą doskonałym sposobem na zaspokojenie potrzeby na słodycze .  Lody mają w sobie jeszcze jedną właściwość: w trakcie ich spożywania organizm zużywa energię na ponowne rozgrzanie się, co spala nieco dodatkowych kalorii. Jeśli macie więc do wyboru zjeść małego batonika, a dwie gałki domowego sorbetu – zdecydowanie zdrowszą...

Przepis na lody kakaowe z kokosem. Jak zrobić lody w domu?
Alex_M/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na lody kakaowe z kokosem. Jak zrobić lody w domu?
Sezon na lody nadchodzi wielkimi krokami. Wiecie, jak przygotować je samodzielnie?

Przepis na lody kakaowe z kokosem z pewnością sprawi, że zachwycicie gości i domowników – zwłaszcza tych najmłodszych! Lody wykonane w domu będą pozbawione wszelkich sztucznych dodatków czy konserwantów, które znajdują się w tych sklepowych: kupujecie takie lody? To chemiczna bomba! Do ich wykonania przyda wam się jednak maszynka do lodów, chociaż nie jest ona niezbędna: co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów. Przepis na kokosowo-kakaowe lody z ciasteczkami Ten wyjątkowy deser będzie hitem na wszelkich letnich przyjęciach i kinderbalach. Jeśli jednak chcecie serwować lody dzieciom – zrezygnujcie z dodawania likieru kokosowego.  Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 1/3 szklanki cukru 2 łyżki gorzkiego kakao - kakao ma wyjątkowe właściwości 200 ml śmietany 30% 3 łyżki likieru kokosowego 1 opakowanie ciastek typu Oreo/Neo Przygotowanie:  Mleczko kokosowe przełóżcie do garnuszka, wsypcie cukier i gorzkie kakao, dodajcie śmietanę kremówkę i likier kokosowy. Wstawcie do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień mieszankę przelejcie do maszynki do lodów i włączcie na około 30 minut. W tym czasie ciastka pokrójcie/połamcie. Ukręcone lody przełóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika, wsypcie ciastka, wymieszajcie i wstawcie jeszcze na 2 godziny do zamrażarki. Łyżką do lodów nakładajcie porcje lodów do pucharków i udekorujcie pokruszonymi ciasteczkami. Domowe lody zamiast sklepowych Lody przygotowywane w domu mają tę przewagę, że często wychodzą taniej (w przeliczeniu ilościowym) niż te kupowane. Lista składników jest dla was w pełni przejrzysta i możliwa do zmodyfikowania: możecie stworzyć je w wersji bez laktozy, bez...