Gdy kończą się już wam pomysły na smaczne śniadania, warto sięgnąć po przepisy na coś słodkiego. Idealnym rozwiązaniem jest smaczny chlebek pomarańczowy, czyli pieczone w keksówce ciasto z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Dzięki temu obłędnie pachnie!

Do ciasta należy też dodać jogurt naturalny, dzięki czemu jest ono wilgotne i niezwykle smaczne. Świetnie będzie pasowało do kawy zamiast śniadania, na drugie śniadanie do pracy albo na podwieczorek. A do tego jest bardzo  proste w wykonaniu. Wypróbujcie ten łatwy przepis na pyszny chlebek pomarańczowy. 

Przepis na chlebek pomarańczowy

Do przygotowania chleba pomarańczowego potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 pomarańcza

  • 2 średniej wielkości jajka

  • około 20 g świeżych drożdży

  • 2 szklanki mąki

  • 100 ml mleka

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • 60 g masła

  • 5 łyżek cukru

  • opcjonalnie: suszona żurawina

Przygotowanie:

  1. Najpierw weźcie dużą miskę i wsypcie do niej mąkę. Do środka wrzućcie drożdże, dodajcie jedną łyżeczkę cukru oraz 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie. Przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 15 minut. 

  2. W tym czasie przygotujcie główny składnik ciasta, czyli pomarańczę. Na tarce zetrzyjcie skórkę, którą za chwilę dodacie do masy. Następnie obierzcie pomarańczę i wyciśnijcie z niej sok.

  3. Ok. 100 ml soku oraz skórkę dodajcie do ciasta. Wsypcie też cukier, dodajcie jajka, masło, jogurt naturalny i suszoną żurawinę. Zagniećcie. Nie przejmujcie się tym, że ciasto będzie się kleić. Przykryjcie ściereczką i na godzinę odstawcie w ciepłe miejsce.

  4. Podłużną formę do keksów posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. Zagniećcie ciasto jeszcze raz i przełóżcie je do formy. Odstawcie w ciepłe miejsce pod przykryciem na pół godziny.

  5. Po tym czasie wstawcie ciasto do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, na dolną szynę w ustawieniu góra-dół. Pieczcie przez około 30 minut. 

  6. Gdy ciasto będzie upieczone, zostawcie je jeszcze na kilka chwil w formie. Wyjmijcie, odstawcie na kratkę i zostawcie do ostygnięcia. Smacznego!

Źródło: domowe-wypieki.pl