Jak zrobić chleb pomarańczowy? Ten 1 składnik sprawia, że rozpływa się w ustach
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić chleb pomarańczowy? Ten 1 składnik sprawi, że będzie wilgotny i rozpłynie się w ustach

Znacie chlebek pomarańczowy? Ta pyszna babka o smaku pomarańczy idealnie pasuje na śniadanie i na deser.

Gdy kończą się już wam pomysły na smaczne śniadania, warto sięgnąć po przepisy na coś słodkiego. Idealnym rozwiązaniem jest smaczny chlebek pomarańczowy, czyli pieczone w keksówce ciasto z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Dzięki temu obłędnie pachnie!

Do ciasta należy też dodać jogurt naturalny, dzięki czemu jest ono wilgotne i niezwykle smaczne. Świetnie będzie pasowało do kawy zamiast śniadania, na drugie śniadanie do pracy albo na podwieczorek. A do tego jest bardzo  proste w wykonaniu. Wypróbujcie ten łatwy przepis na pyszny chlebek pomarańczowy. 

Przepis na chlebek pomarańczowy

Do przygotowania chleba pomarańczowego potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 pomarańcza

  • 2 średniej wielkości jajka

  • około 20 g świeżych drożdży

  • 2 szklanki mąki

  • 100 ml mleka

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • 60 g masła

  • 5 łyżek cukru

  • opcjonalnie: suszona żurawina

Zobacz także
Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w godzinę

Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w 60 minut

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Przygotowanie:

  1. Najpierw weźcie dużą miskę i wsypcie do niej mąkę. Do środka wrzućcie drożdże, dodajcie jedną łyżeczkę cukru oraz 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie. Przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 15 minut. 

  2. W tym czasie przygotujcie główny składnik ciasta, czyli pomarańczę. Na tarce zetrzyjcie skórkę, którą za chwilę dodacie do masy. Następnie obierzcie pomarańczę i wyciśnijcie z niej sok.

  3. Ok. 100 ml soku oraz skórkę dodajcie do ciasta. Wsypcie też cukier, dodajcie jajka, masło, jogurt naturalny i suszoną żurawinę. Zagniećcie. Nie przejmujcie się tym, że ciasto będzie się kleić. Przykryjcie ściereczką i na godzinę odstawcie w ciepłe miejsce.

  4. Podłużną formę do keksów posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. Zagniećcie ciasto jeszcze raz i przełóżcie je do formy. Odstawcie w ciepłe miejsce pod przykryciem na pół godziny.

  5. Po tym czasie wstawcie ciasto do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, na dolną szynę w ustawieniu góra-dół. Pieczcie przez około 30 minut. 

  6. Gdy ciasto będzie upieczone, zostawcie je jeszcze na kilka chwil w formie. Wyjmijcie, odstawcie na kratkę i zostawcie do ostygnięcia. Smacznego!

Źródło: domowe-wypieki.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Biedronka test na covid
Newsy
Mega promocja na masło w Biedronce. Spieszcie się, bo znika w ekspresowym tempie
Masło bardzo się przyda podczas wielkanocnych przygotowań, dlatego warto zrobić zapas i kupić go w atrakcyjnej cenie. Sprawdźcie, jakie promocje przygotowała sieć Biedronka.

Sieci handlowe nieustannie kuszą swoich klientów promocjami, a im bliżej świąt, tym promocji jest więcej! Zobaczcie, co można teraz kupić w Biedronce w atrakcyjnych cenach. Promocja na masło w sklepach Biedronki Masło drożeje, dlatego warto regularnie sprawdzać promocje i kupować je wtedy, gdy jest przecenione. Masło bez obaw można mrozić i wykorzystać je później do różnych potraw! Zwłaszcza do wielkanocnych wypieków, dlatego planując przygotowania do Wielkanocy, warto zaopatrzyć się w zapas masła na świąteczne pieczenie. Teraz w Biedronce, o ile posiadacie kartę „Moja Biedronka”, możecie kupić masło marki Mleczna Dolina za jedynie 2,99 zł, jeśli kupicie co najmniej trzy sztuki! Obniżka aż o 33% brzmi naprawdę atrakcyjnie. Przepis na wielkanocną babkę drożdżową Masło przyda się do zrobienia tradycyjnej, wielkanocnej babki drożdżowej. Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 150 g masła 50 g świeżych drożdży 40 g cukru 100 ml ciepłego mleka 3 jajka Szczypta soli Ulubione bakalie Przygotowanie: W misce przygotujcie rozczyn. Wsypcie jedną łyżkę cukru, 50 ml mleka, jedną łyżkę mąki i drożdże. Rozetrzyjcie wszystko łyżką, wymieszajcie i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na około 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn już urośnie, wlejcie do niego resztę mleka, cukru i wsypcie przesianą mąkę ze szczyptą soli. Mieszajcie wszystkie składniki, dodając do nich powoli całe jajka. Kiedy składniki się połączą, wyróbcie ciasto. Jeżeli używacie miksera z hakiem, to ciasto powinno się wyrabiać około 7 minut, jeżeli robicie to ręcznie – przynajmniej kwadrans. Do wyrobionego już ciasta dodajcie 150 g miękkiego masła i znów wyrabiajcie tak samo...

Trik na wyrastanie ciasta
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko wyrosło? Znamy świetny trik. Chwila roboty
Na pewno uwielbiacie ciasto drożdżowe! Dowiedzcie się jak przyśpieszyć jego robienie.

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Chrupiące i lekko rumiane z zewnątrz, puszyste w środku i bardzo lekkie dzięki dobremu wyrośnięciu. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Czasami, szczególnie w ziemie, kiedy w domu nie jest za ciepło, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszcie ten proces, stosując jeden prosty trik. Ciasto drożdżowe Ten wypiek z mąki i drożdży kocha wiele pokoleń. Zajadają się nim zarówno najmłodsi, jak i seniorzy. Pyszne ciasto drożdżowe to gwarancja sukcesu, gdy chcecie poczęstować kogoś czymś pysznym do kawy, albo przygotować lekką, słodką kolację lub śniadanie. Przepis na ciasto drożdżowe Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 jajka 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Dodajcie kilka łyżek mąki, by powstał zaczyn. Zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie cukier, jajka, szczyptę soli i masło. Dodajcie wyrośnięty zaczyn. Wyróbcie ciasto dokładnie. W razie potrzeby regulujcie konsystencję, dodając więcej mąki lub mleka albo wody. Przykryjcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto uformujcie w ulubiony kształt: warkocz, bułeczki, placek, albo przełóżcie na blachę. Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawcie przez chwilę we wyłączonym piekarniku, by uniknąć szoku temperaturowego i opadnięcia. Wyrastanie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym, choć nie za gorącym miejscu. Idealna temperatura do...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek! W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Nic się na szczęście nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej miski wlejcie pół szklanki ciepłego mleka, dodajcie 60 g świeżych drożdży, wsypcie 80 g mąki i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszajcie dokładnie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny. Podgrzejcie szklankę mleka i wlejcie do miseczki. Wsypcie dwie garści rodzynek i odstawcie. Taki zabieg sprawi, że rodzynki nasiąkną mlekiem i będą wyjątkowo mięciutkie! Następnie do dużej miski wsypcie 5 szklanek mąki (około 700 gram) oraz ¾ szklanki cukru. Żółtka w temperaturze pokojowej oraz schłodzone, roztopione masło dodajcie do mąki. Na koniec dodajcie zaczyn oraz mleko...

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Lukier bez grama cukru? Sprawdźcie ten banalnie prosty przepis!

Idealnym dodatkiem do świątecznych wypieków jest smaczna polewa z lukru. Dowiedzcie się, jak można ją zrobić nie korzystając w ogóle z białego cukru! Przepis na bułeczki drożdżowe z lukrem Do przygotowania smacznych, drożdżowych bułeczek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej Pół szklanki mleka 50 g roztopionego i chłodnego masła 25 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie: Pół kilograma półtłustego twarogu mielonego 6 łyżek cukru 1 jajko Lukier: 50 g oleju kokosowego 20 g miodu Oraz jedno jajko i nieco mleka do posmarowania. Przygotowanie: Włóżcie do miski rozkruszone drożdże, wsypcie łyżkę cukru i wymieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajcie łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, wsypcie resztę cukru, trochę soli, 2 jajka, 50 g masła i rozczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na minimum godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie nadzienie. Do miski włóżcie cały twaróg, wsypcie 6 łyżek cukru i wbijcie jedno jajko. Wymieszajcie wszystko na gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną maką stolnicę i zagniećcie. Podsypujcie tylko tyle mąki, by ciasto się nie kleiło. Rozwałkujcie na prostokąt i posmarujcie nadzieniem. Następnie zawińcie ciasto do środka, do 1/3 jego powierzchni z jednej strony i później z drugiej. Nożem pokrójcie ciasto w równe kawałki o szerokości około 5 cm. Każdy kawałek zwińcie w jedną stronę formując w ten sposób bułeczkę. Gotowe bułeczki połóżcie na blasze wyłożonej...