Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel? Wykorzystajcie te triki
AdobeStock
Newsy

Lubicie kogel-mogel, ale boicie się surowych jajek? Wykorzystajcie te bezpieczne triki

Choć kogel-mogel jest bardzo smaczny, to jedzenie takiego deseru grozi zakażeniem Salmonellą. Sprawdźcie, jak się przed tym chronić.

Dawniej kogel-mogel to był jeden z najpopularniejszych deserów dla dzieci. Gdy na sklepowych półkach brakowało słodyczy, jajka z cukrem były łatwo dostępną słodką przekąską. Jednak spożywanie kogla-mogla wiąże się z ryzykiem zakażenia Salmonellą znajdującą się w niektórych surowych jajkach. Czy da się zrobić bezpieczny kogel-mogel? Poznajcie triki, które wam to ułatwią.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Salmonella w jajkach

Niestety, nie da się na pierwszy rzut oka rozpoznać jajka skażonego Salmonellą. O tym, że zjedliście takie jajko, dowiecie się dopiero wtedy, gdy poczujecie ostry ból brzucha, mdłości, a do tego dostaniecie gorączki i silnej biegunki.

Zwykle obróbka termiczna wystarczy do tego, by pozbyć się niebezpiecznych bakterii z jajek. Ważne jest jednak, by umyć także powierzchnię jajka – również na niej mogą znajdować się bakterie. Jednak w przypadku takich potraw jak kogel-mogel umycie jajka nic nie da, skoro zjada się je na surowo. Jak się przed tym przestrzec?

Zobacz także
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą. Znaliście ten sposób?

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą

Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Sposoby na bezpieczny kogel-mogel

Na szczęście można w prosty sposób zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą, stosując dwa proste triki!

Pierwszy z nich polega na sparzeniu jajek we wrzątku. Należy po prostu szybko włożyć je do miski z gorącą wodą i wyciągnąć. Natomiast do drugiego sposobu potrzebna będzie kąpiel wodna. Podgrzejcie wodę w garnku, połóżcie pokrywkę odwrotnie i postawcie na niej miskę z masą jajeczną. Uważajcie, żeby woda w garnku nie była zbyt gorąca! Ma tylko podgrzać jajka, a nie je ugotować. Do mierzenia temperatury przyda się wam termometr do żywności – żółtka powinny osiągnąć temperaturę 65 stopni Celsjusza.

Przepis na kogel-mogel

Do przygotowania klasycznego kogla-mogla potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • Opcjonalnie: kakao i ekstrakt z wanilii

Przygotowanie:

  1. Najpierw sparzcie jajka – włóżcie je do miski lub garnka z wrzątkiem i po kilku sekundach wyjmijcie i ostudźcie.
  2. Następnie oddzielcie białka od żółtek. Podgrzejcie w garnku wodę, połóżcie na nim odwróconą pokrywkę i postawcie miskę z żółtkami.
  3. Później dodajcie do jajek cukier oraz ewentualnie nieco kakao i ekstraktu z wanilii. Całość wymieszajcie mikserem, rózgą albo łyżką. Smacznego!

Czytaj także:

Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów
AdobeStock
Newsy
Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów
Do szparagów najlepiej pasuje sos holenderski, który zrobicie z tego prostego przepisu. To połączenie jest zachwycające!

Gdy zacznie się sezon na szparagi, podajcie je z pysznym sosem holenderskim. Wymaga minimalnej ilości składników i trochę cierpliwości – najlepszy sos holenderski robi się powoli! Potrzebne wam będzie prawdziwe masło (nie margaryna ani masło klarowane), żółtka, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Przepis na sos holenderski Do przygotowania klasycznego sosu holenderskiego (lub sosu benedyktyńskiego) potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 150 g masła (3/4 kostki) 3 żółtka 3 łyżki soku z cytryny Dwie szczypty soli Szczypta pieprzu Przygotowanie: Włóżcie masło do garnka, postawcie na gazie i rozpuśćcie. Użyjcie prawdziwego masła, ponieważ wówczas sos wyjdzie najlepszy. Pamiętajcie, że masło ma się podgrzać, nie zagotować! Przelejcie roztopione masło przez sitko, by pozbyć się charakterystycznej pianki, które zbiera się na powierzchni. Oddzielcie żółtka od białek. Białka możecie później wykorzystać do zrobienia smacznego sernika z bezą. Następnie należy ubić żółtka uwaga… na parze! Brzmi skomplikowanie, ale ubicie żółtek w ten sposób jest bardzo proste. Należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¼ jego wysokości. Na garnku połóżcie sitko, a do sitka włóżcie miskę z żółtkami tak, by miska nie dotykała wrzącej wody. Włączcie gaz i ustawcie średni ogień – woda powinna lekko się gotować. Teraz wlejcie do żółtek trzy łyżki soku z cytryny i zacznijcie ubijać za pomocą trzepaczki. Gdy żółtka zaczną powoli zwiększać swoją objętość, wsypcie do nich dwie szczypty soli, szczyptę pieprzu i cały czas ubijajcie. Zacznijcie powoli wlewać do żółtek roztopione masło. Należy to robić bardzo powoli, by żółtka połączyły...

jedzenie w prl
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Tak gotowano w czasach PRL! Aż łza się w oku kręci!
Jeśli tęsknicie do smaków ze swojego dzieciństwa lub młodości, to mamy dla was nie lada gratkę! Dziś wspominamy przepisy z PRL – sprawdźcie jakie!

Stare przepisy z PRLu wracają do łask i nic dziwnego! Są tanie i proste w przygotowaniu. W tamtych trudnych czasach zdobycie różnych składników graniczyło z cudem, a o stosowanych przez nas na co dzień przyprawach nikt nawet nie słyszał. Dlatego kuchnia PRL-u bogata jest w proste przepisy, z łatwo dostępnych składników. Kogel mogel Dziś pewnie mało kto by się odważył na ten deser w obawie przed chorobami, które mogą znajdować się w surowych jajkach. W końcu kogel mogel to po prostu surowe żółtka ucierane z cukrem! Mimo to, jako dzieci zajadaliśmy się tym przysmakiem. Fasolka po bretońsku Fasola z koncentratem pomidorowym to kolejne danie kuchni PRL. W wersji „na bogato” zawierało jeszcze kiełbasę lub inne mięsa. Z tego powodu część osób nie przepadała za tym daniem, ponieważ zamawiając fasolkę po bretońsku w lokalu czasami nie wiadomo było jakiego wkładu mięsnego można się spodziewać… Sałatka jarzynowa Sałatka z powodzeniem przetrwała do naszych czasów. Najczęściej przygotowywana jest na święta, choć wiele gospodyń przygotowuje sałatkę po rosole. W końcu najlepsza sałatka jarzynowa to ta z jarzyn z rosołu! Paprykarz szczeciński Paprykarz to kolejny przysmak, który dotrwał do naszych czasów i nadal można kupić go w sklepie. Ryba z ryżem, pomidorami i papryką nadal ma wielu zwolenników, choć nie wszyscy przepadają za tym daniem. Kotlety z mortadeli Gdy na sklepowych półkach brakowało dosłownie wszystkiego, ludzie łapali się czegokolwiek, by móc wyczarować obiad. Tak powstały kotlety z mortadeli, czyli plastry kiełbasy składającej się z mielonego mięsa, przypraw i tłuszczu  obtoczone w bułce tartej i smażonej na patelni, jak kotlety. Mortadela była dużo łatwiej dostępna i zdecydowanie tańsza od mięsa, dlatego takie kotleciki...

kogel mogel zapiekany
Gotujmy.pl
Newsy
Któż nie kocha tego klasyka PRLu. Oto przepis na pyszny kogel-mogel w nowej wersji
Też zajadaliście się koglem-moglem, gdy byliście dziećmi? Kto nie zna tego prostego deseru! Przypomnijcie sobie jego smak i przygotujcie jego unowocześnioną wersję - jest równie pyszna.

Wiele osób z rozrzewnieniem wspomina dania, które jedliśmy w PRLu. I nic dziwnego – w końcu kojarzą te smaki z najlepszymi latami swojej młodości! Dawniej brakowało wielu produktów, dlatego gospodynie musiały wykazać się niesamowitą kreatywnością nie tylko w kwestii przygotowywania dań, ale i całej logistyki! Gdy było wiadomo, że trzeba odstać w kolejce by kupić podstawowe produkty lub ktoś nam przekazał wiadomość, że pojutrze będzie można kupić schab w jednym sklepie, to trzeba było naprzód planować domowe posiłki! Pamiątki z tamtych lat to uwielbiane do dziś zimne nóżki, paprykarz szczeciński czy kogel-mogel. Ten ostatni to ulubiony deser dzieci, ponieważ przygotowywało się go szybko, z minimalnej ilości składników. Gdy czekolada i inne słodycze nie były w ogóle dostępne w sklepach, jajko z cukrem było jedynym, na co dzieci mogły sobie pozwolić. Przypomnijmy sobie ten smak z przepisem na kogel-mogel w nieco unowocześnionej wersji! Przepis na pieczony kogel-mogel Odświeżony kogel-mogel różni się sposobem przygotowania – zamiast jeść je na surowo, jajka pieczemy w piekarniku! W tym celu wykorzystamy kokilki i dodamy smaczne dodatki. Kokilek nie trzeba wykładać papierem ani smarować ich masłem – będziemy bezpośrednio do środka wkładać świeże owoce. Składniki 40 dag truskawek lub malin 5 żółtek 30 g cukru 1 saszetka cukru wanilinowego 2 dojrzałe banany 10 dag orzechów laskowych Przygotowanie Kroimy banana i wkładamy go do czystych kokilek wraz z truskawkami. Do miski dodajemy żółtka, cukier biały i wanilinowy. Miksujemy. Ubitymi z cukrem żółtkami zalewamy owoce. Następnie posypujemy wierzch orzechami (możemy je wcześniej posiekać) Układamy kokilki na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika....

pascha Magdy Gessler
ONS/Adobe Stock
Newsy
Tradycyjna pascha na Wielkanoc tylko z przepisu Magdy Gessler. Zdradziła, co trzeba zrobić, by smakowała wybornie
Jeśli na waszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć paschy, koniecznie zróbcie ją z tego tradycyjnego i sprawdzonego przepisu Magdy Gessler.

Pascha to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast serwowanych na Wielkanoc. Jest to bardzo popularna potrawa na wschodzie Polski, równie często przygotowuje się ją również we wschodniej Europie. Robi się ją z tłustego twarogu zmieszanego ze śmietaną, jajek, masła oraz bakalii. Możecie dodać do masy te, które lubicie najbardziej. Paschę warto również ładnie udekorować bakaliami oraz nadać jej kształt – najczęściej serwuje się ją w formie półkolistej lub ściętej u góry piramidki. Paschę przegotowuje się na 2 sposoby – na zimno lub na ciepło, jednak ten pierwszy sposób jest łatwiejszy i bardziej popularny. Składniki, które dodawane są do paschy, mają również znaczenie symboliczne. Jajka są symbolem odradzającego się życia, a bakalie, masło i cukier były dawniej produktami luksusowymi symbolizującymi bogactwo i luksus. Kształt ściętej piramidy ma przypominać grób Jezusa. Wielkanocna pascha z przepisy Magdy Gessler Składniki 1kg tłustego twarogu 8 żółtek 1,5 szklanki śmietanki 22% 200g cukru pudru 250g masła 3-4 laski wanilii lub ekstrakt z wanilii Skórka z cytryny 100g orzechów włoskich 50g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej 75g rodzynek sułtańskich lub królewskich Koniak lub rum Przygotowanie Rodzynki zalejcie koniakiem lub rumem i odstawcie na 15-20 minut. To trik, o którym nie wie wiele osób. Zmielcie twaróg 2-3 razy, a następnie wymieszajcie go ze śmietaną na gładką masę. W dużej misce utrzyjcie miękkie masło z cukrem pudrem oraz ziarenkami wanilii z przekrojonych lasek. Następnie dodawajcie kolejno żółtka, jednocześnie miksując. Dodajcie masę twarogową i wymieszajcie dokładnie. Dodajcie namoczone rodzynki, posiekane orzechy włoskie...