Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel? Wykorzystajcie te triki
AdobeStock
Newsy

Lubicie kogel-mogel, ale boicie się surowych jajek? Wykorzystajcie te bezpieczne triki

Choć kogel-mogel jest bardzo smaczny, to jedzenie takiego deseru grozi zakażeniem Salmonellą. Sprawdźcie, jak się przed tym chronić.

Dawniej kogel-mogel to był jeden z najpopularniejszych deserów dla dzieci. Gdy na sklepowych półkach brakowało słodyczy, jajka z cukrem były łatwo dostępną słodką przekąską. Jednak spożywanie kogla-mogla wiąże się z ryzykiem zakażenia Salmonellą znajdującą się w niektórych surowych jajkach. Czy da się zrobić bezpieczny kogel-mogel? Poznajcie triki, które wam to ułatwią.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Salmonella w jajkach

Niestety, nie da się na pierwszy rzut oka rozpoznać jajka skażonego Salmonellą. O tym, że zjedliście takie jajko, dowiecie się dopiero wtedy, gdy poczujecie ostry ból brzucha, mdłości, a do tego dostaniecie gorączki i silnej biegunki.

Zwykle obróbka termiczna wystarczy do tego, by pozbyć się niebezpiecznych bakterii z jajek. Ważne jest jednak, by umyć także powierzchnię jajka – również na niej mogą znajdować się bakterie. Jednak w przypadku takich potraw jak kogel-mogel umycie jajka nic nie da, skoro zjada się je na surowo. Jak się przed tym przestrzec?

Zobacz także
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą. Znaliście ten sposób?

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą

Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Sposoby na bezpieczny kogel-mogel

Na szczęście można w prosty sposób zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą, stosując dwa proste triki!

Pierwszy z nich polega na sparzeniu jajek we wrzątku. Należy po prostu szybko włożyć je do miski z gorącą wodą i wyciągnąć. Natomiast do drugiego sposobu potrzebna będzie kąpiel wodna. Podgrzejcie wodę w garnku, połóżcie pokrywkę odwrotnie i postawcie na niej miskę z masą jajeczną. Uważajcie, żeby woda w garnku nie była zbyt gorąca! Ma tylko podgrzać jajka, a nie je ugotować. Do mierzenia temperatury przyda się wam termometr do żywności – żółtka powinny osiągnąć temperaturę 65 stopni Celsjusza.

Przepis na kogel-mogel

Do przygotowania klasycznego kogla-mogla potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • Opcjonalnie: kakao i ekstrakt z wanilii

Przygotowanie:

  1. Najpierw sparzcie jajka – włóżcie je do miski lub garnka z wrzątkiem i po kilku sekundach wyjmijcie i ostudźcie.
  2. Następnie oddzielcie białka od żółtek. Podgrzejcie w garnku wodę, połóżcie na nim odwróconą pokrywkę i postawcie miskę z żółtkami.
  3. Później dodajcie do jajek cukier oraz ewentualnie nieco kakao i ekstraktu z wanilii. Całość wymieszajcie mikserem, rózgą albo łyżką. Smacznego!

Czytaj także:

pascha Magdy Gessler
ONS/Adobe Stock
Newsy
Tradycyjna pascha na Wielkanoc tylko z przepisu Magdy Gessler. Zdradziła, co trzeba zrobić, by smakowała wybornie
Jeśli na waszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć paschy, koniecznie zróbcie ją z tego tradycyjnego i sprawdzonego przepisu Magdy Gessler.

Pascha to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast serwowanych na Wielkanoc. Jest to bardzo popularna potrawa na wschodzie Polski, równie często przygotowuje się ją również we wschodniej Europie. Robi się ją z tłustego twarogu zmieszanego ze śmietaną, jajek, masła oraz bakalii. Możecie dodać do masy te, które lubicie najbardziej. Paschę warto również ładnie udekorować bakaliami oraz nadać jej kształt – najczęściej serwuje się ją w formie półkolistej lub ściętej u góry piramidki. Paschę przegotowuje się na 2 sposoby – na zimno lub na ciepło, jednak ten pierwszy sposób jest łatwiejszy i bardziej popularny. Składniki, które dodawane są do paschy, mają również znaczenie symboliczne. Jajka są symbolem odradzającego się życia, a bakalie, masło i cukier były dawniej produktami luksusowymi symbolizującymi bogactwo i luksus. Kształt ściętej piramidy ma przypominać grób Jezusa. Wielkanocna pascha z przepisy Magdy Gessler Składniki 1kg tłustego twarogu 8 żółtek 1,5 szklanki śmietanki 22% 200g cukru pudru 250g masła 3-4 laski wanilii lub ekstrakt z wanilii Skórka z cytryny 100g orzechów włoskich 50g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej 75g rodzynek sułtańskich lub królewskich Koniak lub rum Przygotowanie Rodzynki zalejcie koniakiem lub rumem i odstawcie na 15-20 minut. To trik, o którym nie wie wiele osób. Zmielcie twaróg 2-3 razy, a następnie wymieszajcie go ze śmietaną na gładką masę. W dużej misce utrzyjcie miękkie masło z cukrem pudrem oraz ziarenkami wanilii z przekrojonych lasek. Następnie dodawajcie kolejno żółtka, jednocześnie miksując. Dodajcie masę twarogową i wymieszajcie dokładnie. Dodajcie namoczone rodzynki, posiekane orzechy włoskie...

Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów
AdobeStock
Newsy
Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów
Do szparagów najlepiej pasuje sos holenderski, który zrobicie z tego prostego przepisu. To połączenie jest zachwycające!

Gdy zacznie się sezon na szparagi, podajcie je z pysznym sosem holenderskim. Wymaga minimalnej ilości składników i trochę cierpliwości – najlepszy sos holenderski robi się powoli! Potrzebne wam będzie prawdziwe masło (nie margaryna ani masło klarowane), żółtka, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Przepis na sos holenderski Do przygotowania klasycznego sosu holenderskiego (lub sosu benedyktyńskiego) potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 150 g masła (3/4 kostki) 3 żółtka 3 łyżki soku z cytryny Dwie szczypty soli Szczypta pieprzu Przygotowanie: Włóżcie masło do garnka, postawcie na gazie i rozpuśćcie. Użyjcie prawdziwego masła, ponieważ wówczas sos wyjdzie najlepszy. Pamiętajcie, że masło ma się podgrzać, nie zagotować! Przelejcie roztopione masło przez sitko, by pozbyć się charakterystycznej pianki, które zbiera się na powierzchni. Oddzielcie żółtka od białek. Białka możecie później wykorzystać do zrobienia smacznego sernika z bezą. Następnie należy ubić żółtka uwaga… na parze! Brzmi skomplikowanie, ale ubicie żółtek w ten sposób jest bardzo proste. Należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¼ jego wysokości. Na garnku połóżcie sitko, a do sitka włóżcie miskę z żółtkami tak, by miska nie dotykała wrzącej wody. Włączcie gaz i ustawcie średni ogień – woda powinna lekko się gotować. Teraz wlejcie do żółtek trzy łyżki soku z cytryny i zacznijcie ubijać za pomocą trzepaczki. Gdy żółtka zaczną powoli zwiększać swoją objętość, wsypcie do nich dwie szczypty soli, szczyptę pieprzu i cały czas ubijajcie. Zacznijcie powoli wlewać do żółtek roztopione masło. Należy to robić bardzo powoli, by żółtka połączyły...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS w trybie pilnym wycofuje z rynku partię jajek. Wykryto w nich salmonellę
Zagrożenie salmonellą wciąż jest realne. Właśnie bakterie salmonelli eneritidis wykryto w jajkach ściółkowych dostępnych w wielu sklepach spożywczych. Sprawdźcie, czy nie macie ich w swoim domu.

Kupiliście przed kilkoma dniami w sklepie jajka? Jeśli tak, to koniecznie sprawdźcie, czy nie trafiliście na trefną partię skażoną bakteriami salmonelli. Główny Inspektorat Sanitarny wykrył salmonellę eneritidis w jajkach ściółkowych jednej z mazowieckich firm. W jakich jajkach wykryto salmonellę? Należy koniecznie pamiętać, że ryzyko wystąpienia salmonellozy nie grozi tylko w wypadku zjedzenia surowego jajka w postaci kogla-mogla czy też innego dania. Już dawno udowodniono, że bakterie salmonelli znajdujące się na skorupkach jaj mogą być przenoszone na inne powierzchnie. Oto szczegóły dotyczące partii jaj skażonej bakteriami salmonella enteritidis: Produkt – Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt. Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021 Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie Nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej jajek wymusiła przeprowadzenie dalszego postepowania wyjaśniającego. Dodatkowo spółka pakująca jaja,  Invest Michel, w trybie pilnym zdecydowała się na wycofanie produktu z obrotu i sprzedaży. Najważniejsze jednak jest bezpieczeństwo klientów, którzy zdążyli już nabyć jaja ściółkowe z partii, w której wykryto skażenie. Z tego względu wszystkie osoby, których jajka zgadzają się z opisem przedstawionym przez GIS, są proszone o kontakt z zakładem pakowania pod nr tel. 606-990-211 w celu zwrotu produktu i kosztów jego nabycia. Co należy wiedzieć o zakupie i przechowywaniu jaj? Jaja są dość specyficznym produktem spożywczym i z tego też względu wymagają odpowiednio specyficznego podejścia do kwestii przechowywania, a nawet wyboru towaru w sklepie. Kupując jajka należy pamiętać o tym, by:...

Handel jajkami
Wikipedia commons
Newsy
Kiedy należy myć jajka? Po przyniesieniu do domu czy przed użyciem? Wiele osób będzie zaskoczonych
Mycie jajek może wydawać się stratą czasu. Jednak może zdarzyć się, że ta czynność uratuje was przed poważnymi problemami zdrowotnymi.

Z pewnością znacie ludzi, którzy po powrocie do domu z zakupów, od razu zaczynają wszystko myć. Czasem takie sytuacje mogą wyglądać komicznie, czasem jednak są uzasadnione. Szczególnie dziś, w dobie koronawirusa, higiena i zachowanie czystości powinno być nawykiem dla każdego. Z produktów spożywczych kupowanych w sklepach, które mogą być dotykane przez wiele osób, powinniśmy myć zwłaszcza te, które jemy bezpośrednio, bez obierania. Chodzi tu między innymi o warzywa, np. pomidory, sałatę czy ogórki. Czy słyszeliście może kiedyś o myciu jajek? Być może odbierzemy komuś właśnie ochotę na jajecznice, ale nic na to nie poradzimy, chcemy być z wami szczerzy. Na jajkach sprzedawanych w sklepach, supermarketach i na bazarach zalega całe mnóstwo niewidocznych dla oka bakterii kałowych... Przyznacie sami, brzmi to niezbyt zachęcająco. Niestety nie oszukamy natury – wszyscy dobrze wiecie, w jaki sposób kura znosi jajka i w jakich to się odbywa warunkach. Czy jajka należy myć? Inne bakterie znajdują się na jajkach wiejskich, inne na tych, wyprodukowanych w wielkopowierzchniowych kurzych. Różnica polega na tym, że jaja wiejskie szybciej trafiają na bazary i do naszych koszyków. Te produkowane masowo przechodzą dłuższą drogę, w czasie której bakterie dalej się rozmnażają i przetwarzają. Jednak każde bakterie są drobnoustrojami chorobotwórczymi, a na jajkach szczególnie często pojawiają się bakterie salmonelli. Żeby uniknąć przedostawania się ich do pożywienia, w czasie przygotowywania posiłków, należy je umyć. Po umyciu zawsze warto wytrzeć do sucha, najlepiej ręcznikiem papierowym, a nie ściereczką przeznaczoną do wielokrotnego użytku. Jajek natomiast nie powinno się myć, jeśli nie zamierzacie ich od razu użyć, tylko będziecie przechowywać w...