Dawniej kogel-mogel to był jeden z najpopularniejszych deserów dla dzieci. Gdy na sklepowych półkach brakowało słodyczy, jajka z cukrem były łatwo dostępną słodką przekąską. Jednak spożywanie kogla-mogla wiąże się z ryzykiem zakażenia Salmonellą znajdującą się w niektórych surowych jajkach. Czy da się zrobić bezpieczny kogel-mogel? Poznajcie triki, które wam to ułatwią.
Salmonella w jajkach
Niestety, nie da się na pierwszy rzut oka rozpoznać jajka skażonego Salmonellą. O tym, że zjedliście takie jajko, dowiecie się dopiero wtedy, gdy poczujecie ostry ból brzucha, mdłości, a do tego dostaniecie gorączki i silnej biegunki.
Zwykle obróbka termiczna wystarczy do tego, by pozbyć się niebezpiecznych bakterii z jajek. Ważne jest jednak, by umyć także powierzchnię jajka – również na niej mogą znajdować się bakterie. Jednak w przypadku takich potraw jak kogel-mogel umycie jajka nic nie da, skoro zjada się je na surowo. Jak się przed tym przestrzec?
Sposoby na bezpieczny kogel-mogel
Na szczęście można w prosty sposób zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą, stosując dwa proste triki!
Zobacz także:
Pierwszy z nich polega na sparzeniu jajek we wrzątku. Należy po prostu szybko włożyć je do miski z gorącą wodą i wyciągnąć. Natomiast do drugiego sposobu potrzebna będzie kąpiel wodna. Podgrzejcie wodę w garnku, połóżcie pokrywkę odwrotnie i postawcie na niej miskę z masą jajeczną. Uważajcie, żeby woda w garnku nie była zbyt gorąca! Ma tylko podgrzać jajka, a nie je ugotować. Do mierzenia temperatury przyda się wam termometr do żywności – żółtka powinny osiągnąć temperaturę 65 stopni Celsjusza.
Przepis na kogel-mogel
Do przygotowania klasycznego kogla-mogla potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 6 łyżek cukru
- 3 żółtka
- Opcjonalnie: kakao i ekstrakt z wanilii
Przygotowanie:
- Najpierw sparzcie jajka – włóżcie je do miski lub garnka z wrzątkiem i po kilku sekundach wyjmijcie i ostudźcie.
- Następnie oddzielcie białka od żółtek. Podgrzejcie w garnku wodę, połóżcie na nim odwróconą pokrywkę i postawcie miskę z żółtkami.
- Później dodajcie do jajek cukier oraz ewentualnie nieco kakao i ekstraktu z wanilii. Całość wymieszajcie mikserem, rózgą albo łyżką. Smacznego!
Czytaj także: