Dawniej kogel-mogel to był jeden z najpopularniejszych deserów dla dzieci. Gdy na sklepowych półkach brakowało słodyczy, jajka z cukrem były łatwo dostępną słodką przekąską. Jednak spożywanie kogla-mogla wiąże się z ryzykiem zakażenia Salmonellą znajdującą się w niektórych surowych jajkach. Czy da się zrobić bezpieczny kogel-mogel? Poznajcie triki, które wam to ułatwią.

Salmonella w jajkach

Niestety, nie da się na pierwszy rzut oka rozpoznać jajka skażonego Salmonellą. O tym, że zjedliście takie jajko, dowiecie się dopiero wtedy, gdy poczujecie ostry ból brzucha, mdłości, a do tego dostaniecie gorączki i silnej biegunki.

Zwykle obróbka termiczna wystarczy do tego, by pozbyć się niebezpiecznych bakterii z jajek. Ważne jest jednak, by umyć także powierzchnię jajka – również na niej mogą znajdować się bakterie. Jednak w przypadku takich potraw jak kogel-mogel umycie jajka nic nie da, skoro zjada się je na surowo. Jak się przed tym przestrzec?

Sposoby na bezpieczny kogel-mogel

Na szczęście można w prosty sposób zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą, stosując dwa proste triki!

Zobacz także:

Pierwszy z nich polega na sparzeniu jajek we wrzątku. Należy po prostu szybko włożyć je do miski z gorącą wodą i wyciągnąć. Natomiast do drugiego sposobu potrzebna będzie kąpiel wodna. Podgrzejcie wodę w garnku, połóżcie pokrywkę odwrotnie i postawcie na niej miskę z masą jajeczną. Uważajcie, żeby woda w garnku nie była zbyt gorąca! Ma tylko podgrzać jajka, a nie je ugotować. Do mierzenia temperatury przyda się wam termometr do żywności – żółtka powinny osiągnąć temperaturę 65 stopni Celsjusza.

Przepis na kogel-mogel

Do przygotowania klasycznego kogla-mogla potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • Opcjonalnie: kakao i ekstrakt z wanilii

Przygotowanie:

  1. Najpierw sparzcie jajka – włóżcie je do miski lub garnka z wrzątkiem i po kilku sekundach wyjmijcie i ostudźcie.
  2. Następnie oddzielcie białka od żółtek. Podgrzejcie w garnku wodę, połóżcie na nim odwróconą pokrywkę i postawcie miskę z żółtkami.
  3. Później dodajcie do jajek cukier oraz ewentualnie nieco kakao i ekstraktu z wanilii. Całość wymieszajcie mikserem, rózgą albo łyżką. Smacznego!

Czytaj także: