kawa w ziarnach
Pixabay
Newsy

Jak zmielić kawę bez użycia młynka? Wykorzystajcie zupełnie inną rzecz. Coś genialnego

Zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku, to jeden z przyjemniejszych momentów w ciągu dnia. Aby jej aromat były jeszcze intensywniejszy, warto mielić ją na bieżąco. Jeśli nie macie w domu specjalnego młynka, to śmiało skorzystajcie z tego patentu!

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Nie tylko ma za zadanie nas pobudzić, ale również to przyjemny rytuał. Podczas picia porannej kawy, ludzie zatrzymują się na chwilę, aby delektować się tym smakiem i móc spokojnie z kimś porozmawiać. Najlepsza kawa to ta świeżo mielona. Jeśli nie macie w domu młynka do mielenia, to wykorzystajcie ten sprzęt, który każdy z pewnością ma w swojej kuchni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawa dobra na każdą okazję

Kawa to napój można by rzec - uniwersalny. Jest podawana do śniadania, do poobiedniego deseru bądź stanowi idealny pretekst, by spotkać się z bliskimi w ulubionej kawiarni na filiżankę aromatycznego płynu. Zachęca do skosztowania nie tylko smakiem. Mielona na świeżo ma cudowny aromat, którego nie da się zamienić żadną inną wersją kawy.

Właściwości zdrowotne kawy

Wbrew pozorom, kawa jest bardzo zdrowa i zalecana przez dietetyków. Jednak trzeba mieć na uwadze, aby najlepiej była czarna bądź z niewielkim dodatkiem mleka. Cukier w tym przy przypadku powinien być zbędny, gdyż jedynie podbija kaloryczność napoju. Jeśli lubicie słodką kawę, to zdecydowanie lepszym wyborem są słodziki, jak erytrytol, ksylitol czy stewia. Wśród cennych właściwości kawy należy wyróżnić:

  • poprawa krążenia krwi,
  • zmniejszenia ryzyka wystąpienia depresji,
  • pobudza,
  • zawiera wiele cennych antyoksydantów,
  • obniża poziom stresu,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy,
  • chroni organizm przed nowotworami,
  • pomaga spalić zbędny tłuszcz,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona,
  • czy poprawia przemianę materii.

Kawa rozpuszczalna, w ziarnach czy sypana

Na rynku można spotkać się z trzema podstawowymi rodzajami kawy - jest to kawa rozpuszczalna, w ziarnach bądź sypana. Ta ostatnia to nic innego jak zmielone ziarna, zapakowane przez producenta w opakowania i wystawione na sklepowe półki. Produkt rozpuszczalny jest niestety wyprodukowany ze składników gorszego sortu, a także zawiera mniej cennych dla organizmu antyoksydantów. Kawa w ziarnach jest coraz popularniejsza w sprzedaży, gdyż świeżo mielona zawiera wiele wartości.

Świeżo mielona kawa z blendera

Kawa w ziarnach coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach. Z pewnością to najzdrowszy wariant, jednak wiele osób ma problem z jej przygotowaniem, gdyż nie posiada profesjonalnego młynka do mielenia. Nic straconego, ponieważ z pewnością każdy ma w swojej kuchni blender. Idealnie sprawdzi się do zmielenia ziaren, aby móc każdego ranka cieszyć się świeżą kawą.
 

Ukryta funkcja młynka do kawy. Mało kto ma o niej pojęcie
Adobe Stock
Newsy
Ukryta funkcja młynka do kawy. Mało kto ma o niej pojęcie
Wiele osób nie wyobraża sobie wyposażenia kuchennego bez młynka do kawy. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego wyjątkowej ukrytej funkcji, która zdecydowanie ułatwia codzienne życie.

Świeżo zaparzona kawa to idealnie rozpoczęty poranek. Większość osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Świetnie smakuje i jednocześnie dodaje energii. Jakie są rodzaje kawy ? W sklepach w sprzedaży można spotkać się z trzema rodzajami kawy: rozpuszczalną, sypaną czy w ziarnach. Wybór jest kwestią indywidualną, aczkolwiek każda z nich może różnić się również smakiem. Do przygotowania ostatniej należy mieć specjalny ekspres bądź młynek, który idealnie zmieli ziarna na sypki produkt. Dzięki temu będziecie mogli każdego dnia cieszyć się świetnym aromatem napoju.  Wysoka jakość świeżo mielonej kawy Coraz więcej osób decyduje się na zakup własnego sprzętu do mielenia ziaren. Tak przygotowana kawa ma zdecydowanie więcej plusów. Zaparzony napój ze świeżo zmielonych ziaren jest bardziej aromatyczny, esencjonalny, a także smaczniejszy. Jest lepszym wyborem od kawy sypanej, zapakowanej oryginalnie przez producenta czy rozpuszczalnej. Samodzielne mielenie ziaren pozwala uzyskać wyjątkowy aromat. Ukryta funkcja młynka do kawy Większość osób ma w swoim wyposażeniu kuchennym młynek do kawy, który jest bardziej lub mniej używany. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z fantastycznej ukrytej funkcji. Może ona nieraz uratować sytuację, zwłaszcza wtedy, gdy mamy niezapowiedzianych gości, a musimy szybko przyozdobić wypieki. Dzięki młynkowi do mielenia kawy można samodzielnie w domowym zaciszu przygotować cukier puder. Wystarczy do przyrządzenia wsypać kryształ, a później całość zmielić. W ten sposób szybko uzyskacie pudrową konsystencję, która przyda się do wielu rzeczy.  Zalety picia kawy Wbrew pozorom kawa jest zalecana przez specjalistów do picia, gdyż ma szereg cennych właściwości. Należy jednak...

Adobe Stock
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie ten składnik do kawy? To fatalny błąd. Wyniszczacie swoją wątrobę
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia choćby bez jednej kawy. Jednak połączenie tego napoju z pewnymi dodatkami, może być zabójcze dla wątroby.

Kawa to życie. To motto niejednej osoby, która nie potrafi rozpocząć dnia bez filiżanki tego ciepłego, aromatycznego napoju. Idealnie pobudza o poranku, ale jest również świetnym towarzyszem podczas różnych spotkań. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę iż połączenie kawy z pewnymi składnikami, może być niebezpieczne dla zdrowia. Kawa dobra na wszystko  Kawa to jeden z najczęściej wypijanych napojów przez ludzi. Znajduje się tuż obok wody oraz herbaty. Jest uwielbiana za swój smak, aromat i właściwości pobudzające organizm do funkcjonowania. czarny napój idealnie sprawdza się na każdą porę dnia. Świetnie komponuje się ze śniadaniem czy podczas spotkań z bliskimi. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcie kolejnego dnia bez tego napoju. Kawa w różnych wersjach  Jak powszechnie wiadomo, najzdrowszą wersją kawy jest klasyczna, czarna bez żadnych dodatków. Jednak niewiele osób jest przekonanych do picia takiego napoju i wówczas decyduje się najczęściej na dodatek mleka. Mleczne kawy występują w różnych wersjach. W kawiarnianej sprzedaży można wyróżnić takie jak latte, cappuccino, white, flat white czy macchiato. Różnią się one ilością dodanego mleka czy espresso. Jedne są bardziej, a drugie mniej kawowe. Wybór zależy od indywidualnych preferencji.  Właściwości zdrowotne kawy Spożywanie czarnej kawy bez zbędnych dodatków w niewielkich ilościach każdego dnia, jest nawet zalecane przez lekarzy. Ma ona wówczas sporo cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych aspektów czarnego napoju, należy wyróżnić takie jak: obniża poziom stresu, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy bądź depresji, poprawia krążenie krwi, chroni...

Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Adobe Stock
Newsy
Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Kawa jest smacznym napojem, ale rozlana na materiał niestety jest trudna do usunięcia. Takie wypadki nieraz spędzają sen z powiek wielu gospodyniom domowym. Aby w łatwy sposób pozbyć się plamy, wystarczy wykorzystać ten produkt z kuchni.

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bądź spotkania z bliskimi bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Kawa nie tylko dodaje energii, ale również pozwala na celebrowanie chwil. Jest wówczas podawana z różnymi smakowitymi dodatkami.  Kawa sypana czy rozpuszczalna Na sklepowych półkach można spotkać się z różnymi rodzajami kaw. Najczęściej pojawiają się kawy rozpuszczalne lub sypane. Niekiedy można również dostać kawę w ziarnach, którą należy samodzielnie zmielić w młynku. Każda z nich ma swoje charakterystyczne cechy. Rozpuszczalna to forma osuszonego ekstraktu, zaś sypana to nic innego jak zmielone ziarna zapakowane w odpowiednie opakowanie. Wybór produktu zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Rodzaje kawy  W każdej kawiarni czy restauracji można spotkać się z szerokim wyborem kaw. Każda z nich różni się ilością mleka i espresso w danej opcji. Wśród nich znajdują się takie jak: espresso, americano, cappuccino, macchiato, flat white, mocha, czy latte macchiato. Wybór napoju zależy od kwestii ilości mleka, czy ma być bardziej mleczna czy kawowa. Dla kawoszy idealnie sprawdzi się klasyczna americano, ewentualnie z odrobiną spienionego mleka.  Domowa kawa Coraz popularniejsze stają się domowe ekspresy do przygotowywania kawy. Można zakupić sprzęt na kapsułki, kawę w ziarnach czy sypaną. Kwestia opiera się na częstotliwości korzystania z ekspresu. Dane napoje mogą różnić się również aromatem, zaś sprzęt poziomem obsługi. Najprostszy w użytkowaniu jest ekspres kapsułkowy, zaś dla zaawansowanych idealnie sprawdzi się ciśnieniowy. Wówczas można wykazać się umiejętnościami baristycznymi.  Plama po kawie  Pijąc kawę czasami zdarza się przez nieuwagę rozlać...

kawa
Pixabay
Newsy
Pijecie tę kawę? Lepiej poznajcie jej prawdziwy skład. Sporo w nim „chemii”
Jeśli należycie do dużego grona osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy, mamy dla was kilka przydatnych informacji. Przeczytajcie - dla własnego zdrowia i dobra.

Prawdziwi kawosze sięgają po kawę rozpuszczalną nieczęsto. Innych kusi łatwością i szybkością przygotowania. Po której stronie kawowego obozu jesteście? Dlaczego niektórym nie odpowiada smak kawy rozpuszczalnej? Kawę pije się dla aromatu, smaku i właściwości. Może obudzić, dostarczyć konieczną dawkę kofeiny i poprawić humor. Kawę można również serwować do wielu słodkich przysmaków. W końcu, co smakuje lepiej niż filiżanka świeżo zaparzonej kawy ze zrobionym w domu ciastem śliwkowym? Niektórzy do popołudniowej przerwy wybierają tą sypaną. Ci, którzy cenią wygodę sięgną zaś po kawę rozpuszczalną. Coraz częściej pojawiają się głosy, że ta druga kawę przypomina wyłącznie z nazwy. Pozbawiona smaku i zapachu, nazywana jest coraz częściej chemicznym wynalazkiem. Jak pozyskuje się kawę rozpuszczalną? Surowcem do produkcji kawy rozpuszczalnej są ziarna kawowców, które – podobnie jak przy produkcji zwykłej kawy – pozbawia się łupin i praży. Kolejnym etapem jest mielenie ziaren i ekstrakcja ciśnieniowa wodą. Ekstrakt zagęszcza się następnie poprzez odparowywanie lub częściową liofilizację. Co sprawia, że kawa jest rozpuszczalna? Całkowite odparowanie wody z zaparzonej wcześniej kawy. Kawa rozpuszczalna to nic innego, jak suche granulki przygotowane do ponownego zaparzenia. Tego typu kawa ma długą datę przydatności i do jej przygotowania wystarczy wrząca woda. Obejdziemy się bez młynka i ekspresu. Do tego, to gwarancja łagodnego smaku. Mimo wielu zalet jest określana jako kawa gorszej jakości. Nie macie bowiem wpływu, jakie ziarna w kawie rozpuszczalnej zostały poddane obróbce. Zazwyczaj są to ziarna gorszego sortu, które obniżają koszty masowej produkcji kawy. Czy powinno się pić kawę rozpuszczalną? Kawy rozpuszczalnej nie poleca się...