kawa w ziarnach
Pixabay
Newsy

Jak zmielić kawę bez użycia młynka? Wykorzystajcie zupełnie inną rzecz. Coś genialnego

Zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku, to jeden z przyjemniejszych momentów w ciągu dnia. Aby jej aromat były jeszcze intensywniejszy, warto mielić ją na bieżąco. Jeśli nie macie w domu specjalnego młynka, to śmiało skorzystajcie z tego patentu!

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Nie tylko ma za zadanie nas pobudzić, ale również to przyjemny rytuał. Podczas picia porannej kawy, ludzie zatrzymują się na chwilę, aby delektować się tym smakiem i móc spokojnie z kimś porozmawiać. Najlepsza kawa to ta świeżo mielona. Jeśli nie macie w domu młynka do mielenia, to wykorzystajcie ten sprzęt, który każdy z pewnością ma w swojej kuchni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawa dobra na każdą okazję

Kawa to napój można by rzec - uniwersalny. Jest podawana do śniadania, do poobiedniego deseru bądź stanowi idealny pretekst, by spotkać się z bliskimi w ulubionej kawiarni na filiżankę aromatycznego płynu. Zachęca do skosztowania nie tylko smakiem. Mielona na świeżo ma cudowny aromat, którego nie da się zamienić żadną inną wersją kawy.

Właściwości zdrowotne kawy

Wbrew pozorom, kawa jest bardzo zdrowa i zalecana przez dietetyków. Jednak trzeba mieć na uwadze, aby najlepiej była czarna bądź z niewielkim dodatkiem mleka. Cukier w tym przy przypadku powinien być zbędny, gdyż jedynie podbija kaloryczność napoju. Jeśli lubicie słodką kawę, to zdecydowanie lepszym wyborem są słodziki, jak erytrytol, ksylitol czy stewia. Wśród cennych właściwości kawy należy wyróżnić:

  • poprawa krążenia krwi,
  • zmniejszenia ryzyka wystąpienia depresji,
  • pobudza,
  • zawiera wiele cennych antyoksydantów,
  • obniża poziom stresu,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy,
  • chroni organizm przed nowotworami,
  • pomaga spalić zbędny tłuszcz,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona,
  • czy poprawia przemianę materii.

Kawa rozpuszczalna, w ziarnach czy sypana

Na rynku można spotkać się z trzema podstawowymi rodzajami kawy - jest to kawa rozpuszczalna, w ziarnach bądź sypana. Ta ostatnia to nic innego jak zmielone ziarna, zapakowane przez producenta w opakowania i wystawione na sklepowe półki. Produkt rozpuszczalny jest niestety wyprodukowany ze składników gorszego sortu, a także zawiera mniej cennych dla organizmu antyoksydantów. Kawa w ziarnach jest coraz popularniejsza w sprzedaży, gdyż świeżo mielona zawiera wiele wartości.

Świeżo mielona kawa z blendera

Kawa w ziarnach coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach. Z pewnością to najzdrowszy wariant, jednak wiele osób ma problem z jej przygotowaniem, gdyż nie posiada profesjonalnego młynka do mielenia. Nic straconego, ponieważ z pewnością każdy ma w swojej kuchni blender. Idealnie sprawdzi się do zmielenia ziaren, aby móc każdego ranka cieszyć się świeżą kawą.
 

kawa
Pixabay
Newsy
Pijecie tę kawę? Lepiej poznacie jej prawdziwy skład. To czysta chemia
Jeśli należycie do dużego grona osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy, mamy dla was kilka przydatnych informacji. Przeczytajcie - dla własnego zdrowia i dobra.

Prawdziwi kawosze sięgają po nią nieczęsto. Innych kusi łatwością i szybkością przygotowania. Po której stronie kawowego obozu jesteście? Smak nie do przyjęcia Kawę pije się dla aromatu, smaku i właściwości. Może obudzić, dostarczyć konieczną dawkę kofeiny i poprawić humor. Kawę można również serwować do wielu słodkich przysmaków. W końcu, co smakuje lepiej niż filiżanka świeżo zaparzonej kawy ze zrobionym w domu ciastem śliwkowym? Niektórzy do popołudniowej przerwy wybierają tą sypaną. Ci, którzy cenią wygodę sięgną zaś po kawę rozpuszczalną. Coraz częściej pojawiają się głosy, że ta druga kawę przypomina wyłącznie z nazwy. Pozbawiona smaku i zapachu, nazywana jest coraz częściej chemicznym wynalazkiem. Jak pozyskuje się kawę rozpuszczalną? Surowcem do produkcji kawy rozpuszczalnej są ziarna kawowców, które – podobnie jak przy produkcji zwykłej kawy – pozbawia się łupin i praży. Kolejnym etapem jest mielenie ziaren i ekstrakcja ciśnieniowa wodą. Ekstrakt zagęszcza się następnie poprzez odparowywanie lub częściową liofilizację. Wiele osób nazywa siebie wynalazcami kawy rozpuszczalnej. Z początkiem XX w. japoński chemik Satori Kato zaprezentował kawę rozpuszczalną w Chicago. W 1906 Cyrus F. Blanke z St. Louis wprowadził Faust Instant Coffee. W 1906 belgijski przedsiębiorca z Gwatemali, George Washington, opracował swój sposób. Takich przykładów jest znacznie więcej! W 1938 Nestlé rozpoczęło produkcję kawy rozpuszczalnej, a w czasie II wojny światowej armia amerykańska ponownie przejęła całą produkcję kawy rozpuszczalnej – wśród głównych dostawców byli G. Washington, Nescafé i Maxwell House. Kawa rozpuszczalna jest wytwarzana z prawdziwej kawy Co sprawia, że kawa jest...

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Newsy
To musicie wiedzieć, gdy zaparzacie kawę. Jeden błąd i będzie do wylania
Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki kawy? A zastanawiacie się czasem nad tym, jak należy ją poprawnie zaparzać? Poznajcie najważniejsze wskazówki!

Trudno znaleźć osobę, która nie piłaby choć jednej filiżanki kawy dziennie. To nasz narodowy napój – praktycznie wszyscy Polacy piją kawę! Mielona, z ekspresu, rozpuszczalna? To tylko niektóre sposoby jej przyrządzania. Mamy różne rodzaje kawy – latte, cappuccino i americano są chyba najpopularniejsze w Polsce. W naszym kraju chodzenie do kawiarni nie jest tak popularne, jak na przykład we Włoszech i większość z nas kawę przygotowuje sobie samodzielnie w domu. A czy wiecie, jak robić to poprawnie? Mamy dla was garść wskazówek! Jak poprawnie parzyć kawę? Okazuje się, że parzenie kawy to wcale nie jest taka prosta sprawa! Jeżeli chcecie, by wasza kawa była zawsze aromatyczna, lekko gorzka i pobudzająca, musicie stosować się do poniższych zasad: Przechowywanie – ten punkt dotyczy przede wszystkim kawy ziarnistej, dlatego posiadacze ekspresów powinni uważnie to przeczytać! Aby ziarenka kawy były dłużej świeże i aromatyczne, powinno się je trzymać w lodówce lub ostatecznie w spiżarni. Najważniejsze jest to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła i w temperaturze około 10 stopni. Temperatura – to, w jakiej temperaturze parzy się kawę, jest bardzo ważne! Absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ponieważ zniszczy to jej smak. Optymalna temperatura parzenia to od 90 do 95 stopni Celsjusza. Jakość ziaren – tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, jakość ma ogromne znaczenie! Różnica między najtańszymi ziarnami kawy z supermarketu a droższymi odmianami dostępnymi w sklepach z kawą, jest naprawdę mocno odczuwalna. Mielenie – większość osób pewnie o tym wie, ale warto o tym wspomnieć. Mielona kawa jest najlepsza wtedy, gdy jest świeża! Dlatego lepiej porzucić zwyczaj mielenia kawy w młynku na zapas i...

jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne
Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...

pestka z awokado
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie pestkę z awokado? Błąd. To niesamowite, co można z niej zrobić
Okazuje się, że pestki z awokado są nawet zdrowsze niż sam owoc. Bowiem posiadają aż 70 proc. więcej antyoksydantów, które między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Jeśli wyrzucacie ją do kosza, popełniacie ogromny błąd. Zróbcie z niej przyprawę!

Niesamowite właściwości awokado W ciągu ostatnich kilku lat właściwości awokado doceniły szczególnie kobiety. Nie jest przecież tajemnicą, że owoc ten zawiera mnóstwo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie narządu wzroku, a także zapobiega wadom rozwoju płodu i działa przeciwnowotworowo. Okazuje się jednak, że w pestce z awokado można znaleźć o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Pestka z awokado to źródło cennych wartości odżywczych Pestka, która zazwyczaj ląduje w koszu, przede wszystkim posiada aż 70 proc. więcej antyoksydantów. Te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Pestki posiadają również wiele błonnika, który między innymi hamuje apetyt. Spożywanie tego produktu ma niemały wpływ na bardzo dobrą kondycję włosów, paznokci i cery.  Z racji, że pestka z awokado jest bardzo twarda, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście da się z niej zrobić smakowitą i przede wszystkim zdrową przyprawę. Przepis na przyprawę z pestki awokado Przygotowanie Przekrójcie awokado i oddzielcie od niego pestkę, a następnie umyjcie ją pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną pestkę odstawcie na ok. 3 dni w suche miejsce.  Po upływie kilku dób obierzcie pestkę ze skorupki, zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach i przesypcie do słoiczka. Możecie również użyć do tego młynka do kawy.  Gotowe! Nie zdziwcie się, jeśli pestka podczas ścierania zmieni kolor na czerwony, to normalne. Tak przygotowaną przyprawę możecie śmiało dodawać do sałatek, kanapek,...