Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Nie tylko ma za zadanie nas pobudzić, ale również to przyjemny rytuał. Podczas picia porannej kawy, ludzie zatrzymują się na chwilę, aby delektować się tym smakiem i móc spokojnie z kimś porozmawiać. Najlepsza kawa to ta świeżo mielona. Jeśli nie macie w domu młynka do mielenia, to wykorzystajcie ten sprzęt, który każdy z pewnością ma w swojej kuchni!

Kawa dobra na każdą okazję

Kawa to napój można by rzec - uniwersalny. Jest podawana do śniadania, do poobiedniego deseru bądź stanowi idealny pretekst, by spotkać się z bliskimi w ulubionej kawiarni na filiżankę aromatycznego płynu. Zachęca do skosztowania nie tylko smakiem. Mielona na świeżo ma cudowny aromat, którego nie da się zamienić żadną inną wersją kawy.

Właściwości zdrowotne kawy

Wbrew pozorom, kawa jest bardzo zdrowa i zalecana przez dietetyków. Jednak trzeba mieć na uwadze, aby najlepiej była czarna bądź z niewielkim dodatkiem mleka. Cukier w tym przy przypadku powinien być zbędny, gdyż jedynie podbija kaloryczność napoju. Jeśli lubicie słodką kawę, to zdecydowanie lepszym wyborem są słodziki, jak erytrytol, ksylitol czy stewia. Wśród cennych właściwości kawy należy wyróżnić:

  • poprawa krążenia krwi,
  • zmniejszenia ryzyka wystąpienia depresji,
  • pobudza,
  • zawiera wiele cennych antyoksydantów,
  • obniża poziom stresu,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy,
  • chroni organizm przed nowotworami,
  • pomaga spalić zbędny tłuszcz,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona,
  • czy poprawia przemianę materii.

Kawa rozpuszczalna, w ziarnach czy sypana

Na rynku można spotkać się z trzema podstawowymi rodzajami kawy - jest to kawa rozpuszczalna, w ziarnach bądź sypana. Ta ostatnia to nic innego jak zmielone ziarna, zapakowane przez producenta w opakowania i wystawione na sklepowe półki. Produkt rozpuszczalny jest niestety wyprodukowany ze składników gorszego sortu, a także zawiera mniej cennych dla organizmu antyoksydantów. Kawa w ziarnach jest coraz popularniejsza w sprzedaży, gdyż świeżo mielona zawiera wiele wartości.

Zobacz także:

Świeżo mielona kawa z blendera

Kawa w ziarnach coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach. Z pewnością to najzdrowszy wariant, jednak wiele osób ma problem z jej przygotowaniem, gdyż nie posiada profesjonalnego młynka do mielenia. Nic straconego, ponieważ z pewnością każdy ma w swojej kuchni blender. Idealnie sprawdzi się do zmielenia ziaren, aby móc każdego ranka cieszyć się świeżą kawą.