Karp smażony
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Jak zlikwidować nieprzyjemny zapach karpia? Ten sprytny trik znają tylko nasze babcie

Lubicie karpia, a nie wiecie, jak pozbyć się jego przykrego zapachu? Podpowiadamy wam proste rozwiązanie. W sam raz przed Wigilią, na której będzie jedną z 12 tradycyjnych potraw.

Jeśli lubicie karpia, wiecie, że to pyszna, lecz niekoniecznie łatwa w przygotowaniu ryba. Oprócz trudności z wyborem właściwej sztuki, warto zająć się jej charakterystycznym zapachem. Nie uwierzycie, jakie to proste!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Karp jest rybą słodkowodną

Oryginalnie pochodzi z Azji i został sprowadzony do Europy przez Rzymian. Karpie są niewymagające i żyją w wodzie o niskiej zawartości tlenu. Mogą być hodowane w płytkich, mulistych stawach gęsto porośniętych roślinnością wodną. Żadne warunki nie są im straszne.

Karp żywi się dosłownie wszystkim! Preferuje pokarm zwierzęcy, ale przepada także za roślinami i algami, jak również innymi organizmami dennymi. W hodowli karpia stosuje się produkty zbożowe jako paszę. Mączka rybna jest jednak podawana w niewielkich ilościach, zazwyczaj tylko przez wiosnę.

Karp jako klasyka kuchni polskiej

Chwilę temu była to najtańsza i najłatwiej dostępna ryba. Tak naprawdę do dziś jest najczęściej hodowaną rybą na świcie. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt, a łuski z karpia często przechowujemy po Wigilii w portfelu.  Mają przynosić szczęście, chronić właściciela i zapewnić mu dostatek w nowym roku.

Jak kupić dobrego karpia?

Podczas zakupu ryby warto kierować się kilkoma prostymi zasadami. Dobrej jakości karp będzie miał czerwone skrzela i żółte podbrzusze. Świeżego nie zastąpi pstrąg, łosoś czy dorsz. Karp podawany na Wigilię, nie ma sobie równych. Zachwyca smakiem nawet najbardziej wymagających gości.

Nieprzyjemny zapach karpia

Zasada wąchania karpia przed zakupem, jakkolwiek dziwaczna, działa! Oprócz zapachu powinniście też sprawdzić uszkodzenia mechaniczne. Karp nie powinien ich mieć.

Jedyne co charakteryzuje jego naprawdę dobre partie, to okrągły brzuch i błyszczące oczy. Tylko wtedy mamy pewność, że nie kupujemy kota w worku. 

Na zdrowym karpiu nie znajdziecie też pęknięć i plam

Zdrowy karp nie powinien też mieć żadnych plam czy wklęśnięć. Co więcej, jeśli kupujecie go prosto z wody, powinien w niej przyjmować naturalną, pionową pozycję, bez dziwnych obróceń i przechyleń.

Zapach fermentu, nuty siarki i kwas to złe znaki. Jedyny zapach charakterystyczny i naturalny dla karpia, to zapach wodorostów. Jakkolwiek dla niego prawidłowy, może się wydawać nieprzyjemny. 

Sposoby na niezbyt ładny zapach karpia

Nie umiecie usunąć rybnego zapachu karpia? Wystarczy moczyć karpia przez całą noc i część dnia w mleku z dodatkiem cynamonu i skórki od cytryny. Ta banalna mieszanka gwarantuje wyzbycie się nieprzyjemnej woni. Cytryna to dodatkowe źródło witaminy C, które wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Jej mały plasterek na świeżo upieczonym karpiu, również jest mile widziany!

Karp smażony
Gotujmy.pl/GrażynaMAtuszczyk
Newsy
Czym przyprawić karpia przed smażeniem? Prosta mikstura tylko dla wtajemniczonych
Już za chwilę zasiądziecie przy świątecznym stole. Przed przygotowaniem kolacji wigilijnej, warto wiedzieć kilka rzeczy o przyrządzaniu karpia.

Ciasto naleśnikowe czy bułka tarta? Podobnych zagadnień względem przepisu na karpia jest co najmniej kilka.  Karp z chrupiąca skórką Bez karpia trudno wyobrazić sobie Wigilię. To jedno z klasycznych dań świątecznej kuchni polskiej. Najczęściej sięgacie po niego właśnie w grudniu. Karpia można przyrządzić w galarecie, pieczonego lub w wersji najsmaczniejszej i najczęściej spotykanej - smażonej. Mogłoby się wydawać, że smażenie ryby nie przysporzy większych problemów. Nic bardziej mylnego! Smażenie na tłuszczu niesie za sobą ryzyko pochlapania kuchni olejem. Choć jest jeden trik, o czym też pisaliśmy, by tego uniknąć. Wystarczy na rozgrzany na patelni tłuszcz wysypać odrobinę soli.  Ulubiony karp Polaków to taki z chrupiącą skórką. Do uzyskania podobnego efektu wystarczy oprószenie go mąka. Sama ryba jest dość tłusta, zatem ciasto naleśnikowe można zarezerwować na inny przepis. Bułka też nie sprawdzi się w przypadku karpia. Za bardzo nasiąka olejem i sprawia, że jemy tłusto z nawiązką. Karpia nie trzeba szczególnie przyprawiać Smak karpia należy do charakterystycznych. Trudno pomylić go z inną rybą. Najlepiej przed smażeniem zamarynować go w lodówce na dobę. Taka marynata sprawi, że znany od lat karp zaskoczy was głębią smaku. Wystarczy, że połączycie składniki marynaty, natrzecie nimi karpia i mocno schłodzicie.  Składniki marynaty: sok z cytryny kawałki pokrojonej cebuli starty seler i marchewka sól i pieprz do smaku Ile powinien się smażyć wigilijny karp? Ważne, żeby pokroić rybę na równej wielkości kawałki. Średnie mogą być gotowe już po 5 minutach. Złoty kolor skórki oznacza, że karp jest gotowy do konsumpcji. Po usmażeniu rybę możecie też ułożyć na papierowym...

karp
Gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić, żeby nie czuć posmaku mułu w świątecznym karpiu? Genialny, stary sposób naszych babć
Twoi bliscy nie chcą jeść karpia, ponieważ nie mogą znieść zapachu mułu? Jest na to sposób - i to nie jeden!

Karp to nieodłączny i obowiązkowy element wigilijnego stołu. Jednak nie wszyscy przepadają za tą rybą – część osób narzeka na ości, jednak większość nie może po prostu znieść charakterystycznego zapachu i posmaku karpia. Mówiąc wprost, można powiedzieć, że ryba ta „smakuje jak muł”. Nie brzmi zbyt apetycznie, prawda? Jest jednak na to sposób! Tradycyjny karp Choć jedzenie karpia w Wigilię jest bardzo młodą tradycją, to większość Polaków nie wyobraża sobie świąt bez niego. Trudno w to uwierzyć, biorąc pod uwagę fakt, że przyrządzamy karpia w Boże Narodzenie od niespełna 50 lat! A to naprawdę mało biorąc pod uwagę ponad 1000 lat historii naszego kraju. Tradycja pojawiła się w PRL-u, gdy trudno było o różne gatunki ryb przyrządzane przed wojną na święta. Aby Polacy nie odczuli niedostatku, ówczesne władze postanowiły wypromować nową tradycję jedzenia karpia w święta. Dlaczego akurat ta ryba? To bardzo proste – karp jest tani i prosty w hodowli. Sposób na posmak mułu w karpiu Jak poradzić sobie z tym niezbyt zachęcającym smakiem i zapachem świątecznej ryby? Ten problem spędzał sen z powiek pierwszym gospodyniom, które musiały uporać się z karpiem. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że nie miały zbyt dużego wyboru i trzeba było jakoś przyrządzić tę rybę, to doskonale sobie poradziły! Poniżej publikujemy trzy sprawdzone sposoby naszych babć na karpia: Mleko – to prosta metoda, stosowana także w przypadku innych, mocno pachnących ryb jak np. dorsz. Wystarczy włożyć karpia do półmiska, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebula – kroimy ją w talarki, obkładamy karpia i posypujemy majerankiem. Odstawiamy na kilka godzin. Warzywa – należy zetrzeć czosnek, seler, marchew i pietrzuszkę, a następnie obłożyć nimi...

Karp
Pixabay/ aranhaverde
Newsy
Co mówi o karpiu kolor jego brzucha? Nigdy go nie kupujcie, jeśli nie jest żółty. Dlaczego?
Karpia podacie z pewnością na Wigilię. Bez tej wyjątkowej ryby święta nie przypominają tradycji. Jak wybrać odpowiedniego?

Karp w galarecie, karp smażony, zupa rybna - to tylko część dań, które możecie zaserwować swoim bliskim podczas wigilijnej kolacji. Ponadto, grudzień to najlepszy czas na zakup tej świątecznej ryby.  Karp jako postna ryba chrześcijańska Ryba jest m.in. symbolem nowego życia i Jezusa Chrystusa. Karp religijnie wręcz idealnie wpisuje się w postną tradycję świąteczną. Ryba ta stała się dlatego wysoko cenionym źródłem białka w czasie dłuższych, wielodniowych postów, narzucanych przez religię chrześcijańską. Technikę jej hodowli udoskonalano z tego względu w klasztorach. Hodowcy od zawsze byli gotowi zachowywać najpiękniejsze okazy do celów reprodukcyjnych, dzięki czemu przeprowadzali selekcję genetyczną. Jednak nie wszystkie karpie są zdatne do jedzenia. Warto, byście to pamiętali! Obecnie powstałą rybę cechuje wytrzymałość, duża ilość mięsa i imponująca długowieczność, także na wolności. Dzisiaj, głównie w Europie Środkowej, karp nadal zajmuje ważne miejsce w tradycji gastronomicznej. Karpie są głównie podawane w czasie posiłków świątecznych na koniec roku. Kilka dni w czystej wodzie i mięso karpia traci mulisty smak Nie wszyscy potrafią przygotować karpia. To białe, nad wyraz zdrowe mięso, ma kilka kulinarnych pułapek. Najlepiej przed przygotowaniem ryby, trzymać ją przez jakiś czas w czystej wodzie. To pozwoli zniwelować mulisty smak karpia. Jaki smakuje najlepiej? W porcjach, świeży lub wędzony - na pewno znajdziecie coś dla siebie. Dlaczego kolor brzucha karpia jest tak ważny? Jedną z ważnych rzeczy, na którą warto zwrócić uwagę przy za kupie karpia na święta, jest kolor jego brzucha. Szczególnie dobry wybór karpia dotyczy koloru żółtego, nawet w jego ciemniejszych tonach. Kolor brzucha karpia i skrzeli...

zapach smażonej ryby
Adobe Stock
Newsy
Genialnie prosty sposób, aby pozbyć się z mieszkania zapachu smażonej ryby
Choć większość Polaków uwielbia rybę, mało kto przepada za jej zapachem. Zarówno świeża, smażona jak i gotowana wydziela bardzo intensywną woń. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by się jej pozbyć. Problem pomoże rozwiązać między innymi dodatek imbiru!

Choć tradycyjnie na wigilijnym stole powinien pojawić się śledź i karp, tego dnia wielu z was zapewne serwuje również inne rodzaje ryb. To co łączy je wszystkie to z pewnością nieprzyjemny zapach. Aby nie przesiąkły nim ubrania waszych gości powinniście wiedzieć, jak się go pozbyć.  Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się przyrządzać rybę na patelni z pewnością poczuliście, że mieszkanie nie pachnie potem najlepiej. Unosząca się przez wiele godzin woń jest intensywna, nieprzyjemna i drażniąca. Na nic zdaje się otwarcie okien. Koniecznie pomyślcie o tym jeszcze zanim wrzucicie karpia na olej! Przed smażeniem Zaradzić problemowi można już na początkowym etapie przygotowania dania. Jeśli chcecie mieć gwarancję, że mieszkanie nie przesiąknie zapachem ryby dodajcie do panierki prawdziwego, tartego parmezanu. Składnik, oprócz tego, że wzbogaci smak dania, to dodatkowo zmniejszy intensywność zapachu. Możecie też spróbować natrzeć rybę sokiem z cytryny, a do jej wnętrza wsunąć kilka cienkich plasterków cytrusa. Nie martwcie się o smak, ryby kochają cytrynę! Ten trik powinien przynieść pożądane efekty. Podczas smażenia Kiedy wasze ryby znajdą się już na patelni możecie do nich dodać pół łyżeczki mielonego imbiru lub kilka malutkich kawałków świeżego . Roślina pomoże wam rozprawić się z problemem intensywnego zapachu, a dodatkowo sprawi, że danie będzie bardziej wyraziste. Uważajcie jednak, by nie przesadzić z ilością, imbir jest bardzo ostry! Pamiętajcie również, żeby kontrolować temperaturę smażenia . Zbyt mocno rozgrzany tłuszcz to jeden z winowajców brzydkiego zapachu w mieszkaniu. Olej nie może być oczywiście zimny. Postarajcie się trafić w punkt. Niższa temperatura posłuży również waszemu zdrowiu. Ostatnim sposobem na pozbycie się nieprzyjemnego...