
Jak zlikwidować nieprzyjemny zapach karpia? Ten sprytny trik znają tylko nasze babcie
Jeśli lubicie karpia, wiecie, że to pyszna, lecz niekoniecznie łatwa w przygotowaniu ryba. Oprócz trudności z wyborem właściwej sztuki, warto zająć się jej charakterystycznym zapachem. Nie uwierzycie, jakie to proste!
Karp jest rybą słodkowodną
Oryginalnie pochodzi z Azji i został sprowadzony do Europy przez Rzymian. Karpie są niewymagające i żyją w wodzie o niskiej zawartości tlenu. Mogą być hodowane w płytkich, mulistych stawach gęsto porośniętych roślinnością wodną. Żadne warunki nie są im straszne.
Karp żywi się dosłownie wszystkim! Preferuje pokarm zwierzęcy, ale przepada także za roślinami i algami, jak również innymi organizmami dennymi. W hodowli karpia stosuje się produkty zbożowe jako paszę. Mączka rybna jest jednak podawana w niewielkich ilościach, zazwyczaj tylko przez wiosnę.
Karp jako klasyka kuchni polskiej
Chwilę temu była to najtańsza i najłatwiej dostępna ryba. Tak naprawdę do dziś jest najczęściej hodowaną rybą na świcie. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt, a łuski z karpia często przechowujemy po Wigilii w portfelu. Mają przynosić szczęście, chronić właściciela i zapewnić mu dostatek w nowym roku.
Jak kupić dobrego karpia?
Podczas zakupu ryby warto kierować się kilkoma prostymi zasadami. Dobrej jakości karp będzie miał czerwone skrzela i żółte podbrzusze. Świeżego nie zastąpi pstrąg, łosoś czy dorsz. Karp podawany na Wigilię, nie ma sobie równych. Zachwyca smakiem nawet najbardziej wymagających gości.
Nieprzyjemny zapach karpia
Zasada wąchania karpia przed zakupem, jakkolwiek dziwaczna, działa! Oprócz zapachu powinniście też sprawdzić uszkodzenia mechaniczne. Karp nie powinien ich mieć.
Jedyne co charakteryzuje jego naprawdę dobre partie, to okrągły brzuch i błyszczące oczy. Tylko wtedy mamy pewność, że nie kupujemy kota w worku.
Na zdrowym karpiu nie znajdziecie też pęknięć i plam
Zdrowy karp nie powinien też mieć żadnych plam czy wklęśnięć. Co więcej, jeśli kupujecie go prosto z wody, powinien w niej przyjmować naturalną, pionową pozycję, bez dziwnych obróceń i przechyleń.
Zapach fermentu, nuty siarki i kwas to złe znaki. Jedyny zapach charakterystyczny i naturalny dla karpia, to zapach wodorostów. Jakkolwiek dla niego prawidłowy, może się wydawać nieprzyjemny.
Sposoby na niezbyt ładny zapach karpia
Nie umiecie usunąć rybnego zapachu karpia? Wystarczy moczyć karpia przez całą noc i część dnia w mleku z dodatkiem cynamonu i skórki od cytryny. Ta banalna mieszanka gwarantuje wyzbycie się nieprzyjemnej woni. Cytryna to dodatkowe źródło witaminy C, które wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Jej mały plasterek na świeżo upieczonym karpiu, również jest mile widziany!