Ostry smak i zapach chrzanu sprawia, że jest on świetnym składnikiem do dipów i sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku i charakteru! Niestety, świeży chrzan ma jedną zasadniczą wadę – przy ścieraniu korzenia chrzanu strasznie szczypią i łzawią oczy, tak samo jak w przypadku cebuli! Co zrobić, by tego uniknąć? Rozwiązanie znajdziecie w poniższym artykule! Zachęcamy też do wypróbowania smacznego przepisu na wielkanocny chrzan z jajkami.

Właściwości chrzanu

Warto jeść chrzan nie tylko ze względu na jego wyjątkowy smak, ale także doskonałe właściwości lecznicze! Sprawdźcie, jak chrzan wpływa na zdrowie.

Leczenie sezonowych infekcji

Chrzan wspaniale sprawdza się wtedy, gdy cierpicie na infekcje górnych dróg oddechowych. Działa bakteriobójczo i ma działanie wykrztuśne. Ponadto zawiera dużo witaminy C, która wzmocni odporność!

Lepszy metabolizm

Korzeń chrzanu rozgrzewa i przyśpiesza metabolizm, dzięki czemu możliwa jest szybsza utrata wagi! Pomaga też na problemy z zaparciami.

Zobacz także:

Kwas foliowy

Zawarty w chrzanie kwas foliowy jest niezbędny w przypadku kobiet, które spodziewają się dziecka. Jedzenie chrzanu zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia wad płodu.

Jak zetrzeć chrzan?

Najlepszy dla zdrowia jest oczywiście świeżo starty korzeń chrzanu. Ale podczas ścierania zaczynają strasznie piec przez niego oczy! Jak temu zapobiec? Wystarczy, że włożycie korzeń chrzanu do zimnej wody i zostawicie na całą noc w lodówce. Dodajcie też trochę soku z cytryny, by chrzan nie ściemniał.

Przepis na wielkanocny chrzan z jajkami

Do przygotowania świątecznego chrzanu z jajkami potrzebne będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 świeży korzeń chrzanu
  • Sok z cytryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie jajka na twardo i obierzcie ze skorupek. Rozgniećcie widelcem.
  2. Obierzcie chrzan i dodajcie do jajek wraz z 2 łyżkami śmietany. Wymieszajcie.
  3. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.

I gotowe! Tak przygotowany chrzan z jajkami będzie doskonałym dodatkiem do wielkanocnych wędlin i gotowanych jajek.