Jak zatrzymać kiełkowanie starych ziemniaków? Połóżcie obok nich ten owoc, a problem zniknie
Adobe Stock
Newsy

Jak zatrzymać kiełkowanie starych ziemniaków? Połóżcie obok nich ten owoc, a problem zniknie

Wasze zeszłoroczne ziemniaki wyglądają już tak, jak na załączonym obrazku? Pora na działanie. Ratujcie swoje kartofle, bo w przeciwnym razie kolejne placki ziemniaczane zjecie dopiero na jesieni!

Niemal wszyscy Polacy kochają smak ziemniaków. Już teraz zaczyna się sezon na ich młodą wersję – z kefirem, do obiadu z mizerią, czy na tysiące innych sposobów. Tak jemy wszyscy młode kartofelki. A co ze starymi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać latem stare ziemniaki?

Stare ziemniaki nadal są w cenie – to właśnie z nich udają się najlepsze przecież placki ziemniaczane. Zeszłoroczne kartofle przydadzą się także do przyrządzenia klusków czy choćby pierogów ruskich.

Wielu z was ma na pewno w domu jeszcze dość duże zapasy starych ziemniaków. Jedni mają luksus w postaci możliwości ich przechowywania w zimnych piwnicach, inni muszą kombinować na przeróżne sposoby, by przedłużyć ich przydatność do spożycia.

Podstawowymi warunkami przechowywania ziemniaków, jest znalezienie dla nich warunków, w których zapewniony jest:

  • Brak dostępu promieni słonecznych
  • Stosunkowo niska temperatura (ok. 10-15 st. C – ziemniaki nie lubią także zbyt dużego zimna. Z tego powodu nie powinno przechowywać się ich długo w lodówce)
  • Brak wilgoci

Nie zmienia to jednak faktu, że w okolicach czerwca ziemniaki zaczynają kiełkować już niemal niezależnie od tego, gdzie są przechowywane. Co z tym począć? Czy jest jakikolwiek sposób na zatrzymanie tego procesu?

Zobacz także
Multimiliarder Bill Gates dostarcza ziemniaki do McDonald’s. Od informatyka do rolnika?

Multimiliarder Bill Gates dostarcza ziemniaki do McDonald’s. Od informatyka do rolnika?

 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą

Dlaczego do przechowywania ziemniaków warto wykorzystać jabłka?

Wszystkich wątpiących pragniemy pocieszyć, że jest na to rozwiązanie. Cała sprawa rozbija się o potrzebę spowolnienia procesu kiełkowania. Jak radzą sobie z tym chłodnie, magazyny żywności i sklepy?

Do tego celu wykorzystywany jest masowo etylen. Ta substancja to naturalny spowalniacz powstawania kiełków ziemniaka. Co ciekawe, w przypadku innych owoców, ta sama substancja przyspiesza ich dojrzewanie.

Zostawmy te rozważania. Grunt, że gaz etylenowy rzeczywiście stopuje kiełkowanie bulw, czyli ziemniaków i jest  w tym celu wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Rolnicy i przedsiębiorcy wykorzystują spryskiwanie etylenem swoich kartofli, ratując się tym samym przed nieuniknionymi stratami.

Jak więc przełożyć zastosowanie tej substancji na domowy grunt? Wykorzystajcie zwykłe jabłka. Te właśnie owoce dojrzewając, wydzielają etylen. Kilka sztuk jabłek położonych w worku z ziemniakami realnie spowolni proces ich kiełkowania i zwykłego psucia.

Świeże jabłka przez całą zimę? Przechowujcie je w ten sposób, a nie zgniją
AdobeStock
Newsy
Świeże jabłka przez całą zimę? Przechowujcie je w ten sposób, a nie zgniją
Wiecie, jak należy przechowywać jabłka, by były świeże jak najdłużej? Musicie zadbać o trzy najważniejsze czynniki.

Kupujecie ostatnio pyszne jabłka od sadowników i smutno wam na myśl, że już niedługo się skończą? Nic straconego - możecie kupić te owoce na zapas i cieszyć się nimi całą zimę. Wystarczy, że będziecie je odpowiednio przechowywać. Sprawdźcie, jak to zrobić. Gdzie przechowywać jabłka na zimę? Żeby wiedzieć, jak przechowywać jabłka, by szybko nie zgniły, warto poznać podstawowe zasady dotyczące tych owoców. Jabłka potrzebują odpowiedniej temperatury, poziomu wilgotności oraz wentylacji w pomieszczeniu, w którym się znajdują.  temperatura - powinna wynosić od 3 do 5 stopni Celsjusza. Ostrożnie z trzymaniem jabłek w lodówce! Mogą w niej zmarznąć, przez co stracą smak. wilgotność - jabłka najlepiej czują się w pomieszczeniach o wysokiej wilgotności, wynoszącej nawet 90% wentylacja - jabłka uwalniają etylen, dlatego w miejscu ich przechowywania musi być zapewniona dobra cyrkulacja powietrza Najlepiej w tym celu sprawdza się chłodna i ciemna piwnica. W tym miejscu zwykle panuje dość wysoka wilgotność, dlatego jest doskonałe do przechowywania jabłek. Koniecznie trzeba zadbać o przepływ powietrza ze względu na etylen uwalniany przez jabłka. Wystarczy, że jeszcze jesienią zostawicie w piwnicy lekko uchylone okno. Jeżeli wasza piwnica nie nadaje się na spiżarnię ze względu na zbyt wysoką temperaturę lub suche powietrze (co jest częste w blokach wyposażonych we wspólną suszarnię, gdzie kaloryfery grzeją przez całą zimę), możecie trzymać jabłka na przykład na balkonie - oczywiście tak długo, jak pogoda na to pozwala. Gdy pojawią się pierwsze przymrozki, jabłka trzeba koniecznie zabrać od razu do mieszkania. Dobrym i wciąż praktykowanym rozwiązaniem w domach jednorodzinnych jest przechowywanie jabłek i innych produktów, jak np. ziemniaki, w chłodnej sieni.  Jak...

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Lepiej tego nie róbcie
Flickr
Newsy
Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić 
Dlaczego nie można przechowywać ziemniaków razem z cebulą? Ta stara zasada ma swoje uzasadnienie!

Osoby, które mają własny ogródek, często decydują się na posadzenie większej ilości roślin, które można później przechowywać przez całą zimę. Można tak zrobić na przykład z ziemniakami, które przechowywane w odpowiednich warunkach długo będą zdatne do spożycia. Trzeba jednak wiedzieć jak prawidłowo to robić, ponieważ w przeciwnym razie dojdzie do katastrofy! Właściwości ziemniaków Pełne potasu i zdrowej skrobi ziemniaki to warzywa, które koniecznie powinny się znaleźć w diecie. Część osób dbających o swoją sylwetkę rezygnuje z ziemniaków, wierząc, że ich spożywanie tuczy i prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. Nic podobnego! W 100 gramach surowych ziemniaków znajduje się około 70 kalorii, dlatego jedzenie tych warzyw bez tłustych sosów w żaden sposób nie sprawi, że przytyjecie. A ponadto ziemniaki pełne są witamin i minerałów, w tym: Potasu Magnezu Sodu Manganu Miedzi Żelaza Fosforu Cynku Witaminy K Witamin z grupy B Witaminy C Jak przechowywać ziemniaki? Prawidłowo przechowywane ziemniaki wytrzymają w waszej spiżarni całkiem długo! Trzeba jednak pamiętać o kilku żelaznych zasadach. Jeżeli będziecie się ich trzymać, to wasze ziemniaki zachowają świeżość na dłużej i nie zepsują się : Warunki przechowywania Ziemniaki powinno się trzymać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura poniżej 15 stopni Celsjusza . Najlepiej w tym celu nada się chłodna piwnica, ziemianka albo garaż zimą. Odpowiedni pojemnik Choć plastikowe pojemniki są obecnie bardzo popularne, to trzymanie w nich ziemniaków nie jest dobrym pomysłem! Zamknięte w takich pojemnikach ziemniaki zaczną wytwarzać wilgoć, która nie będzie miała dokąd uciec. Wobec tego...

Nigdy nie kładźcie śliwek obok tych owoców. To dlatego tak szybko się psują
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie kładźcie śliwek obok tych owoców. To dlatego tak szybko się psują
Przynieśliście śliwki ze sklepu, a te są zepsute już na drugi dzień? Powód jest prosty, choć niewiele osób o nim wie. Sprawdźcie, dlaczego wasze śliwki i inne owoce tak szybko dojrzewają w domu.

Na pewno znacie ten scenariusz - przynosicie ze sklepu warzywa i owoce, kładziecie je do koszyka znajdującego się na kuchennym blacie i po zaledwie dwóch albo trzech dniach jedzenie zaczyna się psuć. Dlaczego tak się dzieje? Winna jest temu pewna substancja. Dlaczego niektóre warzywa i owoce tak szybko dojrzewają w kuchni? Zauważyliście, że gdy położycie obok siebie jabłka i banany, to te drugie bardzo szybko czernieją? To nie przypadek! Powodem jest etylen - związek chemiczny, który stymuluje owoce i warzywa do szybszego dojrzewania. Czasami, przy masowej produkcji owoców i warzyw specjalnie pryska się zbiory etylenem, by szybciej dojrzały. To właśnie dlatego zakupione przez was niedojrzałe owoce w supermarkecie, po kilku dniach w domu dojrzewają i nadają się już do zjedzenia. Trzeba więc uważać na to, jak przechowuje się poszczególne owoce i warzywa, by zapobiec ich psuciu się.  Jak przechowywać śliwki? Teraz, gdy rozpoczął się sezon na śliwki, warto wiedzieć jak prawidłowo przechowywać te owoce w kuchni lub spiżarni. Przede wszystkim, nie kładźcie ich w towarzystwie innych owoców i warzyw, ponieważ zaczną szybko dojrzewać i w konsekwencji zepsują się. Zamiast tego, włóżcie śliwki do papierowych torebek - mogą być przechowywane w ten sposób w temperaturze pokojowej do ładnych kilku dni. Jeśli macie bardzo dużo śliwek, najlepiej oczywiście zrobić z nich przetwory, ale można je także zamrozić albo włożyć do lodówki na krótki czas. Uwaga - wyjątkiem jest pomidor, z którym śliwki się „lubią”. Produkty te nie wpływają na siebie negatywnie i mogą być przechowywane obok siebie, zarówno na kuchennym blacie, jak i w lodówce.  Których warzyw i owoców nie można przechowywać razem? Nigdy nie należy kłaść warzyw obok: bananów gruszek jabłek brzoskwiń...

Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka
Flickr
Newsy
Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka
Papryka już dojrzewa na przydomowych ogródkach. Jeszcze wcześniej jednak, zanim zdążycie skosztować swoich własnych czerwonych warzyw, pojawia się jak co roku możliwość zakupu świeżej, tegorocznej papryki już od rolników.

W innym naszym artykule pisaliśmy już o tym, w jaki sposób wielcy farmerzy przyspieszają proces dojrzewania papryki , wykorzystując działanie gazu o nazwie etylen. Tę sztuczkę możecie zastosować na mniejszą skalę także w swoim domu, używając m.in. pomidora czy banana. Nieraz zdarza się jednak, że następuje problem niemal odwrotny. Chodzi o klęskę urodzaju papryki. Przecież po obfitych zbiorach nie wszystkie uda się zjeść za jednym razem na kanapkach czy w postaci leczo . Podobnie sytuacja może wyglądać po zakupie większej ilości w supermarkecie. Jak przechowywać dojrzałą paprykę? Co z tym paprykowym fantem począć? Kluczem jest odpowiednie przechowywanie papryki. Jak już wspomnieliśmy, dojrzała papryka nie powinna w przeciwieństwie do tej niedojrzałej być wystawiona na działanie etylenu. Dlatego też gdziekolwiek chcielibyście przechowywać dojrzałą, czerwoną paprykę, sprawdźcie, czy nie znajdzie się ona pod wpływem warzywa lub owocu emitującego etylen, przyspieszający dojrzewanie. Wpływ etylenu na paprykę w lodówce blokuje niemal w zupełności foliowy woreczek. W przeciwieństwie do wielu innych warzyw, papryka dobrze znosi pobyt w takim opakowaniu w lodówce. Poza nią jest to zaś absolutnie niedopuszczalne i natychmiast poskutkuje zepsuciem warzywa. Wydaje się, że to właśnie lodówka jest najodpowiedniejszym miejscem do przechowywania dojrzałej papryki. Warzywo włożone do foliowego woreczka nie tylko uniknie tam tak zwanego przejrzenia, ale także dzięki folii uniknie zwiotczenia i utraty wilgoci. W jakiej temperaturze w lodówce należy przechowywać paprykę? Najbardziej optymalną temperaturą dla papryki w lodówce jest według specjalistów ok.  7,5 st. C. W takim otoczeniu papryka jest w stanie „wytrzymać” w lodówce, w foliowym woreczku nawet przez cały miesiąc. Tego...