Jak zatrzymać kiełkowanie starych ziemniaków? Połóżcie obok nich ten owoc, a problem zniknie
Adobe Stock
Newsy

Jak zatrzymać kiełkowanie starych ziemniaków? Połóżcie obok nich ten owoc, a problem zniknie

Wasze zeszłoroczne ziemniaki wyglądają już tak, jak na załączonym obrazku? Pora na działanie. Ratujcie swoje kartofle, bo w przeciwnym razie kolejne placki ziemniaczane zjecie dopiero na jesieni!

Niemal wszyscy Polacy kochają smak ziemniaków. Już teraz zaczyna się sezon na ich młodą wersję – z kefirem, do obiadu z mizerią, czy na tysiące innych sposobów. Tak jemy wszyscy młode kartofelki. A co ze starymi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać latem stare ziemniaki?

Stare ziemniaki nadal są w cenie – to właśnie z nich udają się najlepsze przecież placki ziemniaczane. Zeszłoroczne kartofle przydadzą się także do przyrządzenia klusków czy choćby pierogów ruskich.

Wielu z was ma na pewno w domu jeszcze dość duże zapasy starych ziemniaków. Jedni mają luksus w postaci możliwości ich przechowywania w zimnych piwnicach, inni muszą kombinować na przeróżne sposoby, by przedłużyć ich przydatność do spożycia.

Podstawowymi warunkami przechowywania ziemniaków, jest znalezienie dla nich warunków, w których zapewniony jest:

  • Brak dostępu promieni słonecznych
  • Stosunkowo niska temperatura (ok. 10-15 st. C – ziemniaki nie lubią także zbyt dużego zimna. Z tego powodu nie powinno przechowywać się ich długo w lodówce)
  • Brak wilgoci

Nie zmienia to jednak faktu, że w okolicach czerwca ziemniaki zaczynają kiełkować już niemal niezależnie od tego, gdzie są przechowywane. Co z tym począć? Czy jest jakikolwiek sposób na zatrzymanie tego procesu?

Zobacz także
Multimiliarder Bill Gates dostarcza ziemniaki do McDonald’s. Od informatyka do rolnika?

Multimiliarder Bill Gates dostarcza ziemniaki do McDonald’s. Od informatyka do rolnika?

 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą

Dlaczego do przechowywania ziemniaków warto wykorzystać jabłka?

Wszystkich wątpiących pragniemy pocieszyć, że jest na to rozwiązanie. Cała sprawa rozbija się o potrzebę spowolnienia procesu kiełkowania. Jak radzą sobie z tym chłodnie, magazyny żywności i sklepy?

Do tego celu wykorzystywany jest masowo etylen. Ta substancja to naturalny spowalniacz powstawania kiełków ziemniaka. Co ciekawe, w przypadku innych owoców, ta sama substancja przyspiesza ich dojrzewanie.

Zostawmy te rozważania. Grunt, że gaz etylenowy rzeczywiście stopuje kiełkowanie bulw, czyli ziemniaków i jest  w tym celu wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Rolnicy i przedsiębiorcy wykorzystują spryskiwanie etylenem swoich kartofli, ratując się tym samym przed nieuniknionymi stratami.

Jak więc przełożyć zastosowanie tej substancji na domowy grunt? Wykorzystajcie zwykłe jabłka. Te właśnie owoce dojrzewając, wydzielają etylen. Kilka sztuk jabłek położonych w worku z ziemniakami realnie spowolni proces ich kiełkowania i zwykłego psucia.

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Lepiej tego nie róbcie
Flickr
Newsy
Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić 
Dlaczego nie można przechowywać ziemniaków razem z cebulą? Ta stara zasada ma swoje uzasadnienie!

Osoby, które mają własny ogródek, często decydują się na posadzenie większej ilości roślin, które można później przechowywać przez całą zimę. Można tak zrobić na przykład z ziemniakami, które przechowywane w odpowiednich warunkach długo będą zdatne do spożycia. Trzeba jednak wiedzieć jak prawidłowo to robić, ponieważ w przeciwnym razie dojdzie do katastrofy! Właściwości ziemniaków Pełne potasu i zdrowej skrobi ziemniaki to warzywa, które koniecznie powinny się znaleźć w diecie. Część osób dbających o swoją sylwetkę rezygnuje z ziemniaków, wierząc, że ich spożywanie tuczy i prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. Nic podobnego! W 100 gramach surowych ziemniaków znajduje się około 70 kalorii, dlatego jedzenie tych warzyw bez tłustych sosów w żaden sposób nie sprawi, że przytyjecie. A ponadto ziemniaki pełne są witamin i minerałów, w tym: Potasu Magnezu Sodu Manganu Miedzi Żelaza Fosforu Cynku Witaminy K Witamin z grupy B Witaminy C Jak przechowywać ziemniaki? Prawidłowo przechowywane ziemniaki wytrzymają w waszej spiżarni całkiem długo! Trzeba jednak pamiętać o kilku żelaznych zasadach. Jeżeli będziecie się ich trzymać, to wasze ziemniaki zachowają świeżość na dłużej i nie zepsują się : Warunki przechowywania Ziemniaki powinno się trzymać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura poniżej 15 stopni Celsjusza . Najlepiej w tym celu nada się chłodna piwnica, ziemianka albo garaż zimą. Odpowiedni pojemnik Choć plastikowe pojemniki są obecnie bardzo popularne, to trzymanie w nich ziemniaków nie jest dobrym pomysłem! Zamknięte w takich pojemnikach ziemniaki zaczną wytwarzać wilgoć, która nie będzie miała dokąd uciec. Wobec tego...

Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka
Flickr
Newsy
Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka
Papryka już dojrzewa na przydomowych ogródkach. Jeszcze wcześniej jednak, zanim zdążycie skosztować swoich własnych czerwonych warzyw, pojawia się jak co roku możliwość zakupu świeżej, tegorocznej papryki już od rolników.

W innym naszym artykule pisaliśmy już o tym, w jaki sposób wielcy farmerzy przyspieszają proces dojrzewania papryki , wykorzystując działanie gazu o nazwie etylen. Tę sztuczkę możecie zastosować na mniejszą skalę także w swoim domu, używając m.in. pomidora czy banana. Nieraz zdarza się jednak, że następuje problem niemal odwrotny. Chodzi o klęskę urodzaju papryki. Przecież po obfitych zbiorach nie wszystkie uda się zjeść za jednym razem na kanapkach czy w postaci leczo . Podobnie sytuacja może wyglądać po zakupie większej ilości w supermarkecie. Jak przechowywać dojrzałą paprykę? Co z tym paprykowym fantem począć? Kluczem jest odpowiednie przechowywanie papryki. Jak już wspomnieliśmy, dojrzała papryka nie powinna w przeciwieństwie do tej niedojrzałej być wystawiona na działanie etylenu. Dlatego też gdziekolwiek chcielibyście przechowywać dojrzałą, czerwoną paprykę, sprawdźcie, czy nie znajdzie się ona pod wpływem warzywa lub owocu emitującego etylen, przyspieszający dojrzewanie. Wpływ etylenu na paprykę w lodówce blokuje niemal w zupełności foliowy woreczek. W przeciwieństwie do wielu innych warzyw, papryka dobrze znosi pobyt w takim opakowaniu w lodówce. Poza nią jest to zaś absolutnie niedopuszczalne i natychmiast poskutkuje zepsuciem warzywa. Wydaje się, że to właśnie lodówka jest najodpowiedniejszym miejscem do przechowywania dojrzałej papryki. Warzywo włożone do foliowego woreczka nie tylko uniknie tam tak zwanego przejrzenia, ale także dzięki folii uniknie zwiotczenia i utraty wilgoci. W jakiej temperaturze w lodówce należy przechowywać paprykę? Najbardziej optymalną temperaturą dla papryki w lodówce jest według specjalistów ok.  7,5 st. C. W takim otoczeniu papryka jest w stanie „wytrzymać” w lodówce, w foliowym woreczku nawet przez cały miesiąc. Tego...

Niezwykły trik na stare ziemniaki. Tak gotują je profesjonaliści
Adobe Stock
Newsy
Niezwykły trik na stare ziemniaki. Tak gotują je profesjonaliści
Zanim zaczniecie kupować i jeść młode ziemniaki, wykorzystajcie zapasy tych starych. Sposobów na stare kartofle jest cała masa – w tym jeden na ich ugotowanie w nietypowym stylu.

Zapasy starych kartofli z zeszłego roku spędzają wielu osobom sen z powiek. Nierzadko zdarza się, że bez względu na dołożenie wszelkiej staranności do ich przechowywania, w wielu polskich domach takie kartofle zdążyły już puścić pierwsze pędy. To jednak nie dyskwalifikuje ich z przydatności do zjedzenia. Wręcz przeciwnie. Stoimy na stanowisku, że w kuchni i w spiżarni nic nie powinno się zmarnować. Dlatego też, jeżeli macie „na stanie” sporo starych ziemniaków, a lubicie smak gotowanych kartofli, wypróbujcie jednego sprytnego patentu. Jeśli znudziło się wam już puree ziemniaczane czy placki ziemniaczane , ugotujcie stare kartofle tak, jak robią to profesjonalni kucharze. O co chodzi? Wykorzystajcie sprytny trik z gotowaniem ziemniaków w wodzie z dodatkiem mleka i innych składników. Smak na pewno was zaskoczy. Przepis na ziemniaki gotowane w mleku Składniki: 1 kg starych ziemniaków mleko cebula czosnek – kilka ząbków sól Przygotowanie: Stare ziemniaki obierzcie dość grubo, usuwając wszystkie niedoskonałości. Zagotujcie garnek wody z mlekiem w proporcji 1:1. Do gotującej się wody z mlekiem dodajcie obraną cebulę i czosnek w łupinach. Posólcie wodę pod koniec gotowania. Gotujcie ziemniaki do miękkości i odcedźcie. Tak ugotowane ziemniaki nadają się do podania w całości, niekoniecznie jako tłuczone puree. Podawajcie tak ugotowane ziemniaki z kotletami lub z innymi daniami i sałatką. Smacznego! Wiosna to czas, kiedy stare ziemniaki na dobre zaczęły już kiełkować. Jeżeli nie macie zbyt dobrych warunków do przechowywania ziemniaków w swoim domu, wykorzystajcie sprytny patent, który zapobiega kiełkowaniu ziemnaków .

Ziemniaki gotujące się
Adobe Stock
Newsy
Czym grozi zjedzenie niedogotowanych ziemniaków? Uważajcie na tę substancję
Każda doświadczona gospodyni śmiało powie, że na gotowaniu ziemniaków zjadła zęby. Co, jeśli młodszym adeptom sztuki kulinariów zdarzy się błąd?

W teorii gotowanie ziemniaka jest proste jak drut. To przecież elementarz sztuki przygotowywania potraw. Staramy się cienko obrać kartofle, tak by ocalić choć trochę cennych wartości odżywczych spod ich skórki. Oczywiście najzdrowsze będą gotowane w mundurkach. Wkładamy ziemniaki bardzo ostrożnie do gotującej się już wody. Solimy albo pod koniec gotowania, albo najlepiej już po ugotowaniu ziemniaków. Czym jest solanina w ziemniakach? Gdzie można się więc wyłożyć? Właśnie zmierzamy do tego momentu. Mianowicie chodzi nam o długość gotowania kartofli. Początkujący, a także ci, którzy się mocno spieszą, mogą czasem nie dogotować bulw wystarczająco długo. Być może taki kartofel przejdzie nam przez gardło, ale skutki jedzenia takiego obiadu mogą być niewesołe. Wszyscy wiemy o tym, że jedzenie surowych ziemniaków jest groźne. Taka „degustacja” może wywołać gorączkę, ból brzucha i niestrawność. Także te już nieco podgotowane zawierają w sobie niebezpieczną solaninę. To właśnie ta substancja odpowiada za niechciane kłopoty zdrowotne. Toksyczna substancja występuje w większych ilościach także w bulwach, które zaczynają już kiełkować. Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Jedyną opcją, by uniknąć tego problemu jest dokładne ugotowanie ziemniaków. Przy tym działaniu musimy uważać, by jednocześnie nie rozgotować materiału na puree. Takie kartofle będą może bezpieczne, ale za to okropne w smaku! Łatwym sposobem na przyspieszenie gotowania ziemniaków jest po prostu pokrojenie ich w drobną kostkę. Taką metodę warto stosować zwłaszcza przy przygotowywaniu puree. Kiedy więc zniecierpliwione dzieciaki znowu zapytają was  „kiedy będzie obiad?”, po raz kolejny uczciwie i z pełnym przekonaniem będziecie mogli odpowiedzieć im:...