Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie.
Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki.
Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką.
Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy.
Zobacz także:
Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni.
Jak wybrać kawę do kawiarki?
Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie.
Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona.
Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was.
Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce:
- Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej.
- Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce.
- W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać.
- Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu.
- Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec parzenia może zepsuć smak waszej kawy.
- Przelejcie kawę do filiżanki – w ten sposób uzyskaliście najprawdziwsze espresso!
Co jeszcze radzi Ewa Wachowicz w sprawie kawy?
- Podstawą każdej dobrej kawy jest dobrze zaparzone espresso. „Małą czarną” można pić bez dodatków lub użyć jej jako bazy do cappuccino czy caffe latte.
- By mleczna piana i kawa w caffe latte się nie połączyły w szklance, wlewajcie espresso do spienionego mleka po ściance szklanki.