jak parzyć kawę kawa ewa wachowicz
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?          

Znana i lubiana Ewa Wachowicz, zna się nie tylko na gotowaniu. Gwiazda zachęca do parzenia prawdziwej włoskiej kawy we własnym domu. Z jej radami na pewno się uda!

Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie.

Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki.

Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką.

Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy.

Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać kawę do kawiarki?

Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie.

Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona.

Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was.

Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce:

  1. Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej.
  2. Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce.
  3. W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać.
  4. Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu.
  5. Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec parzenia może zepsuć smak waszej kawy.
  6. Przelejcie kawę do filiżanki – w ten sposób uzyskaliście najprawdziwsze espresso!

Co jeszcze radzi Ewa Wachowicz w sprawie kawy?

  • Podstawą każdej dobrej kawy jest dobrze zaparzone espresso. „Małą czarną” można pić bez dodatków lub użyć jej jako bazy do cappuccino czy caffe latte.
  • By mleczna piana i kawa w caffe latte się nie połączyły w szklance, wlewajcie espresso do spienionego mleka po ściance szklanki.
dlaczego do espresso podawana jest woda
AdobeStock
Newsy
Dlaczego do espresso podaje się szklankę wody? Po tym poznacie dobrą kawiarnię
Dlaczego kelner podaje szklankę wody do kawy? Powód jest bardzo prosty!

Często można się spotkać w kawiarni ze zwyczajem podawania szklanki wody do zamówionej kawy. Wiecie, czemu to służy? Jeśli zawsze się zastanawiacie, po co kelner przynosi wam wodę do espresso, to z tego artykułu dowiecie się, dlaczego tak robi! Co to jest espresso? Podawana w malutkich filiżankach mocna, czarna kawa o głębokim smaku. Espresso to rodzaj kawy zaparzanej pod bardzo wysokim ciśnieniem, czego efektem jest mocna i aromatyczna esencja. W ekspresie ciśnieniowym woda o temperaturze 92 stopni Celsjusza przepuszczana jest pod dużym ciśnieniem przez świeżo zmielone ziarna palonej kawy. Cały proces trwa zaledwie pół minuty! Dobrze zrobione espresso powinno mieć z wierzchu ciemną piankę w orzechowym kolorze – to pęcherzyki powietrza powstałe w trakcie zaparzania oraz karmelizowany cukier. Taka pianka nazywa się profesjonalnie „crema” i można poznać po niej dobrze zrobione espresso. Powinna być gęsta, gruba i elastyczna – gdy wsypiecie cukier do filiżanki espresso, kryształki powinny przez chwilę unosić się na piance. Tak parzona kawa podawana jest w małych, porcelanowych filiżankach, które wcześniej są podgrzewane. Historia espresso Ojczyzną espresso są oczywiście Włochy, które słyną z doskonałej kawy. Sposób parzenia espresso wymyślił w 1901 roku Włoch Luigi Bezzera, który był zresztą wynalazcą ekspresu, w którym parzy się espresso. Nazwa tego rodzaju kawy po włosku oznacza „wyciskanie” lub „wytłaczanie”, choć niektóre źródła podają, że prawdopodobnie kawa espresso swoją nazwę zawdzięcza słowu „espressivo”, które oznacza „wyrazisty”. Dlaczego podaje się szklankę wody do kawy espresso? Po czym można poznać dobrą kawiarnię? Zdecydowanie po tym, że gdy zamówicie espresso lub inną mocną kawę, obsługa...

kawa zaparzanie
Pixabay
Newsy
Zalewacie kawę wrzątkiem czy lekko ostudzoną wodą? Jedna z tych metod może być dla was szkodliwa
Czy temperatura parzenia kawy ma jakieś znaczenie? Tak, i to ogromne! Dowiedzcie się, jak parzyć kawę idealną.

Wielu z was pewnie każdy poranek zaczyna od filiżanki kawy. Wolicie mieloną czy rozpuszczalną? A może z ekspresu? Jeśli sami przygotowujecie kawę i zalewacie ją wodą, to koniecznie trzeba pamiętać o odpowiednej temperaturze parzenia. Wiecie, jaka jest właściwa? Ekspert od parzenia kawy wszystko wytłumaczył! Która lepsza? Prawdę mówiąc, smakosze kawy w ogóle nie uznają zalewania jej wodą do kubka. Uważają, że jedynym poprawnym sposobem parzenia kawy jest robienie tego z pomocą najlepszych ekspresów. Ale nawet jeśli nie jesteście tak ortodoksyjni w kwestii parzenia, to warto przyswoić sobie niektóre z zasad, którymi kierują się eksperci. Pierwsza mówi oczywiście o tym, że kawa rozpuszczalna to profanacja i można pić jedynie kawę mieloną, a najlepiej świeżo zmieloną w młynku lub ekspresie. Którą wy wolicie? Temperatura parzenia Polski ekspert w dziedzinie kawy - Jan Szurek - w rozmowie z jednym z portali internetowych opowiedział o tym, jak powinien wyglądać prawidłowy proces parzenia, dzięki któremu kawa będzie nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także pełna świetnych właściwości. Musimy wybrać dobrą kawę, zaopatrzyć się w dobry młynek i mieć dobrą wodę. To przede wszystkim. Potrzeba też uwagi. Kawę najlepiej kupować w ziarnach i mielić tuż przed parzeniem. Wystarczy jednak chwila, by podczas mielenia przerobić ziarna na drobny pył. Z kolei zbyt grubo zmielona kawa nie uwolni pełnego aromatu i smaku podczas parzenia. Kawy nigdy nie zalewamy wrzątkiem, to niszczy naturalny aromat. Najlepiej odczekać 2-3 minuty. Optymalna temperatura to 95 stopni. Jak najlepiej parzyć kawę? Choć w słowach mistrza parzenia jest dużo racji, to nie oznacza to od razu, że zalewając kawę wrzątkiem zupełnie zniszczycie jej smak i właściwości. Prawdą jest jednak, że od temperatury wody zależy mocno...

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Newsy
To musicie wiedzieć, gdy zaparzacie kawę. Jeden błąd i będzie do wylania
Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki kawy? A zastanawiacie się czasem nad tym, jak należy ją poprawnie zaparzać? Poznajcie najważniejsze wskazówki!

Trudno znaleźć osobę, która nie piłaby choć jednej filiżanki kawy dziennie. To nasz narodowy napój – praktycznie wszyscy Polacy piją kawę! Mielona, z ekspresu, rozpuszczalna? To tylko niektóre sposoby jej przyrządzania. Mamy różne rodzaje kawy – latte, cappuccino i americano są chyba najpopularniejsze w Polsce. W naszym kraju chodzenie do kawiarni nie jest tak popularne, jak na przykład we Włoszech i większość z nas kawę przygotowuje sobie samodzielnie w domu. A czy wiecie, jak robić to poprawnie? Mamy dla was garść wskazówek! Jak poprawnie parzyć kawę? Okazuje się, że parzenie kawy to wcale nie jest taka prosta sprawa! Jeżeli chcecie, by wasza kawa była zawsze aromatyczna, lekko gorzka i pobudzająca, musicie stosować się do poniższych zasad: Przechowywanie – ten punkt dotyczy przede wszystkim kawy ziarnistej, dlatego posiadacze ekspresów powinni uważnie to przeczytać! Aby ziarenka kawy były dłużej świeże i aromatyczne, powinno się je trzymać w lodówce lub ostatecznie w spiżarni. Najważniejsze jest to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła i w temperaturze około 10 stopni. Temperatura – to, w jakiej temperaturze parzy się kawę, jest bardzo ważne! Absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ponieważ zniszczy to jej smak. Optymalna temperatura parzenia to od 90 do 95 stopni Celsjusza. Jakość ziaren – tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, jakość ma ogromne znaczenie! Różnica między najtańszymi ziarnami kawy z supermarketu a droższymi odmianami dostępnymi w sklepach z kawą, jest naprawdę mocno odczuwalna. Mielenie – większość osób pewnie o tym wie, ale warto o tym wspomnieć. Mielona kawa jest najlepsza wtedy, gdy jest świeża! Dlatego lepiej porzucić zwyczaj mielenia kawy w młynku na zapas i...

Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Adobe Stock
Newsy
Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Dla niektórych takie połączenie może brzmieć dość makabrycznie, ale apelujemy o zachowanie spokoju. Skorupki z jaj w kawie to wcale nie taki głupi pomysł!

To nie żart. Ktoś kiedyś dodał do parzonej kawy utłuczonych na sypką postać skorupek z jajka i osiągnął ciekawy efekt. Po co cały ten ambaras? Chodzi o próbę zwalczenia zbyt kwaśnego, lekko goryczkowatego smaku parzonej kawy. Niestety łatwo o osiągnięcie takiego oto właśnie posmaku podczas parzenia kawy w kawiarce z użyciem twardej wody. Co sprawia, że kawa jest kwaśna i gorzka? Bezpośrednią przyczyną kwasowości i goryczki w świeżo parzonej kawie jest zastosowanie twardej wody i zbyt wysoka temperatura parzenia kawy. To właśnie zbyt duże ciepło wydziela do kawy kwasy garbnikowe odpowiedzialne za dość nieprzyjemny dla niektórych smak. Jeśli chcecie więc delikatniejszej w smaku kawy prawie jak z włoskich kawiarni, trzeba ruszyć głową. Do tego nadadzą się skorupki z jajek. Ważne, by przed próbami ze skorupkami dobrze je oczyścić nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Nikt przecież nie życzyłby sobie jajecznego smaku swojej ulubionej małej czarnej. Po co tak właściwie dodawać do parzonej kawy skorupki? Wszystko przez zawarty w ich składzie wapń, a tak naprawdę węglan wapnia. Ten związek chemiczny wchodzi podczas parzenia kawy w reakcję z kwasami garbnikowymi odpowiedzialnymi za nieprzyjemny smak i zapach. Jak dodawać skorupki po jajkach do kawy? Działają tu proste chemiczne zasady – węglan wapnia jest bowiem alkaliczny, czyli zasadowy i w ten sposób może zneutralizować zbyt kwaśny odczyn kawowego napoju. Jak już wspominaliśmy przed chwilą, najlepsze efekty połączenia skorupek i kawy osiągnięcie, parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym. Wystarczy nasypać zmielonych skorupek do lejka ze zmielonymi ziarnami. Nie będą potrzebne jednak wielkie maszynerie rozmiarem przypominające lodówki. Takie ekspresy zostawmy kawiarniom. W domu najlepiej przyrządzać kawę z użyciem kawiarki,...