Jak zamrozić na święta bigos? Zróbcie tak a będzie miał wyrazisty i głęboki smak
AdobeStock
Newsy

Jak zamrozić bigos na święta? Zróbcie tak, a będzie miał wyrazisty i głęboki smak

Zamrażaliście kiedyś bigos? Ten stary sposób wydobywa z niego prawdziwą głębię smaku. Jak się do tego zabrać?

Przygotowujecie na święta bigos? Zróbcie go już teraz i zamroźcie go, aby odgrzać go w święta. Dlaczego warto jest to zrobić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto zamrozić na święta bigos?

Wiele osób twierdzi, że im bigos jest jak wino. Im starszy, tym lepiej smakuje. I rzeczywiście, jest w tym dużo prawdy. Dotyczy to nie tylko długo gotowanego bigosu, ale też bigosu, który został po ugotowaniu zamrożony.

Kiedyś taki bigos wystawiano w garnku na mróz, aby tam zamarzł i dopiero późnej przynoszono go do domu, odmrażano i zjadano. To właśnie dzięki temu odkryto, że zamrażanie i ponowne poddanie bigosu obróbce cieplnej, wydobywa z niego prawdziwy i bogaty smak.

Jak zamrozić bigos na święta?

Jeśli planujecie zamrozić na święta bigos, przełóżcie gotowe danie do plastikowych pojemników lub do specjalnych woreczków przeznaczonych do zamrażania. Pod żadnym pozorem nie popełniajcie jednego błędu. Chodzi o mrożenie bigosu (czy też innych dań) w słojach lub innych szklanych pojemnikach.

Dlaczego? Ponieważ wszystkie dania, które zostaną poddane działaniu niskiej temperatury (czyli takiej, jaka panuje przy zamrażaniu), rozszerzają swoją objętość. W sytuacji, w której wypełnimy słoik płynną zawartością aż po brzegi, jedzenie rozsadzi go od środka.

Poprawnie zamrożony bigos możemy przechowywać nawet przez okres sześciu miesięcy.

Zobacz także
Bigos

Ten błąd w przygotowywaniu bigosu popełnia większość z was. Podpowiadamy, jak tego uniknąć

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze miał idealny smak

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze będzie miał idealny smak

Jak prawidłowo rozmrozić bigos?

Rozmrażanie bigosu jest bardzo proste. Na początku powinniśmy rozmrażać go w lodówce przez 24 godziny a następnie zagotować. 

Jeśli więc planujecie podać na pierwszy dzień świąt bigos, wstawcie go do lodówki dzień wcześniej i najpierw powoli go rozmroźcie. Następnie powolutku rozmrażajcie bigos, aż uzyskacie odpowiednią temperaturę dania. Taki bigos najlepiej komponuje się z pajdą świeżego chleba.

Oto nasze wskazówki, jak najlepiej rozmrozić bigos krok o kroku:

  • Po postawieniu bigosu na kuchence, dodajcie do niego 100 ml wody, wina, cydru lub piwa.
  • Przykryjcie garnek pokrywką i powoli podgrzewajcie bigos na niewielkim ogniu.
  • Od czasu do czasu zamieszajcie bigos.
  • Gdy danie zacznie skwierczeć, będzie gotowe do jedzenia. 

Źródło: beszamel.se.pl

Bigos wyszedł za słony? Te 2 rzeczy pomogą go uratować
Adobe Stock
Newsy
Bigos wyszedł za słony? Te 2 proste rzeczy pomogą go uratować
Bigos składa się z wielu składników, z których wiele już przed doprawieniem jest słona. Dlatego nigdy nie przyprawiajcie bigosu solą, dopóki nie dodacie ostatniego z nich.

Bigos, to jedno z tych dań, które im dłużej się gotuje, tym jest smaczniejsze. Zaczynacie więc go gotować z dużym wyprzedzeniem, żeby każdego dnia włączyć go na godzinę, po czym wystudzić, a na koniec jeszcze zamrozić. Kapusta poddana takim zabiegom jest dobrze zmacerowana, składniki przechodzą swoimi smakami, a przyprawy oddają kapuście cały swój aromat. Ale co zrobić gdy pod koniec gotowania okaże się, że bigos wyszedł za słony? Nie, nie wyrzucajcie go. Podpowiemy jak go uratować. Jak uratować przesolony bigos? Są na to dwa proste sposoby. Jeden to próba wyciągnięcia z kapusty nadmiaru soli. To klasyczny trik sprawdzający się w przypadku zup czy sosów. Do zbyt słonej potrawy należy dodać dwa obrane ziemniaki. W czasie gotowania ziemniaki wchłoną nadmiar soli. Trzeba jednak pamiętać, aby ich nie rozgotować. Wyjmijcie je z kapusty, zanim się rozpadną i ponownie nasolą potrawę. Jeśli gotujecie bigos zgodnie z zasadami tj. wstawiacie go kilka razy, za każdym razem możecie dodawać dwa małe świeże ziemniaki. Innym sposobem na uchronienie bigosu przed wyrzuceniem, który sprawdzi się przy bardzo dużym przesoleniu, jest użycie dodatkowej ilości odciśniętej kiszonej kapusty i białej kapusty i kilku pomidorów. Musicie dorobić dodatkową ilość bigosu, który tym razem będzie pozbawiony soli i rozprowadzony w przesolonej części pozwoli równomiernie rozłożyć się soli w daniu. Chcąc zastosować ten trik przygotujcie: Dodatkowo 1 kg kiszonej kapusty bardzo dokładnie przepłukanej w wodzie i odciśniętej z soku Ćwiartkę słodkiej kapusty drobno poszatkowanej 3-4 pomidory obrane za skórki Przełóżcie przesolony bigos do większego garnka, dodajcie świeże porcje kapusty i pomidory, gotujcie powoli od czasu do czasu mieszając, aby dokładnie połączyć ze...

gotowanie bigosu
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby bigos się nie przypalał? Wybierzcie taki garnek, a danie wyjdzie idealne
Aromatyczny i sycący bigos to jest to, co uwielbiają Polacy. Jego przygotowanie może nieco przysporzyć kłopotu, kiedy używa się nieodpowiedniego garnka. Sprawdźcie, jakie naczynie idealnie nada się do przyrządzenia tego dania!

Bigos to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Jest podawany na co dzień, jak i od święta. Charakteryzuje się swoim wyjątkowym aromatem, a także bogactwem składników. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale należy pamiętać o kilku kluczowych zasadach, wykorzystanie odpowiedniego garnka do gotowania jest jedną z nich. Przypalone naczynie i niesmaczny bigos to zmora wielu gospodyń domowych. Co dodać do bigosu? Gotowanie bigosu wbrew pozorom nie jest trudną czynnością. Wcześniej należy przygotować wszystkie składniki, a następnie umieścić je w garnku by powoli łączyły się wszystkie smaki. Aby przyrządzić bigos, trzeba zaopatrzyć się w dobrą kiszoną kapustę, wędzony boczek, kiełbasę bądź kawałek surowego mięsa, suszone grzyby i śliwki, bulion oraz przyprawy. Dobry bigos powinien dusić się na niewielkim ogniu przez dłuższy okres, by aromaty mogły spokojnie się uwalniać i połączyć w jedną całość.  W czym gotować bigos? Niestety nie każdy garnek nadaje się do ugotowania tej potrawy. Nieodpowiedni wybór może skutkować przypaleniem się kiszonej kapusty, a w konsekwencji jej niewłaściwym smakiem. Spalone danie nie będzie smaczne i godziny spędzone na jego przygotowaniu pójdą na marne, gdyż takiej potrawy nie powinno się podawać. Jeśli decydujecie się na przyrządzenie bigosu, wcześniej warto zaopatrzyć się w dobrej jakości garnek, najlepiej z grubym dnem. Gotowanie w takim naczyniu pozwoli uniknąć przykrej wpadki. Podczas procesu obróbki termicznej należy również regularnie podlewać kapustę niewielką ilością wody.  Przepis na idealny bigos Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g surowego boczku 300 g karkówki  200 g kiełbasy 2 łyżki oleju 4 suszone śliwki 30 g suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w wodzie 1 łyżka koncentratu pomidorowego...

Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
AdobeStock
Newsy
Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
Sztuka gotowania bigosu polega nie tylko na odpowiedniej technice, ale także doborze składników. Dlatego tak ważne jest, by umieć rozpoznać, czy wszystkie składniki użyte do bigosu są smaczne.

Bigos to jedno z typowych dań polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza podczas świąt i dużych spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Zwłaszcza w górach tradycją jest podawanie gościom domowego bigosu. Czasem jednak ta klasyczna potrawa nie wychodzi pomimo przestrzegania wskazówek podanych w przepisie. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie. Jak wybrać dobrą kapustę do bigosu? Podstawę bigosu stanowi kapusta – kiszona i słodka. Dlatego tak ważne jest, by wybrać smaczną kapustę dobrej jakości. Wówczas możecie mieć pewność, że wasz bigos wyjdzie smaczny! Kupując kapustę kiszoną do bigosu, koniecznie zwróćcie uwagę na to, jak pachnie i jaki ma kolor. Nie powinna być biała, tylko lekko żółta. Z kolei zapach nie powinien być kwaśny ani octowy – jeżeli go wyczujecie, oznacza to, że do kapusty dodano różne dodatki, które nie powinny się w niej znaleźć. Równie ważne jest odpowiednie przechowywanie kapusty. Jeśli czujecie w niej alkohol lub drożdże, to niestety kapustę należy wyrzucić – taki zapach to znak, że proces fermentacji przebiegł nieprawidłowo, a zjedzenie takiej kapusty grozi silnym bólem brzucha i wymiotami. Jaki tłuszcz do bigosu? Kolejnym ważnym składnikiem bigosu jest tłuszcz. Najlepiej jest dodać do niego tłuszcze zwierzęce, czyli boczek, smalec i tłuszcz wytopiony z mięsa – nadają one potrawie wyjątkowy aromat! Z kolei jeśli przygotowujecie bigos w wersji jarskiej, to użyjcie olejów roślinnych. Świetnie sprawdzi się zwykły olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jakie przyprawy dodać do bigosu? Żaden bigos nie może się obejść bez odpowiednich przypraw i ziół. By wyszedł smaczny i aromatyczny, dodajcie do niego: Ziele angielskie Kminek Liście laurowe Ziarna jałowca Majeranek Pieprz Jakie...

Pyszny bigos
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego
Pyszny i sycący bigos z dodatkiem kiełbasy to doskonała alternatywa na chłodniejsze dni. Jak się okazuje, kolejność dodawania dodatków ma tu ogromne znaczenie. Sprawdźcie, czy i wy nie popełniacie tego błędu!

Bigos to tradycyjna polska potrawa, która jest również niekiedy przygotowywana na Litwie czy Białorusi w nieco zmodyfikowanych formach. W naszym kraju chyba nie ma osoby, która by nie lubiła tego dania. Bigos jest aromatyczny, smaczny, sycący, a także rozgrzewa nas w chłodniejsze dni. Polacy zajadają się nim na co dzień, jak i od święta. Jak przygotowuje się tradycyjny bigos? Sposobów przyrządzenia tego dania jest mnóstwo. Każdy ma swój patent na idealny bigos. Mimo pewnych różnic w przygotowaniu, każdy składa się z podstawowej bazy. W skład tradycyjnego bigosu wchodzą takie składniki jak: kiszona kapusta świeża słodka kapusta różnego rodzaju wędliny bądź mięsa cebula suszone grzyby śliwki zioła przyprawy Wiele osób ma również swoje sekretne produkty, którymi podkręca się smak całego dania. Niektórzy podczas gotowania dodają przykładowo wino, a nawet rodzynki. Cały proces gotowania bigosu jest powolny, gdyż potrawa musi połączyć ze sobą wszystkie smaki, aby całość nabrała odpowiedniego aromatu. Tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie, że im dłużej tym lepiej. Dłuższy czas duszenia kapusty z innymi produktami sprawi, iż danie będzie jeszcze lepsze. Długie gotowanie bigosu sprawia, że kiełbasa powinna trafić do garnka dopiero pod koniec gotowania, by nie rozpaść się na drobne kawałeczki. Zanim jednak przejdziemy do kiełbasy, zastanówmy się, czy warto jeść bigos ze zdrowotnego punktu widzenia. Czy bigos jest zdrowy? Bigos ze względu na swoje składniki, może być potrawą w miarę dietetyczną, gdyż jedynie w 100 g potrawy jest 119 kcal. Poza tym będąca w składzie kiszona kapusta nadaje całemu daniu odpowiednich wartości odżywczych. Jest ona przede wszystkim źródłem witamin oraz mikroelementów, takich jak:...