Jak zamrozić na święta bigos? Zróbcie tak a będzie miał wyrazisty i głęboki smak
AdobeStock
Newsy

Jak zamrozić bigos na święta? Zróbcie tak, a będzie miał wyrazisty i głęboki smak

Zamrażaliście kiedyś bigos? Ten stary sposób wydobywa z niego prawdziwą głębię smaku. Jak się do tego zabrać?

Przygotowujecie na święta bigos? Zróbcie go już teraz i zamroźcie go, aby odgrzać go w święta. Dlaczego warto jest to zrobić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto zamrozić na święta bigos?

Wiele osób twierdzi, że im bigos jest jak wino. Im starszy, tym lepiej smakuje. I rzeczywiście, jest w tym dużo prawdy. Dotyczy to nie tylko długo gotowanego bigosu, ale też bigosu, który został po ugotowaniu zamrożony.

Kiedyś taki bigos wystawiano w garnku na mróz, aby tam zamarzł i dopiero późnej przynoszono go do domu, odmrażano i zjadano. To właśnie dzięki temu odkryto, że zamrażanie i ponowne poddanie bigosu obróbce cieplnej, wydobywa z niego prawdziwy i bogaty smak.

Jak zamrozić bigos na święta?

Jeśli planujecie zamrozić na święta bigos, przełóżcie gotowe danie do plastikowych pojemników lub do specjalnych woreczków przeznaczonych do zamrażania. Pod żadnym pozorem nie popełniajcie jednego błędu. Chodzi o mrożenie bigosu (czy też innych dań) w słojach lub innych szklanych pojemnikach.

Dlaczego? Ponieważ wszystkie dania, które zostaną poddane działaniu niskiej temperatury (czyli takiej, jaka panuje przy zamrażaniu), rozszerzają swoją objętość. W sytuacji, w której wypełnimy słoik płynną zawartością aż po brzegi, jedzenie rozsadzi go od środka.

Poprawnie zamrożony bigos możemy przechowywać nawet przez okres sześciu miesięcy.

Zobacz także
Bigos

Ten błąd w przygotowywaniu bigosu popełnia większość z was. Podpowiadamy, jak tego uniknąć

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze miał idealny smak

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze będzie miał idealny smak

Jak prawidłowo rozmrozić bigos?

Rozmrażanie bigosu jest bardzo proste. Na początku powinniśmy rozmrażać go w lodówce przez 24 godziny a następnie zagotować. 

Jeśli więc planujecie podać na pierwszy dzień świąt bigos, wstawcie go do lodówki dzień wcześniej i najpierw powoli go rozmroźcie. Następnie powolutku rozmrażajcie bigos, aż uzyskacie odpowiednią temperaturę dania. Taki bigos najlepiej komponuje się z pajdą świeżego chleba.

Oto nasze wskazówki, jak najlepiej rozmrozić bigos krok o kroku:

  • Po postawieniu bigosu na kuchence, dodajcie do niego 100 ml wody, wina, cydru lub piwa.
  • Przykryjcie garnek pokrywką i powoli podgrzewajcie bigos na niewielkim ogniu.
  • Od czasu do czasu zamieszajcie bigos.
  • Gdy danie zacznie skwierczeć, będzie gotowe do jedzenia. 

Źródło: beszamel.se.pl

Bigos wyszedł za słony? Te 2 rzeczy pomogą go uratować
Adobe Stock
Newsy
Bigos wyszedł za słony? Te 2 proste rzeczy pomogą go uratować
Bigos składa się z wielu składników, z których wiele już przed doprawieniem jest słona. Dlatego nigdy nie przyprawiajcie bigosu solą, dopóki nie dodacie ostatniego z nich.

Bigos, to jedno z tych dań, które im dłużej się gotuje, tym jest smaczniejsze. Zaczynacie więc go gotować z dużym wyprzedzeniem, żeby każdego dnia włączyć go na godzinę, po czym wystudzić, a na koniec jeszcze zamrozić. Kapusta poddana takim zabiegom jest dobrze zmacerowana, składniki przechodzą swoimi smakami, a przyprawy oddają kapuście cały swój aromat. Ale co zrobić gdy pod koniec gotowania okaże się, że bigos wyszedł za słony? Nie, nie wyrzucajcie go. Podpowiemy jak go uratować. Jak uratować przesolony bigos? Są na to dwa proste sposoby. Jeden to próba wyciągnięcia z kapusty nadmiaru soli. To klasyczny trik sprawdzający się w przypadku zup czy sosów. Do zbyt słonej potrawy należy dodać dwa obrane ziemniaki. W czasie gotowania ziemniaki wchłoną nadmiar soli. Trzeba jednak pamiętać, aby ich nie rozgotować. Wyjmijcie je z kapusty, zanim się rozpadną i ponownie nasolą potrawę. Jeśli gotujecie bigos zgodnie z zasadami tj. wstawiacie go kilka razy, za każdym razem możecie dodawać dwa małe świeże ziemniaki. Innym sposobem na uchronienie bigosu przed wyrzuceniem, który sprawdzi się przy bardzo dużym przesoleniu, jest użycie dodatkowej ilości odciśniętej kiszonej kapusty i białej kapusty i kilku pomidorów. Musicie dorobić dodatkową ilość bigosu, który tym razem będzie pozbawiony soli i rozprowadzony w przesolonej części pozwoli równomiernie rozłożyć się soli w daniu. Chcąc zastosować ten trik przygotujcie: Dodatkowo 1 kg kiszonej kapusty bardzo dokładnie przepłukanej w wodzie i odciśniętej z soku Ćwiartkę słodkiej kapusty drobno poszatkowanej 3-4 pomidory obrane za skórki Przełóżcie przesolony bigos do większego garnka, dodajcie świeże porcje kapusty i pomidory, gotujcie powoli od czasu do czasu mieszając, aby dokładnie połączyć ze...

Szybki bigos ze słodkiej kapusty. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie
Adobe Stock
Newsy
Szybki bigos ze słodkiej kapusty. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie
Szybki bigos ze słodkiej kapusty z mięsem wieprzowym, cebulką i swojską kiełbasą to danie, za które wielu Polaków dałoby się pokroić. Jak je przygotować? Czytajcie dalej!

Polacy wprost kochają bigos. Zajadają się nim na co dzień i od święta. Sposobów przygotowywania tej potrawy jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują bigos jarski, inni twierdzą, że nie może w nim zabraknąć swojskiej kiełbasy oraz wędlin. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego są: drobno poszatkowana kiszona kapusta, świeża biała kapusta, suszone grzyby, śliwki oraz różne gatunki mięsa i wędlin.  Całość dopełnia cebula oraz odpowiednio dobrane przyprawy. Podczas przygotowywania bigosu liczy się czas. Im dłużej dusi się bigos, tym lepiej. Po przyrządzeniu i najlepiej kilkudniowym duszeniu, danie powinno mieć ciemny kolor i gęstą konsystencję. Powinno być lekko pikantne w smaku i mieć silną woń wędzonki. Kto powiedział, że przygotowanie bigosu musi zajmować mnóstwo czasu? Ten z naszego przepisu robi się w nieco ponad godzinę, ale smakuje równie wybornie, jak ten, na którego przygotowanie trzeba poświecić znacznie więcej czasu. Jeżeli lubicie bigos, ale nie macie zbyt dużo czasu, nie musicie przygotowywać tej potrawy wedle klasycznej, staropolskiej receptury, Możecie przetestować o wiele krótszą opcję na ugotowanie bigosu. Bigos z naszego przepisu jest szybki, prosty i zarazem bardzo smaczny. W mig poprawi wam humor i rozpieści wasze podniebienia w mroźne, zimowe dni. Przepis na bigos ze słodkiej kapusty Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego 2 pętka swojskiej kiełbasy 1 duża cebula 1 główka białej kapusty Przyprawa do mięsa wieprzowego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Szczypta czarnego pieprzu Sól do smaku 1 łyżka posiekanego koperku 1 czubata łyżka sosu z suszonych pomidorów z czosnkiem lub koncentratu pomidorowego Olej do...

Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny daje czadu w kuchni. Tym razem zabrał się za bigos. Nie brakuje w nim kapusty, mięsa, wędzonek, grzybów i śliwek. Dodał do niego również jeden nietypowy składnik, który niebywale podbił smak i aromat potrawy. 

„To ma być bigos, a nie popierdółka” - tak o swoim daniu mówi znany youtuber. I nie da się ukryć, że ten bigos to solidna potrawa, która nasyci nawet największego głodomora. Długo gotowany wprost rozpływa się w ustach, a do tego pachnie tak, że przywoła do stołu całą rodzinę.  Jak Tomasz Strzelczyk podkręca smak bigosu?  Zazwyczaj do bigosu dodaje się intensywnie pachnące przyprawy. Tu również ich nie brakuje. Jednak tym, co najbardziej podbija aromat i smak tego dania, jest... korzenny grzaniec. Składnik rzadko wykorzystywany, a szkoda, bo nadaje pięknego koloru i charakteru tej potrawie. To doskonałe zastępstwo dla często wykorzystywanego wina.  Porady Tomasza Strzelczyka na temat bigosu  Tomasz Strzelczyk jak zwykle zdradza kilka sekretów kulinarnych. Korzystajcie z jego wiedzy i doświadczenia robiąc to danie:  Surowy boczek wrzućcie na jeszcze zimną patelnię. Pozwoli to wytopić więcej tłuszczu, tak potrzebnego do bigosu.  Kapustę kiszoną odciśnijcie, ale nie przepłukujcie jej zimną wodą, bo przecież bigos musi być odpowiednio kwaśny.  Do kiszonej kapusty dodajcie suszone grzyby. Nie musicie ich wcześniej moczyć, gdyż wszystko będzie się gotować na tyle długo, że grzyby zmiękną.  Po przygotowaniu bigos warto zamrozić. Dzięki temu, będzie jeszcze smaczniejszy, delikatniejszy i kruchy. Na święta po prostu go odgrzejecie.  Przepis na szlachecki bigos wg Tomasza Strzelczyka  Składniki:  1 kg kapusty kiszonej  2 pętka kiełbasy   300 g surowego boczku   200 g wędzonego boczku  1 jabłko   2 cebule   garść suszonych grzybów   250 g suszonych śliwek   3 liście laurowe  1 łyżeczka cząbru     kilka owoców jałowca   ½ łyżki...

gotowanie bigosu
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby bigos się nie przypalał? Wybierzcie taki garnek, a danie wyjdzie idealne
Aromatyczny i sycący bigos to jest to, co uwielbiają Polacy. Jego przygotowanie może nieco przysporzyć kłopotu, kiedy używa się nieodpowiedniego garnka. Sprawdźcie, jakie naczynie idealnie nada się do przyrządzenia tego dania!

Bigos to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Jest podawany na co dzień, jak i od święta. Charakteryzuje się swoim wyjątkowym aromatem, a także bogactwem składników. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale należy pamiętać o kilku kluczowych zasadach, wykorzystanie odpowiedniego garnka do gotowania jest jedną z nich. Przypalone naczynie i niesmaczny bigos to zmora wielu gospodyń domowych. Co dodać do bigosu? Gotowanie bigosu wbrew pozorom nie jest trudną czynnością. Wcześniej należy przygotować wszystkie składniki, a następnie umieścić je w garnku by powoli łączyły się wszystkie smaki. Aby przyrządzić bigos, trzeba zaopatrzyć się w dobrą kiszoną kapustę, wędzony boczek, kiełbasę bądź kawałek surowego mięsa, suszone grzyby i śliwki, bulion oraz przyprawy. Dobry bigos powinien dusić się na niewielkim ogniu przez dłuższy okres, by aromaty mogły spokojnie się uwalniać i połączyć w jedną całość.  W czym gotować bigos? Niestety nie każdy garnek nadaje się do ugotowania tej potrawy. Nieodpowiedni wybór może skutkować przypaleniem się kiszonej kapusty, a w konsekwencji jej niewłaściwym smakiem. Spalone danie nie będzie smaczne i godziny spędzone na jego przygotowaniu pójdą na marne, gdyż takiej potrawy nie powinno się podawać. Jeśli decydujecie się na przyrządzenie bigosu, wcześniej warto zaopatrzyć się w dobrej jakości garnek, najlepiej z grubym dnem. Gotowanie w takim naczyniu pozwoli uniknąć przykrej wpadki. Podczas procesu obróbki termicznej należy również regularnie podlewać kapustę niewielką ilością wody.  Przepis na idealny bigos Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g surowego boczku 300 g karkówki  200 g kiełbasy 2 łyżki oleju 4 suszone śliwki 30 g suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w wodzie 1 łyżka koncentratu pomidorowego...