Jak zamrozić karpia po świętach? Koniecznie zróbcie 1 rzecz z panierką
AdobeStock
Newsy

Jak zamrozić karpia po świętach? Koniecznie zróbcie tę 1 rzecz z panierką

Zostały wam po świętach dzwonki smażonego karpia i nie chcecie, żeby się zmarnowały? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić.

Znowu zostało wam jedzenie po świętach? Nie wyrzucajcie go. Możecie podzielić się nim z potrzebującymi lub je zamrozić. Co zrobić z dzwonkami smażonego karpia w panierce? Przeczytajcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zamrozić karpia po świętach?

Mimo najszczerszych chęci, większości z nas co roku przytrafia się zapewne ta sama historia. Zrobiliście za dużo jedzenia, które zalega po świętach w lodowce? Nie wyrzucajcie go jednak do kosza. W obliczu głodu, jaki panuje na świecie, byłoby to zwykłym marnotrawstwem. Co zatem zrobić z resztkami usmażonego karpia? Możecie go zamrozić. Jak się do tego zabrać?

Karp to nieodłączny element na każdym świątecznym sole. Zwykle podajemy go w formie smażonej, ale przygotowujemy go też pieczonego, w śmietanie oraz w galarecie. Co zrobić z pozostałościami smażonego karpia w panierce? Zamroźcie go, ale pamiętajcie, aby na początku pozbyć się z niego panierki.

Teraz weźcie folię aluminiową i owińcie nią każdy kawałek karpia a następnie umieśćcie go w zamrażarce. Po zamrożeniu ryby, możecie przełożyć ją w folii do jednego pojemnika, który jest przeznaczony do trzymania w niskiej temperaturze. Tak przygotowany karp może spędzić w waszej zamrażarce nawet około sześciu miesięcy.

Zobacz także
Po świętach budzicie się 3 kg ciężsi? Te triki sprawią, ze nie przytyjecie

Po świętach budzicie się 3 kg ciężsi? Te triki z daniami sprawią, że nie przytyjecie

Zostało wam po świętach pieczywo? Oto proste sposoby na odświeżenie czerstwego chleba

Zostało wam po świętach pieczywo? Oto proste sposoby na odświeżenie czerstwego chleba

Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach?

Jeżeli nie chcecie już jeść świątecznych dań, możecie je przekazać potrzebującym. Jeśli macie pewność, że wasze potrawy są jeszcze świeże i nadają się do spożycia, wystarczy że zaniesiecie je do lodówek społecznych i jadłodzielni. Pamiętajcie jednak, aby nie przekazywać do takich miejsc produktów spleśniałych i przeterminowanych. O czym jeszcze należy pamiętać?

- Poza tym powinny być to produkty szczelnie zapakowane. Jeśli nie zostały zapakowane fabrycznie przez producenta, ponieważ zostały przygotowane przez nas samodzielnie, przyda się dokładny opis tego, co jest w środku, by nikt nie poczuł się później zaskoczony czy rozczarowany, a także data przygotowania tej potrawy. W jadłodzielniach oraz lodówkach społecznych możemy zostawić także produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości, czyli te z opisem «najlepiej spożyć przed», ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia komunikowanego hasłem o treści «najlepiej spożyć do» - powiedziała Agnieszka Laskowska z Foodsharing Łódź.

Jak pokazują statystyki, każdego roku w Polsce do kosza trafia prawie 5 mln ton żywności. Najwięcej jedzenia marnujemy właśnie w okresie świątecznym. Warto zacząć temu przeciwdziałać.

Źródło: businessinsider.com.pl, msn.com.pl

Surowy karp
Pixabay/41330
Newsy
Świeżutki polski karp za mniej niż 1 zł? Znana sieć rozdaje ryby za bezcen
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Ta świąteczna ryba ma długą historię i niebagatelne, symboliczne znaczenie.

Karp jest jedną z najstarszych ryb hodowlanych. Jadano go już na dworze cesarza Rzymu. Karp synonimem ryby świątecznej dla Polaków Karp to prawdziwie naturalny mutant. Ryba szybko zadomowiła się w Rzymie, gdzie hodowano ją z dużym sukcesem. Stamtąd karp emigrował z zakonnikami do Europy Zachodniej. Do Polski trafił z Cystersami w XIII wieku. Od około 70 lat trudno wyobrazić sobie święta bez karpia.  Karp z łuską, czy karp królewski?  Ryby stanowiły ważny element diety, gdy okresy obowiązkowego postu wynosiły do 180 dni w roku. Karpia najczęściej pieczono lub gotowano w rosole. Polscy magnaci mieli największe stawy z karpiami, a domach magnackich Wigilia była prawdziwą ucztą. Składała się z licznych dań rybnych z karpiami na czele. Mięso karpia jest cenionym źródłem białka W karpiu znajdziemy mnóstwo dietetycznego białka, które swoją drogą w całkiem zasadny sposób konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa. Karp to ryba średnio tłusta. Mięso karpia zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz łatwo przyswajalne białko.  Mięso karpia to doskonałe źródło cennych witamin: B1, B6, B12, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez. Jeśli jesteście na diecie, możecie z pełnym przekonaniem sięgać po tę słodkowodną rybę. Odpowiedni sposób przygotowania zrobi z niej pyszne i sycące danie. Kaloryczność karpia W zależności od tego, jaki rodzaj obróbki ryby wybierzecie, tyle kalorii będzie w finalnej, rybnej potrawie. To pewne, że karp smażony w panierce, która nasiąka tłuszczem, będzie bardziej kaloryczny od karpia gotowanego na parze. Porcja 100 g karpia pieczonego ma 113 kalorii, a smażonego na oleju dwa razy tyle! Popularna sieć rozdaje...

AdobeStock
Newsy
Co zrobić z resztek karpia? To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawia trawienie
Kupiliście całego karpia i planujecie go na święta usmażyć? Nie wyrzucajcie jego resztek – głowy, kręgosłupa, płetw i ogona. Mogą wam się bardzo przydać.

Trudno sobie nawet wyobrazić święta bez karpia. Smażony karp, karp w galarecie oraz karp w śmietanie, to propozycje, które po prostu muszą się znaleźć na naszym wigilijnym stole. Podczas patroszenia karpia zostały wam płetwy, kręgosłup, ogon i głowa? Nie wyrzucajcie ich do kosza. Możecie z nich przygotować przepyszną i bardzo zdrowa zupę rybną, która doskonale wspiera trawienie. Co powiecie na tego rodzaju danie z resztek karpia? Przepis na zupę rybną z resztek karpia Składniki: głowa, kręgosłup i ogon dużego karpia bulion warzywny - 2 litry marchew seler 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki mąki pieprz żółtko 4 łyżki masła Przygotowanie: Usuńcie z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami bulionu. Gotujcie przez ok. 50 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmijcie głowę i obierzcie z niej kawałki mięsa. Mięso oddzielcie od zupy. Marchew i seler zetrzyjcie na tarce, podsmażcie na maśle, dodajcie mąkę i wymieszajcie. Do warzyw dodajcie śmietankę i żółtko oraz kilka łyżek bulionu rybnego, po czym wymieszajcie. Warzywa i mięso z ryby dodajcie do wywaru. Dlaczego warto włączyć do diety karpia? Karpia warto jeść przez cały rok, nie tylko od święta. Ryba ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Korzyści zdrowotne karpia Karp to tłusta ryba słodkowodna, która stanowi jedno z najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, minerałów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, E i D. 100 g karpia zawiera 127 kalorii i 17,8 g/100 g (32% dziennego zapotrzebowania) białka. Białe, kruche mięso karpia zawiera wszystkie...

karp w occie przepis
AdobeStock
Newsy
Został wam karp? Zróbcie z niego sylwestrową przekąskę. Wystarczy ocet
Jeśli zostały wam jeszcze filety z karpia po Wigilii, nie wyrzucajcie ich! Z pomocą octu można z nich zrobić smaczną przekąskę.

Lubicie karpia? Jeśli jeszcze się wam nie przejadł po świętach Bożego Narodzenia, to możecie go z powodzeniem wykorzystać na Sylwestra! Na przyjęciu noworocznym obowiązkowo muszą znaleźć się sycące i kaloryczne przekąski, dzięki czemu w dobrej formie wytrwacie do rana i nie upijecie się zbyt szybko alkoholem. Niezależnie od tego czy będziecie pić drinki, czy nie, to warto przyrządzić coś smacznego na sylwestrową imprezę, żeby nikt nie bawił się głodny! Przepis na karpia w occie Niezłym sposobem na przyrządzenie karpia, który został wam po świętach jest przygotowanie go w occie! Tak zrobiony karp jest bardzo smaczny, a do tego można go dość długo przechowywać w lodówce. Miłośnikom tej ryby na pewno bardzo posmakuje! By przygotować tę smaczną przekąskę będziecie potrzebowali poniższych składników: Kilka kawałków usmażonego lub upieczonego karpia 600 ml wody 400 ml octu 2 cebule 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 7 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych Przygotowanie Do garnka wlejcie wodę i ocet. Dodajcie cukier, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie i dwie całe, umyte cebule. Całość wymieszajcie i zagotujcie. Kawałki karpia ułóżcie w czystych, wyparzonych słoikach. Zalejcie je gorącą zalewą, zakręćcie słoiki i obróćcie do góry dnem. Odstawcie słoiki do ostudzenia. I gotowe! Tak przygotowane karpie w occie można trzymać w lodówce przez kilka tygodni.   Zalewa octowa nada się do zamarynowania praktycznie każdego zalegającego wam mięsa. Pasuje do smażonego karpia, a także do pulpetów czy filetów z kurczaka. Przyrządzone w ten sposób jedzenie może być przechowywane dość długo, dlatego to dobry sposób na poświąteczne resztki!

Karp zwyczajny
Pixabay/Alexas_Fotos
Newsy
Tych ciekawostek o karpiu na pewno nie znaliście. Niektóre mogą was zaskoczyć
Karp to prawdziwie wigilijna ryba. Właściwie trudno sobie wyobrazić święta bez karpia w roli głównej. Ryba ta ma też nieprzypadkową symbolikę. To świąteczny znak nowego życia i harmonii w nadchodzącym roku.

Karp to przysmak, który z pewnością zagości na waszych talerzach podczas Wigilii. Boże Narodzenie bez tej popularnej ryby nie może się zwyczajnie odbyć. Karp to jednak nie tylko święta. Ta ryba potrafi zaskoczyć! Krótka historia karpia Dzika forma karpia występowała pierwotnie w Europie południowo-wschodniej i Azji zachodniej w zlewiskach mórz Egejskiego, Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego. Jako pierwsze udomowiły go Chiny, a najwcześniejsze o nim wzmianki znajdziemy już u Arystotelesa, około IV wieku przez naszą erą. Karp pojawił się w Polsce około XII i XIII wieku.  Współcześnie odławia się około 200 tysięcy ton karpia na przestrzeni roku. Karp stanowi aż połowę polskich ryb słodkowodnych. Wędkarze mają na temat karpia określone zdanie. Według nich to niezwykle waleczna i przebiegła ryba. Dopiero po wojnie został w Polsce uznany jako idealny kandydat na rybę wigilijną. Ówczesne władze państwowe doprowadziły do jego masowej hodowli na potrzeby świąteczne. Kilka lat temu w Polsce zapadł wyrok dotyczący karpia. Od 2016 roku nie można sprzedawać ich żywych w torebkach bez wody. Czego nie wiecie o karpiu zwyczajnym? Karp jest rybą popularną i rozpowszechnioną. To gatunek ryby słodkowodnej, po który sięgamy nie tylko z okazji świąt. Obecnie karpie są spotykane na całym świecie, z wyjątkiem biegunów i północnej Azji. Karpie wybierają zbiorniki wodne z miękkimi osadami, chociaż potrafią rozwijać się na różnorodnych siedliskach wodnych. Ich wcześniej wspomniana historia jest długa i kręta, sięga czasów rzymskich. Ryba może żyć nawet do 20 lat! Pewne internetowe źródła podają, że rekordzistą był karp żyjący w niewoli. Doczekał się sędziwego, rybiego wieku 47 lat. Jego średni rozmiar wynosi od 40 do 80 cm. Największym karpiem złowionym przez...