Jak zamarynować kurki na słodko? Do tego przepisu nie potrzeba nawet grama nawet cukru
Adobe Stock
Newsy

Jak zamarynować kurki na słodko? Do tego przepisu nie potrzeba nawet grama cukru

Jedliście już kurki w wersji słodko-kwaśnej? Zróbcie je w ten sposób, a gwarantujemy, że po grzybach szybko nie będzie nawet śladu na talerzach!

Trzeba przyznać, że kurki to chyba jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w naszych lasach. Są przyjemnie chrupiące, a ich charakterystycznego smaku i cudownego aromatu nie można pomylić z żadnym innym.

Najlepsze są świeże, dlatego warto korzystać z sezonu i zbierać kurki, póki jeszcze rosną. A gdy zbierzecie ich dużo, można zamarynować je w słoiku - na przykład na słodko!

Taki pomysł na grzyby brzmi dość oryginalnie, ale zaufajcie nam - słodkie kurki są po prostu przepyszne. A dokładniej słodko-kwaśne, dzięki czemu świetnie pasują do wytrawnych potraw. Na przykład do wędlin, sałatki, ale pyszne są też jedzone prosto ze słoika jako przystawka do głównego dania.

Poznajcie przepis na wyjątkowe kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Nie ma on sobie równych!

Przepis na kurki marynowane na słodko 

Do przygotowania słodkich kurek w słoikach potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma kurek

  • 750 ml wody (1,5 szklanki)

  • 250 ml octu

  • 1 cebula

  • pół marchewki

  • 2 łyżki miodu

  • pół łyżki soli

  • pół łyżki pieprzu

  • 3 liście laurowe

  • 3-4 kulki ziela angielskiego

Zobacz także
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!

Jak przyrządzić kurki, żeby nie miały gorzkiego posmaku? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy

Siostra Anastazja podaje przepis na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Przepis siostry Anastazji na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie dokładnie kurki z piasku i igieł. Następnie zagotujcie wodę i zalejcie nią kurki. Wymieszajcie i zostawcie na kilka minut.

  2. Po tym czasie odlejcie wodę z kurek i jeszcze raz zalejcie je wrzątkiem. Odlejcie po paru minutach i odstawcie kurki.

  3. Obierzcie marchew i pokrójcie w cienkie plastry, a cebulę w piórka. 

  4. Do wyparzonych słoików wrzućcie marchew i cebulę.

  5. Następnie do garnka wlejcie wodę, ocet oraz miód i wsypcie sól. Wszystko wymieszajcie i zagotujcie.

  6. Do słoików dodajcie jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i ułóżcie w nich kurki. Całość zalejcie gorącą zalewą tak, by przykryć wszystkie grzyby.

  7. Słoiki następnie mocno zakręćcie i przykryjcie ręcznikiem. 

  8. Odstawcie słoiki na dobę na blat. Po tym czasie można je przenieść w chłodniejsze miejsce, na przykład do spiżarni lub do piwnicy. Gotowe!

Źródło: o2.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy
Gotujmy.pl
Newsy
Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy
Jeśli macie ochotę na rosół, koniecznie zróbcie go z dodatkiem tego składnika. Ten smak was zachwyci!

Rosół jest dobry dosłownie na wszystko. To najpyszniejsza zupa jaka istnieje na świecie. Ugotowany na dobrym mięsie z aromatycznymi przyprawami zawsze smakuje wyśmienicie.  Idealny rosół musi być gorący, klarowny i mieć złocisty kolor. Ten składnik odmieni wasz rosół. Koniecznie spróbujcie go z dodatkiem podsmażonych kurek . Ich aromat przenika do rosołu. Masło na którym podsmaża się grzyby też. To połączenie w rosole nadaje mu fantastyczny smak.  Przepis na rosół z tajemnym dodatkiem  Składniki: 1 kurczak ok. 1-1,2 kg  3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera  1/2 pora 1 cebula 1 kapelusz suszonego borowika kilka liści lubczyku 1 goździk 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 2,5 litra wody 1/2 łyżeczki cukru Maggi 6 średniej wielkości ziemniaków 10 dag kurek  1 łyżka masła Natka pietruszki Sól Sposób przygotowania: Cebulę, marchew, por obierzcie i umyjcie a następnie opieczcie na rumiano na patelni bez tłuszczu. Opieczoną cebulę, marchew i pora włóżcie do garnka razem z resztą obranych warzyw. Dołóżcie borowika i przyprawy:  liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , goździk oraz lubczyk. Mięso pokrójcie na porcje i ułóżcie w garnku z warzywami. Całość zalejcie wodą. Dodajcie trochę soli i doprowadźcie do wrzenia.  Wywar gotujcie na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmijcie mięso i warzywa. Wywar przecedźcie. W garnku powinno zostać ok 1 litra.  Rosół doprawcie Maggi i dalej gotujcie na małym ogniu. W międzyczasie oczyśćcie kurki i podsmażcie je na patelni z masłem delikatnie mieszając aż odparuje woda którą puszczą grzyby.   Następnie...

W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?
AdobeStock
Newsy
W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?
W polskich lasach pojawiły się już pierwsze kurki. Jak je zamarynować, by nawet zimą cieszyć się ich wspaniałym smakiem? Podpowiadamy!

Sezon na kurki w pełni. Grzyby te pojawiają się w polskich lasach w czerwcu, a ostatnie okazy można zebrać nawet około października. Najczęściej możemy na nie natrafić na siedliskach borowych, ale skrywają się też pod liśćmi lub mchem w pobliżu takich drzew, jak sosna, świerk, buk i dąb. Tegoroczne zbiory kurek są wyjątkowo bogate. Nieopodal lasów można się natknąć na grzybiarzy, którzy przechadzają się z pełnymi koszami kurek. Jeśli wybierzecie się na kurki pamiętajcie, by nie pomylić ich z innym, trującym grzybem – lisówką pomarańczową . Kurka z uwagi na swój lekko pikantny i korzenny smak, świetnie się sprawdza do przygotowywania wielu ciekawych dań – risotto , jajecznicy czy zupy . Można ją też zamarynować na zimę do słoika i podawać do obiadu, kanapki z wędliną lub w formie przekąski. Jak zamarynować kurki na zimę? Do przygotowania marynowanych kurek będziecie potrzebować kilku prostych składników – kurek, octu, cukru, soli, wody oraz garści przypraw. Zróbcie takie kurki i cieszcie się zimą ich wspaniałym smakiem. Składniki: 4 kg kurek 2 l wody 1 l octu winnego 6% 8 łyżek cukru 4 płaskie łyżki soli morskiej liście laurowe ziele angielskie gorczyca Przygotowanie: Kurki oczyszczamy z zanieczyszczeń, wsypujemy do dużego naczynia i zalewamy gorącą wodą, do której dodajemy kilka łyżek soli. Czyste grzyby wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez około 10 minut. Kurki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przekładamy grzyby do słoika. Dodajemy do środka łyżeczkę gorczycy, dwa ziela angielskie i po jednym liściu laurowym, a następnie zalewamy gorącą zalewą (zagotowaną wodą z octem, cukrem i solą). Szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy przez 20 minut a...

rosół z kurek przepis Lasów Państwowych
Adobe Stock
Newsy
Przepis na rosół z kurek: wprost od polskich leśniczych. Tak dobrego nie jedliście 
Lasy Państwowe opublikowały na Facebooku przepis na niewiarygodny rosół z kurkami. Moment idealny, bo już pojawiły się w lasach i w sklepach.

Lato to nie tylko czas pysznych warzyw i owoców, ale też wyczekanych kurek. I to właśnie przepisem na rosół z tych grzybów podzieliły się na swoim profilu Lasy Państwowe. Ta zupa jest wegetariańska, ale można ją przygotować także na wywarze drobiowym lub drobiowo-wołowym.  Rosół z kurek: przepis Aby przygotować rosół z kurek, będziecie potrzebować: Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego (marchew, por, seler, pietruszka, 2-3 prawdziwki suszone) lub mięsnego 300 g kurek cebula 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kurki oczyścić, mocząc je w wodzie z solą. Pokroić w małe kawałki. Podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę z kurkami  Dodać kurki z cebulą do wywaru i gotować przez 10 minut na małym ogniu Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rosół z kurek najlepiej smakuje z makaronem krajanką. Kurki w polskich lasach Pieprzniki jadalne, bo tak nazywają się oficjalnie kurki, pojawiają się w polskich lasach już w czerwcu, ale to właśnie środek lata (do października) jest najlepszym sezonem na ich zbiór. Najłatwiej spotkać je w lasach iglastych, pod świerkami i sosnami, ale rosną właściwie we wszystkich lasach. Co jeszcze można przygotować z kurek? Kurki to wyjątkowo wdzięczne i smaczne grzyby. Wspaniale komponują się z mięsem, jajkami i makaronem. Wypróbujcie takie przepisy na dania z kurkami: Bułeczki z jajecznicą z kurkami Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi Kurki w zalewie octowej Sos kurkowy Mielone z kurkami

kuchnia regionalna przepisy
Newsy
Specjał kuchni regionalnej. Cudownie pyszne kiszeniaki łemkowskie polecają się na obiad. Po każdym kęsie będziecie w niebie
Nie szukajcie inspiracji daleko – genialne przepisy kryją się w polskiej kuchni regionalnej.

Przychodzi w końcu taki czas, gdy mielone i schabowe zaczynają się nudzić. To oznacza, że pora na spróbowanie czegoś nowego! Poszukiwanie inspiracji najlepiej zacząć od tego, co najbliżej, czyli od specjałów polskiej kuchni regionalnej. To naprawdę niesamowite, ile skarbów można w niej znaleźć! Po co przyrządzać skomplikowane egzotyczne dania, gdy kuchnia regionalna skrywa takie perełki? Na przykład łemkowskie kiszeniaki – cudownie chrupiące gołąbki. Spróbujcie ich koniecznie, bo są przepyszne! Łemkowski skarb Kiszeniaki to danie wywodzące się z kuchni łemkowskiej. Łemkowie są jedną z 4 grup etnicznych w Polsce, uznanych przez prawo! Można jednak powiedzieć, że w ich przypadku pojęcie „grupa etniczna” cały czas ewoluuje i kto wie, czy niedługo nie będą mogli się starać o to, by uznać ich za mniejszość narodową. Są ludnością rusińską, która zamieszkuje Bieszczady i Karpaty. Łemkowska kuchnia pełna jest bardzo ciekawych przepisów, które nie są zbyt dobrze znane Polakom – wielka szkoda, ponieważ dania Łemków są niezwykle smaczne! Warto spróbować takich potraw jak mastyło (budyń na słono ze skwarkami podawany na śniadanie), homiłki (twarogowe kulki z miętą zalewane olejem) czy kiszeniaki. Na te ostatnie przygotowaliśmy dla was świetny przepis! Przepis na łemkowskie kiszeniaki Kiszeniaki to po prostu gołąbki. Ale nie takie zwykłe gołąbki z gotowanej kapusty! Te w wersji łemkowskiej robi się z kapusty… kiszonej! Potrzeba do tego całej główki ukiszonej kapusty i w ukiszone liście zawija się farsz. To dlatego kiszeniaki są niezwykle chrupiące! Główkę najlepiej samodzielnie ukisić, ponieważ w polskich sklepach kapusta kiszona w całości, jest trudna do zdobycia. Do przygotowania kiszeniaków będziecie potrzebowali poniższych składników:...