Trzeba przyznać, że kurki to chyba jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w naszych lasach. Są przyjemnie chrupiące, a ich charakterystycznego smaku i cudownego aromatu nie można pomylić z żadnym innym.
Najlepsze są świeże, dlatego warto korzystać z sezonu i zbierać kurki, póki jeszcze rosną. A gdy zbierzecie ich dużo, można zamarynować je w słoiku - na przykład na słodko!
Taki pomysł na grzyby brzmi dość oryginalnie, ale zaufajcie nam - słodkie kurki są po prostu przepyszne. A dokładniej słodko-kwaśne, dzięki czemu świetnie pasują do wytrawnych potraw. Na przykład do wędlin, sałatki, ale pyszne są też jedzone prosto ze słoika jako przystawka do głównego dania.
Zobacz także:
Poznajcie przepis na wyjątkowe kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Nie ma on sobie równych!
Przepis na kurki marynowane na słodko
Do przygotowania słodkich kurek w słoikach potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
pół kilograma kurek
-
750 ml wody (1,5 szklanki)
-
250 ml octu
-
1 cebula
-
pół marchewki
-
2 łyżki miodu
-
pół łyżki soli
-
pół łyżki pieprzu
-
3 liście laurowe
-
3-4 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie:
-
Oczyśćcie dokładnie kurki z piasku i igieł. Następnie zagotujcie wodę i zalejcie nią kurki. Wymieszajcie i zostawcie na kilka minut.
-
Po tym czasie odlejcie wodę z kurek i jeszcze raz zalejcie je wrzątkiem. Odlejcie po paru minutach i odstawcie kurki.
-
Obierzcie marchew i pokrójcie w cienkie plastry, a cebulę w piórka.
-
Do wyparzonych słoików wrzućcie marchew i cebulę.
-
Następnie do garnka wlejcie wodę, ocet oraz miód i wsypcie sól. Wszystko wymieszajcie i zagotujcie.
-
Do słoików dodajcie jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i ułóżcie w nich kurki. Całość zalejcie gorącą zalewą tak, by przykryć wszystkie grzyby.
-
Słoiki następnie mocno zakręćcie i przykryjcie ręcznikiem.
-
Odstawcie słoiki na dobę na blat. Po tym czasie można je przenieść w chłodniejsze miejsce, na przykład do spiżarni lub do piwnicy. Gotowe!
Źródło: o2.pl