Jak zagęścić zupę i sprawić by była idealnie kremowa? Bez mąki i zasmażki
Flickr
Newsy

Jak zagęścić zupę i sprawić, by była idealnie kremowa? Zrobicie to bez mąki i zasmażki

Zupa to zawsze dobry pomysł na szybki i pożywny obiad. Spróbujcie ją zagęścić w ten sposób, a wyjdzie nie tylko bardziej treściwa, ale również wspaniale kremowa. 

Kiedy nadchodzą nieco chłodniejsze dni, domownicy mają ochotę na bardziej sycące zupy. Niezależnie od tego, czy są one jedynie częścią obiadu, czy całym i jedynym daniem. Zbyt rzadka, wodnista zupa nie znajdzie wówczas uznania w ich oczach. 

Jakie są tradycyjne sposoby zagęszczania zup?

Każda pani domu ma swój przetestowany sposób na poprawienie gęstości tego posiłku. Zapewne jest to jedna z tradycyjnych metod:

  • Najbardziej popularnym sposobem jest dodanie do zupy rozrobionej w wodzie mąki.  

  • Można też zagęścić ją przy użyciu zasmażki. Zasmażka to też mąka, ale przygotowana na bazie masła. 

  • Dodanie gęstej śmietany sprawi, że zupa nie tylko zyska na gęstości, ale i na smaku. 

  • Żółtko to również dobry sposób na poprawę konsystencji. Trzeba jednak pamiętać, że po jego dodaniu zupy nie można już gotować. 

  • Ugotowane i rozgniecione warzywa, jak również kasze i płatki owsiane wspaniale nadają się do tego zadania. Te sposoby są nie tylko skuteczne, ale i bardzo zdrowe. 

Zobacz także
Trik Magdy Gessler na zabielanie. Zróbcie tak, a sos i zupa nigdy się nie zwarzy

Trik Magdy Gessler na zabielanie. Zróbcie tak, a sos i zupa nigdy się nie zwarzy

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Sekret jej aksamitności tkwi w tym składniku

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Wyjdzie aksamitna, jeśli użyjecie tego nietypowego składnika 

Jak zagęścić zupę przy pomocy serów? 

Robicie pożywną zupę i… wychodzi zbyt rzadka. Zdarza się to każdemu. Jest na to sposób, który nie tylko podniesie jej wartość odżywczą, ale również podbije smak i sprawi, że będzie aksamitna i kremowa. 

To bardzo prosta i jakże smaczna metoda zagęszczenia zup. Doskonale sprawdzi się tutaj serek mascarpone jako dodatek do delikatnych zup o kremowej konsystencji, a także serki topione, które nie tylko zagęszczą waszą zupę, ale podniosą jej walory smakowe. 

W przypadku tych dwóch rodzajów sera postępujecie podobnie jak ze śmietaną. Do osobnego naczynia, np. kubka, wlejcie kilka łyżek zupy, lekko ostudźcie i dodajcie trochę sera. Wszystko dokładnie wymieszajcie, aby powstała jednolita, gładka konsystencja. Następnie ponownie wlejcie do garnka z zupą, ciągle mieszając. Zupy zagęszczonej serem nie powinno się już gotować. 

Ser topiony dobrze sprawdzi się jako dodatek do zupy z pora, pieczarkowej i kremu z brokuła, a mascarpone z pewnością wzbogaci smak zupy rybnej z pieczonym łososiem i kremu z pomidorów. 

Źródło: aniamaluje.com, winiary.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zabielanie zupy
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby zupa się nie zwarzyła? Prawie każdy popełnia ten banalny błąd
Zabielanie zupy zwykle wieńczy cały trud związany z jej gotowaniem. Co zrobić, by nie wyłożyć się na ostatniej prostej? Podpowiadamy.

Kiszki marsza grają, domownicy już w drodze do stołu, a zupa już prawie gotowa. Prawie, bo zostaje wam tylko zabielić swoje danie. No i w ten oto sposób dochodzimy do tak zwanej chwili prawdy. To właśnie po niej okaże się, czy zupa będzie apetyczna czy też paskudna. Lepiej zapobiegać Oczywiście sam fakt zwarzenia się zupy za bardzo nie wpłynie na smak waszego I dania, ale nie mamy wątpliwości co do jednego: „jemy oczami”. Uważać powinny zwłaszcza panie, które gotują obiad swoim mężom – nie od dziś wiadomo, że mężczyźni to wzrokowcy… Lepiej więc nie ryzykować do ostatniej chwili i z nerwami czekać na werdykt najbliższych, tylko w ogóle nie dopuścić do zwarzenia się zupy. Nie tylko śmietana Jak wiadomo, zupę można zagęścić na kilka różnych sposobów.  Obok tych podstawowych, takich jak: śmietana mąka zasmażka znajdą się także te nieco bardziej oryginalne i nietypowe. Wśród nich między innymi: jogurt naturalny pieczywo żytnie jajka mleczko kokosowe ser To prawda, niektóre z tych propozycji brzmią dość odważnie, ale uwierzcie nam – zupę rzeczywiście da się zagęścić jajkami czy serem. Jeszcze tego nie próbowaliście? To nic trudnego. Niektóre białe, delikatne zupy takie jak np. zupa neapolitańska, uda wam się zagęścić roztrzepanym żółtkiem. Dodawajcie do niego powoli łyżkami gorącą zupę, a potem wlejcie zahartowaną substancję do garnka. Tak zagęszczonej zupy nie należy już przegotowywać. Z serkiem też się uda Co z serem? Nie chodzi nam oczywiście o twardy cheddar czy parmezan, a coraz popularniejsze w naszych kuchniach mascarpone. Serek mascarpone, jak i serek topiony, świetnie sprawdzą się po dodaniu do zup kremów. Wystarczy odlać nieco wywaru, ostudzić...

W ten sposób zagęścicie gulasz. Dodajcie do niego ten nietypowy składnik, a przestanie być rzadki
Flickr
Newsy
Jak zagęścić rzadki gulasz? Dodajcie do niego ten składnik, a będzie miał idealną konsystencję
Idealny gulasz jest aromatyczny i gęsty, pełen warzyw, mięsa oraz zawiesistego sosu. I w tym sosie właśnie cały jest ambaras. Zobaczcie, co dodać, by nie zawiódł waszych oczekiwań i był odpowiednio gęsty.

Gulasz to proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe, wymagające odrobiny cierpliwości od kucharza. To właśnie długi czas gotowania pozwala w naturalny sposób zagęścić konsystencję sosu i uczynić go bardziej esencjonalnym. Jest to zasługa odparowywania. Nie zawsze jednak to wystarcza.  Jak zagęścić gulasz chlebem?  Ta metoda was zachwyci. Jest stara jak świat i bardzo skuteczna. W przeciwieństwie do wielu innych, które opisujemy poniżej, pozostaje bez wpływu na smak potrawy, a skupia się tylko na szybkiej zmianie konsystencji.   Kromka pszennego chleba, a także żytniego uratuje najbardziej rzadki sos. Obkrójcie skórkę i pokruszcie miąższ. Wrzućcie fragmenty pieczywa do garnka, wymieszajcie i poczekajcie, aż się rozpuszczą. W razie potrzeby dodajcie kolejną kromkę. W ten sposób możecie zagęszczać również świeżą bułką. Pamiętajcie jednak, by nie wykorzystywać do tego celu wypieków z ziarnami.  Jakie są sposoby na zagęszczanie sosu mięsnego?  Istnieje wiele różnych metod poprawiania gęstości sosów. Każda z pań domu ma z pewnością swoją ulubioną. Warto jednak być otwartym w tym temacie i zobaczyć czym zagęszczają inni. Oto garść sprawdzonych trików i sposobów na uzyskanie bogatej konsystencji: Najbardziej popularnym sposobem zmiany konsystencji gulaszu, jak również wielu innych dań i zup jest zagęszczanie mąką. Wystarczy rozrobić ją w kubeczku z wodą lub rzadkim sosem gulaszowym i dodać do potrawy.   Drugą opcją jest przygotowanie z niej zasmażki. Masło i mąka połączone w proporcjach 1:1 i podsmażone na patelni sprawią, że sos stanie się treściwy i jeszcze bardziej smakowity.   Dodanie ugotowanych i zmiksowanych warzyw to dobry sposób na poprawę smaku i zawiesistości tego dania. Warto wybrać do tego takie jarzyny,...

sposoby na zabielanie zupy
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Genialny trik na zabielenie zupy. Zapomnijcie o śmietanie. Ten składnik będzie o wiele lepszy
Chcąc zabielić ulubioną zupę, większość Polaków sięga po śmietanę. Jednak to nie jedyny składnik, dzięki któremu potrawy zyskują jaśniejszy kolor. Sprawdźcie, czego jeszcze możecie użyć.

Pomidorowa, grzybowa, ogórkowa czy jarzynowa – bez względu na to, którą przyrządzacie, do jej zabielenia z pewnością użyjecie śmietany o ulubionej gęstości. W końcu to pierwszy produkt, który przychodzi wam do głowy. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się, czym jeszcze można zabielić zupę? Jeśli nie, to już nie musicie, my zrobiliśmy to za was. Zabielanie zupy śmietaną Zabielanie zupy przy pomocy śmietany, może stanowić kłopot szczególnie dla początkujących pań domu. Bowiem istnieje ryzyko, że wyjęta z lodówki zważy się w gorącej zupie. To skutek nie tylko złego doboru produktu (powinniście sięgać po śmietanę w kartonie z przeznaczeniem do zup i sosów, ta jest zdecydowanie bardziej płynna), ale także nieprawidłowego połączenia składników. W końcu zanim dodacie śmietanę do zupy, powinniście ją zaprawić – odlać 2 chochle mikstury do dowolnego pojemnika, zmieszać z dużą ilością śmietany, a następnie połączyć z pozostałą w garnku potrawą. Okazuje się jednak, że do zabielenia zupy, wcale nie musicie używać śmietany. Przeczytajcie o jej zamiennikach. Mleko Jeśli chcecie przyrządzić jarzynową, ale w waszej kuchni zabrakło śmietany, do jej zabielenia, możecie użyć również mleka – zarówno krowiego, jak i kokosowego. To pierwsze jest dosyć rzadkie, więc trzeba wlać go naprawdę sporo jeśli chcecie zjeść iście białą zupę. Z kolei to drugie będzie wspaniałym dodatkiem nie tylko do dań azjatyckich – równie dobrze sprawdzi się w pomidorówce lub kremie z dyni. Nada im niesamowicie aksamitnego i delikatnego smaku! Mascarpone Zazwyczaj wykorzystujecie go do przyrządzania kremów deserowych. Okazuje się jednak, że mascarpone to idealna baza do sosów i dodatek do zup. Dzięki niemu, wasze wywary staną się nie tylko...

Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku
Gotujmy.pl/pysiek
Newsy
Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku
Kremowa zupa pomidorowa to doskonały danie na lekki obiad. Wspaniale syci i nie jest bardzo kaloryczna. Sprawdź nasz przepis na prosty i pyszny krem z pomidorów z grzankami.

Krem z pomidorów to ciekawa alternatywa dla zupy pomidorowej, która obok rosołu czy ogórkowej jest jedną z ulubionych zup Polaków. Pomidorową podaje się niemal w każdym domu, często bazując na rosole z dnia poprzedniego . Najczęściej podawana z ryżem lub makaronem stanowi przysmak nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Jeśli znudziła się wam klasyczna zupa pomidorowa , koniecznie spróbujcie kremu z pomidorów. Jego smak jest nieco inny i dodaje się do niego inne dodatki niż zazwyczaj. Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami Składniki 2 puszki pomidorów w całości lub w kawałkach 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka masła 4 listki bazylii 3 gałązki tymianku lub Sól i pieprz Siekana bazylia albo natka pietruszki 4 kromki chleba tostowego 4 plastry żółtego sera Przygotowanie kremu z pomidorów i grzanek Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno posiekajcie. Na patelni lub w garnku rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę z czosnkiem. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajcie do pomidorów i dokładnie zblendujcie. W dużym garnku rozpuśćcie masło, dodajcie zmiksowane pomidory oraz przyprawy lub świeże zioła: bazylię, tymianek oraz sól i pieprz. Całość zalejcie bulionem i wymieszajcie. Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 10 minut, a następnie zdejmijcie pokrywkę i odparujcie trochę płynu. W piekarniku lub tosterze zróbcie tosty z chleba tostowego oraz żółtego sera. Jeśli wybierzecie piekarnik, rozgrzejcie go do 200 stopni. Tosty pokrójcie w drobne kwadraty na jeden kęs i posypcie nimi zupę. Całość udekorujcie posiekaną bazylią albo natką pietruszki. Z czym podawać zupę krem z pomidorów? Doskonale smakuje solo albo...