jak zagęścić żurek
Adobe Stock
Newsy

Jak zagęścić zbyt rzadki żurek? Ten sposób działa za każdym razem

Warzywa już miękkie, zakwas wlany do środka, a żurek jakby za rzadki? Spokojnie, jest na to łatwy sposób.

Dobry żurek musi być ugotowany na zakwasie. Nie mamy co do tego żadnych wątpliwości. Najlepiej oczywiście byłoby, gdyby żur był własnej roboty.

Zanim jednak wlejecie zakwaszającą, a jednocześnie zagęszczającą mieszaninę fermentującej mąki żytniej do garnka, trzeba zadbać o podstawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są podstawy dobrego żurku?

A podstawy żurku to oczywiście ugotowane warzywa, czyli marchewka, pietruszka i seler, a także mięso.

Jakie mięso dodać do żurku? W pierwszej kolejności chodzi tutaj oczywiście o perfekcyjna, aromatyczną wędzonkę.

Wspaniały, wielkanocny żurek nie obędzie się także bez białej kiełbasy, wcześniej oczywiście sparzonej we wrzątku.

Całość wieńczą na talerzu oczywiście obrane i pokrajane w ćwiartki lub w połówki jajka gotowane na twardo.

Co zrobić, gdy doleje się do żurku zbyt dużo wody?

Czasami zdarza się jednak, że z rozpędu zalejecie cały gar zbyt dużą ilością wody. Co wtedy czynić? Sprawa jeszcze nie jest przegrana.

Niekoniecznie musicie odparowywać nadmiar wody poprzez zwiększenie gazu i zdjęcie pokrywki z garnka.

To doprowadzi tylko i wyłącznie do rozgotowania składników, na których gotował się wasz wielkanocny żurek.

Jeśli do zagęszczenia zupy nie wystarczy wam zapas waszego zakwasu z mąki żytniej, pora poszukać alternatywnych rozwiązań.

W jaki sposób można zagęścić żurek?

Macie w zanadrzu jeszcze trochę wspomnianej przed chwilą mąki żytniej? Do zagęszczenia w ostateczności nada się także i zwykła mąka pszenna.

Wystarczy rozrobić kilka łyżek mąki w szklance z ciepłą wodą. Ostrożnie połączcie razem zawiesinę z gorącym wywarem i wlejcie całość do środka.

Pozostaje dokładnie wymieszać całość chochlą i pogotować przez kilka chwil na małym ogniu.

Jeśli zupa po zastosowaniu takiego triku jeszcze nie zgęstniała, czynność z zagęszczaniem zupy mąką możecie powtórzyć.

Ważne jednak, by podczas zagęszczania zupy mąką kontrolować jej smak i ewentualnie doprawiać ją nieco solą, w razie, gdyby straciła nieco na wyrazistości.

Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik
Adobe Stock
Newsy
Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez tradycyjnego żurku. Świetną alternatywą jego podania jest chleb. Aby udało się to bez wpadki, warto zastosować pewien patent.

Wielkanoc to święta, które kojarzą się z charakterystycznymi potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Obowiązkowymi pozycjami w menu są: żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, pasztet jajeczny, a także słodkości w postaci paschy, mazurka i babki.  Tradycyjny żurek Jednym z klasycznych wielkanocnych dań, jest żurek podawany z białą kiełbasą oraz jajkiem ugotowanym na twardo. To charakterystyczna zupa, która jest przyrządzana na zakwasie. Jednak co dom to inny przepis na tę potrawę. Mimo wszystko, musi ona koniecznie pojawić się na każdym stole.  Do ugotowania tradycyjnego żurku, oprócz zakwasu żytniego, należy przygotować takie składniki jak: świeżo tarty chrzan, mięso (mogą być żeberka, wędzony boczek lub dziczyzna), majeranek, która nada odpowiedniego aromatu,  a także śmietankę będącą idealnym składnikiem do zagęszczenia zupy. Wbrew pozorom, żurek jest dość prostą w przyrządzeniu potrawą, z którą poradzi sobie nawet laik kulinarny. Sposób podania żurku  Gospodynie domowe najczęściej podają tę zupę po prostu w głębokich talerzach bądź też w niewielkich miseczkach. Obowiązkowo w każdym naczyniu musi znaleźć się kawałek jajka oraz białej kiełbasy, które idealnie uzupełniają całość. Coraz częściej można jednak spotkać się z podaniem żurku w chlebie. To wyjątkowa propozycja zaserwowania dania, która z pewnością zaskoczy waszych bliskich. Patent na żurek w chlebie  Żurek podany w chlebie nie tylko wygląda estetycznie, ale również smakowicie. Jednak, aby pieczywo spełniło swoje zadanie jako naczynie do podania zupy, należy zastosować pewien patent. Bochenek chleba przeznaczony na żurek, trzeba odpowiednio przygotować. Górę należy delikatnie odkroić, a...

Kiedy ugotować żurek gessler radzi
Wikipedia Commons/ONS.pl
Newsy
Tydzień, a może miesiąc przed świętami? Kiedy powinno się przygotować wielkanocny żur na zakwasie? Magda Gessler wyjaśnia
Wiele gospodyń, w tym słynna Magda Gesler, planuje świąteczne potrawy na długie tygodnie przed samą Wielkanocą. Pamiętajcie tylko, by odpowiednio wcześnie zakisić wielkanocny żur!

Mazurki, babki, jajka faszerowane, jajka malowane, kraszone, kiełbasy białe i tradycyjne własnego wyrobu, a także ćwikła i oczywiście żur. Lista tradycyjnych wielkanocnych potraw robi wrażenie. Jej długość i pewne skomplikowanie wymaga, by zabrać się za jej realizację już wcześniej. Dlaczego żurek należy przygotować wcześniej? Samo planowanie nie wystarczy w przypadku żurku. Ta tradycyjna, arcypolska zupa wymaga wcześniejszego zakiszenia. Bez zakwasu na żurek przygotowanego z mąki żytniej, zupa nie będzie smakowała tak smakować powinna. Wie dobrze o tym słynna restauratorka i ekspertka w dziedzinie kulinariów, Magda Gessler. 67-latka postanowiła podzielić się swoimi radami z innymi gospodyniami. Magda Gessler uważa, że Wielkanoc to święto swojskich, mięsnych, czasem tłustych potraw. Nie inaczej powinno być z żurkiem. Kiedy powinno się przygotowywać świąteczny żurek? To właśnie żur powinien być przygotowany na bazie zbudowanej z tradycyjnej wędzonki, no i oczywiście z białej kiełbasy. Dobry żurek nie obędzie się bez jeszcze innego filaru, czyli własnoręcznie zrobionego zakwasu z mąki żytniej. Do przepisu na zakwas na żur przejdziemy za chwilę. Zanim do tego, dojdzie postarajmy odpowiedzieć  sobie na jedno bardzo ważne pytanie. Na jak długo przed świętami powinno się przygotować żur? – Dwa tygodnie, a nawet miesiąc wcześniej – krótko i na temat odpowiedziała Magda Gessler w jednej z telewizji śniadaniowych. Różnica między barszczem białym a żurkiem Magda nie omieszkała jeszcze poinformować swoich fanów o tym, jaka jest różnica między barszczem białym, a żurkiem. Żurek, jak już zostało powiedziane, musi być przygotowany na zakwasie. Z kolei barszcz biały, jak powiedziała Gessler, opiera się na dodatku chleba żytniego, który zakwasza zupę. Co...

Żurek
Flickr
Newsy
Najpierw gotujecie ziemniaki czy wlewacie żurek? Ten błąd popełnia większość osób  
Gotowanie żurku to prawdziwa sztuka. W trakcie aktu twórczego musi zostać zachowana właściwa kolejność!

Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej. Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem. Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu. Kolejność przede wszystkim W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas? Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują. Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde. Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników. A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek! Przepis na żurek Składniki na zakwas: 10 dag mąki żytniej 0,5 l przegotowanej wody 2 ząbki czosnku Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie zakwasu: Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu. Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni. Składniki na żurek: Litr bulionu z włoszczyzny 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku 20 dag kiełbasy białej 10 dag kiełbasy zwykłej 20 dag boczku wędzonego 3-4 ziemniaki 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie) Sól i pieprz Ziele angielskie i liść laurowy Łyżeczka majeranku...

zakwas żurek
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na zakwas. Sprawi, że wielkanocny żurek będzie miał niepowtarzalny smak
Żurek koniecznie musi być przygotowany na zakwasie. Można go kupić w sklepie, jednak przygotowanie go samodzielnie w domu jest banalnie proste, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Sprawdźcie sami!

Żurek to jedna z najpopularniejszych potraw w okresie świąt wielkanocnych. Jest przygotowywana na bazie zakwasu przyrządzonego z wyprzedzeniem z mąki i przypraw. Wiele osób rezygnuje z podania tego dania, gdyż obawia się skomplikowanego przepisu. Nic prostszego! Szybki, łatwy do zrobienia zakwas jest idealną podstawą do ugotowania tej zupy.  Tradycyjny żurek na zakwasie Mimo, iż zupa kojarzy się głównie z Wielkanocą, to gości na polskich stołach również podczas wielu innych uroczystości, jak i na co dzień. Jest niezwykle aromatyczna, smaczna oraz sycąca. Zazwyczaj podawana z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka i kawałkiem białej kiełbasy. Do przygotowania żurku potrzeba zakwasu, bulionu warzywnego, mięsa, śmietany, czosnku, a także majeranku. Wbrew pozorom to danie szybkie do przyrządzenia. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tej potrawy, która swoim aromatem wypełnia cały dom. Jak zrobić domowy zakwas? Kluczową kwestią w przyrządzeniu żurku jest zakwas. To on nadaje całemu daniu charakterystycznych właściwości oraz smaku. Zupę można przygotować z kupnego zakwasu, jednak ten przyrządzony samodzielnie w domu jest o niebo lepszy. Przygotowanie tej części zupy  nie wymaga zdolności kulinarnych, a jedynie kilku składników i czasu. Żurek ugotowany na domowym zakwasie będzie zdecydowanie smaczniejszy, bardziej aromatyczny. Bliscy z pewnością nie obejdą się smakiem. Składniki: 500 ml przegotowanej wody 6 łyżek mąki żytniej typ. 2000 5 ząbków czosnku 4 listki laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Wodę na zakwas zagotujcie, a następnie dobrze ostudźcie. Przelejcie ją do dużego i czystego słoja. Obierzcie ząbki czosnku ze skorupek. Do wody dodajcie sześć łyżek mąki żytniej typ. 2000, obrane ząbki czosnku, liście laurowe oraz...