jak zagęścić żurek
Adobe Stock
Newsy

Jak zagęścić zbyt rzadki żurek? Ten sposób działa za każdym razem

Warzywa już miękkie, zakwas wlany do środka, a żurek jakby za rzadki? Spokojnie, jest na to łatwy sposób.

Dobry żurek musi być ugotowany na zakwasie. Nie mamy co do tego żadnych wątpliwości. Najlepiej oczywiście byłoby, gdyby żur był własnej roboty.

Zanim jednak wlejecie zakwaszającą, a jednocześnie zagęszczającą mieszaninę fermentującej mąki żytniej do garnka, trzeba zadbać o podstawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są podstawy dobrego żurku?

A podstawy żurku to oczywiście ugotowane warzywa, czyli marchewka, pietruszka i seler, a także mięso.

Jakie mięso dodać do żurku? W pierwszej kolejności chodzi tutaj oczywiście o perfekcyjna, aromatyczną wędzonkę.

Wspaniały, wielkanocny żurek nie obędzie się także bez białej kiełbasy, wcześniej oczywiście sparzonej we wrzątku.

Całość wieńczą na talerzu oczywiście obrane i pokrajane w ćwiartki lub w połówki jajka gotowane na twardo.

Co zrobić, gdy doleje się do żurku zbyt dużo wody?

Czasami zdarza się jednak, że z rozpędu zalejecie cały gar zbyt dużą ilością wody. Co wtedy czynić? Sprawa jeszcze nie jest przegrana.

Niekoniecznie musicie odparowywać nadmiar wody poprzez zwiększenie gazu i zdjęcie pokrywki z garnka.

To doprowadzi tylko i wyłącznie do rozgotowania składników, na których gotował się wasz wielkanocny żurek.

Jeśli do zagęszczenia zupy nie wystarczy wam zapas waszego zakwasu z mąki żytniej, pora poszukać alternatywnych rozwiązań.

W jaki sposób można zagęścić żurek?

Macie w zanadrzu jeszcze trochę wspomnianej przed chwilą mąki żytniej? Do zagęszczenia w ostateczności nada się także i zwykła mąka pszenna.

Wystarczy rozrobić kilka łyżek mąki w szklance z ciepłą wodą. Ostrożnie połączcie razem zawiesinę z gorącym wywarem i wlejcie całość do środka.

Pozostaje dokładnie wymieszać całość chochlą i pogotować przez kilka chwil na małym ogniu.

Jeśli zupa po zastosowaniu takiego triku jeszcze nie zgęstniała, czynność z zagęszczaniem zupy mąką możecie powtórzyć.

Ważne jednak, by podczas zagęszczania zupy mąką kontrolować jej smak i ewentualnie doprawiać ją nieco solą, w razie, gdyby straciła nieco na wyrazistości.

Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik
Adobe Stock
Newsy
Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez tradycyjnego żurku. Świetną alternatywą jego podania jest chleb. Aby udało się to bez wpadki, warto zastosować pewien patent.

Wielkanoc to święta, które kojarzą się z charakterystycznymi potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Obowiązkowymi pozycjami w menu są: żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, pasztet jajeczny, a także słodkości w postaci paschy, mazurka i babki.  Tradycyjny żurek Jednym z klasycznych wielkanocnych dań, jest żurek podawany z białą kiełbasą oraz jajkiem ugotowanym na twardo. To charakterystyczna zupa, która jest przyrządzana na zakwasie. Jednak co dom to inny przepis na tę potrawę. Mimo wszystko, musi ona koniecznie pojawić się na każdym stole.  Do ugotowania tradycyjnego żurku, oprócz zakwasu żytniego, należy przygotować takie składniki jak: świeżo tarty chrzan, mięso (mogą być żeberka, wędzony boczek lub dziczyzna), majeranek, która nada odpowiedniego aromatu,  a także śmietankę będącą idealnym składnikiem do zagęszczenia zupy. Wbrew pozorom, żurek jest dość prostą w przyrządzeniu potrawą, z którą poradzi sobie nawet laik kulinarny. Sposób podania żurku  Gospodynie domowe najczęściej podają tę zupę po prostu w głębokich talerzach bądź też w niewielkich miseczkach. Obowiązkowo w każdym naczyniu musi znaleźć się kawałek jajka oraz białej kiełbasy, które idealnie uzupełniają całość. Coraz częściej można jednak spotkać się z podaniem żurku w chlebie. To wyjątkowa propozycja zaserwowania dania, która z pewnością zaskoczy waszych bliskich. Patent na żurek w chlebie  Żurek podany w chlebie nie tylko wygląda estetycznie, ale również smakowicie. Jednak, aby pieczywo spełniło swoje zadanie jako naczynie do podania zupy, należy zastosować pewien patent. Bochenek chleba przeznaczony na żurek, trzeba odpowiednio przygotować. Górę należy delikatnie odkroić, a...

żurek najlepszy przepis
gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Żurek zyska cudowny smak, gdy zastosujecie triki Magdy Gessler. Wytknęła często popełniany błąd 
Żurek to jedna z najlepszych polskich zup. Jak przyrządzić to nasze sztandarowe danie bez popełnienia błędu? Radą służy Magda Gessler.

Magda Gessler przez lata radziła restauratorom, podpowiadała jak przyrządzać przeróżne dania, przypominała podstawy i zdradzała triki. Sporo wiedzy o kulinariach dzięki swoim programom posiadaczka bujnych loków przekazała także i nam, telewidzom, fanom jej telewizyjnych programów. Magda nie unika dzielenia się swoją znajomością kulinarnych tajników. Podobnie było w przypadku żurku. Po pierwsze zakwas – Magda radzi, by nasz zakwas do żurku koniecznie był zrobiony z żytniej mąki. Po drugie sporo majeranku i czosnku. Po trzecie kiełbasa – obowiązkowo biała. Gessler podkreśla, że najlepsze żurki to te bez dodatku kwaśnej śmietany. Kwaśność należy uzyskać właśnie za pomocą zakwasu. Oprócz tego zupa będzie znacznie smaczniejsza i bardziej szlachetna. Przepis na żurek według Magdy Gessler Składniki: 6 łyżek mąki żytniej razowej 3-4 ząbki czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Garść suszonych borowików 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego 4 jajka ugotowane na półtwardo 30 dag białej kiełbasy Natka pietruszki Sól i pieprz Majeranek Przygotowanie: Zacznijmy od zakwasu. Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy ją ok. 0,5 l wrzącej wody. Do zakwasu dodajemy 3 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy gazą i odstawiamy na przynajmniej 3 dni w ciepłe miejsce. Warto od czasu do czasu mieszać zakwas, przynajmniej raz dziennie. Po kilku dniach przystępujemy do przygotowania żurku. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie podsmażamy je na maśle. Do garnka wlewamy bulion, grzyby i zakwas, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i zagotowujemy. Kiełbasę parzymy ok. 20 min i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotową zupę podajemy z jajkiem przekrojonym na pół i białym...

Kiedy ugotować żurek gessler radzi
Wikipedia Commons/ONS.pl
Newsy
Tydzień, a może miesiąc przed świętami? Kiedy powinno się przygotować wielkanocny żur na zakwasie? Magda Gessler wyjaśnia
Wiele gospodyń, w tym słynna Magda Gesler, planuje świąteczne potrawy na długie tygodnie przed samą Wielkanocą. Pamiętajcie tylko, by odpowiednio wcześnie zakisić wielkanocny żur!

Mazurki, babki, jajka faszerowane, jajka malowane, kraszone, kiełbasy białe i tradycyjne własnego wyrobu, a także ćwikła i oczywiście żur. Lista tradycyjnych wielkanocnych potraw robi wrażenie. Jej długość i pewne skomplikowanie wymaga, by zabrać się za jej realizację już wcześniej. Dlaczego żurek należy przygotować wcześniej? Samo planowanie nie wystarczy w przypadku żurku. Ta tradycyjna, arcypolska zupa wymaga wcześniejszego zakiszenia. Bez zakwasu na żurek przygotowanego z mąki żytniej, zupa nie będzie smakowała tak smakować powinna. Wie dobrze o tym słynna restauratorka i ekspertka w dziedzinie kulinariów, Magda Gessler. 67-latka postanowiła podzielić się swoimi radami z innymi gospodyniami. Magda Gessler uważa, że Wielkanoc to święto swojskich, mięsnych, czasem tłustych potraw. Nie inaczej powinno być z żurkiem. Kiedy powinno się przygotowywać świąteczny żurek? To właśnie żur powinien być przygotowany na bazie zbudowanej z tradycyjnej wędzonki, no i oczywiście z białej kiełbasy. Dobry żurek nie obędzie się bez jeszcze innego filaru, czyli własnoręcznie zrobionego zakwasu z mąki żytniej. Do przepisu na zakwas na żur przejdziemy za chwilę. Zanim do tego, dojdzie postarajmy odpowiedzieć  sobie na jedno bardzo ważne pytanie. Na jak długo przed świętami powinno się przygotować żur? – Dwa tygodnie, a nawet miesiąc wcześniej – krótko i na temat odpowiedziała Magda Gessler w jednej z telewizji śniadaniowych. Różnica między barszczem białym a żurkiem Magda nie omieszkała jeszcze poinformować swoich fanów o tym, jaka jest różnica między barszczem białym, a żurkiem. Żurek, jak już zostało powiedziane, musi być przygotowany na zakwasie. Z kolei barszcz biały, jak powiedziała Gessler, opiera się na dodatku chleba żytniego, który zakwasza zupę. Co...

Jak wybrać najlepszy żurek? Katarzyna Bosacka podała składy, wiemy które są najlepsze
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać najlepszy żurek? Katarzyna Bosacka podała składy, wiemy które są najlepsze, a których unikać
W każdym sklepie znajdziecie zakwas na żurek, w wielu są dostępne gotowe zupy. Zastanawiacie się co wybrać?

Na Wielkanoc robicie żurek czy barszcz biały? Dziennikarka Katarzyna Bosacka na swoim Instagramie wyjaśnia czym się różni jedna zupa od drugiej i robi przegląd żurków dostępnych w sklepach. Wiemy, których nie kupować. Zakwas czy gotowy żurek? W sklepach są do wyboru gotowe zupy, które wystarczy przelać do garnka i podgrzać lub zakwasy do samodzielnego ugotowania żurku na bulionie. Katarzyna Bosacka wyjaśnia, czym się kierować przy wyborze jednego i drugiego: - Kupując gotowe żurki, zwracajmy uwagę na to, żeby nie miały wzmacniaczy smaku, oleju palmowego, barwników, aromatów czy konserwantów. Dobrze, aby taki produkt miał sporo zakwasu (np. 20%), a nie 1% jak w niektórych produktach. - Z kolei jeżeli wybieramy sam zakwas, to jego skład powinien być jak najkrótszy – woda, mąka i ewentualnie przyprawy. Tyle. Niestety, wielu producentów dodaje jeszcze sztuczne aromaty i konserwanty.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka) Gotowe żurki dostępne w sklepach – który wybrać? Kierując się przewodnikiem dziennikarki, która radzi, na co zwracać uwagę przy wyborze gotowej zupy, stwierdzamy, że największą zawartość zakwasu można znaleźć w 3 zupach: Żurek „JemyJemy” – 20% zakwasu z wody, maki żytniej i czosnku Żurek „Profi” – 20% zakwasu z wody, mąki żytniej i czosnku Oleju palmowego nie zawierają jedynie 3 żurki: Żurek w butelce „Krakus” – tu został użyty jednak tłuszcz wieprzowy...