jak naturalnie zafarbować jajka
AdobeStock
Newsy

Jak zafarbować jajka bez chemii? Ten trik się wam spodoba bo jest banalnie prosty

Chcecie zrobić pisanki tak, jak dawniej? Użyjcie do tego naturalnych barwników, które zrobicie samodzielnie ze składników, które macie w kuchni.

Wspólne malowanie pisanek do koszyczka wielkanocnego, to wspaniała zabawa i świetny pomysł na spędzenie czasu ze swoją pociechą. Chemiczne barwniki do jajek nie są zbyt zdrowe, dlatego warto zrobić to za pomocą bardzo naturalnych barwników. Składniki każdy z was ma w swojej kuchni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zafarbować jajka – wskazówki

Zanim zabierzecie się do malowania pisanek, skorzystajcie z poniższych porad:

  • Białe jajka – im jaśniejsze jajka, tym łatwiej jest je zafarbować. Najlepiej wybierzcie te o białych skorupkach.
  • Nabłyszczanie – warto po pomalowaniu i wysuszeniu pisanek wytrzeć je ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Dzięki temu będą wspaniale się błyszczeć!
  • Wzorki – jeśli chcecie zrobić wzorki na pisankach za pomocą patyczka, najpierw musicie polać jajka woskiem i poczekać, aż zastygnie. Dopiero wtedy za pomocą igły możecie stworzyć różne wzory.

Jak zafarbować jajka na zielono?

To jeden z najłatwiejszych do uzyskania kolorów. Potrzebne wam będą te składniki:

Składniki:

  • Woda
  • Ocet
  • Szpinak lub natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Do garnka wsypcie całe opakowanie szpinaku i zalejcie wodą. Zagotujcie.
  2. Do gotującego się szpinaku włóżcie jajka i ugotujcie na twardo.
  3. By jajka miały jeszcze intensywniejszy zielony kolor, wlejcie do garnka odrobinę octu i zostawcie na całą noc.

Jak zafarbować jajka na czerwono?

Do farbowania jajek na czerwono przyda się wam czerwona cebula! A dokładniej jej łupiny, dlatego wybierzcie w sklepie nieobraną cebulę.

Składniki:

  • Woda
  • Jajka
  • Ocet
  • Sól
  • Łupiny z kilograma czerwonej cebuli

Przygotowanie:

  1. Obierzcie kilogram cebuli z łupin i przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą i po zagotowaniu gotujcie przez 20 minut.
  2. Odcedźcie wywar z łupin i dodajcie do niego 3 łyżki octu oraz 3 łyżki soli.
  3. Do tak przygotowanej mikstury włóżcie jajka i gotujcie na twardo przez 20 minut. Najlepiej zostawcie je w garnku na całą noc.

 

I gotowe! Będziecie malować pisanki w tym roku?

5 naturalnych produktów które zabarwią jajka na kolorowo. Nie tylko łupiny cebuli nadadzą kolor
Adobe Stock
Newsy
Jak zabarwić jajka na kolorowo domowymi sposobami? Użyjcie tych produktów, uzyskacie piękne kraszanki
Od koloru skorupki zależy to jak łatwo i intensywnie zabarwią się jajka. To powód, dla którego przed Wielkanocą zawsze te białe znikają ze sklepów jako pierwsze. Jednak skutecznie barwić możecie wszystkie. Wystarczą do tego produkty z kuchni

Wolicie kraszanki czy pisanki? Kraszanki to jajka zabarwione na jeden kolor, bez żadnego wzoru. Pisanki są wzorzyste i często wielokolorowe. Podpowiadamy jak użyć naturalnych barwników i uzyskać modne, pastelowe jajka. Będą dekoracją stołu nawet bez dodatkowych ozdób. Jak barwić jajka, na zimno czy na gorąco? Najpopularniejszy sposób barwienia jajek, czyli farbki do jajek, są używane do jajek ugotowanych na twardo, które po gotowaniu lekko przestygły. Z kolei te, które kolor mają przejąć z łupin cebuli poleca się gotować w łupinach, a po ugotowaniu zostawić jeszcze na pół godziny w wywarze. Jednak jajka można z powodzeniem barwić w naparach i wywarach z naturalnych produktów spożywczych. Używając tej techniki do przygotowania kraszanek, najprościej jest ugotować je na twardo, przygotować barwiący wywar, odcedzić go i włożyć do niego jajka na 30-60 minut. Uzyskacie wtedy równomierny kolor. Możecie oczywiście gotować razem z wywarem, jednak trzeba się liczyć z tym, że jajka barwione w poszatkowanej kapuście czy plastrach buraków będą nabierały koloru nierównomiernie, w zależności od tego czy dana część jajka dotyka do warzywa, czy jedynie pływa zanurzona w wywarze. Naturalne barwniki jajek, nadające pastelowe kolory Żeby elegancko pomalować jajka, nie trzeba używać kolorowych farbek. Są one co prawda produktem dopuszczonym do kontaktu z żywnością i chętnie używanym do barwienia, jednak tym razem zamiast farbek użyjcie naturalnych produktów, które w większości macie w kuchni. Dzięki temu nie tylko przygotujecie tanio eko-kraszanki, ale też uzyskacie równe, delikatne, pastelowe zabarwienie, modne w tym roku jako dekoracja stołu: Żółte, a nawet złote. Żeby otrzymać pisanki w tym kolorze najlepsze będą przyprawy, macie do dyspozycji dwie: curry...

Galaretka na wielkanoc
Gotujmy.pl/CORAL
Newsy
Powalająca w smaku wielkanocna galaretka z jajkiem. Dodajcie do niej 1 nietypowy składnik. Będzie smakowała genialnie
Poznajcie przepis na te przepiękne i niezwykle smaczne wielkanocne galaretki.

W Wielkanoc jajka królują na stołach. Jeśli szukacie pomysłów na ich przygotowanie inne niż jajka na twardo lub jajka faszerowane, dobrym pomysłem jest przygotowanie jajek w galarecie. Zachwycą was smakiem! Poznajcie przepis na jajka w galarecie z dodatkiem składnika, który niesamowicie wzbogaca smak i powoduje, że galareta wygląda nieszablonowo. Wielkanocna galaretka z jajkami Oprócz tego, że wybornie smakuje, bardzo zdobi też wielkanocny stół. Przygotujcie ją, bo będzie przyciągać wzrok wszystkich wielkanocnych gości. Składniki na wielkanocną galaretkę z jajkami 2 szklanki bulionu warzywnego Udko kurczaka 4 łyżki groszku konserwowego 4 łyżki kukurydzy z puszki Marchewka 2 ogórki konserwowe 2 jajka Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka octu balsamicznego Cukier Sól Pieprz 10 g żelatyny Przygotowanie wielkanocnej galaretki z jajkiem Groszek i kukurydzę odsączcie z zalewy. Jajka ugotujcie na twardo. Ugotujcie udka i marchewkę, potem oddzielcie mięso od kości i pokrójcie w drobną kostkę lub podzielcie na cząstki za pomocą widelca. Marchewkę i ogórki pokrójcie na plasterki. Bulion wymieszajcie z koncentratem pomidorowym, octem balsamicznym i cukrem. Podgrzejcie i rozpuśćcie w bulionie żelatynę. Doprawcie bulion do smaku solą i pieprzem.  Małe salaterki opłuczcie wodą, wyłóżcie na spód połówki obranych jajek, zalejcie kilkoma łyżkami galarety. Rozłóżcie połowę plastrów marchewki i ogórków oraz kukurydzę i groszek. Zalejcie warstwę warzyw galaretą.  Odstawcie salaterki do lodówki lub zamrażarki na kilkanaście minut, jeśli chcecie przyspieszyć ten proces. Wyjmijcie, gdy galareta się zetnie, dodajcie cząstki kurczaka, pozostałe warzywa i zalecie...

Wyrzucacie łupiny cebuli? Zrobicie z nich coś genialnego
AdobeStock
Newsy
Wyrzucacie łupiny cebuli? Zrobicie z nich coś genialnego
Wyrzucacie łupiny cebuli? To błąd. Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie!

Większość osób wyrzuca łupiny pozostałe po obraniu cebuli . Niepotrzebnie, ponieważ mają one bardzo bogate zastosowanie. Jak można wykorzystać łupiny po cebuli? Czytajcie dalej! Dlaczego nie warto wyrzucać łupin po cebuli? Jeżeli zwykle wyrzucacie łupinę po cebuli, następnym razem radzimy wam ją zachować. W jakim celu? Okazuje się, że łupina po cebuli ma wiele ciekawych zastosowań . Przy okazji - czy wiecie, która cebula jest najzdrowsza ? Nawóz z łupin cebuli Nie wyrzucajcie już więcej łupin cebuli. Możecie użyć ich do stworzenia organicznego nawozu bogatego w potas, który możecie wykorzystać do wszystkich roślin rosnących w domu lub w ogrodzie. Taki nawóz z łupin cebuli będzie również bogaty w wapń, żelazo, magnez i miedź. Jak to zrobić? Przygotujcie miskę łusek cebuli i moczcie je w 1 litrze wody przez następne 24 godziny, a następnie przecedźcie. Nawóz z łupiny cebuli jest gotowy. Podlewajcie nim swoje rośliny 3-4 razy w miesiącu a będą rosły jak szalone. Herbata z łupin cebuli Czy wiecie, że łuski cebuli mają działanie przeciwnowotworowe , zwalczają depresję , wspierają rozwój mięśni, obniżają poziom złego cholesterolu i są świetnym źródłem antyoksydantów? Jeżeli zostały wam łuski cebuli, możecie z nich zrobić bardzo zdrową herbatę. Picie naparu z cebuli może zmniejszyć problemy związane z alergią, wysokim ciśnieniem krwi i infekcjami, ponieważ jest ona bogata w kwercetynę, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega zatykaniu tętnic. Pijcie taką herbatę przed snem a na pewno zyskacie na zdrowiu. Jak to zrobić? Umyjcie cebule, a łupiny wrzućcie do dzbanka. Zalejcie je wrzącą wodą i zostawcie pod przykryciem na co najmniej 5 minut. Następnie należy przecedzić napar. Pijcie go przed samym snem. Dodatek do sosów i zup...

Jajka faszerowane
Gotujmy.pl/czarrna
Newsy
Jajeka faszerowane wędzoną rybą będą hitem na wielkanocnym stole. Znikną w kilka minut
Jajka faszerowane to prosty pomysł na smaczne, niecodzienne śniadanie. Przy wielkanocnym stole chętnie zajadać się nimi będą wasi bliscy.

Aby zrobić przepyszne faszerowane jajka nie potrzeba mieć specjalnych umiejętności. To naprawdę proste ale bardzo efektowne danie. Poznajcie na nie przepis i zróbcie je na święta dla swojej rodziny! Tak przygotowane jajka to uwielbiana pozycja na wielkanocnym stole. W końcu jajka są podstawą wiosennych, wielkanocnych świąt.  Ozdabiamy je, malujemy na piękne kolorowe pisanki. To zajęcie uwielbiane przez całą rodzinę. Jajka symbolizują nadzieję na życie wieczne. Nie może ich zabraknąć w święconce, a także podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.  Jajkiem, tak jak opłatkiem podczas Wigilii, dzielimy się z wszystkimi domownikami i składamy im życzenia szczęścia, zdrowia i pomyślności.  Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem Do zrobienia jajek faszerowanych rybą będziecie potrzebować jajek, wędzonego pstrąga, ogórka kiszonego, cebuli, majonezu oraz maksymalnie 25 minut. Tak niewiele potrzeba, by stworzyć to pyszne arcydzieło na wielkanocny stół.  Do zrobienia jajek faszerowanych wędzonym pstrągiem będziecie potrzebować:  4 jajka 1/2 wędzonego pstrąga tęczowego 1 większy ogórek kiszony 1/2 małej cebuli 1 łyżka majonezu Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Jajka umieśćcie w garnku, zalejcie wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 6 do 10 minut.  Po upływie tego czasu ugotowane jajka odcedźcie z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Gdy nie będą już gorące i odpowiednio przestygną obierzcie i przekrójcie je na pół Żółtka z jajek wyjmijcie, przełóżcie do miseczki i rozgniećcie je widelcem. Wędzonego pstrąga wędzonego oczyśćcie z ości. Kiszonego górka pokrójcie w plasterki.  Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie...