jak naturalnie zafarbować jajka
AdobeStock
Newsy

Jak zafarbować jajka bez chemii? Ten trik się wam spodoba bo jest banalnie prosty

Chcecie zrobić pisanki tak, jak dawniej? Użyjcie do tego naturalnych barwników, które zrobicie samodzielnie ze składników, które macie w kuchni.

Wspólne malowanie pisanek do koszyczka wielkanocnego, to wspaniała zabawa i świetny pomysł na spędzenie czasu ze swoją pociechą. Chemiczne barwniki do jajek nie są zbyt zdrowe, dlatego warto zrobić to za pomocą bardzo naturalnych barwników. Składniki każdy z was ma w swojej kuchni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zafarbować jajka – wskazówki

Zanim zabierzecie się do malowania pisanek, skorzystajcie z poniższych porad:

  • Białe jajka – im jaśniejsze jajka, tym łatwiej jest je zafarbować. Najlepiej wybierzcie te o białych skorupkach.
  • Nabłyszczanie – warto po pomalowaniu i wysuszeniu pisanek wytrzeć je ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Dzięki temu będą wspaniale się błyszczeć!
  • Wzorki – jeśli chcecie zrobić wzorki na pisankach za pomocą patyczka, najpierw musicie polać jajka woskiem i poczekać, aż zastygnie. Dopiero wtedy za pomocą igły możecie stworzyć różne wzory.

Jak zafarbować jajka na zielono?

To jeden z najłatwiejszych do uzyskania kolorów. Potrzebne wam będą te składniki:

Składniki:

  • Woda
  • Ocet
  • Szpinak lub natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Do garnka wsypcie całe opakowanie szpinaku i zalejcie wodą. Zagotujcie.
  2. Do gotującego się szpinaku włóżcie jajka i ugotujcie na twardo.
  3. By jajka miały jeszcze intensywniejszy zielony kolor, wlejcie do garnka odrobinę octu i zostawcie na całą noc.

Jak zafarbować jajka na czerwono?

Do farbowania jajek na czerwono przyda się wam czerwona cebula! A dokładniej jej łupiny, dlatego wybierzcie w sklepie nieobraną cebulę.

Składniki:

  • Woda
  • Jajka
  • Ocet
  • Sól
  • Łupiny z kilograma czerwonej cebuli

Przygotowanie:

  1. Obierzcie kilogram cebuli z łupin i przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą i po zagotowaniu gotujcie przez 20 minut.
  2. Odcedźcie wywar z łupin i dodajcie do niego 3 łyżki octu oraz 3 łyżki soli.
  3. Do tak przygotowanej mikstury włóżcie jajka i gotujcie na twardo przez 20 minut. Najlepiej zostawcie je w garnku na całą noc.

 

I gotowe! Będziecie malować pisanki w tym roku?

Galaretka na wielkanoc
Gotujmy.pl/CORAL
Newsy
Powalająca w smaku wielkanocna galaretka z jajkiem. Dodajcie do niej 1 nietypowy składnik. Będzie smakowała genialnie
Poznajcie przepis na te przepiękne i niezwykle smaczne wielkanocne galaretki.

W Wielkanoc jajka królują na stołach. Jeśli szukacie pomysłów na ich przygotowanie inne niż jajka na twardo lub jajka faszerowane, dobrym pomysłem jest przygotowanie jajek w galarecie. Zachwycą was smakiem! Poznajcie przepis na jajka w galarecie z dodatkiem składnika, który niesamowicie wzbogaca smak i powoduje, że galareta wygląda nieszablonowo. Wielkanocna galaretka z jajkami Oprócz tego, że wybornie smakuje, bardzo zdobi też wielkanocny stół. Przygotujcie ją, bo będzie przyciągać wzrok wszystkich wielkanocnych gości. Składniki na wielkanocną galaretkę z jajkami 2 szklanki bulionu warzywnego Udko kurczaka 4 łyżki groszku konserwowego 4 łyżki kukurydzy z puszki Marchewka 2 ogórki konserwowe 2 jajka Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka octu balsamicznego Cukier Sól Pieprz 10 g żelatyny Przygotowanie wielkanocnej galaretki z jajkiem Groszek i kukurydzę odsączcie z zalewy. Jajka ugotujcie na twardo. Ugotujcie udka i marchewkę, potem oddzielcie mięso od kości i pokrójcie w drobną kostkę lub podzielcie na cząstki za pomocą widelca. Marchewkę i ogórki pokrójcie na plasterki. Bulion wymieszajcie z koncentratem pomidorowym, octem balsamicznym i cukrem. Podgrzejcie i rozpuśćcie w bulionie żelatynę. Doprawcie bulion do smaku solą i pieprzem.  Małe salaterki opłuczcie wodą, wyłóżcie na spód połówki obranych jajek, zalejcie kilkoma łyżkami galarety. Rozłóżcie połowę plastrów marchewki i ogórków oraz kukurydzę i groszek. Zalejcie warstwę warzyw galaretą.  Odstawcie salaterki do lodówki lub zamrażarki na kilkanaście minut, jeśli chcecie przyspieszyć ten proces. Wyjmijcie, gdy galareta się zetnie, dodajcie cząstki kurczaka, pozostałe warzywa i zalecie...

Wyrzucacie łupiny cebuli? Zrobicie z nich coś genialnego
AdobeStock
Newsy
Wyrzucacie łupiny cebuli? Zrobicie z nich coś genialnego
Wyrzucacie łupiny cebuli? To błąd. Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie!

Większość osób wyrzuca łupiny pozostałe po obraniu cebuli . Niepotrzebnie, ponieważ mają one bardzo bogate zastosowanie. Jak można wykorzystać łupiny po cebuli? Czytajcie dalej! Dlaczego nie warto wyrzucać łupin po cebuli? Jeżeli zwykle wyrzucacie łupinę po cebuli, następnym razem radzimy wam ją zachować. W jakim celu? Okazuje się, że łupina po cebuli ma wiele ciekawych zastosowań . Przy okazji - czy wiecie, która cebula jest najzdrowsza ? Nawóz z łupin cebuli Nie wyrzucajcie już więcej łupin cebuli. Możecie użyć ich do stworzenia organicznego nawozu bogatego w potas, który możecie wykorzystać do wszystkich roślin rosnących w domu lub w ogrodzie. Taki nawóz z łupin cebuli będzie również bogaty w wapń, żelazo, magnez i miedź. Jak to zrobić? Przygotujcie miskę łusek cebuli i moczcie je w 1 litrze wody przez następne 24 godziny, a następnie przecedźcie. Nawóz z łupiny cebuli jest gotowy. Podlewajcie nim swoje rośliny 3-4 razy w miesiącu a będą rosły jak szalone. Herbata z łupin cebuli Czy wiecie, że łuski cebuli mają działanie przeciwnowotworowe , zwalczają depresję , wspierają rozwój mięśni, obniżają poziom złego cholesterolu i są świetnym źródłem antyoksydantów? Jeżeli zostały wam łuski cebuli, możecie z nich zrobić bardzo zdrową herbatę. Picie naparu z cebuli może zmniejszyć problemy związane z alergią, wysokim ciśnieniem krwi i infekcjami, ponieważ jest ona bogata w kwercetynę, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega zatykaniu tętnic. Pijcie taką herbatę przed snem a na pewno zyskacie na zdrowiu. Jak to zrobić? Umyjcie cebule, a łupiny wrzućcie do dzbanka. Zalejcie je wrzącą wodą i zostawcie pod przykryciem na co najmniej 5 minut. Następnie należy przecedzić napar. Pijcie go przed samym snem. Dodatek do sosów i zup...

Jajka faszerowane
Gotujmy.pl/czarrna
Newsy
Jajeka faszerowane wędzoną rybą będą hitem na wielkanocnym stole. Znikną w kilka minut
Jajka faszerowane to prosty pomysł na smaczne, niecodzienne śniadanie. Przy wielkanocnym stole chętnie zajadać się nimi będą wasi bliscy.

Aby zrobić przepyszne faszerowane jajka nie potrzeba mieć specjalnych umiejętności. To naprawdę proste ale bardzo efektowne danie. Poznajcie na nie przepis i zróbcie je na święta dla swojej rodziny! Tak przygotowane jajka to uwielbiana pozycja na wielkanocnym stole. W końcu jajka są podstawą wiosennych, wielkanocnych świąt.  Ozdabiamy je, malujemy na piękne kolorowe pisanki. To zajęcie uwielbiane przez całą rodzinę. Jajka symbolizują nadzieję na życie wieczne. Nie może ich zabraknąć w święconce, a także podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.  Jajkiem, tak jak opłatkiem podczas Wigilii, dzielimy się z wszystkimi domownikami i składamy im życzenia szczęścia, zdrowia i pomyślności.  Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem Do zrobienia jajek faszerowanych rybą będziecie potrzebować jajek, wędzonego pstrąga, ogórka kiszonego, cebuli, majonezu oraz maksymalnie 25 minut. Tak niewiele potrzeba, by stworzyć to pyszne arcydzieło na wielkanocny stół.  Do zrobienia jajek faszerowanych wędzonym pstrągiem będziecie potrzebować:  4 jajka 1/2 wędzonego pstrąga tęczowego 1 większy ogórek kiszony 1/2 małej cebuli 1 łyżka majonezu Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Jajka umieśćcie w garnku, zalejcie wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 6 do 10 minut.  Po upływie tego czasu ugotowane jajka odcedźcie z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Gdy nie będą już gorące i odpowiednio przestygną obierzcie i przekrójcie je na pół Żółtka z jajek wyjmijcie, przełóżcie do miseczki i rozgniećcie je widelcem. Wędzonego pstrąga wędzonego oczyśćcie z ości. Kiszonego górka pokrójcie w plasterki.  Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie...

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy
Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak
Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie. Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Będziecie potrzebować: 300 gramów filetów śledziowych 500 gramów ziemniaków 4 ogórków konserwowych 3 łyżek majonezu 4 jajek 1 cebuli 1 łyżki octu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach). Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na...