Jak zachowywać się przy stole? Zapomnijcie o tych 2 rzeczach, są obraźliwe i świadczą o złym wychowaniu
Adobe Stock
Newsy

Jak zachowywać się przy stole? Zapomnijcie o tych 2 rzeczach. Są obraźliwe i świadczą o złym wychowaniu

Czego nie wypada robić, gdy siedzicie z innymi przy stole?

Na przestrzeni lat zmieniają się zasady zachowania przy stole. Kiedyś mówiło się o dobrze ułożonych dzieciach, gdy te potrafiły jeść widelcem i nożem. Nawet podczas mniej oficjalnych uroczystości, od tego jak biesiadnicy zachowywali się podczas posiłku, zależało czy zostaną uznani za okrzesanych, dobrze wychowanych, kulturalnych ludzi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czemu służy savoir-vivre?

Savoir-vivre to francuskie wyrażenie, które w wolnym tłumaczeniu oznacza „znajomość życia”. To inaczej dobre maniery, które nie tylko dotyczą zachowania przy stole, ale mają szersze znaczenie związane z zachowaniem w towarzystwie. Obejmują:

  • Sposób zachowania w szczególnych sytuacjach
  • Formy towarzyskie używane w miejscu pracy, w rodzinie na przyjęciach
  • Przyjęte sposoby komunikacji. Wcześniej np. w korespondencji listownej, dziś telefonicznej i mailowej.
  • Nakrywanie i podawania do stołu, a także posługiwania się sztućcami, sposób jedzenia i picia
  • Wygląd, sposób ubrania się, stosowny do okoliczności tzw. dress code

Choć na przestrzeni lat etykieta towarzyska bardzo zmieniła się i dziś zasady nie są tak sztywne jak kiedyś, to mimo wszystko nadal wyznaczają normy zachowania, pokazują jak postępować, aby nie urażać swoim ubiorem, stosunkiem do innych czy sposobem jedzenia, pozostałych uczestników spotkania.

Dobre maniery i znajomość zasad panujących wdanym środowisku są nadal bardzo ważne w dyplomacji czy stosunkach biznesowych. W życiu codziennym jednak nadal staramy się ubierać stosownie do okoliczności, nie siorbać podczas picia, nie mlaskać podczas jedzenia, nie trzymać łokci na stole.

Zobacz także
Ogórki kiszone w panierce to świetna przekąska na przyjęcie. Są pyszne

Ogórki kiszone smażone w panierce to świetna przekąska na przyjęcie. Goście przysiądą z wrażenia

sałatka jarzynowa z kabanosem przepis

Ta prosta sałatka jest hitem na rodzinnych spotkaniach. Każdy poprosi o kolejną porcję

Jak nie zachowywać się podczas posiłku?

Gdy siadacie do stołu, nawet gdy nie są to oficjalne wydarzenia, warto pamiętać o dwóch zasadach:

  • Nie należy wstawać od stołu, gdy pozostali biesiadnicy jeszcze jedzą. To niegrzeczne tak samo, jak zbieranie naczyń ze stołu w czasie, gdy niektórzy nie skończyli jeszcze posiłku. Możliwe są oczywiście sytuacje gdy zebrani wokół stołu skończyli jeść, ale siedzą jeszcze i rozmawiają. W takiej sytuacji niektórzy, szczególnie młodsi domownicy, mogą się już oddalić. Całkowicie uzasadnione jest wstanie na chwilę od stołu  i powrót po załatwieniu sprawy, jednak zakończenie jedzenia i opuszczenie jadalni gdy posiłek jeszcze trwa, nie powinno mieć miejsca
  • Niegrzeczne także jest odbieranie telefonu i prowadzenie rozmowy przy stole. Pisanie SMS-ów czy zerkanie na telefon. Siadając do stołu należy wyciszyć telefon. Jednak gdy zadzwoni i musicie odebrać, należy przeprosić współbiesiadników, wstać i odebrać w innym pomieszczeniu. Taką rozmowę należy szybko zakończyć i niezwłocznie wrócić do stołu.

Źródło: onet.pl, wikipedia.pl

Stół wigilijny
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Jak pięknie nakryć świąteczny stół? Goście wprost oniemieją z wrażenia
Oprócz tego, co zjecie na Wigilię, ważne jest również, jak to podacie. Kilka prostych sztuczek sprawi, że wasz stół zachwyci waszych bliskich.

Nie trzeba być znawcą feng shui, żeby eksperymentować z dekoracją stołu. Wystarczy, że wiecie kogo będziecie gościć, co będziecie jeść oraz co to za okazja do wspólnego biesiadowania.  Wigilia zgodna z zasadami savoir-vivre Savoir-vivre może przetłumaczyć jako „znajomość życia”. To także ogłada, dobre maniery, bon-ton, konwenans towarzyski, znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności funkcjonujących w określonej grupie. Savoir-vivre to również wiedza, jak zachować się przy stole.  Znajomość zasad savoir-vivre jest jednym z wyznaczników kultury osobistej człowieka. jest uwarunkowana kulturowo, a więc znacząco różni się w zależności od regionu świata. Dotyczy w dużej mierze obszarów kulinarnych, m.in. nakrywania i podawania do stołu, sposobów jedzenia oraz picia.  Obrus - najważniejszy element nakrycia świątecznego stołu Do świąt pozostało już niewiele czasu. Nigdy nie jest jednak za późno, aby sprawdzić czy jesteście przygotowani do nakrycia bożonarodzeniowego stołu. Jego nakrycie trzeba zacząć od obrusa. Najlepiej sprawdzi się ponadczasowy, śnieżnobiały. To także oznaka elegancji i wyjątkowości okazji. Jeśli jesteście artystycznymi duszami lub lubcie kolory, nie zaszkodzą obrusy w innych odcieniach. Najlepiej w barwach czerwonych, złotych, srebrnych lub zielonych.  Kontrastem dla białego obrusu będzie wzorzysta zastawa, dla wzorzystego obrusa - lepsza będzie prosta. Bieżnik ustawiony wzdłuż stołu Macie drewniany stół? Można postawić na nim bieżnik ułożony wzdłuż albo kilka bieżników, postawionych w poprzek, na szerokość stołu. To jedna z ciekawszych i dosyć nowoczesnych dekoracji świątecznego stołu. Właśnie na nim kładzie się wigilijne potrawy, świece albo symboliczne...

Najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu. Pod żadnym pozorem nie róbcie „kopca kreta”
Pixabay
Newsy
Najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu. Pod żadnym pozorem nie róbcie „kopca kreta”
Wybieracie się na wakacje i planujecie spać w hotelu? Macie w nim wykupione wyżywienie? Przeczytajcie, jakie są najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu.

Sezon urlopowy w pełni. Jeśli wybieracie się niedługo na wakacje i planujecie spędzić je w hotelu , w którym macie wykupione wyżywienie, koniecznie przeczytajcie, co można, a czego nie wypada robić podczas spożywania posiłków podawanych w formie szwedzkiego stołu. Czym jest szwedzki stół? Szwedzki stół jest to charakterystyczny sposób serwowania posiłków w hotelach, który polega na wystawieniu na stoły kilkunastu różnych potraw, z których możemy samodzielnie skomponować posiłek, który będzie odpowiadał naszym kulinarnym upodobaniom. Jak się zachować podczas śniadania w formie szwedzkiego stołu? Przede wszystkim, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, takich jak: Brak pośpiechu Podczas czekania na nałożenie posiłku należy się zachować z klasą i cierpliwie poczekać na swoją kolej. Dominika Grodowska, ekspertka od savoir vivre'u, wyjaśniła w programie „Dzień dobry TVN”, że nic się nie stanie, jeśli poczekamy na jedzenie 2 minuty dłużej. Chuchamy na siebie, ponaglamy, żeby szybciej nałożyć na talerz. Miejmy nadzieję, że te nowe zachowania kolejkowe z czasów pandemii zostaną z nami na zawsze - podkreśla Grodowska. Przepuszczanie znajomego w kolejce Kolejną rzeczą, której nie powinno się robić, jest przepuszczanie znajomego w kolejce do stołu. Grodowska twierdzi, że to bardzo niekulturalne w stosunku do osób, które czekają w kolejce od kilkunastu minut. Wyobraźmy sobie, że ja tu stoję już 15 minut w kolejce, już tylko jedna osoba przede mną, a tu nagle podchodzi znajomy osoby stojącej przed nami i to już nie jest eleganckie – przekonuje. Układanie „kopca kreta” na talerzu Ogrom dań sprawia, że chcemy spróbować wszystkiego i nakładamy na talerz zbyt dużo potraw....

Największe wpadki Polaków w restauracji. Aż wstyd głośno się do tego przyznać
AdobeStock
Newsy
Największe wpadki Polaków w restauracji. Aż wstyd głośno się do tego przyznać
Zachowanie niektórych Polaków w restauracji pozostawia niestety wiele do życzenia. Kelnerzy wymienili nasze największe wpadki. Powinno nam być wstyd?

Zbyt głośne mówienie, mało śmieszne żarty i komentarze, siorbanie... Obsługiwanie osoby, która zachowuje się w ten sposób w restauracji , może być prawdziwym koszmarem. Kelnerzy wymienili największe błędy popełniane przez Polaków w restauracji. Jest tego trochę. Mylenie nazwy espresso z ekspresso Polakom często się zdarza niepoprawnie wymawiać w restauracji nazwę kawy – espresso . Wielu z nich wymawia ją błędnie – jako ekspresso (czyżby od „ekspresu” do kawy?). Jeśli kelner przyniesie nam kawę i szklankę wody, nie powinno to budzić naszego zdziwienia. Właśnie tak prawidłowo podaje się mocną czarną kawę. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny. Otóż przepłukanie ust czystą wodą oczyszcza kubki smakowe, dzięki czemu możemy lepiej delektować się kawą i docenić jej wyrazisty smak. Klient, który chce sam się obsłużyć Zdarza się, że klient zamawia w restauracji piwo , ale sam chce je otworzyć własnym otwieraczem, który ma w kieszeni. Niestety, nie jest to szczytem elegancji i savoir-vivre. Klienci, którzy jedzą dania zamówione w innym lokalu Bywają też sytuacje, że przy stoliku siedzi kilka osób, ale tylko jedna z nich składa zamówienie z karty menu, a pozostałe konsumują np. kebaby zakupione u konkurencji. To złamanie podstawowej zasady, jaka obowiązuje w restauracji. Nie wnosimy do niej ani swojego jedzenia, ani swoich napojów. Zamawiając stolik w restauracji, płacimy nie tylko za jedzenie, ale również za pełną obsługę. Polacy napiwków nie dają Ile powinien wynieść napiwek? To 10% od kwoty, która widnieje na naszym rachunku. Niestety, Polacy bardzo rzadko dają w restauracjach napiwki, co wytknęła nam jakiś czas temu Magda Gessler . Polacy nie umieją dawać napiwków. Jak są pijani, to czasami dają,...

Oto jak przygotować swięta 300 ml barszczu i 6 pierogów na osobę. Mamy też plan na inne potrawy
Adobe Stock
Newsy
Oto jak przygotować święta bez strat: 300 ml barszczu i 6 pierogów na osobę. Co z innymi potrawami?
Ile naszykować jedzenia, żeby nie wyrzucać nic po świętach? Ekspertka podpowiada jak planować ilości poszczególnych dań.

Co rok okazuje się, że wszystkiego ugotowaliście za dużo? To się dzieje w niemal każdym domu. Na koniec kolacji gospodarze wciskają sytym gościom kolejnego pierożka czy sernik. Wszyscy wstają od stołu przejedzeni, a niezjedzone dania i tak po świętach lądują w koszu. Tym razem bądźmy mądrzy przed szkodą i przygotujmy tylko tyle jedzenia ile potrzeba. Podpowiadamy jak dobrze policzyć ilości. Jeśli dań na stole jest 12, goście nie zjedzą pełnych porcji każdego z nich Podstawą wszystkich wyliczeń ile ugotować bigosu czy barszczu oraz ile ulepić pierogów, niech będzie to, że wigilijna kolacja składa się z wielu dań. To oznacza, że biesiadnicy raczej nie nałożą sobie pełnego talerza sałatki, skoro sałatek na stole jest kilka. To samo dotyczy wszystkich innych potraw. Także pierogów możemy przygotować mniej, skoro pierogi z kapustą i grzybami są tylko jedną z wielu wigilijnych propozycji. Już trzydaniowy obiad, którego w wielu domach nie jada się na co dzień powoduje, że wstajemy od stołu bardzo nasyceni. Dwunastodniowy nie jest możliwy do zjedzenia, jeśli każdego z dań przygotujecie normalną porcję. Nawet gdy przy stole są osoby, które mają wilczy apetyt i zjedzą każdą ilość jedzenia,  to pozostali domownicy nie dadzą rady zmieścić aż tylu dań składających się z normalnych, dużych porcji. Nie martwcie się więc, że przygotowując dokładną ilość porcji na osobę sprawicie, że podczas kolacji dla kogoś zabraknie jedzenia. Przypomnijcie sobie raczej ile go zostało w zeszłym roku. Sylwia Majcher radzi jakie porcje przygotować na osobę Odeta Moro w podkaście „Projekt Kuchnia” rozmawia z Sylwią Majcher, autorką książki „Gotuję, nie marnuję”. Dziennikarka, autorka książek kulinarnych i edukatorka ekologiczna dokładnie wylicza jak duże porcje dań powinniśmy zaplanować na osobę....