Jak zachowywać się przy stole? Zapomnijcie o tych 2 rzeczach, są obraźliwe i świadczą o złym wychowaniu
Adobe Stock
Newsy

Jak zachowywać się przy stole? Zapomnijcie o tych 2 rzeczach. Są obraźliwe i świadczą o złym wychowaniu

Czego nie wypada robić, gdy siedzicie z innymi przy stole?

Na przestrzeni lat zmieniają się zasady zachowania przy stole. Kiedyś mówiło się o dobrze ułożonych dzieciach, gdy te potrafiły jeść widelcem i nożem. Nawet podczas mniej oficjalnych uroczystości, od tego jak biesiadnicy zachowywali się podczas posiłku, zależało czy zostaną uznani za okrzesanych, dobrze wychowanych, kulturalnych ludzi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czemu służy savoir-vivre?

Savoir-vivre to francuskie wyrażenie, które w wolnym tłumaczeniu oznacza „znajomość życia”. To inaczej dobre maniery, które nie tylko dotyczą zachowania przy stole, ale mają szersze znaczenie związane z zachowaniem w towarzystwie. Obejmują:

  • Sposób zachowania w szczególnych sytuacjach
  • Formy towarzyskie używane w miejscu pracy, w rodzinie na przyjęciach
  • Przyjęte sposoby komunikacji. Wcześniej np. w korespondencji listownej, dziś telefonicznej i mailowej.
  • Nakrywanie i podawania do stołu, a także posługiwania się sztućcami, sposób jedzenia i picia
  • Wygląd, sposób ubrania się, stosowny do okoliczności tzw. dress code

Choć na przestrzeni lat etykieta towarzyska bardzo zmieniła się i dziś zasady nie są tak sztywne jak kiedyś, to mimo wszystko nadal wyznaczają normy zachowania, pokazują jak postępować, aby nie urażać swoim ubiorem, stosunkiem do innych czy sposobem jedzenia, pozostałych uczestników spotkania.

Dobre maniery i znajomość zasad panujących wdanym środowisku są nadal bardzo ważne w dyplomacji czy stosunkach biznesowych. W życiu codziennym jednak nadal staramy się ubierać stosownie do okoliczności, nie siorbać podczas picia, nie mlaskać podczas jedzenia, nie trzymać łokci na stole.

Zobacz także
Ogórki kiszone w panierce to świetna przekąska na przyjęcie. Są pyszne

Ogórki kiszone smażone w panierce to świetna przekąska na przyjęcie. Goście przysiądą z wrażenia

sałatka jarzynowa z kabanosem przepis

Ta prosta sałatka jest hitem na rodzinnych spotkaniach. Każdy poprosi o kolejną porcję

Jak nie zachowywać się podczas posiłku?

Gdy siadacie do stołu, nawet gdy nie są to oficjalne wydarzenia, warto pamiętać o dwóch zasadach:

  • Nie należy wstawać od stołu, gdy pozostali biesiadnicy jeszcze jedzą. To niegrzeczne tak samo, jak zbieranie naczyń ze stołu w czasie, gdy niektórzy nie skończyli jeszcze posiłku. Możliwe są oczywiście sytuacje gdy zebrani wokół stołu skończyli jeść, ale siedzą jeszcze i rozmawiają. W takiej sytuacji niektórzy, szczególnie młodsi domownicy, mogą się już oddalić. Całkowicie uzasadnione jest wstanie na chwilę od stołu  i powrót po załatwieniu sprawy, jednak zakończenie jedzenia i opuszczenie jadalni gdy posiłek jeszcze trwa, nie powinno mieć miejsca
  • Niegrzeczne także jest odbieranie telefonu i prowadzenie rozmowy przy stole. Pisanie SMS-ów czy zerkanie na telefon. Siadając do stołu należy wyciszyć telefon. Jednak gdy zadzwoni i musicie odebrać, należy przeprosić współbiesiadników, wstać i odebrać w innym pomieszczeniu. Taką rozmowę należy szybko zakończyć i niezwłocznie wrócić do stołu.

Źródło: onet.pl, wikipedia.pl

Stół wigilijny
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Jak pięknie nakryć świąteczny stół? Goście wprost oniemieją z wrażenia
Oprócz tego, co zjecie na Wigilię, ważne jest również, jak to podacie. Kilka prostych sztuczek sprawi, że wasz stół zachwyci waszych bliskich.

Nie trzeba być znawcą feng shui, żeby eksperymentować z dekoracją stołu. Wystarczy, że wiecie kogo będziecie gościć, co będziecie jeść oraz co to za okazja do wspólnego biesiadowania.  Wigilia zgodna z zasadami savoir-vivre Savoir-vivre może przetłumaczyć jako „znajomość życia”. To także ogłada, dobre maniery, bon-ton, konwenans towarzyski, znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności funkcjonujących w określonej grupie. Savoir-vivre to również wiedza, jak zachować się przy stole.  Znajomość zasad savoir-vivre jest jednym z wyznaczników kultury osobistej człowieka. jest uwarunkowana kulturowo, a więc znacząco różni się w zależności od regionu świata. Dotyczy w dużej mierze obszarów kulinarnych, m.in. nakrywania i podawania do stołu, sposobów jedzenia oraz picia.  Obrus - najważniejszy element nakrycia świątecznego stołu Do świąt pozostało już niewiele czasu. Nigdy nie jest jednak za późno, aby sprawdzić czy jesteście przygotowani do nakrycia bożonarodzeniowego stołu. Jego nakrycie trzeba zacząć od obrusa. Najlepiej sprawdzi się ponadczasowy, śnieżnobiały. To także oznaka elegancji i wyjątkowości okazji. Jeśli jesteście artystycznymi duszami lub lubcie kolory, nie zaszkodzą obrusy w innych odcieniach. Najlepiej w barwach czerwonych, złotych, srebrnych lub zielonych.  Kontrastem dla białego obrusu będzie wzorzysta zastawa, dla wzorzystego obrusa - lepsza będzie prosta. Bieżnik ustawiony wzdłuż stołu Macie drewniany stół? Można postawić na nim bieżnik ułożony wzdłuż albo kilka bieżników, postawionych w poprzek, na szerokość stołu. To jedna z ciekawszych i dosyć nowoczesnych dekoracji świątecznego stołu. Właśnie na nim kładzie się wigilijne potrawy, świece albo symboliczne...

Życzycie "smacznego" siadając do stołu? To niegrzeczne i dla gości i dla gospodarzy
Adobe Stock
Newsy
Życzycie „smacznego” siadając do stołu? To niegrzeczne i dla gości, i dla gospodarzy
Czy wiecie, że język polski jest jedynym, w którym siadający do stołu życzą sobie, żeby to, co zjedzą okazało się smaczne? Inne narody po prostu cieszą się z posiłku i życzą sobie dobrego apetytu.

Gdy jakieś sformułowanie zakorzeni się w języku, przestajemy zwracać uwagę na to, co ono oznacza. Nie zastanawiamy się nad nim, po prostu go używamy go jak „dzień dobry” czy „do widzenia”. Tymczasem określenie „smacznego” wcale nie musi oznaczać, że posiłek będzie smaczny. Czy mówienie „smacznego” przy stole, to nieuprzejmość? Od kilku lat eksperci wracają do obowiązkowego w naszym kraju zwrotu „smacznego”, jaki wypowiadają osoby zasiadające razem do stołu. W większości uważają, że to wyrażenie zamiast być grzecznym zaproszeniem do jedzenia, brzmi jakby było afrontem wobec gospodarzy, bo poddaje w wątpliwość to, czy dania, które zostały przez nich przygotowane są w ogóle zdatne do jedzenia. Dziennikarz i znawca kuchni Robert Makłowicz twierdzi, że nie wypada tego mówić gościom: - To dopuszcza taką hipotezę, że to, co jest podane na stół, może być niesmaczne (…) Jest to całkowicie postponujące dla tych, którzy to jedzenie przygotowali. Tak samo jak postponujące jest domaganie się soli i pieprzu. Z kolei Anna Dąbrowska, ekspertka do spraw savoir-vivre uważa, że nie powinien tego mówić tego ani gospodarz, ani kelner. Słysząc to można odnieść wrażenie, że sami nie są pewni, czy podawane danie jest dobre w smaku. Czy można mówić „miłego posiłku” zamiast „smacznego”? Co więc należy mówić siadając do stołu, żeby żadna ze stron nie poczuła się obrażona? Przyjrzyjmy się, czego sobie życzą biesiadnicy w innych językach. Bon appétit– tak mówią Francuzi. Wyrażenie jest życzeniem wszystkim zgromadzonym, dobrego apetytu. Podobną brzmi zaproszenie do jedzenia  po włosku i niemiecku Guten appetit – j. niemiecki Buon appetito – j....

Polacy coraz częściej jedzą poza domem. Czy wiecie ile napiwku wypada zostawić kelnerowi?
Adobe Stock
Newsy
Polacy coraz częściej jedzą poza domem. Czy wiecie ile napiwku wypada zostawić kelnerowi?
Jak zachowywać się w restauracji i co warto wiedzieć o napiwkach? Tych rzeczy nigdy nie róbcie, gdy jecie na mieście.

Idąc do restauracji mamy zazwyczaj nadzieję zjeść coś dobrego w miłym otoczeniu i towarzystwie. Niechętnie przyjmujemy zbyt głośne zachowanie przy sąsiednim stoliku, bieganie dzieci po sali czy bycie ignorowanym przez kelnera. Także zimne czy niesmaczne jedzenie oraz długie oczekiwanie na posiłek mogą spowodować, że wyrazimy swoje niezadowolenie z wizyty w lokalu i… nie zostawimy napiwku. Czy napiwek zawsze trzeba zostawiać w restauracji i ile powinien wynosić? Napiwek, to wyraz zadowolenia klienta. Jest dodatkową gratyfikacją za obsługę, wręczaną niezależnie od zapłaty za posiłek. Z reguły jest dobrowolną częścią rachunku, choć są kraje lub sytuacje, w których zostaje doliczony do rachunku i nie można go nie zapłacić, nawet jeśli obsługa czy posiłek nie były idealne. W Polsce napiwki bywają doliczone do paragonu w niektórych miejscach w weekendy oraz przy rezerwacjach obejmujących powyżej 10 osób. Z kolei we Włoszech, są stałą pozycją na rachunku. Tzw. coperto znajdziecie więc w cenie zawsze, gdy jadacie na mieście. Ta opłata nie jest doliczana tylko wówczas, gdy zatrzymujecie się na szybką kawę i pijecie ją nie siadając przy stoliku. Zastanawialiście się ile powinien wynosić napiwek? Z reguły w restauracjach na całym świecie jego wysokość waha się pomiędzy 5% a 25% wartości rachunku. W Europie z reguły wynosi 10%, choć specjaliści od restauracyjnej etykiety uważają, że powinien wynosić nawet około 20%. Napiwek może też być wyższy, gdy chcecie podkreślić swoje zadowolenie z obsługi czy posiłku. Patricia Rossi, ekspertka od savoir-vivre'u i autorka książki „Everyday Etiquette„ uważa, że napiwek powinien wynosić 20%: - W wielu lokalach pracownicy nie są należycie wynagradzani. Napiwki są zatem ich źródłem utrzymania. Często są też dzielone między kelnerów,...

Najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu. Pod żadnym pozorem nie róbcie „kopca kreta”
Pixabay
Newsy
Najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu. Pod żadnym pozorem nie róbcie „kopca kreta”
Wybieracie się na wakacje i planujecie spać w hotelu? Macie w nim wykupione wyżywienie? Przeczytajcie, jakie są najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu.

Sezon urlopowy w pełni. Jeśli wybieracie się niedługo na wakacje i planujecie spędzić je w hotelu , w którym macie wykupione wyżywienie, koniecznie przeczytajcie, co można, a czego nie wypada robić podczas spożywania posiłków podawanych w formie szwedzkiego stołu. Czym jest szwedzki stół? Szwedzki stół jest to charakterystyczny sposób serwowania posiłków w hotelach, który polega na wystawieniu na stoły kilkunastu różnych potraw, z których możemy samodzielnie skomponować posiłek, który będzie odpowiadał naszym kulinarnym upodobaniom. Jak się zachować podczas śniadania w formie szwedzkiego stołu? Przede wszystkim, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, takich jak: Brak pośpiechu Podczas czekania na nałożenie posiłku należy się zachować z klasą i cierpliwie poczekać na swoją kolej. Dominika Grodowska, ekspertka od savoir vivre'u, wyjaśniła w programie „Dzień dobry TVN”, że nic się nie stanie, jeśli poczekamy na jedzenie 2 minuty dłużej. Chuchamy na siebie, ponaglamy, żeby szybciej nałożyć na talerz. Miejmy nadzieję, że te nowe zachowania kolejkowe z czasów pandemii zostaną z nami na zawsze - podkreśla Grodowska. Przepuszczanie znajomego w kolejce Kolejną rzeczą, której nie powinno się robić, jest przepuszczanie znajomego w kolejce do stołu. Grodowska twierdzi, że to bardzo niekulturalne w stosunku do osób, które czekają w kolejce od kilkunastu minut. Wyobraźmy sobie, że ja tu stoję już 15 minut w kolejce, już tylko jedna osoba przede mną, a tu nagle podchodzi znajomy osoby stojącej przed nami i to już nie jest eleganckie – przekonuje. Układanie „kopca kreta” na talerzu Ogrom dań sprawia, że chcemy spróbować wszystkiego i nakładamy na talerz zbyt dużo potraw....