Jak zachować zdrowie i wigor gdy się starzejemy? Te 6 produktów wzmaga witalność, chroni przed chorobami
Adobe Stock
Newsy

Jak zachować zdrowie i wigor przed starością? Te produkty wzmagają witalność i chronią przed chorobami

Starość jest nieuchronna. Nie możemy jej uniknąć, bo jest naturalnym etapem życia. Możemy jednak wpłynąć na to, jak będzie przebiegała. Sekretem zdrowia i długiej sprawności na starość jest... styl życia.

Zmarszczki, mniejsza sprawność, pojawiające się choroby poszczególnych narządów, to tylko niektóre, widoczne oznaki starzenia się. Tym widocznym zmianom towarzyszą niewidoczne, polegające na starzenie się wszystkich narządów. Kiedy zaczynamy się starzeć i czy możemy ten proces spowolnić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Od kiedy organizm zaczyna się starzeć?

Starzenie się narządów człowieka zaczyna się pomiędzy 30. a 40. rokiem życia. Obliczono, że zmiany, które postępują powoli, ale systematycznie, co dekadę postarzają nas o 10%. Na przyspieszenie lub spowolnienie tego procesu, ma wpływ styl życia. Na szybsze starzenie się mają największy wpływ:

  • Nieodpowiednia, niezdrowa dieta, pełna tłuszczy zwierzęcych
  • Przejadanie się, nieregularne posiłki
  • Sięganie po używki takie jak alkohol i papierosy
  • Siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej
  • Nadwaga i otyłość

Pierwsze, zauważalne oznaki starzenia się, to zmniejszenie sprawności fizycznej. Wynika to ze zmniejszenia masy i siły mięśni oraz ograniczenia ruchomości w stawach. Można temu zapobiegać utrzymując wysoką aktywność fizyczną.

Z wiekiem zmniejsza się także gęstość tkanek kostnych, co sprzyja osteoporozie. Chcąc opóźnić te procesy, włączcie do diety produkty bogate w witaminę D3, K czy wapń.

Starzenie obejmuje też układ nerwowy. Zmniejsza się masa mózgu, zaburzone zostaje działanie neuroprzekaźników, odpowiedzialnych za przesyłanie informacji pomiędzy komórkami. Powoduje to między innymi zaburzenia pamięci i koncentracji. Aktywność umysłowa, a także dieta mogą pomóc  utrzymać system nerwowy długo sprawny.

Zobacz także
Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto organiczyć ich jedzenie zimą.

Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto ograniczyć ich jedzenie zimą

Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę

Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę

Co jeść, żeby spowolnić proces starzenia?

Tych 6 prostych produktów, które pewnie macie w swojej kuchni, pozwala dłużej zachować zdrowie i siły witalne. Warto jeść je często:

  • Jajka. Łatwo dostępne źródła białka. Wzmacniają mięśnie, kości, zęby, wpływają na poprawienie odporności
  • Owoce cytrusowe. Działają przeciwzapalnie, wzmacniają odporność, regularnie spożywane obniżają ryzyko wystąpienia demencji
  • Tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk czy sardynki, to dobre źródło białka i kwasów omega 3. Chronią układ krążenia, wzrok, stawy i usprawniają prace mózgu
  • Przyprawy, takie jak cynamon, kurkuma, rozmaryn. Maja działanie przeciwzapalne i usprawniają prace mózgu
  • Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt i kefir. Chronią przez osteoporozą, wspomagają odporność i trawienie
  • Warzywa krzyżowe takie jak kapusta, jarmuż, brokuły. Wspierają odporność, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu

Układając jadłospis trzeba jednak pamiętać, że skoro z wiekiem zaczynają nas atakować choroby, niektóre z nich wymagają konkretnej diety, a często wymuszają odstawienie produktów, które są uważane za zdrowe, ale powinny być ograniczone przez osoby cierpiące na konkretne, zdiagnozowane choroby. Dlatego  seniorzy powinni dietę zawsze omówić ze swoim lekarzem prowadzącym, żeby uniknąć błędów żywieniowych i wycofać z jadłospisu potrawy i produkty, które mogą im szkodzić ze względu na inne dolegliwości.

Źródło: Medonet,pl, servitum.pl

Adobe Stock
Newsy
Te produkty obniżają wiek metaboliczny od 5 do 10 lat. Wystarczy włączyć je do swojej diety
Marzycie o tym żeby jeść jak dawniej i jak dawniej nie tyć? Mamy podpowiedź co jeść, żeby przyspieszyć metabolizm.

Wiele osób z wiekiem zauważa, że beztroskie lata, gdy można było jeść bez opamiętania, szybko mijają. Nieubłaganie nadchodzi czas, gdy ciastko czy porcja frytek zostawiają ślady w postaci dodatkowych kilogramów. Dlaczego z biegiem lat metabolizm zwalnia i co zrobić, by go przyspieszyć? Czym jest metabolizm i wiek metaboliczny? Gdy mówimy o metabolizmie, mamy na myśli zmiany wynikające z przemiany materii w organizmie, które zachodzą w trakcie procesu trawienia. Metabolizm zmienia się w trakcie trwania życia. Wiek metaboliczny, to wskaźnik, który określa tempo starzenia się organizmu. Podstawą jest określenie szybkości spalania kalorii i wzoru tempa przemiany materii przypisanej jako norma dla określonego wieku metrykalnego. Wiek metaboliczny można zbadać np. korzystając z pomocy dietetyków, którzy jednocześnie są w stanie wskazać co należy zmienić w stylu życia i diecie, aby go zmniejszyć. Jeśli wasz wiek metaboliczny jest wyższy od metrykalnego, w konsekwencji nie tylko wolniej trawicie zjedzone pokarmy, ale też szybciej się starzejecie. Dlatego warto się nim zainteresować, określić jego poziom i podjąć odpowiednie działania zmniejszające go. Produkty, które znacząco obniżają wiek metaboliczny Metabolizm jest uwarunkowany genetycznie i, jak już ustaliliśmy, zmienia się z wiekiem. Można jednak do pewnego stopnia wpływać na jego działanie. Wystarczy włączyć do diety konkretne produkty, które przyspieszają przemianę materii, a także dbać o odpowiednią aktywność fizyczną. Produkty, które potrafią obniżyć wiek metaboliczny nawet o wiele lat: Czerwona papryka. Zawiera silny przeciwutleniacz w postaci witaminy C: wzmacnia organizm, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, uszczelnia naczynia krwionośne, redukuje zmiany miażdżycowe, obniża ryzyko...

Co jeść by nie dopadła was demencja? Te 4 produkty jedzcie codziennie
Adobe Stock
Newsy
Co jeść, by nie dopadła was demencja? Te 4 produkty jedzcie codziennie
Nie tylko wiek, ale też tryb życia i dieta, wpływają na osłabienie funkcji poznawczych, a w rezultacie - na problemy z pamięcią, sprawnym działaniem czy porozumiewaniem się z innymi.

Demencja, nazywana inaczej otępieniem starczym, to pojawienie się deficytów w takich obszarach jak pamięć, zdolność do skupienia uwagi, podejmowania decyzji czy porozumienia się z innymi. Jednym ze sposobów opóźnienia niedoborów w tych funkcjach poznawczych, jest dieta, a szczególnie cztery proste produkty, które na pewno macie pod ręką. Skąd się bierze demencja? Kiedyś uważano, że zmiany w funkcjach poznawczych, które pojawiają się w trakcie życia, to naturalny element ludzkiego procesu starzenia się. Dziś „otępienia starczego” nie uznaje się za zjawisko naturalne, ale za objawy zaburzeń. Mogą towarzyszyć konkretnym chorobom jak: Choroba Alzheimera (najczęstsza przyczyna otępienia) Otępienie naczyniowe Otępienie czołowo-skroniowe Choroba Parkinsona, Wodogłowie Niektóre rodzaje otępienia mogą być odwracalne. To te przypadki, które towarzyszą nieprawidłowej diecie i powstałym niedoborom, które można uzupełnić,  a także uleczalnych chorobom, np.: Niedobór witaminy B12 Niedoczynność tarczycy Borelioza Zaburzenia depresyjne Guzy ośrodkowego układu nerwowego Czynnikami ryzyka wystąpienia demencji, poza wiekiem, jest także prowadzony tryb życia, w tym: Palenie papierosów Spożywanie nadmiernych ilości alkoholu Niezdrowa dieta Zaburzenia lipidowe Unikanie wysiłku fizycznego Nadwaga i otyłość Zwykłe produkty, które opóźniają proces starzenia się mózgu Prowadząc zdrowy, aktywny tryb życia, możecie opóźnić lub uniknąć wystąpienia objawów demencji. Lekarze od lat wskazują, że zbilansowana dieta, oparta głównie na produktach roślinnych, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji fizycznej i...

starsza pani
Adobe Stock
Newsy
Ten składnik chroni przed zawałem. Każdy po 50-tce powinien jeść go codziennie
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio dobrane produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Szczególnie ważne jest to w średnim wieku, kiedy organizm jest narażony na różne schorzenia. Wystarczy włączyć do diety jeden składnik, by uchronić się przed pewnymi przypadłościami.

Do utrzymania dobrego zdrowia, a nie tylko ładnej sylwetki konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta, a także aktywność fizyczna. Dzięki tym czynnikom, można cieszyć się świetnym samopoczuciem przez długi czas. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na składniki w jadłospisie, gdyż konkretne produkty odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie konkretnych narządów, również poprzez spożycie chronią je przed schorzeniami. Idealnym przykładem są orzechy.  Orzechy jako źródło tłuszczy Dobrze zbilansowana dieta to ta składająca się z właściwych proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Te ostatnie powinny składać się ze zdrowych produktów, takich jak oliwa z oliwek, orzechy, masło orzechowe, awokado, nasiona chia, morskie ryby czy ciemna czekolada. Te artykuły spożywcze zawierają w swoim składzie dobre tłuszcze, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Orzechy są nieprzetworzonym, naturalnym produktem będącym jednym z kluczowych składników diety. Wśród nich można wyróżnić takie jak: włoskie, laskowe, pekan, ziemne, brazylijskie, piniowie czy makadamia. Każde z nich zawierają odpowiednie właściwości i korzystnie wpływających na zdrowie. Orzechy pekan Ten rodzaj produktu jest dość podobny kształtem do orzechów włoskich, jednak różnią się one nieco smakiem. Orzechy pekan są zdecydowanie słodsze, a także lepiej komponują się z wszelkimi deserami. Ponadto są zdrowsze i lepiej wpływają na organizm. Włączenie tego produktu do codziennej diety poprawi stan zdrowia. Właściwości zdrowotne orzechów pekan Pekan posiadają w swoim składzie wiele cennych przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Są świetnym źródłem tłuszczy w diecie, dzięki czemu sprawiają, iż pożywienie jest...

Jest zdrowy, ale nie na pusty żołądek. Koniecznie włączcie go do diety, ale nigdy nie jedzcie na czczo.
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie jedzcie tego owocu na pusty żołądek. Może wam bardzo zaszkodzić
Owoce liczi nie rosną w Polsce. Możemy się jednak w nie bardzo łatwo zaopatrzyć. Są wartościowe, ale niewłaściwie jedzone, mogą być trujące. Zdradzamy czego nie robić z liczi.

Liczi, zwane też chińską wiśnią to pyszny, egzotyczny owoc. Ma delikatny, słodki smak i jest lubiany na całym świecie. Jego jedzenie wiąże się jednak z pewną tajemnicą. Odkryto ją, badając tragiczne zdarzenia i próbując dojść przyczyny śmierci dzieci w Indiach i na Karaibach. Wyniki badania przyczyniły się do zdobycia ważnej wiedzy na temat tego owocu. Jak go jeść, żeby bezpiecznie czerpać z niego wartości odżywcze? Dlaczego owoce liczi są trujące na czczo? Okazało się, że owoc liczi zawiera hipoglicynę. To substancja, która hamuje wydzielanie glukozy w organizmie. Regularne spożywanie na pusty żołądek produktów zawierających ją, powoduje niebezpieczny dla życia spadek poziomu glukozy. Wystarczy jednak zadbać o to, aby owoce były spożywane wraz z innymi produktami lub jedzone osobno, ale pomiędzy innymi posiłkami, i niepożądane działanie hipoglicyny przestaje nieść jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia. Co więcej, organizm nie tylko nie jest zagrożony, ale wręcz może czerpać z bogactwa składników odżywczych zawartych w roślinie. Jak odkryto to niespotykane działanie liczi? Naukowcy zaczęli badać przyczyny śmierci dzieci z dwóch całkiem różnych regionów świata. Analizując fakty stwierdzili, że w każdym przypadku chodzi o dzieci z ubogich regionów, a objawy zatrucia są takie same: drgawki i obrzęk mózgu. Przyglądając się życiu dzieci i ich diecie badacze stwierdzili, że dzieci często głodowały, kładły się spać bez kolacji, a ich pierwszym posiłkiem były zebrane w pobliżu domu owoce. Co prawda, były to różne owoce, bo w Indiach chodziło o liczi, a na Karaibach owoce bligii pospolitej. Jednak w obu owocach znajduje się ten sam składnik – hipolicyna. Tajemnica została więc rozwiązana, a rodzinom dzieci z badanych regionów, lekarze przedstawili zalecenia:...