Zmarszczki, mniejsza sprawność, pojawiające się choroby poszczególnych narządów, to tylko niektóre, widoczne oznaki starzenia się. Tym widocznym zmianom towarzyszą niewidoczne, polegające na starzenie się wszystkich narządów. Kiedy zaczynamy się starzeć i czy możemy ten proces spowolnić?

Od kiedy organizm zaczyna się starzeć?

Starzenie się narządów człowieka zaczyna się pomiędzy 30. a 40. rokiem życia. Obliczono, że zmiany, które postępują powoli, ale systematycznie, co dekadę postarzają nas o 10%. Na przyspieszenie lub spowolnienie tego procesu, ma wpływ styl życia. Na szybsze starzenie się mają największy wpływ:

  • Nieodpowiednia, niezdrowa dieta, pełna tłuszczy zwierzęcych
  • Przejadanie się, nieregularne posiłki
  • Sięganie po używki takie jak alkohol i papierosy
  • Siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej
  • Nadwaga i otyłość

Pierwsze, zauważalne oznaki starzenia się, to zmniejszenie sprawności fizycznej. Wynika to ze zmniejszenia masy i siły mięśni oraz ograniczenia ruchomości w stawach. Można temu zapobiegać utrzymując wysoką aktywność fizyczną.

Z wiekiem zmniejsza się także gęstość tkanek kostnych, co sprzyja osteoporozie. Chcąc opóźnić te procesy, włączcie do diety produkty bogate w witaminę D3, K czy wapń.

Zobacz także:

Starzenie obejmuje też układ nerwowy. Zmniejsza się masa mózgu, zaburzone zostaje działanie neuroprzekaźników, odpowiedzialnych za przesyłanie informacji pomiędzy komórkami. Powoduje to między innymi zaburzenia pamięci i koncentracji. Aktywność umysłowa, a także dieta mogą pomóc  utrzymać system nerwowy długo sprawny.

Co jeść, żeby spowolnić proces starzenia?

Tych 6 prostych produktów, które pewnie macie w swojej kuchni, pozwala dłużej zachować zdrowie i siły witalne. Warto jeść je często:

  • Jajka. Łatwo dostępne źródła białka. Wzmacniają mięśnie, kości, zęby, wpływają na poprawienie odporności
  • Owoce cytrusowe. Działają przeciwzapalnie, wzmacniają odporność, regularnie spożywane obniżają ryzyko wystąpienia demencji
  • Tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk czy sardynki, to dobre źródło białka i kwasów omega 3. Chronią układ krążenia, wzrok, stawy i usprawniają prace mózgu
  • Przyprawy, takie jak cynamon, kurkuma, rozmaryn. Maja działanie przeciwzapalne i usprawniają prace mózgu
  • Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt i kefir. Chronią przez osteoporozą, wspomagają odporność i trawienie
  • Warzywa krzyżowe takie jak kapusta, jarmuż, brokuły. Wspierają odporność, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu

Układając jadłospis trzeba jednak pamiętać, że skoro z wiekiem zaczynają nas atakować choroby, niektóre z nich wymagają konkretnej diety, a często wymuszają odstawienie produktów, które są uważane za zdrowe, ale powinny być ograniczone przez osoby cierpiące na konkretne, zdiagnozowane choroby. Dlatego  seniorzy powinni dietę zawsze omówić ze swoim lekarzem prowadzącym, żeby uniknąć błędów żywieniowych i wycofać z jadłospisu potrawy i produkty, które mogą im szkodzić ze względu na inne dolegliwości.

Źródło: Medonet,pl, servitum.pl