Jak wyrabiać ciasto drożdżowe?
Adobe Stock
Newsy

Jak wyrabiać ciasto drożdżowe? Ten trik znają tylko wasze babcie. Nie zastąpi tego żaden robot kuchenny

Idealne ciasto drożdżowe to przede wszystkim takie zrobione własnoręcznie, bez robota kuchennego. Jego wyrabianie do perfekcji opanowali tylko nieliczni.

Drożdżówki, rogaliki, pączki, placki drożdżowe - jak tu ich nie kochać? Najlepiej smakują latem - z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców: śliwek, malin, truskawek, jagód czy borówek. Po prostu pycha! 

Niestety, większość stroni od ich samodzielnego przyrządzania i decyduje się na sklepowe wypieki. Bowiem zrobienie idealnego ciasta drożdżowego w świecie cukierniczym, wciąż uważa się za sztukę. Wyrobione przy pomocy robota kuchennego, często nie nadaje się do jedzenia. Dlaczego?

Zobacz także
Błąd przy kiszeniu kapusty

Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Magda Gessler odpowiada na pytania

Robot kuchenny nie zastąpi waszych dłoni

Możecie nam wierzyć lub nie, ale żaden robot kuchenny nie jest w stanie zastąpić ruchu i ciepła waszych dłoni. To właśnie te dwie kwestie są kluczowe przy wyrobie idealnego ciasta drożdżowego. Oczywiście, ważne są również składniki i ich temperatura, a także czas pieczenia.

Składniki na ciasto drożdżowe

Do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego potrzebujecie świeżych drożdży, mleka, wody, jajek, mąki pszennej, oleju, cukru oraz soli. Wszystkie składniki, oprócz mleka i wody, powinny mieć temperaturę pokojową. Jest to szczególnie ważne w przypadku jajek. Pamiętajcie, by wyjąć je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed zrobieniem ciasta.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

  1. Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku, a następnie dodajcie do nich olej oraz cukier i wymieszajcie.
  2. W dużej misce umieśćcie mąkę, jajka, sól oraz wystudzone drożdże. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni. 
  3. Rozpocznijcie od bardzo delikatnego mieszania ręką wszystkich składników. Kiedy te zaczną kleić się do dłoni to znak, że ciasto należy zacząć intensywnie wyrabiać. Jeśli tak się jednak nie dzieje, dolejcie do niego odrobinę ciepłej wody.
  4. Ruch waszych dłoni musi być naprawdę dynamiczny, tak aby nabić w ciasto jak najwięcej powietrza. Pociągajcie je do góry i pod żadnym pozorem nie ugniatajcie. Całość nie powinna trwać dłużej niż 15 minut. Ciasto powinno być gęste, sprężyste i miękkie.
  5. Tak przygotowaną masę uformujcie w kulkę, przykryjcie ściereczką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Koniecznie w ciepłe miejsce. 
  6. Po upływie tego czasu możecie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i umieścić w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Kiedy zyska złoty kolor to znak, że jest gotowe. Zostawcie je jeszcze na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a potem delektujcie się smakiem.
Jak odświeżyć ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Zostały wam resztki ciasta drożdżowego? Mamy sposób na jego odświeżenie. Będzie jak świeżo upieczone
Placki drożdżowe, rogaliki, pączki czy drożdżówki – jeśli leżą w waszej kuchni już zdecydowanie za długo i stały się suche wcale nie musicie ich wyrzucać. Istnieje prosty sposób na ich odświeżenie.

Na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości lub rodziny zawsze warto mieć pod ręką domowe ciasto drożdżowe. Ten przepyszny wypiek nie jest jednak idealny. Po wielu dniach leżakowania, podobnie jak każdy inny, staje się suchy i niesmaczny. Na szczęście to nie powód, by od razu wyrzucać go do kosza.  Sposób na odświeżenie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe można naprawdę bardzo łatwo odświeżyć. Dzięki jednemu dziecinnie prostemu trikowi będzie smakowało jak dopiero co upieczone. Zapamiętajcie go sobie, być może niedługo wam się przyda, ponieważ ze świąt zawsze zostaje dużo resztek jedzenia. Wystarczy, że polejecie zeschłe ciasto drożdżowe mlekiem, a następnie umieścicie je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ok. 5 minutach możecie śmiało serwować je waszym gościom i rodzinie. Gwarantujemy, że nie poczują żadnej różnicy, wręcz przeciwnie, będą zachwyceni jego smakiem i puszystością. Na tym jednak nie koniec naszych rad. Jeśli chcecie ulepszyć wasze ciasto drożdżowe do granic możliwości, koniecznie przetestujcie kolejne triki. Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe? Przygotowanie ciasta drożdżowego nie należy do skomplikowanych. Musicie jednak pamiętać, by przestrzegać kilku ważnych zasad. Inaczej nie będzie tak smaczne, jak oczekiwaliście.  Do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego potrzebujecie świeżych drożdży, mleka, wody, jajek, mąki pszennej, oleju, cukru oraz soli. Wszystkie składniki, oprócz mleka i wody, powinny mieć temperaturę pokojową. Możecie nam wierzyć lub nie, ale żaden robot kuchenny nie jest w stanie zastąpić ruchu i ciepła waszych dłoni. Dlatego też nie idźcie na łatwiznę i wyróbcie ciasto drożdżowe samodzielnie. To niesamowicie wpłynie na jego smak.  Pod koniec wyrabiania dodajcie do ciasta rozpuszczone i wystudzone masło. Masę musicie...

ciasto drożdżowe wyrabianie w plastikowej torbie
Flickr
Newsy
Genialny patent na szybkie zagniatanie ciasta drożdżowego. Bez bałaganu, bez brudnych rąk. Wystarczy 1 rzecz
Porozsypywana mąka, drobinki za paznokciami i mnóstwo brudnych naczyń. Tak zwykle wygląda zagniatanie ciasta drożdżowego. Jest na to sposób.

Wypieki z ciasta drożdżowego należą zwykle do tych najbardziej efektownych i smacznych. Nic dziwnego, że cieszą się szerokim uznaniem. Nie ma co się jednak oszukiwać. Ciasto drożdżowe wymaga sporo czasu, poświęcenia i dużo pracy. Niektórych odstrasza to przed podjęciem wyzwania. Dla chcącego nie ma nic trudnego. Przedstawimy wam dzisiaj sprytny pomysł na wyrabianie ciasta drożdżowego bez bałaganu i brudnych rąk. Wyrabianie ciasta drożdżowego w woreczku bez brudnych rąk Nie idziemy na stuprocentową łatwiznę. Nie chodzi tutaj o robot kuchenny. To oczywiście najłatwiejszy i najdokładniejszy sposób na ciasto drożdżowe, ale nie jest dostępny w każdej kuchni. Dlatego też jeśli chcecie uniknąć nieprzyjemności związanych z wyrabianiem ciasta, przygotujcie plastikową torebkę sporych rozmiarów. Kilka minut dynamicznego obracania torby ze składnikami ciasta w środku da niesamowite efekty. Ciasto wyrobi się niemalże samo! Poniżej przedstawiamy specjalnie dla was poglądowy przepis na półwytrawne ciasto drożdżowe w sam raz do wyrobienia w plastikowym woreczku. Przepis na ciasto drożdżowe Składniki: 55 dag mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suchych drożdży (lub ok. 15 g drożdży świeżych) 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mleko i wodę w temperaturze ok. 40 st. C (dość ciepłe), wymieszajcie razem z jajkiem. W drugim naczyniu wymieszajcie suche składniki wraz z drożdżami. Przygotujcie sporych rozmiarów plastikową torebkę, najlepiej z tzw. zamknięciem strunowym (lub z suwakiem). Do torebki wsypcie suche składniki, a następnie dodajcie olej i płynną mieszankę. Usuńcie całe powietrze z torebki, naciskając ją, a następnie szczelnie ją...

Błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego
Newsy
Ciasto drożdżowe znowu nie wyrosło? Po raz kolejny popełniliście ten banalny błąd
Jeśli czasem nie wyrasta wam ciasto drożdżowe, a nie wiecie, dlaczego tak się dzieje, koniecznie przeczytajcie ten artykuł.

Ciasto drożdżowe to znany przysmak. Z jednej strony jest ono bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych składników, z drugiej nie tak łatwo osiągnąć perfekcję w sztuce wyrabiania ciasta drożdżowego. Poznajcie kuchenne triki na idealne ciasto drożdżowe, a także błędy, których musicie unikać. Przepis na idealne na cisto drożdżowe Ciasto drożdżowe przygotowuje się w Polsce od pokoleń. Wasze babcie, prababcie i mamy z pewnością znały lub znają przepis na idealne ciasto drożdżowe. Jeśli one wam go nie przekazały, skorzystajcie z naszych sprawdzonych proporcji. Składniki: 500 g mąki pszennej 180 ml ciepłego mleka 35 g świeżych drożdży piekarniczych 2 jajka 4 łyżki rozpuszczonego masła ciepła woda 3 łyżki cukru szczypta soli To proporcje na ideale ciast drożdżowe. Same składniki to jednak nie wszystko, jeśli korzystacie z podobnego przepisu, a wasze ciasto nie wyrasta, być może popełniacie inny znany błąd. Temperatura w cieście drożdżowym Temperatura jest kluczem idealnego ciasta drożdżowego . Chodzi tu jednakowo o temperaturę składników, temperaturę wyrabiania, rośnięcia oraz pieczenia. Składniki na ciasto drożdżowe mieć temperaturę pokojową , płyny (mleko, woda i masło) powinny być za to ciepłe. Dzięki dobrej temperaturze, ciasto szybciej się połączy i łatwiej wyrośnie. Przy robieniu zaczynu drożdżowego z cukru i mleka nie używajcie zbyt gorącego mleka . Może ono zabić drożdże i pogrzebiecie szansę na pulchny wypiek. Kolejnym etapem, w którym kluczową rolę odgrywa temperatura, jest wyrastanie ciasta. Odłóżcie je w ciepłe i spokojne miejsce. Ciasto drożdżowe powinno rosnąć w temperaturze ok. 30 stopni. Jeśli w mieszkaniu lub domu nie jest za ciepło, możecie postawić je przy grzejniku (nie za blisko!), kominku lub włożyć do rozgrzanego do...

Ciasto drożdżowe
Newsy
Ile jajek dodać do ciasta drożdżowego, żeby było pyszne i idealnie żółciutkie? Tę wiedzę posiadają tylko wasze babcie 
Pamiętacie, że ciasto drożdżowe z waszego dzieciństwa było smaczniejsze, bardziej pulchne i żółte? Sprawdźcie jak wasze babcie osiągały ten efekt.

Sekretów by wypiec idealnego ciasta drożdżowego jest wiele. Potrzeba do tego idealnego przepisu, wprawnych i silnych dłoni do wyrabiania ciasta, a także znajomości kilku sekretów dotyczących wyrabiania i rośnięcia ciasta drożdżowego. Sprawdźcie, jak sprawić, by było ono pyszne i żółte w środku.  Ciasto drożdżowe Mieszanina drożdży, mąki, cukru, tłuszczu, mleka, wody i jajek. To właśnie ciasto drożdżowe. Dobrze wiecie jednak, że nie wystarczy zmieszanie wszystkich składników i ich wypieczenie, alby ciasto drożdżowe wyszło smaczne.  by było lekkie jak chmurka, musi dobrze wyrosnąć żeby miało chrupiącą skórkę, trzeba piec je w idealnej temperaturze  żeby zbyt szybko nie zrobiło się suche, należy dodać odpowiedniej ilości tłuszczu na wierzch ciasta drożdżowego najlepiej dodać kruszonkę z utartego masła z cukrem i mąką Na pewno wasze babcie znały te wszystkie sekrety i wy też o nich wiecie. Co zrobić jednak, by ciasto drożdżowe było żółciutkie w środku? Żółciutkie ciasto drożdżowe Za przepiękny kolor ciasta drożdżowego odpowiedzialne są dobrej jakości żółtka użyte w dużej ilości do ciasta drożdżowego. Im więcej dodacie do niego jajek (w tym żółtek), tym bardziej żółty kolor będzie miało wasze ciasto. Żółtko to najszlachetniejszy dodatek tłuszczu do ciasta drożdżowego. Jeśli chcecie zrobić naprawdę bogate i zachwycające ciasto drożdżowe, dodajcie do niego dużo jajek! Babcine receptury mówią o tym, by dodawać nawet 8 do 10 jajek do ciasta drożdżowego! Oczywiście, są też inne sposoby na uzyskanie żółtego koloru w cieście drożdżowym. Jeśli nie chcecie dodawać do niego aż tylu żółtek, możecie dodać do ciasta drożdżowego na przykład: Łyżkę puree z dyni Szczyptę kurkumy...