Drożdżówki, rogaliki, pączki, placki drożdżowe - jak tu ich nie kochać? Najlepiej smakują latem - z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców: śliwek, malin, truskawek, jagód czy borówek. Po prostu pycha! 

Niestety, większość stroni od ich samodzielnego przyrządzania i decyduje się na sklepowe wypieki. Bowiem zrobienie idealnego ciasta drożdżowego w świecie cukierniczym, wciąż uważa się za sztukę. Wyrobione przy pomocy robota kuchennego, często nie nadaje się do jedzenia. Dlaczego?

Robot kuchenny nie zastąpi waszych dłoni

Możecie nam wierzyć lub nie, ale żaden robot kuchenny nie jest w stanie zastąpić ruchu i ciepła waszych dłoni. To właśnie te dwie kwestie są kluczowe przy wyrobie idealnego ciasta drożdżowego. Oczywiście, ważne są również składniki i ich temperatura, a także czas pieczenia.

Składniki na ciasto drożdżowe

Do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego potrzebujecie świeżych drożdży, mleka, wody, jajek, mąki pszennej, oleju, cukru oraz soli. Wszystkie składniki, oprócz mleka i wody, powinny mieć temperaturę pokojową. Jest to szczególnie ważne w przypadku jajek. Pamiętajcie, by wyjąć je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed zrobieniem ciasta.

Zobacz także:

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

  1. Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku, a następnie dodajcie do nich olej oraz cukier i wymieszajcie.
  2. W dużej misce umieśćcie mąkę, jajka, sól oraz wystudzone drożdże. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni. 
  3. Rozpocznijcie od bardzo delikatnego mieszania ręką wszystkich składników. Kiedy te zaczną kleić się do dłoni to znak, że ciasto należy zacząć intensywnie wyrabiać. Jeśli tak się jednak nie dzieje, dolejcie do niego odrobinę ciepłej wody.
  4. Ruch waszych dłoni musi być naprawdę dynamiczny, tak aby nabić w ciasto jak najwięcej powietrza. Pociągajcie je do góry i pod żadnym pozorem nie ugniatajcie. Całość nie powinna trwać dłużej niż 15 minut. Ciasto powinno być gęste, sprężyste i miękkie.
  5. Tak przygotowaną masę uformujcie w kulkę, przykryjcie ściereczką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Koniecznie w ciepłe miejsce. 
  6. Po upływie tego czasu możecie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i umieścić w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Kiedy zyska złoty kolor to znak, że jest gotowe. Zostawcie je jeszcze na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a potem delektujcie się smakiem.