obierki z marchewki i pietruszki
Adobe Stock
Newsy

Jak wykorzystać obierki z marchwi i pietruszki? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich...

Wraca moda na kuchenny recykling. Dzisiaj wracamy do korzeni i tak jak nasze babcie staramy się wykorzystać wszystkie składniki w maksymalny sposób. Nie wyrzucamy nawet obierek!
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Kiedyś problem odpadów kuchennych niemalże nie istniał. Było tak zwłaszcza na wsiach, gdzie gospodynie oszczędnie gospodarowały składnikami, a resztki zjadały kury, świnie czy psy.

W obecnych czasach względnego dobrobytu, długo nie przejmowaliśmy się wyrzucaniem organicznych odpadków do śmietnika.

Od niedawna modna stała się jednak kulinarna filozofia "zero waste". Ta anglojęzyczna nazwa określa ruch niemarnowania jedzenia i wykorzystywanie składników w maksymalny sposób.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pomysły na resztki

Chipsy z ziemniaczanych łupin to już chyba żadne novum. Pisaliśmy o nich już w jednym z naszych artykułów. Znajdziecie go pod tym linkiem: KLIK!

Ciekawym pomysłem wydaje się za to wyczarowanie czegoś z obierek po marchewkach i pietruszkach.

Codziennie zużywamy do sałatek i innych dań sporo tych warzyw. Wystarczy kilka pomysłów i problem wyrzucania sterty łupin zniknie.

W pierwszej kolejności warto rozważyć zamrażanie łupin. Po co zajmować miejsce w zamrażarce? Tego typu odpadki posłużą jako cenny surowiec do ugotowania bulionu czy nawet pełnowartościowej zupy.

Jak z ziemniakami

To właśnie pod skórką marchewki i pietruszki kryje się przecież najwięcej smaku, najwięcej wartości odżywczych i najwięcej cennych minerałów.

Oprócz mrożenia, możemy także wykorzystać łupiny po marchewce i pietruszce w podobny sposób, w jaki niektórzy wykorzystują obierki po kartoflach.

Chodzi nam oczywiście o chipsy. Te przygotowane z włoszczyzny będą miały niezwykle ciekawy smak. Wystarczy jedynie solidnie wyszorować brudne korzenie marchwi i pietruszki, obrać je, a łupiny oblać łyżką lub dwiema łyżkami i oliwy.

Nieco soli, pieprzu i czym prędzej do piekarnika! Kilkanaście minut w piecu rozgrzanym do 180 st. C. i voila!

Komentarze
kabanosy w cieście francuskim przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy Pojutrze Sylwester a wy nie macie pomysłu na przekąski? Te kabanosy w cieście rządzą
Ciasto francuskie smakuje wyśmienicie z większością składników. Idealnie sprawdza się nie tylko w słodkich przekąskach, ale również tych bardziej wytrawnych. Zapieczone w nim kabanosy podane z sosem czosnkowym, z pewnością zachwycą waszych gości.
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Przepis na tę przekąskę jest naprawdę dziecinnie prosty. Dowodzi, że nie trzeba być wyśmienitym kucharzem, aby zaskoczyć i oczarować przybyłych na przyjęcie gości. Tych kabanosów w cieście francuskim nie może zabraknąć na waszym Sylwestrze! Przepis na kabanosy w cieście francuskim Będziecie potrzebować 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 200 gramów ulubionych kabanosów 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Kabanosy pokrójcie pod skosem na kawałki o długości ok. 4 cm. Ciasto francuskie wyjmijcie z opakowania, rozłóżcie na krajalnicy i pokrójcie na kwadraty o wielkości ok. 3x3 cm. Do tej czynności najlepiej sprawdzi się nóż do pizzy. Na każdym kwadracie ułóżcie w poprzek kawałek kabanosa, a następnie zlepcie ze sobą dwa rogi ciasta. Tak przygotowane przekąski ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kabanosy pieczcie przez ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. W tym czasie zróbcie sos czosnkowy. W małej miseczce umieśćcie majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie. Naczynie z sosem postawcie na środku dużego, okrągłego talerza. Wokół poukładajcie wyjęte z piekarnika kabanosy. Serwujcie na gorąco. Smacznego! Źródło: gotujmy

Przeczytaj
kręciołki czosnkowe na sylwestra przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy Najlepsza przekąska na sylwestra? Te czosnkowe kręciołki zachwycą wszystkich gości
Z racji, że tym razem w sylwestrową noc będą królować domówki, na stole nie może zabraknąć własnoręcznie przyrządzonych przekąsek. Jeśli wciąż nie wiecie, co zaserwować swoim gościom pamiętajcie, że zawsze najlepiej sprawdzają się najprostsze rozwiązania, takie jak te kręciołki czosnkowe!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Ta przekąska zachwyci waszych gości. Idealnie sprawdzi się do noworocznego szampana i innych trunków. W końcu ciasto francuskie z przyprawami nie może zaszkodzić waszemu żołądkowi. Przyrządzenie tych kręciołków jest dziecinnie proste i zajmuje zaledwie 10 minut! Przepis na kręciołki czosnkowe Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 gramów) 1 jajko Przyprawy: sól, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka Przygotowanie Ciasto francuskie rozpakujcie. Na stolnicy rozprowadźcie nieco mąki, ułóżcie ciasto, a następnie lekko rozwałkujcie. Z tak przygotowanego ciasta wytnijcie paski o szerokości ok. 2-3 cm. Do tej czynności idealnie sprawdzi się na przykład nóż do pizzy. W małej miseczce umieśćcie wszystkie przyprawy (sól, czosnek i papryki) w dowolnych proporcjach – ważne, żeby stworzyć taką mieszankę, która przypadnie do gustu waszym kubkom smakowym. Tak przygotowaną mieszanką natrzyjcie dokładnie każdy pasek ciasta francuskiego, a następnie zwińcie w prawą stronę, tak aby powstały ładne, długie kręciołki.  Na blaszce od piekarnika umieśćcie papier do pieczenia, a następnie ułóżcie kręciołki. Teraz możecie dodatkowo oprószyć je przyprawami z wierzchu, jeśli coś zostało. W miseczce rozkłóćcie jajko i posmarujcie nim ciasto francuskie. To sprawi, że ładnie się zarumieni i nie przypali. Przekąskę piecz przez 20 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Przekąski do piwa
Gotujmy.pl, Alex_M/Flickr
Newsy Sylwester już za 4 dni. Szybszej i smaczniejszej przekąski nie znajdziecie
Sylwester już za chwilę. Jeśli nie macie jeszcze pomysłów na sylwestrowe jedzenie, podpowiadamy. Ta przekąska zachwyci waszych bliskich.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Sylwester w tym roku będzie wyglądał nieco inaczej. Nie tylko zakazano organizacji imprez, ale też nie możemy wychodzić z domu przez całą noc. Sylwestra można spędzić w domu Jeśli nie macie pomysłów na przywitanie Nowego Roku, proponujemy kilka rozwiązań kulinarnych. To szczególne święto można spędzić w domu w towarzystwie bliskich. Wystarczy tylko kilka prostych przepisów. Powinny starczać na jeden kęs i być łatwe do podzielenia.  Dzień poprzedzający Nowy Rok 31 grudnia to data, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. To tez zazwyczaj czas hucznych zabaw i bali, toastów, sztucznych ogni, petard lub pokazów laserowych. Zamiast tego, za kilka dni, zostaniecie w domach, bez możliwości wyjścia nocą. Obchody sylwestrowe Samo święto pożegnania starego i powitania nowego roku, narodziło się dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo obchodzono je tylko w bogatszych warstwach społeczeństwa, stopniowo zwyczaj przedostawał się do życia uboższych ludzi. Na początku XX wieku pojawiły się lokalne zwyczaje przeżywania nocy sylwestrowych. Na przykład w Danii zeskakiwano z krzesła o północy, a w Hiszpanii od 1909 wraz z każdym uderzeniem zegara zjada się jedno winogrono. W wielu państwach tradycyjnym trunkiem jest wtedy szampan. Co przygotować na imprezę sylwestrową? Nawet ta  w małym gronie może być przyjemna i smaczna. Przekąska, na którą przepis znajdziecie poniżej z pewnością wam zasmakuje. To rodzaj przysmaku, kiedy znajomi stoją już w drzwiach. Wystarczy niewiele składników! Składniki: 230 g ciasta francuskiego 3 łyżki pikantnego keczupu 1 mała cebula 100 g sera żółtego 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Sposób przygotowania Gotowe ciasto...

Przeczytaj