wykorzystanie białka jaja
Adobe Stock
Newsy

Jak wykorzystać białko z jajka? Nie wyrzucajcie go. Ten trik totalnie was zaskoczy

Podczas przyrządzania faworków, tatara czy placka drożdżowego, zostają pozostałości w postaci białek jaj. Często niestety lądują w koszu, gdyż nie ma potrzeby ich wykorzystania w danym przepisie. Aby uniknąć marnowania produktów, skorzystajcie z tego patentu.

Sporo przepisów na różne dania czy wypieki, wymaga jedynie użycia żółtka jaja. Wówczas często pojawia się problem, co zrobić z pozostałym białkiem. Z jednej strony szkoda jest je wyrzucać, a z drugiej, wiele osób nie ma pomysłu na jego wykorzystanie. Dzięki zastosowaniu tego patentu, nie będziecie więcej marnować jedzenia. Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kuchnia z dodatkiem żółtek

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że przygotowując wiele potraw bądź wypieków, nie wykorzystuje się całego jaja. Najczęściej przydaje się żółtko, a białko jest składnikiem zbędnym. Najczęściej przygotowywane przez domowe gospodynie dania z żółtkiem to: tatar, pączki, wszelkie ciasta drożdżowe, faworki, kruche ciasteczka, krem zabajone, kogel mogel, makaron, sos holenderski, sos carbonara, deser tiramisu czy krem brulee. Takich propozycji jest wiele, natomiast z białkiem niestety może być problem.

Właściwości zdrowotne białka

Jaja to wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Jednak sporą rolę w tej kwestii odgrywa białko. Jest świetnym źródłem białka i nie zawiera dodatkowych tłuszczy. Dzięki temu jest idealnym składnikiem dla osób zmagających się z nadmierną masą ciała, gdyż na dłuższy czas zapewnia sytość. Poza tym, ma wiele witamin i mikroelementów pozytywnie wpływających na funkcjonowanie całego organizmu. Świetnie się sprawdza przy wsparciu układu odpornościowego, reguluje wchłanianie fosforu i wapnia, a także jest istotne dla utrzymania zdrowych kości oraz stawów.

Patent na wykorzystanie białka

Kiedy zużywacie żółtko podczas kuchennych wypieków bądź innych potraw, to nie wyrzucajcie białka. Białka idealnie sprawdzają się do podkreślenia wyglądu dań z piekarnika. Wystarczy takie białko dobrze roztrzepać, a następnie za pomocą pędzelka, posmarować nim gotowy do wypiekania chleb, bułki, ciasto drożdżowe czy francuskie. Dzięki niemu wypiek nabierze pięknego, rumianego koloru, a skórka będzie delikatnie chrupiąca. To idealny sposób na wykorzystanie pozostałych białek, bez ich marnowania i wyrzucania do kosza.
 

jajko
AdobeStock
Newsy
Całe jajko, żółtko czy samo białko? Wiecie co jest dla was najzdrowsze?
Wiecie, dlaczego warto jeść jajka? Przeczytajcie, co znajduje się w żółtku, a co w białku jaja.

Na pewno macie w swoich domach jajka. Przygotowuje się z nich wiele kultowych potraw. Jajecznica, omlety, ciasta, babeczki, placuszki… Gotowanie bez jajek byłoby na pewno ciężkie. Oprócz tego, że jajka mają bardzo szerokie zastosowania kulinarne, warto umieszczać je w diecie też ze względów zdrowotnych!  Jajka są od wieków jednym z bardziej cenionych składników pokarmowych. To wyjątkowo skondensowane źródło witamin i minerałów. Przeczytajcie o tym, jakich elementów dostarczają jajka, ile można ich jeść i wreszcie o tym, co jest zdrowsze: żółtka czy białka jaj.  Właściwości zdrowotne jajek Jeśli nie macie na nie alergii, jajka prawie na pewno mogą być składnikiem waszej diety. Pod wapienną skorupką, ukryte jest niesamowicie dużo cennych mikro i makroelementów. Jaja naturalnie muszą stanowić źródło energii dla rozwijających się w nich piskląt. W jajkach kumuluje się więc wiele minerałów i witamin! W jajkach znajdziecie między innymi: Sporo dobrze strawnego białka Dobrze przyswajalne żelazo Prawie wszystkie witaminy (oprócz witaminy C) w pokaźnych ilościach! Magnez, potas, wapń Która część jajka jest najzdrowsza? Żółtko jaja Najbardziej skondensowanych źródłem witamin i minerałów, jest żółtko. Można więc powiedzieć, że to ono jest najzdrowszym elementem jajka. Niektórzy zalecają nawet jedzenie surowych żółtek jako swego rodzaju multiwitaminy. W przypadku żółtek, nie sprawdza się jednak zasada: im więcej, tym lepiej. Żółtko zawiera też znacznie więcej tłuszczu i cholesterolu niż białko jaja. To z tego powodu wydawane są rekomendacje o tym, że jajek też nie można jeść bez limitu. Zdrowe osoby nie powinny przekraczać ilości 7 jajek tygodniowo, a osoby z...

Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir (białko jaja)
AdobeStock
Newsy
Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir
Jak ulżyć sobie w przypadku wystąpienia oparzeń słonecznych? Wykorzystajcie tę sprawdzoną metodę.

W ostatnich dniach słońce świeci bardzo mocno, a w większości kraju występują ogromne upały. Oczywiście najlepiej chronić się przed słońcem i unikać promieni słonecznych. Taki upał może być niebezpieczny, szczególnie dla wrażliwych, starszych osób i dzieci. Konieczne jest nawadnianie się i stosowanie kremu z filtrem. Jeśli mimo to przydarzą wam się oparzenia słoneczne, skorzystajcie z tej porady. Złagodzicie ból. Poparzenia słoneczne Oparzenia słoneczne mogą być bardzo niebezpieczne. Pewnie większość z was wie, że opalanie nie jest zdrowe. Czasami może zdarzyć się jednak, że pomimo ostrożności spalicie sobie skórę. Nie jest to przyjemne, ale może być też niebezpieczne! Poparzenia słoneczne są niestety nieodłącznym elementem lata. Chwila nieuwagi, ostre słońce, i zaczerwienione ramiona, lub nos gotowe. Zastosujcie wtedy tę naturalną metodę. Naturalna metoda łagodzenia oparzeń słonecznych Chodzi o wykorzystanie białka jaja kurzego. Białko jajek bardzo dobrze chłodzi spalone miejsce i dodatkowo może je odkażać. Najlepiej skorzystajcie z białko prosto z lodówki. Będzie lepiej chłodziło sparzoną skórę i natychmiast zniweluje ból i pieczenie. Białko jajka kurzego jest dobre na oparzenia ponieważ: Zawiera cystatynę, która hamuje stany zapalne i łagodzi je Zawiera enzym lizozym, posiadający właściwości antywirusowe i bakteriobójcze. Może pomóc zapobiegać powstawaniu infekcji w newralgicznym miejscu Przyspiesza gojenie się rany Przyjemnie chłodzi, dając natychmiastowy efekt Jak skorzystać z białka jaja na oparzenia? Koniecznie oddzielcie białko jaja od żółtka. W obecności żółtka enzym lizozym jest blokowany, więc białko nie działa ze swoim 100% potencjałem. Posmarujcie oparzone miejsce białkiem. Możecie też...

jak oddzielić żółtko od białek
Pixabay
Newsy
Jak idealnie oddzielić żółtko od białka? Genialny trik, z którego korzystają najlepsi szefowie kuchni
Gotowanie i pieczenie z użyciem jajek jest zawsze koszmarem, ponieważ nie udaje się wam idealnie oddzielić żółtek od białek? Jest na to sposób!

Jajka są niezbędnym składnikiem tylu dań i ciast, że obowiązkowo muszą znajdować się w każdej kuchni. Najczęściej w Polsce używa się jaj kurzych, chociaż najwięksi smakosze na pewno od czasu do czasu pokuszą się na przykład na jaja przepiórcze, które są bardzo smaczne. Czy wy także nie wyobrażacie sobie gotowania bez jajek? Jak oddzielić żółtko od białek? Większość przepisów na ciasta zawiera zawsze punkt o treści „Oddziel żółtko od białek”. To niezbędny krok przy przygotowywaniu pulchnych wypieków czy bezy, ale przydaje się także w przypadku innych potraw – na przykład omleta. Rozbijanie jajek i oddzielanie żółtek to jedna z podstawowych umiejętności, którą koniecznie musi nabyć każdy kucharz. Zdarza się niestety, że rozbijane jajko pęka tak, że skorupki wpadają do miski (albo w jeszcze gorszym scenariuszu – wprost do przyrządzanego dania). Albo nie udaje się dokładnie oddzielić żółtek od białek i wtedy ciasto nie wychodzi. Jeśli czujecie się, jakbyście czytali właśnie o sobie, to koniecznie poznajcie tych 5 prostych trików, dzięki którym oddzielenie żółtek od białek będzie teraz bajecznie proste! Skorupki jajek – najbardziej popularny sposób, którego używały wasze mamy i babcie. Należy delikatnie rozbić jajko tak, by pękło idealnie w połowie i ostrożnie przelewać jego zawartość nad miską tak, by białko spłynęło do miski, a żółtko zostało w skorupce. Lejek – ci, którzy mają niezbyt wprawne ręce mogą skorzystać z pomocy prostych, domowych przedmiotów. Na przykład lejka! Po prostu rozbijcie jajko uważając na to, by skorupka nie uszkodziła żółtka i wlejcie zawartość do lejka. Białko spłynie, a żółtko zatrzyma się w środku. Własne dłonie – szybki, choć...

rogaliki drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Delikatne jak mgiełka rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wychodzą pyszne. Nie znajdziecie takich w sklepie
Z twarogiem bądź czekoladą, jednak te z marmoladą są na pierwszym miejscu. Mowa oczywiście o delikatnych, przepysznych rogalikach drożdżowych. Tak dobrych jeszcze nie jedliście, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Puszyste rogaliki drożdżowe z nadzieniem z marmolady to powrót do dzieciństwa. Podane z ciepłym mlekiem są iście wyborne. Mogą również stanowić jako słodki dodatek do kawy. Wiele osób wzbrania się przed wypiekami z ciasta drożdżowego w obawie przed nieudanym zaczynem. Jednak nie należy się go bać. Odpowiednie proporcje sprawią, że wypiek wyjdzie każdemu. Rogaliki drożdżowe to jeden z pyszniejszych mini wypieków. Są puszyste, delikatne, a nadzienie z marmoladą jest dopełnieniem słodyczy. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy bądź na przekąskę do szklanki ciepłego mleka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na rogaliki. Tak dobrych nigdzie nie dostaniecie! Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą Składniki: ½ opakowania drożdży  1 szklanka ciepłego mleka 1 kg mąki 6 łyżek cukru 3 jajka ¾ szklanki oleju białko jaja do smarowania marmolada Przygotowanie: Na początku przygotujcie rozczyn. Mleko delikatnie podgrzejcie. Do większej miski wkruszcie drożdże, dodajcie trzy łyżki cukru, jedną szklankę mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypcie pozostałą mąkę oraz cukier, wbijcie trzy jajka i wlejcie olej. Partiami dodawajcie wyrośnięty rozczyn z drożdży, cały czas zagniatając ciasto. Gdy ciasto będzie dokładnie wyrobione odstawcie je ponownie do wyrośnięcia. Ciasto podzielcie na cztery części. Weźcie pierwszą z nich i rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt koła na grubość około 3mm. Tak rozwałkowane ciasto pokrójcie na 8 trójkątów. Na każdą podstawę trójkąta ciasta układajcie po łyżeczce marmolady, a następnie zwijajcie ku wierzchołkowi tworząc w ten sposób rogaliki. Postąpcie tak z resztą ciasta....