Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? To dziecinnie proste
AdobeStock
Newsy

Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? To dziecinnie proste

Chcecie samodzielnie wyhodować pyszny i zdrowy seler naciowy? Trzymajcie się poniższych kroków.

Jest chrupiący, niskokaloryczny i ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety seler naciowy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne selera naciowego

Seler naciowy to popularna niskokaloryczna przekąska, która może zapewnić wam wiele korzyści zdrowotnych. Warzywo to zawiera cenny błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy – wspierając lepsze trawienie i sercowo-naczyniowy – obniżając ciśnienie krwi.

Seler zawiera również liczne przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać wielu chorobom. Łodyga selera naciowego zapewnia 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, a także 5 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, kwas foliowy i potas.

W selerze naciowym znajdziemy również wapń, mangan, magnez, fosfor i witaminy z grupy B.

Oto dlaczego warto go jeść:

  • seler naciowy zawiera związek roślinny zwany apigeniną, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • jest doskonałym źródłem ważnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki, naczynia krwionośne i narządy przed uszkodzeniem oksydacyjnym
  • nasiona selera naciowego zawierają około 25 związków przeciwzapalnych, które mogą chronić organizm przed stanami zapalnymi
  • jedna mała porcja selera (ok. 10 dag) naciowego zawiera 5 gramów błonnika pokarmowego - gdy dodamy do tego wysoką zawartość wody w selerze — prawie 95 procent - otrzymamy przekąskę, która wspiera zdrowy przewód pokarmowy i poprawia trawienie zapewniając regularność wypróżnień
  • seler jest bogaty w witaminy i minerały o niskim indeksie glikemicznym
  • ma też niską zawartość sodu
Zobacz także
seler naciowy jak jeść

Seler naciowy – każdy popełnia przy gotowaniu ten błąd! Skutki są katastrofalne!

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Taki detoks trwa 3 dni

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Detoks trwa 3 dni

Jak wyhodować w domu własny seler naciowy?

Wyhodowanie własnego selera naciowego jest dziecinnie proste. Wystarczy, że będziecie trzymać się poniższej instrukcji.

  1. Wybierzcie na sadzonkę łodygi, na których widzicie małe żółtawe liście.
  2. Umieśćcie je w małym naczyniu i wlejcie wodę (mniej więcej do połowy łodygi selera).
  3. Pamiętajcie, by wymieniać wodę codziennie lub dwa razy dziennie.
  4. Po około tygodniu zobaczycie, że małe zielone liście zaczynają rosnąć nad łodygą.
  5. Wówczas należy przenieść sadzonkę do ziemi (pamiętajcie, żeby nie przykryć nią małych zielonych listków).
  6. Podlewajcie i pielęgnujcie swoją roślinę.

Jak wykorzystać seler naciowy podczas gotowania?

Istnieje wiele świetnych przepisów na wykorzystanie selera naciowego. Możecie chrupać go na surowo z różnymi dipami, dodawać do koktajli lub sałatek. Możecie też zrobić z niego zupę krem, podawać go z białym serkiem, twarożkiem lub serem kozim.

Seler naciowy doskonale się też odnajduje w towarzystwie takich warzyw jak pomidory, świeże ogórki czy ziół takich jak np. oregano czy bazylia.

Źródło: zywienie.medonet.pl, medicalnewstoday.com

seler naciowy jak jeść
pixabay.com
Przepisy
Seler naciowy – każdy popełnia przy gotowaniu ten błąd! Skutki są katastrofalne!
Lubisz jeść seler? Pewnie za każdym razem popełniasz jeden z tych karygodnych błędów podczas jego przygotowywania! Jak prawidłowo przyrządzić seler?

Seler naciowy to warzywo, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Charakterystyczny zapach, pikantny smak oraz wyjątkowa chrupkość i soczystość to cechy, za które kochamy seler (lub go nienawidzimy). Warto dodawać go do zup i zielonych koktajli. Jednak pewnie wielu z was popełnia jeden poważny błąd w przygotowaniu selera – sprawdźcie jaki! Właściwości odżywcze selera Seler naciowy w odróżnieniu od odmiany korzeniowej ma zdecydowanie mniej gorzkie liście, a jego łodygi są dużo grubsze i bardziej soczyste. To warzywo zawiera wiele cennych witamin i minerałów, m.in. glikozydy oraz flawonoidy, które mają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę serca. Właściwości selera docenią także ciężarne kobiety ze względu na jego wysoką zawartość kwasu foliowego. Seler naciowy – robisz to źle! Żeby móc w pełni skorzystać z witamin zawartych w selerze trzeba go odpowiednio przygotować. Pewnie wielu z was popełnia te błędy które powodują, że ilość drogocennych składników zawartych w tej roślinie drastycznie się zmniejsza. Kupujesz nieświeży seler Zawsze przy zakupie selera i innych warzyw zwracajcie uwagę na ich świeżość. Łatwo zginające się, „gumowate” łodygi oraz zżółkłe lub brązowe liście wyraźnie wskazują na to, że seler jest stary. Kroisz seler przed schowaniem go do lodówki Dla zaoszczędzenia czasu wielu z nas ma ochotę od razu pokroić seler w kostkę i odłożyć go do lodówki na później – to ogromny błąd! Pokrojony seler już w ciągu kilku godzin zacznie tracić swoje zdrowotne właściwości. Gotujesz lub blanszujesz To kolejny częsty i karygodny błąd. Najlepszym sposobem przygotowywania selera jest gotowanie na parze, ponieważ wtedy zachowuje on wszystkie wartości odżywcze. Wyrzucasz liście Nie...

Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
AdobeStock
Newsy
Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
Składniki na ten napój znajdziecie w każdym sklepie i przyrządza się go niezwykle szybko.

Choć kawa jest smaczna i szybko stawia na nogi, to coraz częściej niektórzy ludzie zastanawiają się nad alternatywami dla tego napoju – zwłaszcza, że częste picie kawy może być uzależniające ! Istnieją jednak napoje, które mogą pobudzać podobnie do kawy, a do tego są znacznie zdrowsze. Na przykład sok z selera naciowego! Poznajcie jego wspaniałe właściwości. Właściwości selera naciowego Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu. Warto jednak się do niego przekonać ze względu na wysoką ilość witamin i minerałów, które znajdują się w łodygach selera! Przekonajcie się sami, jakie są właściwości soku z selera: Doskonale nawadnia organizm Zapewnia uczucie sytości na długo, a do tego ma bardzo mało kalorii – jedna szklanka takiego soku to zaledwie 35 kcal Zawiera witaminę C, K, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk i wapń Dlaczego warto pić sok z selera naciowego? Sok z selera naciowego jest szczególnie polecany osobom, które chcą przeprowadzić detoks . Seler ma bowiem właściwości moczopędne i wspaniale oczyszcza nerki i cały organizm z toksyn. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika sok z selera pozytywnie wpływa na układ trawienny i pomaga przy problemach z zaparciami oraz z zatrzymywaniem wody w organizmie . Przepis na „zielone cappuccino” Przyrządzenie soku z selera jest banalne. Podstawowa wersja tego napoju to po prostu zmiksowane łodygi selera z odrobiną wody. Jeśli nie lubicie soków z cząstkami owoców lub warzyw, to wystarczy przecedzić napój przez sitko, by uzyskać klarowny napój.         Wyświetl ten post na Instagramie.        ...

Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W tych x porduktach znajdziecie jej najwięcej
Adobe Stock
Newsy
Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W zielonych warzywach jest jej najwięcej
Te 10 zielonych warzyw, które możecie dostać w każdym sklepie ma dużą zawartość witaminy K. Jedzcie je, żeby mieć serce jak dzwon.

Naukowcy ustalili, że witamina K wzmacnia układ krążenia i serce. Zbadali też, w jaki sposób ta witamina wspiera serce. A my wiemy, w jakich produktach jest ich najwięcej. Dlaczego witamina K jest ważna dla serca? Badania opublikowane w tym roku na łamach „ Journal of the American Heart Association" wykazały, że witamina K ma dobroczynny wpływ na układ krążenia, oraz że chroni przed miażdżycą. Rolę witaminy K w utrzymaniu zdrowego układu krążenia i serca badano bardzo długo. Naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Edith Cowan prowadzili badania przez 23 lata i objęli nimi ponad 50 tys. osób. Stwierdzili, że u osób spożywających duże dawki witaminy K, ryzyko choroby wieńcowej zmniejszyło się  o 21 proc., a ryzyko miażdżycy tętnic aż o 34 proc. W trakcie badań wstępnie ustalono mechanizm, który odpowiada ze lepszą kondycję układu krążenia i serca: witamina K hamuje odkładanie się wapnia w tętnicach. Inne wartości witaminy K dla organizmu człowieka: Wspomaga krzepnięcie krwi Działa przeciwkrwotocznie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega ich zwapnianiu Utrzymuje równowagę gospodarki wapniowej Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne  Może spowalniać rozwój chorób nowotworowych W jakich produktach występuje witamina K? Witaminę K znajdziecie przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Największe stężenia zawarte są w warzywach o zielonym kolorze, które są zielone, ponieważ mają dużą zawartość chlorofilu. Najbogatsze w witaminę K są: Brokuły Jarmuż Szpinak Brukselka Sałata rzymska i sałata lodowa Rukola Roszponka Kapusta włoska Szparagi Dobrymi źródłami witaminy K są też: natka pietruszki, botwinka,...

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Taki detoks trwa 3 dni
Adobe Stock
Newsy
Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Detoks trwa 3 dni
Przygotujcie się na 3-dniowy detoks. Odstawcie tłuste potrawy, alkohol i przez tych kilka dni pomagajcie zregenerować się wątrobie. Kuracja jest bardzo prosta.

Wątroba oczyszcza, filtruje i usuwa z organizmu toksyny i inne zanieczyszczenia, które dostały się tam z zewnątrz. Stałe filtrowanie powoduje, że ona sama także wymaga oczyszczenia. Inaczej zaczyna działać mniej sprawnie i mniej skutecznie pozbawiać organizm toksyn. Podpowiadamy jak ją przywrócić do dobrej formy w 3 dni, za pomocą domowych metod. 3-dniowy koktajl na odtrucie wątroby Tę miksturę przygotujecie w parę chwil. Potrzebny będzie seler naciowy i jeszcze 2 składniki. Składniki: 3 cytryny 1 szklanka posiekanej kolendry 5 łodyg selera naciowego 6 szklanek wody Przygotowanie: Umyjcie cytryny, obierzcie i umieśćcie w blenderze. Dodajcie umyte łodygi selera, kolendrę i wlejcie wodę. Po zmiksowaniu wszystkich składników mikstura jest gotowa do picia. Pijcie 1 szklankę, 3 razy dziennie: przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Stosujcie kurację przed 3 dni. Podczas detoksu unikajcie jedzenia ciężkostrawnych potraw i całkowicie odstawcie napoje alkoholowe. Po tym czasie zróbcie przynajmniej tygodniową przerwę i możecie powtórzyć 3-dniową kurację oczyszczającą. Wartości oczyszczające składników użytych w koktajlu Seler naciowy często używany jest jako baza do zielonych koktajli. Ma neutralny smak i po dodaniu dowolnych warzyw i owoców tworzy sycące, zdrowe koktajle polecane na różne dolegliwości. W tym koktajlu wykorzystano jego właściwości zdrowotne: seler poprawia pracę nerek, ułatwia usuwanie toksyn i zatrzymanych płynów, a także reguluje pracę przewodu pokarmowego. Liście kolendry mają zdolność wiązania toksycznych metali ciężkich i usuwania ich z organizmu. Badania naukowe pokazały, że pacjenci spożywający kolendrę, usuwali z moczem złogi z dodatkiem rtęci, ołowiu i aluminium. Oczyszczające i detoksykacyjne właściwości kolendry...