Jest chrupiący, niskokaloryczny i ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety seler naciowy?

Właściwości zdrowotne selera naciowego

Seler naciowy to popularna niskokaloryczna przekąska, która może zapewnić wam wiele korzyści zdrowotnych. Warzywo to zawiera cenny błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy – wspierając lepsze trawienie i sercowo-naczyniowy – obniżając ciśnienie krwi.

Seler zawiera również liczne przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać wielu chorobom. Łodyga selera naciowego zapewnia 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, a także 5 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, kwas foliowy i potas.

W selerze naciowym znajdziemy również wapń, mangan, magnez, fosfor i witaminy z grupy B.

Zobacz także:

Oto dlaczego warto go jeść:

  • seler naciowy zawiera związek roślinny zwany apigeniną, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • jest doskonałym źródłem ważnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki, naczynia krwionośne i narządy przed uszkodzeniem oksydacyjnym
  • nasiona selera naciowego zawierają około 25 związków przeciwzapalnych, które mogą chronić organizm przed stanami zapalnymi
  • jedna mała porcja selera (ok. 10 dag) naciowego zawiera 5 gramów błonnika pokarmowego - gdy dodamy do tego wysoką zawartość wody w selerze — prawie 95 procent - otrzymamy przekąskę, która wspiera zdrowy przewód pokarmowy i poprawia trawienie zapewniając regularność wypróżnień
  • seler jest bogaty w witaminy i minerały o niskim indeksie glikemicznym
  • ma też niską zawartość sodu

Jak wyhodować w domu własny seler naciowy?

Wyhodowanie własnego selera naciowego jest dziecinnie proste. Wystarczy, że będziecie trzymać się poniższej instrukcji.

  1. Wybierzcie na sadzonkę łodygi, na których widzicie małe żółtawe liście.
  2. Umieśćcie je w małym naczyniu i wlejcie wodę (mniej więcej do połowy łodygi selera).
  3. Pamiętajcie, by wymieniać wodę codziennie lub dwa razy dziennie.
  4. Po około tygodniu zobaczycie, że małe zielone liście zaczynają rosnąć nad łodygą.
  5. Wówczas należy przenieść sadzonkę do ziemi (pamiętajcie, żeby nie przykryć nią małych zielonych listków).
  6. Podlewajcie i pielęgnujcie swoją roślinę.

Jak wykorzystać seler naciowy podczas gotowania?

Istnieje wiele świetnych przepisów na wykorzystanie selera naciowego. Możecie chrupać go na surowo z różnymi dipami, dodawać do koktajli lub sałatek. Możecie też zrobić z niego zupę krem, podawać go z białym serkiem, twarożkiem lub serem kozim.

Seler naciowy doskonale się też odnajduje w towarzystwie takich warzyw jak pomidory, świeże ogórki czy ziół takich jak np. oregano czy bazylia.

Źródło: zywienie.medonet.pl, medicalnewstoday.com