Jak wyglądają składy produktów spożywczych w Polsce, a jak w Niemczech? Gdzie karmią zdrowiej?
Adobe Stock
Newsy

Z czego robi się te same produkty spożywcze w Polsce i w Niemczech? Gdzie karmią zdrowiej?

Kilka lat temu głośna była sprawa różnych składów tych samych produktów. Różnice zależały od rynku, na który dany wyrób był przeznaczony. Zgadzała się nazwa, producent, ale już nie zawartość. Przypominamy temat sprzed lat i sprawdzamy, czy coś się zmieniło. 

W 2018 roku zaczęło być głośno o tym, że niektóre produkty spożywcze z rynku niemieckiego mają nieco inne składy niż te sprzedawane u nas. Przeprowadzono wówczas analizę kilkudziesięciu artykułów, a jej wyniki oburzyły wielu Polaków. 

Co jest ważniejsze? Jakość, czy smak? 

Według ekspertów sytuacja taka mogła być spowodowana odmiennym zapotrzebowaniem idącym z danych rynków. Nie jest ona przejawem dyskryminacji, a jedynie chęcią zaspokojenia preferencji konsumenckich. Jak wiadomo, dla Niemców liczy się jakość, a więc tym samym skład. Z kolei Polacy bardziej wyczuleni są na smak. 

Cytowany przez dw.com producent Almette, spółka Hochland tak tłumaczyła różnicę w składach swoich serków: 

– Celem naszej firmy jest poszanowanie oczekiwań i gustów lokalnych konsumentów, dlatego stosujemy inne receptury na rynek niemiecki i polski 

Niemiecki Almette jest z mleka alpejskich krów 

Z kolei polski produkt stworzony został z polskiego mleka. Problem polegał na tym, że 2018 roku było to mleko w proszku. W krajowym Almette ziołowym był również kwasek cytrynowy i naturalne aromaty. Niemiecki kuzyn okazał się dość daleki, ponieważ nie zawierał w sobie tych składników. 

Jak wygląda obecnie skład ziołowego twarożku? Nie znajdziecie w nim już mleka w proszku ani kwasku cytrynowego. Pozostały naturalne aromaty... ale przecież nikt nie jest doskonały. 

Jak wyglądają składy produktów spożywczych w Polsce, a jak w Niemczech? Gdzie karmią zdrowiej?
Własne

Polski Actimel napędzany cukrem 

Polski Actimel był i jest pod pewnymi względami lepszy od niemieckiego odpowiednika. Zawiera bowiem mleko częściowo odtłuszczone, które jest bardziej wartościowe dla organizmu niż odtłuszczony jogurt i woda obecne w drugim produkcie. 

Jednakże płynny cukier lub cukier dodawany do polskiego Actimela przechylają szalę na korzyść Niemców. Pokaźne ilości tych składników nie są korzystne dla zdrowia. W kwestii dodatków słodzących nie zmieniło się zbyt wiele do dziś.  

Zobacz także
Chipsy ziemniaczane w 6 min z mikrofali. Pyszne, chrupiące i nie będziecie musieli poszerzać spodni

Chipsy ziemniaczane z mikrofali w 6 min. Pyszne, chrupiące i dużo mniej tuczące niż te ze sklepu

Ten jogurt wzmacnia serce i przyśpiesza metabolizm. Pytajcie o niego w sklepie

Ten jogurt wzmacnia serce i przyśpiesza metabolizm. Pytajcie o niego w sklepie

Polska wersja chipsów Lay’s zawierała olej palmowy 

Jednym z produktów poddanych analizie były chipsy Lay’s o smaku paprykowym. W polskiej wersji zawierały one olej palmowy, jak również sporo dodatków, których nie było w niemieckiej przekąsce, jak choćby sproszkowanej maślanki i fruktozy. 

Dziś główną różnicę robi brak w chipsach szkodliwego oleju palmowego. Zastąpiono go olejem rzepakowym i słonecznikowym. Niestety, pozostałe dodatki wciąż są obecne. 

To zaledwie trzy z wielu produktów, których różnice w składach dostrzeżono cztery lata temu. Widać, że komponenty ewoluują i bliżej nam obecnie do zachodnich standardów niż jakiś czas temu. A jednak wciąż jest wiele do zrobienia. 

Źródło: dw.com, fakt.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać dobry jogurt naturalny? Producenci dodają ten zbędny składnik na potęgę
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobry jogurt naturalny? Producenci dodają ten zbędny składnik na potęgę
Nawet w przypadku jogurtu naturalnego trzeba się mieć na baczności. Może się bowiem okazać, że „naturalny” jest on tylko z nazwy - sprawdźcie, na co trzeba zwrócić uwagę.

Jogurt naturalny to jeden z produktów, które śmiało można zaliczyć do kategorii zdrowych. Znajdują się w nim żywe kultury bakterii, które mają dobroczynny wpływ na układ trawienny, białko, a do tego jest pozbawiony barwników, cukru i innych ulepszaczy, które można znaleźć na przykład w jogurtach owocowych. Czy jednak każdy jogurt naturalny jest dobry i zdrowy? Okazuje się, że nawet w tym przypadku musicie być czujni i warto uważnie czytać etykiety na opakowaniach. Nie każdy jogurt jest bowiem tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać.  Dlaczego do jogurtu naturalnego dodaje się mleko w proszku? Wysokiej jakości jogurt naturalny powinien składać się jedynie z mleka oraz żywych kultur bakterii. Koniecznie przyjrzyjcie się jednak liście składników podanych na opakowaniu, ponieważ niektórzy producenci dodają do jogurtu mleko w proszku. Nie jest ono niezdrowe, jednak bardzo obniża jakość finalnego produktu. Dlaczego? Mleko w proszku dodane do jogurtu sprawia, że ten jest bardziej tłusty, kaloryczny, a do tego może zwiększać poziom cholesterolu w organizmie. Producenci decydują się na taki dodatek, ponieważ mleko w proszku jest tańsze od zwykłego i ułatwia zagęszczenie produktu - dotyczy to zwłaszcza jogurtów naturalnych typu greckiego. Da się jednak kupić jogurt zrobiony na prawdziwym mleku, dlatego warto uważnie czytać informacje podane na opakowaniu, a także studiować składy produktów z tyłu kubeczka. Ważnym czynnikiem, który powinien odstręczać klientów od zakupu jogurtu naturalnego z dodatkiem mleka w proszku jest jego smak. W tym przypadku sami musicie przetestować oba rodzaje jogurtów naturalnych i dojść do oczywistych wniosków... Jak wybrać dobry jogurt? Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę przy zakupie jogurtu? Sprawdźcie, jakich informacji szukać na etykiecie: zawartość cukru - zwłaszcza w jogurtach...

Pijecie taką kawę? Lepiej przestańcie. To grozi poważnymi konsekwencjami
Flickr
Newsy
Pijecie taką kawę? Lepiej przestańcie. Nie dostarczycie organizmowi niczego wartościowego
Nie wszystko, co znajduje się na sklepowych półkach jest dobre dla naszego zdrowia. Tego produktu lepiej się wystrzegać.

Po II wojnie światowej dania i napoje instant szybko zdobyły uznanie zwykłych ludzi. Produkty w proszku, które można przygotować bardzo szybko były (i są do dziś) podstawą żołnierskich posiłków. W polowych warunkach trudno o dostęp do kuchni z prawdziwego zdarzenia, a przecież żołnierze muszą coś jeść. Tak oto właśnie wynaleziono napoje i dania instant, czyli po produkty spożywcze w proszku - najczęściej wystarczy zalać je gorącą wodą i obiad gotowy.  Do dziś chętnie korzystamy z takich rozwiązań, a pierwszymi z brzegu przykładami są zupki w proszku oraz kawa rozpuszczalna. Dostępna jest także od dawna na rynku wersja kawy „dla leniwych”, czyli produkt trzy w jednym - znajduje się w nim kawa rozpuszczalna, mleko w proszku i cukier. Wystarczy zalać wrzątkiem i gotowe! Ale czy picie takiej kawy jest dobre dla organizmu?  Co znajduje się w kawie 3 w 1? Podstawowe składniki takiej kawy wymieniliśmy już wyżej, jednak lista produktów użytych do jej wyprodukowania jest znacznie dłuższa. I nie napawa ona niestety optymizmem. W kawie „trzy w jednym” znajdziecie takie składniki, jak: utwardzony tłuszcz palmowy syrop glukozowo-fruktozowy emulgatory  regulatory kwasowości aromaty sól Oraz rzecz jasna kawę rozpuszczalną, białka mleka i cukier.  Czy kawa 3 w 1 jest zdrowa? Najczęściej na pierwszym miejscu w składzie tego rodzaju produktów znajduje się cukier, o czym świadczy bardzo słodki smak kawy 3 w 1. Znajduje się w niej też niewiele kawy (ok. 10-15%), co oznacza, że taki napój ma z prawdziwą kawą niewiele wspólnego.  A czy picie kawy 3 w 1 jest zdrowe? Wypita od czasu do czasu wam nie zaszkodzi, jednak lepiej nie spożywać jej regularnie. Zawarte w niej tłuszcze utwardzone przyczyniają się do...

Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?
AdobeStock
Newsy
Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?
Zdrowa margaryna – czy to możliwe? Dietetyczka twierdzi, że owszem i tłumaczy, co powinno się w takiej margarynie znaleźć.

Margaryna to gorący temat, który regularnie powraca. Gdy zaczęto ją produkować, była reklamowana jako tańsza i zdrowsza alternatywa dla masła . Później jednak, gdy zbadano skład margaryny, ogłoszono, że jest bardzo niezdrowa i nie powinno się jej spożywać. Po latach kolejne badania wykazały, że margaryna może być zdrowa pod kilkoma warunkami. Dziś to masło jest najbardziej popularne, ale przez coraz częściej rozpoznawane alergie i nietolerancje pokarmowe wiele osób nie może jeść masła i zastanawiają się, czy margaryna jest dobrym wyborem. I czy da się w ogóle wyprodukować zdrową margarynę? Co znajduje się w margarynie? Skład większości margaryn sprzedawanych w sklepach niestety nie powala. Znajdują się w nich takie składniki, jak: Sorbinian potasu E202 (konserwant) Polirycynooleinianian poliglicerolu E476 (stabilizator i emulgator) Kwas sorbowy E200 (konserwant) Sól wapniowo disodowa EDTA E385 (przeciwutleniacz) Sztuczne aromaty Wymienione powyżej substancje nie są dobre dla zdrowia i odradza się spożywanie margaryn, w których się one znajdują. W dodatku w margarynie można znaleźć tłuszcze trans , czyli tzw. złe tłuszcze. Dla kogo margaryna? Nie wszyscy mogą ją jeść Niezbyt zdrowy skład margaryny to nie jedyny powód, który zniechęca część osób do jej spożywania. Kolejny problem polega na tym, że do margaryny dodaje się często mleko w proszku i inne dodatki zawierające laktozę – to sprawia, że osoby z nietolerancją laktozy nie mogą znaleźć nic dla siebie, ponieważ nie wolno im jeść ani masła, ani margaryny z takimi dodatkami. Z kolei olej palmowy dodawany do wielu margaryn, zniechęca wegan i osoby, którym na sercu leży dobro środowiska naturalnego. Produkcja oleju palmowego jest bowiem tragiczna dla środowiska. Czy da się wyprodukować zdrową...

Ten zamiennik lodów nie jest ani zdrowy, ani dietetyczny. Tylko sobie nim zaszkodzicie
AdobeStock
Newsy
Ten zamiennik lodów nie jest ani zdrowy, ani dietetyczny. Tylko sobie nim zaszkodzicie
Czy warto porzucić lody na rzecz tego produktu? Można się mocno zdziwić.

Latem naprawdę trudno jest odmówić sobie lodów w wafelku. Gdy wszyscy dookoła raczą się takim przysmakiem, nawet osoby stosujące w trakcie wakacji dietę odchudzającą czasem nie mogą się oprzeć i sięgają po tradycyjne lody albo bardziej dietetyczną alternatywę, czyli sorbety. Istnieje jednak jeszcze jeden, coraz bardziej popularny zamiennik lodów - mrożony jogurt, który ma mniej tłuszczu i stosunkowo mało kalorii, w porównaniu z lodami przygotowywanymi na bazie śmietanki. Okazuje się jednak, że ten deser wcale nie musi być tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać.  Czy mrożony jogurt jest zdrowy? Odpowiedź brzmi - to zależy. A dokładniej od tego, skąd taki jogurt pochodzi. Jeżeli przygotowujecie ten deser sami w domu, z naturalnych składników, wówczas nie powinien on wpłynąć negatywnie na wasze zdrowie. Jeżeli jednak jest to produkt gotowy, zakupiony przez was na przykład w kawiarni albo lodziarni - tu już sprawa się komplikuje. W tym produkcie znajduje się wiele dodatków które sprawiają, że jego wpływ na zdrowie jest negatywny. To m.in. słodziki, sztuczne barwniki, aromaty czy wzmacniacze smaku. W dodatku najczęściej mrożony jogurt podaje się z polewą, która znów zawiera cały szereg niezdrowych dodatków, z ogromną ilością cukru na czele.  Dlaczego nie warto jeść mrożonych jogurtów? Jeżeli więc zastanawialiście się nad porzuceniem lodów na rzecz mrożonego jogurtu, zastanówcie się dobrze. Ten produkt wcale nie jest tak dobry dla zdrowia, jak mogłoby się wydawać. Po zamrożeniu zawarte w jogurcie probiotyki przestają działać i stają się bezużyteczne, a przez niską zawartość tłuszczu po zjedzeniu tej przekąski poczucie głodu powróci do was szybciej niż byście się tego spodziewali. Ponadto, w mrożonym jogurcie serwowanym w różnych lokalach mogą się znaleźć takie składniki, jak: słodzik...