Jak wyczyścić toster lub opiekacz bez skrobania? Wypróbujcie ten trik z papierem
AdobeStock
Newsy

Jak wyczyścić toster lub opiekacz bez skrobania? Wypróbujcie ten trik z papierowym ręcznikiem

Męczycie się z czyszczeniem opiekacza lub tostera? Koniecznie przetestujcie ten sprytny sposób.

Toster lub opiekacz to popularne w polskich domach urządzenia, które służą do robienia tostów, zapiekanek i innych ciepłych kanapek. Dzięki temu gadżetowi w mig możemy przygotować śniadanie lub poratować się nim w środku nocy, gdy dopadnie nas głód (czego rzecz jasna nie polecamy...).

Niezależnie od tego, czy korzystacie z tostera rano, czy w środku nocy, do urządzenia tego mogą się przyklejać trudne do usunięcia okruchy zaschniętego jedzenia, w tym zwłaszcza stopionego sera. Jak wyczyścić toster bez konieczności skrobania i niszczenia jego powłoki?

Zobacz także
Tosty

Uwielbiasz tosty, ale nie masz tostera? Wcale go nie potrzebujesz! Możesz zrobić je w inny sposób

Tosty

Smakowite tosty, które twoje dzieci pokochają. Błyskawiczne i tanie w przygotowaniu. Wystarczą 4 składniki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trik na wyczyszczenie tostera - użyjcie papierowego ręcznika

Wasz opiekacz ma zaschnięte kawałki jedzenia? Pod żadnym pozorem nie skrobcie go nożem, bo możecie doprowadzić do zniszczenia teflonowej powierzchni. Jak zatem to zrobić? Trzymajcie się poniższych kroków.

  1. Włączcie opiekacz do prądu i rozgrzejcie go.
  2. W miejscu, w którym kładziecie pieczywo, połóżcie 2-3 listki ręcznika papierowego.
  3. Pamiętajcie, by zmoczyć ręcznik wodą lub specjalną mieszanką wody i octu w proporcjach 1:1.
  4. Zamknijcie opiekacz ze znajdującym się w środku mokrym ręcznikiem.
  5. Odłączcie opiekacz od prądu i poczekajcie, aż urządzenie wystygnie.
  6. W środku opiekacza zacznie parować wilgoć, która sprawi, że resztki zaschniętego jedzenia same odejdą.
  7. Kiedy opiekacz całkowicie wystygnie, weźcie ręcznik papierowy i usuńcie pozostałości jedzenia.
  8. Jeśli zaschnięte jedzenie nadal znajduje się w opiekaczu, użyjcie drewnianej szpatułki, która na pewno ułatwi wam to zadanie, nie zarysowując przy okazji powierzchni.
jak wyczyścić piekarnik cytryną
AdobeStock
Newsy
Upieczcie sok z cytryny w piekarniku, a efekt powali was na kolana. Będziecie przecierać oczy z wrażenia
Lubicie naturalne sposoby na sprzątanie? Wypróbujcie trik z sokiem z cytryny!

Wszyscy chyba się zgodzą, że czyszczenie piekarnika nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Uporczywy brud, zaschnięte resztki jedzenia i klejący się tłuszcz to nic przyjemnego! Z tego powodu często odwleka się czyszczenie piekarnika. Jednak przychodzi taki moment, że trzeba się w końcu zmierzyć z brudem i pozbyć go raz na zawsze! Na szczęście istnieje prosty trik, który pomoże wam szybciej i łatwiej wyczyścić piekarnik. Sprawdźcie sami! Jak często powinno się czyścić piekarnik? By czyszczenie piekarnika nie było tak trudne i nużące, powinno się go czyścić po każdym użyciu ! Jeżeli nie zrobicie tego od razu, to resztki jedzenia zaschną w środku i będzie trudno je usunąć. Pieczenie po raz kolejny w brudnym piecu sprawi, że pojawi się w nim jeszcze więcej brudu, aż w końcu cały zarośnie trudną do usunięcia zwęgloną i tłustą warstwą resztek jedzenia. Po każdym użyciu piekarnika poczekajcie, aż ostygnie i przetrzyjcie go środkiem do mycia piekarników. Tak częste mycie jest o wiele prostsze, ponieważ po jednym użyciu nie osadza się jeszcze tyle tłuszczu na ściankach urządzenia i ruszcie, dlatego łatwiej jest utrzymać je w czystości. Jeśli nie macie możliwości umyć piekarnika po użyciu, róbcie to przynajmniej raz w tygodniu przy okazji domowych porządków. Prosty sposób na wyczyszczenie piekarnika W sklepach jest spory wybór środków do czyszczenia piekarników, jednak nie wszyscy przepadają za ich charakterystycznym, chemicznym zapachem, który pozostawiają. Dlatego warto wyczyścić piekarnik naturalnymi sposobami! Są równie skuteczne i nie zostawiają nieprzyjemnego zapachu w środku piekarnika. Czyszczenie piekarnika sokiem z cytryny W tym celu użyjcie tego, co macie pod ręką, czyli cytryn! Potrzebne wam będą 4 duże cytryny i naczynie żaroodporne. Wyciśnijcie...

jak umyć piekarnik
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy sposób, żeby wyczyścić piekarnik na błysk po świątecznym pieczeniu
Święta Bożego Narodzenia to intensywny czas, również dla waszych sprzętów kuchennych. Nie ulega wątpliwości, że największe wyzwanie stanowi poświąteczne czyszczenie piekarnika. Bez proszku do prania trudno będzie doprowadzić go do ładu.

Ciasta, ciasteczka, wypieki – to one zajmują większość czasu, który spędzacie na przygotowaniach do wigilijnej kolacji. Nie ulega wątpliwości, że bez pomocy piekarnika nie powstałby żaden piernik, ciasto marchewkowe, makowiec czy też miodownik. Aby tradycji stała się zadość konieczne jest jego użycie. Jeśli choć raz zdarzyło wam się szykować święta we własnym domu z pewnością wiecie, że kuchnia zamienia się wtedy w istny plac boju. Na blatach nie brakuje rozsypanej mąki, kawałków wylatującego z miksera ciasta i klejącego się miodu. W nie lepszym stanie jest wnętrze pracującego na pełnych obrotach piekarnika. Znienawidzona czynność Czyszczenie piekarnika z pewnością nie należy do waszych ulubionych czynności domowych. Wynika to z faktu, że wiele osób zwyczajnie nie wie, jak prawidłowo rozpuścić tłuszcz i zaschnięte oraz przypalone kawałki ciasta. Okazuje się, że zakupione w sklepie detergenty często nie dają sobie z tym rady. Do gry muszą więc wkroczyć niezawodne, domowe sposoby. Jak prawidłowo wyczyścić blachy do pieczenia? Przede wszystkim zacznijcie od wyjęcia z piekarnika wszystkich blach oraz grilla. Jeśli macie w domu wannę, wyłóżcie ją starym ręcznikiem, tak aby jej nie porysować. Jeśli jednak macie w domu tylko prysznic, do czyszczenia użyjcie miski, w której będziecie mogli położyć blachy na płasko. Wyjęte z piekarnika blachy zalejcie gorącą wodą z kranu. Dodajcie proszku do prania ubrań, sody oczyszczonej lub ewentualnie płynu do naczyń , który jednak będzie miał najsłabsze działanie. Tak przygotowane blachy zostawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przy pomocy szorstkiej gąbki oczyśćcie dokładnie blachy. Brud powinien odchodzić z łatwością. Umyte blachy osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego lub zwykłego starego ręcznika.  Czego użyć...

Sposób na pyszne jedzenie z mikrofali.
Triki kulinarne
Jedzenie podgrzane w mikrofali jest "gumowate"? Owińcie je tą rzeczą i po kłopocie
Nie macie za wiele czasu, ale chcecie odgrzać sobie posiłek? Kuchenka mikrofalowa jest wtedy bardzo pomocna.

Podgrzanie w mikrofali jest świetnym sposobem na szybkie ogrzanie jedzenia. Mit o szkodliwości fal mikrofalowych został już dawno obalony, teoretycznie nic nie stoi więc na przeszkodzie, żeby używać mikrofalówki do podgrzewania jedzenia. Nic, oprócz tego, że jest ono trochę mniej smaczne. Na szczęście mamy na to sposób! Jak działa mikrofala Mikrofala jest urządzeniem służącym do podgrzewania posiłków i napojów. Działa ona dzięki wprowadzaniu cząsteczek wody obecnych w jedzeniu w drgania. Energia jest wytwarzana w wyniku tłumienia drgań wody i w ten sposób pokarm jest ogrzewany. Kuchenka mikrofalowa została wyprodukowana już w 1947 roku. Od tego czasu zyskuje popularność i jest obecna w wielu gospodarstwach domowych w Polsce i na świecie.  Czy podgrzewanie w mikrofali źle działa na jedzenie? Podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest w 100% bezpieczne i zdrowe. Fale mikrofalowe nie mają zdolności wpływania na wartość odżywczą produktów. Mitem jest, że odgrzewanie jedzenie w kuchence mikrofalowej jest szkodliwe dla zdrowia. W trakcie odgrzewania pokarmu w mikrofali oczywiście dochodzi do pewnych zmian w wartościach odżywczych produktów, ale nie większych niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania niż pieczenia. Co więcej, według wielu badań, odgrzewanie dań za pomocą kuchenki mikrofalowej, powoduje najmniejsze straty w żywności w porównaniu do innych metod!  Jeśli mieliście opory przed odgrzewaniem pokarmu w mikrofali z uwagi na straty w wartościach odżywczych, nie macie się czego bać.  Smaczne jedzenie z mikrofali Inną sprawą jest fakt, iż jedzenie po odgrzewaniu w mikrofali może być mniej smaczne. Jedzenie nie jest podgrzewane równomiernie i nawet obracający się talerz nie ma za bardzo na to wpływu. Jak temu zaradzić? Po pierwsze, jeśli podgrzewasz coś przez...

sposób na chrupiący boczek
Pixabay
Newsy
Najlepszy trik na idealnie chrupki i soczysty boczek. Już go nigdy nie przypalicie
Boczek to podstawa wielu przepysznych dań. Bez niego nie udałaby się żadna carbonara, a jajka niemalże nie miałyby smaku. Znamy sposób, by za każdym razem wychodził idealnie chrupki i soczysty.

Na sklepowych półkach możecie znaleźć zarówno boczek w kawałku, jak i pokrojony w kostkę, a nawet w formie idealnie cieniutkich plastrów. Bez względu na to, który wybierzecie, musicie wiedzieć jak sprawić, by był idealnie chrupki i soczysty. Okazuje się bowiem, że większość Polaków popełnia błąd podczas smażenia tego mięsa. Jak większość Polaków przyrządza boczek? Zapewne najczęściej wybieranym przez was sposobem przyrządzania boczku, jest jego smażenie. Większość z was nie zastanawia się na tym procesem zbyt długo. Po prostu rozgrzewa patelnie, kładzie na niego plastry lub kawałki mięsa i czeka, aż to ładnie się przyrumieni. Okazuje się jednak, że to duży błąd. W taki sposób nigdy nie uzyskacie chrupiącego mięsa. Postanowiliśmy więc przygotować kilka wskazówek, które sprawią, że wasz boczek za każdym razem wyjdzie idealnie. Wszystkie zasady są bardzo proste, a pierwsza z pewnością was zaskoczy. Boczek z patelni Przygotowanie bekonu przy pomocy patelni, powinniście rozpocząć od… ułożenia plastrów w naczyniu, a nie od jego rozgrzania. Tak przygotowany boczek początkowo powinien dochodzić na małym ogniu, który z upływem każdej kolejnej minuty, powinniście stopniowo powiększać. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzić – nie rozkręcajcie kurków do maksimum! Jeśli wasza patelnia jest stara i boicie się, że mięso do niej przywrze, użyjcie do jego przygotowania odrobiny wody, którą powinniście wlać na samym początku. Inaczej płyn zacznie pryskać po całej kuchni i będziecie mieli sporo sprzątania. Nie zapomnijcie również przewrócić bekonu na drugą stronę, najlepiej przy pomocy szczypiec. Gotowy będzie dopiero wtedy, gdy ładnie się skurczy i przyrumieni. Dzięki tej prostej metodzie mięso się nie przypali, a jedynie przypiecze....