Dla każdej gospodyni domowej ważny jest nie tylko wystrój kuchni, ale i jej funkcjonalność. Dzięki temu codzienne prace kuchenne będą przyjemniejsze oraz prostsze. Większość kobiet nie wyobraża sobie kuchni bez stolnicy. To przyrząd, z którego korzystały już nasze babcie.
Babciny sposób na czyszczenie stolnicy
Przygotowując ciasto na pierogi bądź spód do szarlotki, najczęściej wykorzystuje się stolnicę. Jednak dla wielu osób problem stanowi czyszczenie deski z zaschniętego ciasta. Wystarczy wówczas skorzystać z babcinego triku. Dzięki niemu skutecznie pozbędziecie się pozostałości ciasta. Łopatką bądź skrobaczką delikatnie zeskrobcie zaschnięte resztki, a następnie przetrzyjcie drewno zwilżoną ściereczką. Stolnica będzie jak nowa!
Odpowiednie zabezpieczenie stolnicy
Drewniane stolnice mają niestety to do siebie, że z czasem się niszczą i nie wyglądają tak korzystnie jak na początku. Z tego też powodu ważne jest ich odpowiednie czyszczenie. Nie wolno też zapominać o odpowiedniej impregnacji drewna. Po każdym myciu powinno się stolnicę właściwie zabezpieczyć. Wystarczy przygotować roztwór octu oraz wody w proporcji 1:1. Taką mieszaniną trzeba przetrzeć blat. To pozwoli zachować stolnicę w jak najlepszym stanie przez długie lata.
Niezbędniki każdej gospodyni domowej
Gospodynie domowe lubią mieć w swoim kuchennym wyposażeniu sprzęty i akcesoria, które ułatwiają codzienne gotowanie. Często są to rzeczy proste i sprzed wielu lat, ale wciąż niezastąpione. Oprócz stolnicy takimi akcesoriami są m.in.:
Zobacz także:
- tłuczek do mięsa
- wałek do ciasta
- durszlak
- tarka do warzyw.
Czytaj także: