Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika
AdobeStock
Newsy

Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika

Szorowanie rusztu po grillowaniu nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Łatwo można sobie to ułatwić stosując prostą sztuczkę z solą i piekarnikiem.

Zbliżająca się majówka i coraz cieplejsze dni zachęcają do tego, by nareszcie rozstawić grill i upiec mięso i kiełbaski. Jednak po każdym grillowaniu trzeba się zmierzyć z tłustym osadem, jaki pozostaje po smażeniu mięsa. Sprawdźcie, w jaki sposób można łatwo wyczyścić osmalony ruszt – to banalnie proste!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego trzeba czyścić ruszt?

Pytanie może wydawać się banalne, ale jest bardzo istotne. Czystość grilla to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim waszego zdrowia! W trakcie grillowania, gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozżarzony węgiel, wydzielają się trujące i rakotwórcze substancje, które osadzają się później na całym grillu, a nawet mięsie (dlatego warto używać do grillowania specjalnych tacek aluminiowych, by tego uniknąć).

Jeżeli więc nie wyczyścicie grilla, po ponownym rozpaleniu wszystkie te substancje zaczynają się dymić, a smażone kiełbasy i mięso przenikają trującym dymem. Do tego pozostawione na ruszcie resztki jedzenia po krótkim czasie zaczną się zwyczajnie psuć. Nie dość, że zapach będzie mało zachęcający, to przypadkowe zjedzenie karkówki, która dotknęła rusztu skażonego bakteriami, może się skończyć ostrym zatruciem pokarmowym.

Ostatnia kwestia to oczywiście smak – jedzenie przygotowywane na brudnym grillu nie tylko nie wygląda najlepiej, ale też jest niesmaczne.

Zobacz także
Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz

Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz

Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Zasady czyszczenia grilla

Jeżeli chcecie cieszyć się swoim grillem i własnym zdrowiem jak najdłużej, przestrzegajcie tych zasad:

  • Myjcie ruszt i grill po każdym użyciu
  • Mycie zacznijcie jakiś czas po grillowaniu, gdy grill już nieco ostygnie, ale będzie jeszcze ciepły (dzięki temu łatwiej wam będzie usunąć resztki jedzenia)
  • Koniecznie dokładnie wysuszcie wszystkie elementy grilla – jeżeli nie będą mogły dostatecznie wyschnąć, woda zacznie się gromadzić w zakamarkach grilla i pojawi się rdza.
  • Grill to nie tylko ruszt – pamiętajcie o tym, by wysypać popiół i przetrzeć wnętrze grilla łącznie ze ściankami, na których może się osadzać tłuszcz z mięsa.

Sposób na wyczyszczenie rusztu

Kto choć raz czyścił ruszt grilla, ten dobrze wie, że to niezłe wyzwanie. Istnieje prosty sposób na wyczyszczenie rusztu – należy położyć go na folii aluminiowej, posypać dużą ilością soli i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Należy trzymać ruszt w piecu tak długo, aż sól zrobi się brązowa. Wówczas wystarczy przetrzeć ruszt ścierką albo gąbką – brud powinien sam odchodzić!

Czytaj także:

Jak wyczyścić grill? Szybkie triki dla każdego
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić grill? Szybkie triki dla każdego
Pyszna i soczysta karkówka z grilla, to coś o czym marzy wielu. Jednak nie wszyscy są chętni do czyszczenia rusztu po. Trzeba przyznać, że to dość wymagająca czynność. Zastosowanie tego triku z pewnością ułatwi czyszczenie grilla.

Już za kilka dni rozpoczyna się sezon grillowy, a to oznacza wyciągnięcie swojego sprzętu z garażu bądź piwnicy. Przed startem tego okresu warto dokładnie sprawdzić grill i odświeżyć przed pierwszym pieczeniem. Nieraz się zdarza, iż został schowany nie do końca tak czysty jak byśmy chcieli. Rodzaje grilla W ogrodniczych sklepach wraz z nadejściem cieplejszych dni, pojawiają się w sprzedaży grille. Jest ich do wyboru, do koloru i z pewnością każdy znajdzie idealny dla siebie. Warto zaznaczyć, że dzielą się one na trzy podstawowe grupy: grille gazowe grille węglowe grille elektryczne. Zdecydowanie największą popularnością cieszą się grille węglowe, gdyż samo rozpalanie i zapach mięsa, jaki unosi się w powietrzu jest nie do porównania. Akcesoria przydatne do grillowania  Grillowanie jest pewnego rodzaju aktywnością, która wymaga odpowiedniego sprzętu. Oczywiście ważny jest sam grill, który robi główną robotę. Jednakże można wyposażyć się w kilka gadżetów, które ułatwią cały proces. Wiele osób nie wyobraża sobie pieczenia mięsa na samym ruszcie bez użycia tacek, to pozwala na lepsze pieczenie. Poza tym warto wyposażyć się w szczypce i odpowiedni widelec do przewracania produktów. Dzięki temu unikniecie poparzeń. Triki na czyszczenie grilla Dokładne wyczyszczenie grilla czasem jest niemożliwe bądź dość uciążliwe. Tak jak przyjemne jest konsumowanie potraw z rusztu, tak już czyszczenie niekoniecznie. Zastosowanie kilku patentów zdecydowanie ułatwi ten proces: ruszt najlepiej jest umyć za pomocą sztywnej gąbki i niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń, na koniec wystarczy przetrzeć go do sucha ręcznikiem papierowym, wnętrze grilla należy czyścić twardą szczotką i mleczkiem do czyszczenia, a później wytrzeć je filcową szmatą...

Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Skorzystajcie z tych porad
AdobeStock
Newsy
Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Skorzystajcie z tych porad
Bezpieczne grillowanie wymaga przestrzegania pewnych zasad – poznajcie je wszystkie.

Piękna i ciepła pogoda zdecydowanie zachęca do grillowania. By dzień spędzony przy grillu był przyjemny i nie spotkały was żadne nieprzyjemne niespodzianki, warto poznać wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z jedzeniem na grilla oraz odpowiedniego grillowania. Bezpieczne grillowanie – jak grillować? Podstawą jest oczywiście odpowiednia obsługa grilla, dzięki czemu możliwe będzie ograniczenie obecności szkodliwych substancji w jedzeniu: Używajcie tacek aluminiowych na grilla – są one wyposażone w specjalne kanaliki , do których trafia tłuszcz wytapiający się z mięsa. To zdecydowanie zmniejsza wydzielanie się rakotwórczych substancji, które powstają w momencie, gdy tłuszcz ma kontakt z rozgrzanym brykietem.   Sami komponujcie mieszanki przypraw – sprzedawane w sklepach gotowe mieszanki przypraw na grilla nie są zbyt zdrowe. Często zawierają bardzo dużo soli, a niekiedy i wzmacniacze smaku. Ruszt ustawiajcie wysoko – nie może on znajdować się tuż nad węglem. Uważajcie na bakterie Przygotowując mięso na grilla, koniecznie pamiętajcie o zasadach higieny. Nigdy nie krójcie warzyw i mięsa na tej samej desce do krojenia – znajdujące się w surowym mięsie bakterie mogą przejść na warzywa i zjedzenie ich może skutkować poważnym zatruciem. Dlatego zawsze po pokrojeniu mięsa dokładnie umyjcie deskę płynem do mycia naczyń. Pamiętajcie też, że nie można kroić mięs na drewnianych deskach. Nie wolno zapominać również o myciu rąk przed przyrządzaniem jedzenia i w trakcie. Jeśli przed chwilą przygotowywaliście mięso, koniecznie umyjcie ręce zanim weźmiecie się za krojenie warzyw na sałatkę! Temperatura pieczenia jest bardzo ważna Należy także zwracać uwagę na temperaturę grillowania, ponieważ niedopieczone mięso (zwłaszcza drób) po spożyciu...

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o tym wie
AdobeStock
Newsy
Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o niej wie
Stosujecie tacki aluminiowe na grilla, ponieważ dzięki temu przy grillowaniu jest mniej bałaganu? Dowiedzcie się, do czego tak naprawdę służą tacki do grillowania.

W ostatnich latach dużą popularność zyskały aluminiowe tacki do grillowania. Dzięki nim przygotowywanie mięsa na grillu jest o wiele łatwiejsze i bezpieczniejsze – kawałki jedzenia nie wpadają do rozżarzonego węgla, a grillowanie jest czystsze i prostsze. Ale czy wiedzieliście, że wygoda wcale nie jest główną funkcją aluminiowych tacek na grilla? Sprawdźcie, jakie jest ich pierwotne przeznaczenie! Zastosowanie aluminiowych tacek do grillowania Tacki do grillowania to nie tylko wygoda, ale przede wszystkim bezpieczeństwo. W trakcie grillowania mięsa  wytapia się z niego tłuszcz. Ten, skapując na gorący węgiel, zaczyna wydzielać bardzo trujące opary, które następnie osadzają się na mięsie. Regularne jedzenie takiego mięsa może być rakotwórcze! Zauważcie, że aluminiowe tacki do grillowania wyposażone są w specjalne, podłużne dziurki. Znajdują się pod nimi tuneliki, w których gromadzi się tłuszcz ze smażenia mięsa. Dzięki temu nie trafi on do węgla, a zostanie w tacce. Grillowanie jest wówczas znacznie zdrowsze i bezpieczniejsze. Czy grillowanie jest zdrowe? Dlaczego powinno się stosować tacki aluminiowe do grillowania? W momencie, gdy gorący tłuszcz z mięsa trafia na rozżarzony węgiel lub brykiet, zaczynają się wytwarzać substancje PAH i HCA, które są rakotwórcze. Częste grillowanie i spożywanie potraw, które mają kontakt z tymi substancjami, może prowadzić do rozwoju nowotworu piersi, jelita grubego czy pęcherza moczowego. Jak bezpiecznie grillować? By maksymalnie zmniejszyć ryzyko dostania się kancerogennych substancji do jedzenia, stosujcie się do poniższych zasad podczas każdego grillowania: Starajcie się wybierać chude mięso do grillowania (im mniej tłuszczu, tym lepiej), Jeżeli grillujecie daleko od miejsca zamieszkania, zawsze zabierajcie ze sobą...

Grillujecie mięso w ten sposób? Niestety, nie mamy dobrych informacji. Zwiększacie ryzyko raka
Pixabay
Newsy
Grillujecie mięso w ten sposób? Niestety, nie mamy dobrych informacji. Zwiększacie ryzyko raka
Jeszcze nie jest za późno na zmianę! Następnym razem nie popełniajcie tego kardynalnego błędu.

Majówka rozpoczyna sezon grillowy w Polsce. Jeśli jeszcze nie rozpaliliście grilla, pewnie zrobicie to w ciągu kilku najbliższych dni. Sezon grillowy trwa aż do później jesieni. W praktyce każdy z was kilka, a może nawet kilkanaście razy grilluje w lato z rodziną lub ze znajomymi. Niestety większość osób totalnie ignoruje zasady zdrowego grillowania. Jedna prosta czynność może jednak zapobiec wielu negatywnym skutkom spożywania potraw z grilla. Zdrowe grillowanie – czy to możliwe? Część z was pewnie twierdzi, że grillowanie i tak nie jest zdrowe, nie robicie tego często, więc nie warto przejmować się takimi niuansami. To jednak nie do końca prawda. Posiłki z grilla mogą być naprawdę zdrowe, wystarczy tylko przestrzegać kilku prostych zasad . Niestety niewiele osób o tym wie. Przez sezon grillowy miliony Polaków naraża się na naprawdę czynne rakotwórcze substancje. Najbardziej niebezpieczne substancje przy grillowaniu Najbardziej niebezpiecznymi związkami wydzielającymi się podczas grillowania są tak zwane Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne (w skrócie WWA). Do tych substancji należy benzopiren, substancja uznana przez naukowców za prawdopodobny czynnik rakotwórczy u ludzi. Benzopiren powstaje naturalnie w trakcie pożarów i wybuchów wulkanów. Oprócz tego powstaje, gdy tłuszcz z grilla kapie na rozżarzone węgielki . Narażanie się na zewnętrzne działanie benzopirenu może skutkować wysypką, podrażnieniem oczu, pieczeniem skóry. Niestety, długotrwałe skutki działania benzopirenu mogą być śmiertelne. Są dowody na to, że może powodować on nowotwory: Skóry Płuc Pęcherza moczowego Błąd, który czyni grilla niezdrowym Możecie w ogromnym stopniu ograniczyć powstawanie rakotwórczego benzopirenu i innych WWA, jeśli...