
Mycie okapu powinno odbywać się regularnie. Prawda jest jednak taka, że wiele osób zapomina o tej części kuchni przy rutynowym myciu, a tak naprawdę należy on do najbrudniejszych miejsc w kuchni.
Jak każdy gromadzący się tłuszcz, zwłaszcza „utrwalany” wysoką temperaturą, z czasem osad na okapie może stać się bardzo trudny do usunięcia. Warto wtedy zastosować babciny sposób z naturalnym detergentem w roli głównej!
Jak umyć okap z tłuszczu?
Do stworzenia skutecznego, naturalnego specyfiku do czyszczenia zatłuszczonych powierzchni wystarczą wam podstawowe składniki, które znajdują się w każdej kuchni.
Potrzebne wam będą:
- Gąbka do mycia,
- Miska,
- Ściereczka z mikrofibry,
- Ocet,
- Woda,
- Ręczniki papierowe.
- Wymieszajcie w misce wodę z octem w proporcji 1:1.
- Zdemontujcie kratkę z okapu – to właśnie ta część jest najbardziej zanieczyszczona.
- Wyczyśćcie ją gąbką nasączoną naturalnym octowym detergentem. Odczekajcie 15 minut, aż roztwór rozpuści tłuszcz z kratki, a następnie zmyjcie filtr ciepłą wodą i osuszcie kratkę przed ponownym zamontowaniem w okapie.
- W tym czasie wyczyśćcie zewnętrzną część okapu za pomocą ściereczki z mikrofibry nasączonej roztworem octu i wody.
- Jeśli wasz okap zbudowany jest z błyszczących części, możecie je także przetrzeć płynem do szyb, aby były lśniące.
Ocet – zastosowania w kuchni
Ocet to nie tylko kulinarny składnik, ale prawdziwa podstawa w czyszczeniu kuchni i łazienki. Doskonale rozpuszcza tłuszcz i usuwa ciężki osad (z mydła, wody czy tłuszczu), ale także odkamienia, wspomaga walkę z kuchennymi owadami oraz usuwa brzydkie zapachy (też z pralki!). Pozwoli także szybko wyczyścić przypaloną blachę z piekarnika.
Jeśli drażni was naturalny aromat octu, do domowego detergentu na bazie octu możecie dodać kilka kropli olejku eterycznego, który dostaniecie w każdej aptece czy drogerii (lawenda, sosna, róża, paczuli lub wiele innych).