Mycie okapu powinno odbywać się regularnie. Prawda jest jednak taka, że wiele osób zapomina o tej części kuchni przy rutynowym myciu, a tak naprawdę należy on do najbrudniejszych miejsc w kuchni.

Jak każdy gromadzący się tłuszcz, zwłaszcza „utrwalany” wysoką temperaturą, z czasem osad na okapie może stać się bardzo trudny do usunięcia. Warto wtedy zastosować babciny sposób z naturalnym detergentem w roli głównej!

Jak umyć okap z tłuszczu?

Do stworzenia skutecznego, naturalnego specyfiku do czyszczenia zatłuszczonych powierzchni wystarczą wam podstawowe składniki, które znajdują się w każdej kuchni.

Potrzebne wam będą:

Zobacz także:

  • Gąbka do mycia,
  • Miska,
  • Ściereczka z mikrofibry,
  • Ocet,
  • Woda,
  • Ręczniki papierowe.
  1. Wymieszajcie w misce wodę z octem w proporcji 1:1.
  2. Zdemontujcie kratkę z okapu – to właśnie ta część jest najbardziej zanieczyszczona.
  3. Wyczyśćcie ją gąbką nasączoną naturalnym octowym detergentem. Odczekajcie 15 minut, aż roztwór rozpuści tłuszcz z kratki, a następnie zmyjcie filtr ciepłą wodą i osuszcie kratkę przed ponownym zamontowaniem w okapie. 
  4. W tym czasie wyczyśćcie zewnętrzną część okapu za pomocą ściereczki z mikrofibry nasączonej roztworem octu i wody.
  5. Jeśli wasz okap zbudowany jest z błyszczących części, możecie je także przetrzeć płynem do szyb, aby były lśniące.

Ocet – zastosowania w kuchni

Ocet to nie tylko kulinarny składnik, ale prawdziwa podstawa w czyszczeniu kuchni i łazienki. Doskonale rozpuszcza tłuszcz i usuwa ciężki osad (z mydła, wody czy tłuszczu), ale także odkamienia, wspomaga walkę z kuchennymi owadami oraz usuwa brzydkie zapachy (też z pralki!). Pozwoli także szybko wyczyścić przypaloną blachę z piekarnika.

Jeśli drażni was naturalny aromat octu, do domowego detergentu na bazie octu możecie dodać kilka kropli olejku eterycznego, który dostaniecie w każdej aptece czy drogerii (lawenda, sosna, róża, paczuli lub wiele innych).