Jak wyczyścić grill? Szybkie triki dla każdego
Adobe Stock
Newsy

Jak wyczyścić grill? Szybkie triki dla każdego

Pyszna i soczysta karkówka z grilla, to coś o czym marzy wielu. Jednak nie wszyscy są chętni do czyszczenia rusztu po. Trzeba przyznać, że to dość wymagająca czynność. Zastosowanie tego triku z pewnością ułatwi czyszczenie grilla.

Już za kilka dni rozpoczyna się sezon grillowy, a to oznacza wyciągnięcie swojego sprzętu z garażu bądź piwnicy. Przed startem tego okresu warto dokładnie sprawdzić grill i odświeżyć przed pierwszym pieczeniem. Nieraz się zdarza, iż został schowany nie do końca tak czysty jak byśmy chcieli.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzaje grilla

W ogrodniczych sklepach wraz z nadejściem cieplejszych dni, pojawiają się w sprzedaży grille. Jest ich do wyboru, do koloru i z pewnością każdy znajdzie idealny dla siebie. Warto zaznaczyć, że dzielą się one na trzy podstawowe grupy:

  • grille gazowe
  • grille węglowe
  • grille elektryczne.

Zdecydowanie największą popularnością cieszą się grille węglowe, gdyż samo rozpalanie i zapach mięsa, jaki unosi się w powietrzu jest nie do porównania.

Zobacz także
Jak szybko spalić tłuszcz? Zróbcie ten koktajl z pieprzem

Jak szybko spalić tłuszcz? Zróbcie ten koktajl z pieprzem

Czy grillowane mięso jest mocno rakotwórcze? Będziecie zaskoczeni

Czy grillowane mięso jest mocno rakotwórcze? Będziecie zaskoczeni

Akcesoria przydatne do grillowania 

Grillowanie jest pewnego rodzaju aktywnością, która wymaga odpowiedniego sprzętu. Oczywiście ważny jest sam grill, który robi główną robotę. Jednakże można wyposażyć się w kilka gadżetów, które ułatwią cały proces. Wiele osób nie wyobraża sobie pieczenia mięsa na samym ruszcie bez użycia tacek, to pozwala na lepsze pieczenie. Poza tym warto wyposażyć się w szczypce i odpowiedni widelec do przewracania produktów. Dzięki temu unikniecie poparzeń.

Triki na czyszczenie grilla

Dokładne wyczyszczenie grilla czasem jest niemożliwe bądź dość uciążliwe. Tak jak przyjemne jest konsumowanie potraw z rusztu, tak już czyszczenie niekoniecznie. Zastosowanie kilku patentów zdecydowanie ułatwi ten proces:

  • ruszt najlepiej jest umyć za pomocą sztywnej gąbki i niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń, na koniec wystarczy przetrzeć go do sucha ręcznikiem papierowym,
  • wnętrze grilla należy czyścić twardą szczotką i mleczkiem do czyszczenia, a później wytrzeć je filcową szmatą zapewniającą odpowiedni blask,
  • drewniane elementy grilla dobrze jest przetrzeć papierem ściernym lub watą stalową, by odzyskały swoją świeżość,
  • grill można również wyczyścić bez środków chemicznych, wówczas wystarczy przygotować roztwór ciepłej wody, mydła oraz octu.

Dzięki tym trikom na czyszczenie, wasz grill za każdym razem będzie jak nowy, a na ruszcie nie będzie nieestetycznych pozostałości po poprzednim grillowaniu.
 

Czytaj także:

Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie
Adobe Stock
Newsy
Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe pojawienie się w sklepach różnych artykułów spożywczych na grilla. Ich bogata różnorodność pozwala wybrać satysfakcjonujący produkt. Każdy z nich różni się drobnostkami, ale nie wszystkie z nich są zdrowe. Tej kiełbasy nie kupujcie na grilla.

Majówka oznacza jedno, początek sezonu grillowego. Wiele osób wówczas nie wyobraża sobie nieprzygotowania dania z rusztu. Smak i aromat są nie do podrobienia, to zdecydowanie jeden z symboli rozpoczynającego się lata. Dania z grilla Trzeba przyznać, że wiele dań smakuje pysznie tylko i wyłącznie z grilla. Przygotowane w piekarniku czy na patelni nie są już tak samo dobre. Z tego też powodu, wiele osób czeka na pierwsze grillowanie. Na ruszcie nie może zabraknąć takich rzeczy jak: karkówka w marynacie skrzydełka kaszanka szaszłyki ziemniaczki z masłem i przyprawami czy żeberka .    Bogaty asortyment w sklepach na grilla   Wraz z nadejściem cieplejszych dni, a także przed zbliżającą się majówką, wiele sklepów wprowadza do sprzedaży szereg produktów do grillowania. Są to między innymi jednorazowe grille, podpałki, brykiet, jednorazowe sztućce czy naczynia, a także różnego rodzaju mięsa. Najczęściej w lodówkach są już pakowane kiełbasy specjalnie przeznaczone na ruszt, a także zestawy karkówek, żeberek bądź innych mięsnych dań w marynacie. Wystarczy wówczas takie mięso jedynie umieścić na grillu i upiec. To zdecydowanie ułatwienie dla wielu osób, które nie mają czasu bądź smykałki do przyrządzania takich rzeczy. Takiej kiełbasy nie kupujcie na grilla  Późniejszą wiosną oraz latem, półki sklepowe w lodówkach wręcz uginają się od towaru przeznaczonego na grillowanie. Szeroki asortyment nieraz wprowadza w zagubienie, co utrudnia odpowiedni wybór właściwego produktu. Wszystkie wyroby mięsne wyglądają dobrze, ale nie każdy z nich jest odpowiednim wyborem. Kiełbasy, jakiej zdecydowanie nie należy wybierać, to ta pakowana hermetycznie w folię. Niestety zazwyczaj nie ma...

Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika
Szorowanie rusztu po grillowaniu nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Łatwo można sobie to ułatwić stosując prostą sztuczkę z solą i piekarnikiem.

Zbliżająca się majówka i coraz cieplejsze dni zachęcają do tego, by nareszcie rozstawić grill i upiec mięso i kiełbaski. Jednak po każdym grillowaniu trzeba się zmierzyć z tłustym osadem, jaki pozostaje po smażeniu mięsa. Sprawdźcie, w jaki sposób można łatwo wyczyścić osmalony ruszt – to banalnie proste! Dlaczego trzeba czyścić ruszt? Pytanie może wydawać się banalne, ale jest bardzo istotne. Czystość grilla to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim waszego zdrowia! W trakcie grillowania, gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozżarzony węgiel, wydzielają się trujące i rakotwórcze substancje, które osadzają się później na całym grillu, a nawet mięsie (dlatego warto używać do grillowania specjalnych tacek aluminiowych , by tego uniknąć). Jeżeli więc nie wyczyścicie grilla, po ponownym rozpaleniu wszystkie te substancje zaczynają się dymić, a smażone kiełbasy i mięso przenikają trującym dymem. Do tego pozostawione na ruszcie resztki jedzenia po krótkim czasie zaczną się zwyczajnie psuć. Nie dość, że zapach będzie mało zachęcający, to przypadkowe zjedzenie karkówki, która dotknęła rusztu skażonego bakteriami, może się skończyć ostrym zatruciem pokarmowym. Ostatnia kwestia to oczywiście smak – jedzenie przygotowywane na brudnym grillu nie tylko nie wygląda najlepiej, ale też jest niesmaczne. Zasady czyszczenia grilla Jeżeli chcecie cieszyć się swoim grillem i własnym zdrowiem jak najdłużej, przestrzegajcie tych zasad: Myjcie ruszt i grill po każdym użyciu Mycie zacznijcie jakiś czas po grillowaniu, gdy grill już nieco ostygnie, ale będzie jeszcze ciepły (dzięki temu łatwiej wam będzie usunąć resztki jedzenia) Koniecznie dokładnie wysuszcie wszystkie elementy grilla – jeżeli nie będą mogły dostatecznie wyschnąć, woda zacznie się gromadzić...

Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne, jak z ogniska
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne jak z ogniska
Jak zrobić ziemniaki z grilla, żeby smakowały jak te z ogniska? Ten przepis to strzał w dziesiątkę.

Sezon grillowy coraz bliżej! Na pyszne dania z rusztu czeka się kilka miesięcy, ale ich smak jest zdecydowanie tego wart. Świetnym dodatkiem do potraw z grilla są ziemniaki. Przygotowane w ten sposób smakują jak z ogniska. A co do ziemniaków? Karkówka, szaszłyki z kurczakiem , aromatyczne skrzydełka czy kiełbasa. Ich zapachu nie można porównać z niczym innym.  Najlepsze ziemniaki na grill Wbrew pozorom nie wszystkie ziemniaki sprawdzą się na grillu. Powinny być odpowiedniej wielkości oraz struktury, by nie rozpadły się w wysokiej temperaturze. Najlepszą odmianą są te z grupy A, jak Agata, Vineta, Denar, Lord czy Zenia. To warzywa sałatkowe, które mają niewielką zawartość skrobi. Warto również zwrócić uwagę na to, by były podobnej wielkości, aby upiekły się równomiernie na ruszcie. Jeśli wybieracie „stare” ziemniaki, warto je wcześniej krótko podgotować. Pieczenie na grillu zajmie znacznie mniej czasu.  Obowiązkowa folia aluminiowa Zarówno pieczenie ziemniaków w ognisku, jak i na grillu wymaga użycia folii aluminiowej. Owinięte nią bulwy nie przypalą się na ruszcie, a przybiorą odpowiednio chrupiącą skórę. Ponadto folia zapewni również właściwy rozkład ciepła, który umożliwi równomierne przygotowanie ziemniaków. Niezbędne dodatki do ziemniaków  Pieczone ziemniaki z grilla są pyszne same w sobie, ale warto podkręcić ich smak odpowiednimi dodatkami. Koniecznie dodajcie do nich tłuszcz. Najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek bądź masło. Nie zapomnijcie też o przyprawach i ziołach, takich jak sól, tymianek, bazylia, oregano, czosnek czy zioła prowansalskie. To one podkręcają cały aromat dania. Tak przygotowane ziemniaki będą idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, np. do kaszanki z grilla z...

Czy grillowane mięso jest mocno rakotwórcze? Będziecie zaskoczeni
Adobe Stock
Newsy
Czy grillowane mięso jest mocno rakotwórcze? Będziecie zaskoczeni
Pyszne, aromatyczne i soczyste mięso z grilla nie ma sobie równych. To jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Jednak nie wszyscy wiedzą o skutkach jego jedzenia.

Majówka i cały okres letni nie mogą się obyć bez grilla. To wręcz obowiązkowy punkt tej pory roku. To świetna okazja do spotkania z bliskimi na świeżym powietrzu oraz skosztowanie pysznych dań przyrządzanych na ruszcie. Chyba nie ma osoby, która potrafiłaby przejść obojętnie obok takich pyszności.  Najlepsze dania z grilla Wraz z rozpoczęciem majówki, startuje również sezon grillowy. Wówczas męska część rodziny zajmuje się przygotowaniem sprzętu i rusztu, zaś gospodynie domowe przyrządzają pyszności, jakie się na nim znajdą. Każdy ma swoją ulubioną potrawę, ale wszystkie są równie pyszne. Ich pieczenie jest połączone z niezwykłym zapachem, jaki roznosi się po całej okolicy. Wśród dań, które koniecznie muszą znaleźć swoje miejsce na grillowym ruszcie są: szaszłyki z kurczakiem i warzywami klasyczna kiełbasa kaszanka karkówka w marynacie żeberka skrzydełka czy ziemniaczki z przyprawami . Oczywiście na stole pojawiają się również różnego rodzaju dodatki do tych mięsnych potraw, jak sosy czy świeże sałatki.  Mięso w diecie Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w codziennej diecie nie sprzyja organizmowi. Zazwyczaj jest ono sprzedawane z różnymi dodatkami, które w konsekwencji zaburzają pracę wielu układów w organizmie. Wiele lat temu, kiedy ten produkt nie był tak popularny, ludzie mniej chorowali. Obecnie można zauważyć szereg chorób, jakie towarzyszą na co dzień społeczności. Specjaliści zalecają mniejszą ilość spożywanego mięsa i ograniczenie go do dwóch, trzech razy w ciągu jednego tygodnia. Niebezpieczne mięso z grilla Jak wynika z przeprowadzonych badań przez amerykańskich naukowców, grillowane mięso jest niebezpieczne dla organizmu. Wysoka temperatura, jaka...