Jak wycisnąć jeszcze więcej soku z cytryny? Zróbcie ten prosty trik z nożem
AdobeStock
Newsy

Jak łatwo wycisnąć cały sok z cytryny? Zróbcie ten prosty trik z nożem

Męczycie się z wyciskaniem soku z cytryny? Zastosujcie ten banalny trik z nożem. Dzięki niemu wyciśniecie cytrynę do ostatniej kropli.

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Cytryny są pełne składników odżywczych, sprzyjają utracie wagi, a nawet mogą zapobiegać kamieniom nerkowym i zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. 

Jeżeli lubicie cytryny i często wyciskacie ich sok, na pewno wiecie, że nie jest to zbyt łatwe zadanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wycisnąć cytrynę do ostatniej kropli?

Większość osób kroi cytrynę na pół, a następnie umieszcza połówkę w wyciskarce. To błąd, ponieważ przed włożeniem cytryny do wyciskarki, trzeba zrobić coś jeszcze.

Pewna Tiktokerka pokazała, że wyciśniemy z cytryny o wiele więcej soku, gdy wcześniej odetniemy jej końcówki. Zobaczcie, jak należy to zrobić:

@boomtisca Lemon juice hack 🍋🍋🍋 #lemonsqueeze #kitchenhacks #juicesqueezer #lemonjuice #howto #PepsiApplePieChallenge ♬ Heaven's Only Wishful - MorMor

Dlaczego warto pić sok z cytryny? 

Cytryny zawierają wiele witamin i składników odżywczych, które mogą wzmocnić organizm.

  • To bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, zwalcza infekcje, leczy rany i nie tylko.
  • Cytryny zawierają również wapń, który jest ważny dla funkcjonowania mięśni, wydzielania hormonów i skurczu naczyń.
  • Zawarty w cytrynach potas wspomaga prawidłową pracę mięśni i nerwów.
  • Występujący z tych owocach kwas foliowy, zwalcza wady wrodzone kręgosłupa i pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek.
  • Ciepła woda zmieszana z miodem i cytryną to popularny środek na ból gardła.
  • Badania wykazały, że cytryny mają właściwości przeciwnowotworowe. 
  • Nawet substancje chemiczne zawarte w skórkach owoców cytrusowych, to potencjalne środki przeciwnowotworowe.
  • Sok z cytryny pomaga zapobiegać kamieniom nerkowym poprzez podnoszenie poziomu cytrynianu w moczu.
  • Skórka i miąższ cytryn zawierają rozpuszczalny błonnik zwany pektyną, który promuje produkcję enzymów trawiennych w wątrobie, pomagając eliminować toksyny z organizmu.
  • Spożywanie owoców bogatych w błonnik, może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, pomagając obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę lub pomóc chorym na cukrzycę w radzeniu sobie z ich stanem.
  • Zawarta w tych owocach pektyna pomaga dłużej czuć się pełniejszym, co ułatwia odchudzanie.
  • Witamina C w cytrynach wspomaga syntezę kolagenu, co niesie korzyści dla skóry.

Źródło: share.upmc.com, radio ZET

Jak szybko obrać cytrynę? Natnijcie ją w ten sposób nożem i gotowe
AdobeStock
Newsy
Jak szybko obrać cytrynę? Natnijcie ją w ten sposób nożem i gotowe
Nie lubicie obierać cytryny? Koniecznie sprawdźcie ten łatwy i szybki trik. Dzięki niemu błyskawicznie pozbędziecie się skórki.

Szukacie szybkiego sposobu na obranie cytryny? Koniecznie sprawdźcie ten trik z TikToka. Dzięki 2 prostym nacięciom w mig pozbędzie się skórki z tego owocu. Sprawdźcie sami! Jak szybko obrać cytrynę? Trik z TikToka Większość osób zwykle używa cytryny do herbaty, ale owoc ten doskonale się również nadaje do przyprawiania wielu słodkich i pikantnych potraw. Stosuje się go też w sosach lub jako dodatek do ryb i drobiu. Cytryny świetnie się też odnajdują w wypiekach i deserach, zapewniając im lekki, świeży smak. Skórka z cytryny także ma bogate zastosowanie w kulinariach. Zwykle jest używana do nadawania smaku daniom podczas gotowania i pieczenia, z kolei sok z cytryny może być używany do zmiękczania mięsa lub może być stosowany jako zamiennik octu w dressingach. Lubicie cytryny, ale męczycie się z ich obieraniem? Koniecznie sprawdźcie ten trik z TikToka. Jego autorka najpierw nacina cytrynę dookoła za pomocą noża. Następnie wykonuje jedno prostopadłe nacięcie, tak, aby nie naruszyć miąższu. Pod koniec delikatnie obiera cytrynę ze skórki. Ta z łatwością odchodzi od owocu. @youbrettabelieveit2 Trick to peel Lemons and store them for later use! #fyp ♬ Happiest Year - Jaymes Young Dlaczego warto jeść cytrynę? Z uwagi na jej kwaśny smak, cytryna rzadko jest spożywana na surowo. Może jednak warto się do tego przekonać. Właściwości zdrowotne tego owocu są bowiem nieocenione.  Cytryny:  obniżają ryzyko udaru mózgu normalizują ciśnienie krwi cytryny i sok z cytryny są doskonałym źródłem antyoksydacyjnej witaminy C, która zmniejsza ryzyko nowotworów pomagają utrzymać piękną cerę - witamina C znajdująca się w cytrynach, może pomóc zmniejszyć zmarszczki, wysuszenie skóry spowodowane starzeniem się i...

Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Adobe Stock
Zdrowie
Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w hamowaniu rozwoju bakterii. Imbir może również pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych. Pomaga utrzymać zdrowy mózg. Przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny mogą przyspieszyć proces starzenia mózgu. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze mogą zapobiegać reakcjom zapalnym, które...

Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
AdobeStock
Newsy
Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
Ten niepozorny owoc jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Jedliście kiedyś kumkwat?

Kumkwat to jeden z owoców cytrusowych, który wywodzi się z Chin i Indii. Jest on w całości jadalny i - co warto zaznaczyć - jego skórka jest znacznie słodsza niż miąższ. Nazwa kumkwat pochodzi od kantońskiego słowa „kamkwat”, które oznacza „złotą pomarańczę/mandarynkę”. Te niewielkie, pomarańczowe owoce mają kwaśno-słodki smak i zawierają wiele właściwości odżywczych Kumkwat jest bogaty w witaminę C i błonnik oraz szereg składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B, mangan, miedź i wapń. Nasiona kumkwatu także są jadalne i zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3. Owoce te mają też sporo wody, dzięki czemu zapewniają organizmowi odpowiednie nawodnienie i nawilżenie. Dlaczego warto jeść kumkwat? Kumkwaty to owoce o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i wzmacniających odporność. Ponadto: z uwagi na wysoką zawartość błonnika, mogą pomagać w chorobach jelit i w utrzymaniu prawidłowej wagi a także poprawiają trawienie zawierają spore ilości wody, dzięki czemu są świetną niskokaloryczną, ale jednocześnie sycącą przekąską mają niską zawartość tłuszczu, dlatego powinny go spożywać osoby z chorobami serca oraz wysokim poziomem cholesterolu jadalne nasiona tych owoców zawierają śladowe ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżać zły cholesterol i poprawiać dobry cholesterol są bogate w witaminy antyoksydacyjne, takie jak witamina A i C przeciwutleniacze obecne w kumkwatach mogą zmniejszać stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki są bogate we flawonoidy, takie jak kemferol, luteolina, hesperydyna, kwercetyna, C-glikozyd i wiele innych obecne w tych owocach karotenoidy, takie jak beta karoten, zeaksantyna i luteina,...

Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Poprawia odporność, obniża ciśnienie i nie tylko
Pixabay
Newsy
Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Poprawia odporność, obniża ciśnienie i nie tylko
Czerwony barszcz nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Barszcz czerwony to jedna z ulubionych zup Polaków. Przygotowujemy go na co dzień i także od święta, podając go z tradycyjnymi uszkami. Dlaczego warto regularnie jeść barszcz? Zupa ta skrywa w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Czerwony barszcz to tradycyjna polska zupa przygotowywana na bazie buraków i wywaru z kości, którą zaprawia się kwasem buraczanym. Jedni podają go z posiekaną natką pietruszki i ziemniakami, drudzy dodają do niego śmietanę. Są też tacy, którzy jedzą barszcz czysty, wyłącznie z chlebem. Barszcz nie tylko wspaniale rozgrzewa i podnosi oporność, ale też ma dobroczynne działanie na większość narządów w naszym ciele. Spożywanie barszczu przynosi wiele korzyści zdrowotnych dzięki zawartości składników odżywczych. Pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, chroni żołądek, wątrobę i serce, a nawet wspomaga oczyszczanie krwi.  Oto tylko kilka powodów, dla których warto regularnie jeść barszcz: Sprzyja zdrowiu wątroby. Barszcz zawiera związek o nazwie betaina, który chroni wątrobę, ma właściwości przeciwzapalne i wspomaga detoksykację. Oprócz ochrony wątroby, betaina zmniejsza również poziom homocysteiny, która powoduje udar i problemy z sercem (m.in. może obniżyć wysokie ciśnienie krwi). Buraki, które są głównym składnikiem barszczu, pomagają w oczyszczaniu krwi. W uwagi na wysoką zawartość żelaza, barszcz świetnie się sprawdza w leczeniu anemii. Zmniejsza ryzyko raka. Rak to choroba, której można zapobiegać dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy a te z powodzeniem możecie znaleźć w barszczu. Barszcz to doskonała zupa dla tych, którzy chcą schudnąć. Buraki zawierają tylko 0,2 grama...