Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Cytryny są pełne składników odżywczych, sprzyjają utracie wagi, a nawet mogą zapobiegać kamieniom nerkowym i zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. 

Jeżeli lubicie cytryny i często wyciskacie ich sok, na pewno wiecie, że nie jest to zbyt łatwe zadanie.

Jak wycisnąć cytrynę do ostatniej kropli?

Większość osób kroi cytrynę na pół, a następnie umieszcza połówkę w wyciskarce. To błąd, ponieważ przed włożeniem cytryny do wyciskarki, trzeba zrobić coś jeszcze.

Pewna Tiktokerka pokazała, że wyciśniemy z cytryny o wiele więcej soku, gdy wcześniej odetniemy jej końcówki. Zobaczcie, jak należy to zrobić:

Zobacz także:

@boomtisca Lemon juice hack 🍋🍋🍋 #lemonsqueeze #kitchenhacks #juicesqueezer #lemonjuice #howto #PepsiApplePieChallenge ♬ Heaven's Only Wishful - MorMor

Dlaczego warto pić sok z cytryny? 

Cytryny zawierają wiele witamin i składników odżywczych, które mogą wzmocnić organizm.

  • To bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, zwalcza infekcje, leczy rany i nie tylko.
  • Cytryny zawierają również wapń, który jest ważny dla funkcjonowania mięśni, wydzielania hormonów i skurczu naczyń.
  • Zawarty w cytrynach potas wspomaga prawidłową pracę mięśni i nerwów.
  • Występujący z tych owocach kwas foliowy, zwalcza wady wrodzone kręgosłupa i pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek.
  • Ciepła woda zmieszana z miodem i cytryną to popularny środek na ból gardła.
  • Badania wykazały, że cytryny mają właściwości przeciwnowotworowe. 
  • Nawet substancje chemiczne zawarte w skórkach owoców cytrusowych, to potencjalne środki przeciwnowotworowe.
  • Sok z cytryny pomaga zapobiegać kamieniom nerkowym poprzez podnoszenie poziomu cytrynianu w moczu.
  • Skórka i miąższ cytryn zawierają rozpuszczalny błonnik zwany pektyną, który promuje produkcję enzymów trawiennych w wątrobie, pomagając eliminować toksyny z organizmu.
  • Spożywanie owoców bogatych w błonnik, może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, pomagając obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę lub pomóc chorym na cukrzycę w radzeniu sobie z ich stanem.
  • Zawarta w tych owocach pektyna pomaga dłużej czuć się pełniejszym, co ułatwia odchudzanie.
  • Witamina C w cytrynach wspomaga syntezę kolagenu, co niesie korzyści dla skóry.

Źródło: share.upmc.com, radio ZET