Jak wycisnąć jeszcze więcej soku z cytryny? Zróbcie ten prosty trik z nożem
AdobeStock
Newsy

Jak łatwo wycisnąć cały sok z cytryny? Zróbcie ten prosty trik z nożem

Męczycie się z wyciskaniem soku z cytryny? Zastosujcie ten banalny trik z nożem. Dzięki niemu wyciśniecie cytrynę do ostatniej kropli.

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Cytryny są pełne składników odżywczych, sprzyjają utracie wagi, a nawet mogą zapobiegać kamieniom nerkowym i zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. 

Jeżeli lubicie cytryny i często wyciskacie ich sok, na pewno wiecie, że nie jest to zbyt łatwe zadanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wycisnąć cytrynę do ostatniej kropli?

Większość osób kroi cytrynę na pół, a następnie umieszcza połówkę w wyciskarce. To błąd, ponieważ przed włożeniem cytryny do wyciskarki, trzeba zrobić coś jeszcze.

Pewna Tiktokerka pokazała, że wyciśniemy z cytryny o wiele więcej soku, gdy wcześniej odetniemy jej końcówki. Zobaczcie, jak należy to zrobić:

@boomtisca Lemon juice hack 🍋🍋🍋 #lemonsqueeze #kitchenhacks #juicesqueezer #lemonjuice #howto #PepsiApplePieChallenge ♬ Heaven's Only Wishful - MorMor

Dlaczego warto pić sok z cytryny? 

Cytryny zawierają wiele witamin i składników odżywczych, które mogą wzmocnić organizm.

  • To bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, zwalcza infekcje, leczy rany i nie tylko.
  • Cytryny zawierają również wapń, który jest ważny dla funkcjonowania mięśni, wydzielania hormonów i skurczu naczyń.
  • Zawarty w cytrynach potas wspomaga prawidłową pracę mięśni i nerwów.
  • Występujący z tych owocach kwas foliowy, zwalcza wady wrodzone kręgosłupa i pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek.
  • Ciepła woda zmieszana z miodem i cytryną to popularny środek na ból gardła.
  • Badania wykazały, że cytryny mają właściwości przeciwnowotworowe. 
  • Nawet substancje chemiczne zawarte w skórkach owoców cytrusowych, to potencjalne środki przeciwnowotworowe.
  • Sok z cytryny pomaga zapobiegać kamieniom nerkowym poprzez podnoszenie poziomu cytrynianu w moczu.
  • Skórka i miąższ cytryn zawierają rozpuszczalny błonnik zwany pektyną, który promuje produkcję enzymów trawiennych w wątrobie, pomagając eliminować toksyny z organizmu.
  • Spożywanie owoców bogatych w błonnik, może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, pomagając obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę lub pomóc chorym na cukrzycę w radzeniu sobie z ich stanem.
  • Zawarta w tych owocach pektyna pomaga dłużej czuć się pełniejszym, co ułatwia odchudzanie.
  • Witamina C w cytrynach wspomaga syntezę kolagenu, co niesie korzyści dla skóry.

Źródło: share.upmc.com, radio ZET

Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Poprawia odporność, obniża ciśnienie i nie tylko
Pixabay
Newsy
Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Poprawia odporność, obniża ciśnienie i nie tylko
Czerwony barszcz nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Barszcz czerwony to jedna z ulubionych zup Polaków. Przygotowujemy go na co dzień i także od święta, podając go z tradycyjnymi uszkami. Dlaczego warto regularnie jeść barszcz? Zupa ta skrywa w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Czerwony barszcz to tradycyjna polska zupa przygotowywana na bazie buraków i wywaru z kości, którą zaprawia się kwasem buraczanym. Jedni podają go z posiekaną natką pietruszki i ziemniakami, drudzy dodają do niego śmietanę. Są też tacy, którzy jedzą barszcz czysty, wyłącznie z chlebem. Barszcz nie tylko wspaniale rozgrzewa i podnosi oporność, ale też ma dobroczynne działanie na większość narządów w naszym ciele. Spożywanie barszczu przynosi wiele korzyści zdrowotnych dzięki zawartości składników odżywczych. Pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, chroni żołądek, wątrobę i serce, a nawet wspomaga oczyszczanie krwi.  Oto tylko kilka powodów, dla których warto regularnie jeść barszcz: Sprzyja zdrowiu wątroby. Barszcz zawiera związek o nazwie betaina, który chroni wątrobę, ma właściwości przeciwzapalne i wspomaga detoksykację. Oprócz ochrony wątroby, betaina zmniejsza również poziom homocysteiny, która powoduje udar i problemy z sercem (m.in. może obniżyć wysokie ciśnienie krwi). Buraki, które są głównym składnikiem barszczu, pomagają w oczyszczaniu krwi. W uwagi na wysoką zawartość żelaza, barszcz świetnie się sprawdza w leczeniu anemii. Zmniejsza ryzyko raka. Rak to choroba, której można zapobiegać dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy a te z powodzeniem możecie znaleźć w barszczu. Barszcz to doskonała zupa dla tych, którzy chcą schudnąć. Buraki zawierają tylko 0,2 grama...

Chorujecie na te przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Pixabay
Newsy
Chorujecie na tę przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Mimo iż owoce są uznawane za bardzo zdrowe, niektórzy powinni się ich wystrzegać. Chodzi o chorych na cukrzycę typu 2. Jakich konkretnie owoców powinni unikać?

Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Nie tylko wspaniale smakują, ale też są pełne ważnych składników odżywczych. Jednak niektóre owoce mają wysoką zawartość cukru i nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę typu 2, ponieważ mogą one u nich powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Czym jest cukrzyca typu 2? Cukrzyca typu 2 (inaczej cukrzyca insulinoniezależna) jest uznawana za chorobę cywilizacyjną - jak pokazują statystyki, dotyka już 2-3 milionów Polaków. Stan ten najczęściej wynika z otyłości i niezdrowej diety. Chorobę tę można również odziedziczyć, ponieważ jest ona uwarunkowana genetyczne. Stan ten najczęściej dotyka osoby dorosłe i charakteryzuje się występowaniem wysokiego poziomy glukozy we krwi oraz opornością na insulinę i względnym jej niedoborem. Mimo iż ten typ cukrzycy jest łagodniejszy od cukrzycy typu 1, pod żadnym pozorem nie należy go bagatelizować. Głównym torem leczenia jest zmiana dotychczasowej diety i aktywność fizyczna. Wiele się mówi na temat tego, co powinna jeść osoba chora na ten typ cukrzycy i jakich powinna się wystrzegać owoców. Wyjaśniamy to w poniższym artykule. Jakich owoców nie można jeść przy cukrzycy typu 2? Osoby, które mają zdiagnozowaną cukrzycę typu 2, powinny unikać lub wyraźnie ograniczyć owoce, które są bogate w cukier. Przede wszystkim są to: banany śliwki czereśnie winogrona mandarynki Nie powinny one również spożywać suszonych i kandyzowanych owoców, które zawierają bardzo dużo cukru i są wysokokaloryczne oraz wszelkiego rodzaju dżemów, słodzonych syropów i soków owocowych. Jakie owoce można jeść przy cukrzycy typu 2? Cukrzycy mogą włączyć do...

Ta herbata obniża cisnienie, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Pijcie ją codziennie
AdobeStock
Newsy
Ten sok chroni przed udarem mózgu, podnosi odporność i obniża cholesterol. Wystarczą 3 składniki
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach soku z głogu? Pijcie go regularnie, aby czerpać z niego maksimum korzyści zdrowotnych.

Jagody głogu to drobne owoce, które rosną na drzewach i krzewach należących do rodzaju Crataegus. Rodzaj ten obejmuje setki gatunków. Najczęściej możemy je spotkać w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Owoce głogu są pełne wartości odżywczych, mają cierpki, pikantny smak i łagodną słodycz, a ich kolor waha się od żółtego do ciemnoczerwonego lub czarnego. Owoce głogu od wieków są wykorzystywane, jako naturalny lek na problemy trawienne, niewydolność serca i nadciśnienie. Przygotujcie z nich sok i cieszcie się jego walorami zdrowotnymi.  Korzyści zdrowotne głogu Jagoda głogu jest jednym z najbardziej znanych źródeł polifenoli, które są silnymi związkami przeciwutleniającymi występującymi w roślinach Przeciwutleniacze pomagają neutralizować niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do wielu groźnych chorób. Owoce głogu zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów, cukrzycę typu 2, astmę oraz niektóre infekcje i problemy sercowe.  Jagoda głogu ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą wzmocnić układ odpornościowy. W tradycyjnej medycynie chińskiej jagody głogu są jednym z najczęściej zalecanych produktów spożywczych pomagających w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi. Liczne badania wykazały, że głóg może działać jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, co oznacza, że może rozluźniać zwężone naczynia krwionośne, ostatecznie obniżając ciśnienie krwi. Ekstrakt z głogu obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Jagody głogu i ekstrakt z głogu są stosowane od wieków w leczeniu problemów trawiennych, zwłaszcza niestrawności i bólu brzucha. Zawierają błonnik, który wspomaga trawienie, zmniejszając...

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka? Kto powinien włączyć do diety jabłka? Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść? Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką. Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia. Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi. Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik,...