Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy

Jak wybrać najsmaczniejszą białą kiełbasę do żurku? To powinno zwrócić waszą uwagę

Już niedługo żurek ponownie zagości w waszych domach. Jeśli nie wiecie, jak wybierać potrzebną do jego przygotowania białą kiełbasę koniecznie sięgnijcie do naszych rad.

Idealny żurek nie mógłby istnieć bez przepysznej białej kiełbaski. Okazuje się jednak, że jej kupno nie jest proste, a wybór nie należy do oczywistych. Na co zwrócić szczególną uwagę? Zaraz wszystkiego się dowiecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaką kiełbasę kupić do żurku?

  1. Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana.
  2. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa.
  3. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc.
  4. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać.

Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana.

Przepis na żurek według Magdy Gessler

Będziecie potrzebować:

  • 400 gramów mąki żytniej razowej
  • 300 gramów białej kiełbasy
  • 1 litra bulionu 
  • 4 ząbków czosnku
  • 1 łyżki masła
  • 4 jajek
  • 1 pęczku świeżej natki pietruszki
  • Garści suszonych borowików
  • Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypcie do średniej wielkości garnka, zalejcie 1 litrem wrzącej wody, dodajcie również liście laurowe i ziele angielskie. Czosnek obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę wprost do garnka z wodą. Całość przykryjcie gazą i odstawcie w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni. Pamiętajcie, by w tym czasie przynajmniej raz dziennie przemieszać zakwas.
  2. Grzyby umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na moczenia na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu odsączcie je z wody (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle.
  3. W dużym garnku umieśćcie bulion, podsmażone grzyby oraz przygotowany wcześniej zakwas. Całość zagotujcie.
  4. Kiełbasę sparzcie we wrzątku przez ok. 20 minut, a następnie dodajcie do żurku. 
  5. Na koniec doprawcie zupę solą, pieprzem oraz majerankiem, zamieszajcie i zdejmijcie z ognia.
  6. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości będzie to trwało 8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć) i serwujcie wraz z żurkiem posypanym z wierzchu świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę w sklepie? Zwróćcie uwagę na ten szczegół i nie dajcie się oszukać
Starannie wyselekcjonowana biała kiełbasa to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych. Zanim ją kupicie koniecznie zwróćcie uwagę na jej wygląd.

Wybór dobrej jakości białej kiełbasy to sztuka, którą do perfekcji opanowały tylko doświadczone gospodynie. Na co należy zwrócić szczególną uwagę zanim podejdziecie z produktem do sklepowej kasy? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Jaką wybrać dobrą białą kiełbasę? Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać. Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana. Przepis na żurek według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 300 gramów białej kiełbasy 500 ml domowego zakwasu 1 litra bulionu  1 łyżki masła 4 jajek 1 pęczku świeżej natki pietruszki Garści suszonych borowików Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku Przygotowanie: Grzyby umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na moczenia na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu odsączcie je z wody (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. W dużym garnku umieśćcie bulion, podsmażone...

Żurek na zakwasie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Super przepis na wielkanocny żurek z tajnym składnikiem. Wyjątkowy smak to jego zasługa
Przepis na żurek idealny istnieje! Zróbcie go w ten sposób, a zachwyci wszystkich!

Nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez żurku, prawda? Jeśli macie sprawdzony przepis na naturalny żur, być może dostaliście go od waszych mam lub babć. Mimo że to bardzo klasyczna zupa, wiele osób dalej nie wie jak zrobić żurek według tradycyjnej receptury, bez korzystania z gotowego zakwasu w butelce albo żurku w proszku. Poznajcie tę metodę, a wasz żur na domowym zakwasie będzie po prostu przepyszny i zawsze udany. Z tego przepisu korzysta też Magda Gessler! Domowy żurek na zakwasie Składniki na zakwas Litr wody 350 g mąki razowej, najlepiej żytniej 3 ząbki czosnku Kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słoik na zakwas Przygotowanie zakwasu Wodę zagotujcie. Mąkę wsypcie do słoika. Wrzątkiem zalejcie mąkę i wymieszajcie, aby powstała gładka zawiesina bez grudek. Dodajcie przyprawy – ziele angielskie i liście laurowe. Ziele angielskie możecie rozkruszyć w moździerzu, czosnek pokroić na połówki lub ćwiartki. Przykryjcie mieszaninę gazą, uszczelnijcie je gumką do włosów lub gumką recepturką. Postawcie zakwas w ciepłym miejscu na co najmniej 3-4 dni. Im dłużej będzie odstawiony, tym bardziej wyrazisty smak żurku. Składniki na żurek Ok. 5 grzybów leśnych – mrożonych, świeżych lub suszonych 2 ząbki czosnku Łyżka masła Litr bulionu warzywnego 300 g białej kiełbasy 4 jajka do podania Sól Pieprz Chrzan 250 g śmietanki Przygotowanie tradycyjnego żuru na zakwasie W żurze z tej receptury znajdują się leśne grzyby . To one odpowiadają za przepyszny, głęboki smak zupy i są sekretnym składnikiem w tym przepisie. Jeśli korzystacie z grzybów świeżych, pokrójcie je. Jeśli korzystacie z suszonych, zalejcie je wrzątkiem i odczekajcie do napęcznienia zachowując wodę z moczenia. Jeśli...

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

karola okrasa żurek
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie Karola Okrasy. Dodajcie białą kiełbasę i 1 nietypowy składnik
Klasyczny żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Karol Okrasa lubi zaskakiwać swoich odbiorów, więc postanowił nieco odmienić tradycyjny przepis na zupę i przygotował go z tajemniczym dodatkiem, który zdecydowanie odmienia smak dania. Koniecznie musicie go ugotować z tego przepisu. Goście będą zachwyceni!

Żurek to jest to, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Jest nieodłączną częścią tradycji świąt. Przygotowany na bazie zakwasu, zazwyczaj jest podawany z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem.  Żurek z tartym chrzanem Karol Okrasa lubi zaskakiwać i urozmaicać tradycyjne przepisy. Tym razem nie mogło być inaczej. Do żurku przyrządzonego na bazie bulionu oraz zakwasu, kucharz oprócz tradycyjnej białej kiełbasy dodaje również ziemniaki z dodatkiem tartego chrzanu. Przygotowana w ten sposób zupa zachwyci każdego! Przepis na żurek na zakwasie z białą kiełbasą i chrzanem Składniki: Bulion: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g wędzonego boczku w kawałku 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 4 suszone grzyby 4 ziarenka pieprzu ziarnistego 4 liście laurowe Ziemniaki: 5 ziemniaków 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki wazowe bulionu Okrasa: 2 cebule 500 g wędzonego boczku z bulionu olej do smażenia Żurek: bulion 1 marchew z bulionu 4 grzyby z bulionu 2 litry zakwasu na żurek 4 sztuki surowej białej kiełbasy 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Przygotowanie: Suszone grzyby zalejcie wrzątkiem i moczcie je przez 20 minut. Boczek przełóżcie do większego garnka, zalejcie go zimną wodą, a następnie zagotujcie. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmijcie je łyżką cedzakową. W międzyczasie obierzcie marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę. Ostatnią opalcie nad ogniem bądź przypieczcie w piekarniku. Wszystko dodajcie wraz z namoczonymi grzybami do gotującej się wody z boczkiem. Całość gotujcie do miękkości warzyw. Ugotowany i ostudzony wywar odcedźcie. Na bok...