Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Pixabay
Newsy

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana

Jeśli planujecie robić kiszone ogórki, musicie poznać zasady, które warto stosować przy wyborze ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na kilka elementów, by ogórki po ukiszeniu wyszły jędrne i smaczne.
Anna Urbańska
kwiecień 26, 2021

Robicie własne przetwory? Jeśli tak, niedługo będziecie na pewno wybierać owoce i warzywa, z których powstaną dżemy, przeciery i kiszone przetwory. Jeśli robicie kiszone ogórki, na pewno wiecie, że ważny jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na ich wielkość, rodzaj oraz stopień dojrzałości. Dzięki odpowiednio dobranym warzywom na kiszenie, ogórki po ukiszeniu będą jędrne i twarde.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wybór ogórków do kiszenia – zasady

Wybierając ogórki, które zamierzacie ukisić, kierujcie się kilkoma zasadami:

  • Kupujcie krajowe ogórki na kiszenie

Kupujcie krajowe ogórki, jeśli mają powstać z nich ogórki kiszone. Musicie wiedzieć, jak rozpoznać polskie warzywa i owoce, albo zapytać o to sprzedawcę, jeśli kupujecie je ze sprawdzonego źródła. Dlaczego to ważne? Krajowe warzywa przeszły krótszą drogę od uprawy do waszych koszyków na zakupy. Są świeższe i utraciły w tym procesie mniej wody.

  • Zapytajcie sprzedawcę o najlepsze ogórki do kiszenia

Jeśli kupujecie ogórki na targu, pewnie rozmawiacie też ze sprzedawcami. Często znają dobrze swój produkt i dobrze doradzą, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia. Zazwyczaj wiedzą też od klientów, które ogórki sprawdzają się jako materiał na kiszonki.

  • Ogórki gruntowe są najlepsze na kiszenie

Wybierajcie do kiszenia ogórki gruntowe. Większości z was ta zasada może wydać się oczywista, jednak trzeba o tym wspomnieć. Ogórki gruntowe mają grubszą skórkę, są mniejsze i lepiej nadają się na korniszony i ogórki kiszone lub małosolne.

  • Wielkość i kształt ogórków do kiszenia

Najlepsze do kiszenia są mniejsze ogórki. Są twardsze, bardziej chrupiące i smaczniejsze po ukiszeniu. Wybierajcie proste ogórki, łatwiej pakuje się je do słoików. Możecie też spakować do torby na zakupy kilka wykrzywionych ogórków, które dodacie na wierzch słoika z kiszonymi ogórkami, by nie marnować tam pustego miejsca.

  • Wybierajcie ogórki z kwiatami

Jeśli przy ogórkach widoczne są jeszcze kwiaty lub zwiędłe żółtawe płatki, ogórki idealnie nadadzą się na kiszone. Wystarczy, że płatki przewijają się w całej partii, musi być ona świeża. Nie musicie wybierać pojedynczych sztuk z kwiatkami na końcach.

  • Ogórki na kiszenie powinny mieć ostre kolce

Świeże ogórki gruntowe łatwo rozpoznać po tym, że mają one jeszcze ostre brodawki, tak zwane kolce.

Zobacz także

Test ogórków na kiszenie

Jeśli chcecie mieć pewność, że ogórki nadają się do kiszenia, wykonajcie ten test. Weźcie jedną sztukę i spróbujcie ją przełamać. Idealny ogórek powinien pęknąć od razu i się nie wyginać. Oznacza to, że jest świeży i ma dużą zawartość wody.

Odmiany ogórków do kiszenia

Jeśli macie opcję uzyskania informacji na temat odmian ogórków, które macie zamiar kupić, te odmiany są najlepsze do kiszenia:

  • Śremskie
  • Julian
  • Andrus
  • Borus

Czytaj także:

Komentarze