jak wybrać dobry schab
AdobeStock
Newsy

Jak wybrać najlepsze mięso na schabowe? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół. Jest kluczowy

Gwarancją, że kotlety schabowe wyjdą smaczne jest dobre mięso – sprawdźcie, jak rozpoznać smaczny schab!

Trudno wyobrazić sobie polski dom, w którym w ogóle nie przyrządza się kotletów schabowych. To jest jedno z podstawowych polskich dań, zaraz obok rosołu i kotletów mielonych! Każdy ma swój sposób na schabowe, choć podstawowy przepis na to danie cały czas pozostaje taki sam. Sprawdźcie, jak rozpoznać najlepsze mięso na schabowe i jakiego unikać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki schab jest najlepszy?

Tylko smaczny schab jest gwarantem dobrych kotletów! Niestety, nawet najlepsza marynata ani dobrze zrobiona panierka nie uratują schabowych, jeśli mięso jest niedobre. A co gorsza – zepsute! Najważniejszy jest kolor mięsa - w ten sposób od razu rozpoznacie, czy schab jest świeży. Koniecznie zwracajcie na to uwagę! Poniżej zebraliśmy dla was więcej porad, dzięki którym nigdy nie zdarzy się wam już kupić nieświeżego schabu.

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół

Ten sekretny składnik sprawi, że rosół będzie klarowny i dłużej zachowa świeżość. Mało kto o tym wie!

  • Kupujcie ze sprawdzonego źródła – najlepiej w prawdziwym mięsnym sklepie. Możecie na własne oczy zobaczyć wtedy cały kawałek schabu, a nawet poprosić sprzedawcę, żeby pokazał wam mięso z każdej strony. To bardzo ważne, ponieważ schab sprzedawany w supermarketach albo już jest pokrojony na kotlety, albo tak ułożony na ladzie, że inne kawałki mięsa go przykrywają i nie możecie ocenić jakości schabu.
  • Kolor – dobry i świeży schab powinien mieć ładny, głęboki różowy kolor. To właśnie w ten sposób najłatwiej jest rozpoznać świeży schab – nawet, jeżeli jest już zapakowany! Jeśli mięso jest blade, to kotlety wyjdą suche i twarde, dlatego lepiej nie kupować takiego schabu. Z kolei jeśli jego kolor jest bardzo ciemny albo widać na nim ciemne plamy, absolutnie go nie kupujcie! Takie mięso jest już zepsute.
  • Struktura – świeży i smaczny kawałek schabu będzie lekko wilgotny, zwarty i sprężysty. Z wierzchu powinien się delikatnie błyszczeć. Z kolei nieświeże mięso będzie zupełnie matowe.
  • Tłuszcz – koniecznie musi być biały! Jeżeli kawałki tłuszczu na mięsie są mocno żółtawe albo szare, to schab jest stary.
  • Zapach – schab można powąchać niestety tylko kupując go zza lady, dlatego lepiej kupować go w sklepach mięsnych lub supermarketach, które oferują sprzedaż mięsa na wagę. Świeży schab ma bardzo delikatny, ledwie wyczuwalny zapach, charakterystyczny dla wieprzowiny. Jeżeli jest mocny i ostry, to mięso już jest zepsute.

A jaki jest wasz sposób na wybranie najlepszego kawałka schabu?

idealny schabowy
Autor Flickr/Pepsol P
Newsy
Znamy sposób na perfekcyjnie soczyste i kruche schabowe. Sekret? Ten 1 wyjątkowy trik
Pyszny, soczysty i kruchy schabowy to ulubiony kotlet Polaków. Co zrobić, by zawsze smakował idealnie? Ten sekret wam w tym pomoże.

Z czym najbardziej smakuje wam schabowy? Najczęściej podajemy go w towarzystwie ciepłej, kiszonej kapusty i ziemniaków. Obłędnie smakuje również z mizerią czy marchewką z groszkiem. Pomysłów na jego podanie jest tyle, ile gustów smakoszy. Jednak jest tylko jeden trik, by nasz kotlet po prostu rozpływał się w ustach.   Bardzo ważnym etapem, który prowadzi do idealnego kotleta jest wybór mięsa w sklepie. Zanim kotlety trafią na patelnię, musimy kupić dobry schab. Schab powinien być ,,chudy”. Jest wtedy duża szansa, że będzie to młoda wieprzowina i mięso będzie miękkie. Raczej unikajmy pakowanego schabu, ponieważ producenci często wkładają tam gorsze jego plastry. Przygotowanie mięsa na kotlety schabowe  By schab był miękki, dobrze zamarynować go w ulubionych przyprawach i soli na kilkanaście godzin przed smażeniem. Świeży czosnek nada mięsu niepowtarzalny charakter. Nie pożałujecie. Przyprawione mięso najlepiej włożyć do lodówki. Tam „przegryzą” się jego smaki. Potem rozbijamy je energicznie tłuczkiem i zabieramy się za panierowanie w mące, jajku i bułce. Smażenie kotletów schabowych Smażenie kotletów schabowych to najlepszy moment w ich przyrządzaniu. Zapach, który wydobywa się w kuchni podczas tej czynności, rozbudza wszystkie kubki smakowe. Zgodzicie się z nami? Teraz pytanie. Jaki tłuszcz wybrać? Znawcy kulinarni powiedzą, że smalec, ale spokojnie możemy użyć oleje roślinne, jak rzepakowy lub słonecznikowy. Tak wysmażony kotlet leżący na talerzu kusi by spróbować, oderwać choć kawałek. My tak mamy za każdym razem. Sposób na soczyste i kruche schabowe  Zdarza się czasem, że coś jednak nie wyjdzie i zamiast soczystego mięsa mamy twarde, trudne do rozgryzienia kotlety.  By temu zaradzić jest bardzo prosty trik, żeby...

Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały. Klasyczny schabowy Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy. Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej. Co powiecie na podwójny schabowy? Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. ...

kotlety schabowe przepis
AdobeStock
Przepisy
Kotlety schabowe po staropolsku. Jeden dodatek wynosi smak na kolejny poziom!
Chcesz przygotować coś naprawdę wyjątkowego? Wypróbuj ten przepis, który zawiera jeden specjalny składnik!

Jeżeli uwielbiacie kotlety schabowe, ale znudziła się wam klasyczna wersja w panierce podawana z kapustą, to mamy dla was coś nowego! Przełamcie rutynę i wypróbujcie ten przepis na schabowe po staropolsku! Schabowe najlepsze na obiad Kotlety wieprzowe wciąż mają wielu miłośników. I nic dziwnego! Mięso ze schabu jest soczyste, sycące i bardzo aromatyczne. Dziś odchodzi się od wieprzowiny, ponieważ jest tłustsza od drobiu i nie powinny jej jeść osoby cierpiące na podwyższony cholesterol. Jednak żaden, nawet najlepiej karmiony kurczak nie będzie smakował tak, jak soczyste kotlety wieprzowe ze schabu! Przepis na staropolskie kotlety schabowe Ta wersja kotletów z pewnością spodoba się osobom będącym na diecie. A to dlatego, że kotlety w wersji staropolskiej nie zawierają panierki! Co jeszcze sprawia, że to danie jest wyjątkowe? W przeciwieństwie do tradycyjnych, panierowanych schabowych jest niezwykle aromatyczne – zawdzięcza to kolendrze. Przygotujcie te składniki, żeby przyrządzić to pyszne danie: 1 kg mięsa wieprzowego ze schabu 2 ząbki czosnku Ziele angielskie 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka goździków Pół szklanki oleju Pieprz Przyprawa do mięs Przygotowanie Pokrój schab na 10 równych porcji. W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, dodaj olej i dokładnie obtocz w nich kotlety. Odstaw do lodówki na dwa dni. Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty i odsącz. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety przez około 15 minut. Smacznego!

Schab pod pierzynką
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Schab pod pierzynką, czyli jak w prosty sposób odmienić klasyczne schabowe
Lubicie panierkę? Zwłaszcza na schabowym smakuje rewelacyjnie. Do tego kilka dodatków i mamy przepyszne danie obiadowe. Będziecie zdziwieni, w jak łatwy sposób można urozmaicić to z pozoru klasyczne danie kuchni polskiej.

Kiedy klasyka miesza się z nowoczesnością zaczyna się prawdziwe gotowanie. Obecnie w sieci znajdziemy tysiące przepisów, które pozwolą wnieść inne smaki do naszej kuchni. Może czas odważyć się na cos nowego? Trochę inaczej Prawdziwego kucharza poznamy po chęci eksperymentowania ze składnikami. Czasami wystarczy drobna zmiana w przepisie, by danie nabrało zupełnie innego wyrazu i smaku. Już przysłowie mówi, że do odważnych świat należy! Odwaga w kuchni jest równie mile widziana.  Schabowy z ziemniaczkami Kotlet schabowy najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, marchewką lub buraczkami. Jego fanów w Polsce są tysiące, jak nie miliony! Schabowy to bardzo syty kotlet, dlatego spokojnie najemy się jedną porcją. Z małą zmianą klasyczne schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze! Składniki na schab pod pierzynką 3 plastry schabu bez kości  4 plastry boczku  4 plastry sera mozzarella 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego  1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki majeranku  sól pieprz do smaku  1/2 szklanki bułki tartej  1 duże jajko kurze olej do smażenia Sposób przygotowania schabowych pod pierzynką Na początku myjemy mięso i porządnie je osuszamy. Rozbijamy na średniej wielkości plastry.  Mieszamy w niewielkiej miseczce przyprawy i nacieramy nimi schab. Tak doprawione mięso odstawiamy na około godzinę do marynowania. Roztrzepujemy jajko i w międzyczasie rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni olej. Zamarynowane mięso panierujemy w jajku i bułce.  Kotlety kładziemy ostrożnie na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni odkładamy kolejno na papier....