tatar wołowy przepis
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy

Jak wybrać mięso na tatar? Do tego dania nadają się tylko te 2 części wołowiny

Czy wiecie, jakie mięso sprawi, że tatar będzie naprawdę dobry? Dowiecie się z tego artykułu!

Tatar wołowy to jedna z ulubionych zakąsek Polaków. Nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, dlatego wiele osób chętnie przyrządza tatara samodzielnie w domu.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że choć jest popularnym daniem, to trzeba w jego przypadku zachować sporą dozę ostrożności. Bądź co bądź, tatar to surowe mięso z dodatkami, dlatego trzeba wiedzieć jak wybrać taki kawałek mięsa, z którego wyjdzie smaczny, a co najważniejsze – bezpieczny tatar.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso wybrać na tatar?

Na początku należy wyjaśnić, że tatar przyrządza się tylko z mięsa wołowego. Niektórzy śmiałkowie eksperymentują i używają do tej potrawy mięsa wieprzowego... To ogromny błąd! Znajdujące się w wieprzowinie bakterie mogą być bardzo groźne dla zdrowia.

Nic wam nie będzie, jeśli przyrządzicie z niej kotlety schabowe lub gulasz, ponieważ większość zarazków ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Jednak zjedzenie wieprzowiny na surowo jest bardzo złym pomysłem i absolutnie nie używajcie jej do tatara. To samo dotyczy mięsa drobiowego.

Do tatara najlepsza jest polędwica wołowa lub ligawa. Mięso z polędwicy będzie znacznie delikatniejsze i przez to niestety droższe. Tańsza ligawa też jest smaczna i nie posiada tkanki łącznej podobnie jak polędwica, ale jest od niej nieco twardsza. Z tego powodu decydując się na ligawę, musicie ją bardzo dokładnie posiekać.

Zakupując mięso na tatar upewnijcie się, że jest ono pierwszej świeżości. Tylko taka wołowina nada się do przygotowania tatara w domowych warunkach. Należy bezwzględnie czuwać nad jakością mięsa na tatar, by uniknąć potem sensacji żołądkowych i groźnych chorób.

Przepis na tatar wołowy

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa z polędwicy lub ligawy wołowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki wody
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Pół łyżeczki soli
  • 2-3 ogórki kiszone
  • Mała posiekana cebulka
  • Marynowane grzybki

Przygotowanie:

  1. Wyjęte z lodówki mięso posiekajcie bardzo drobno ostrym nożem. Pamiętajcie o tym, że mięso na tatara może być przechowywane w lodówce maksymalnie przez dwie doby od ubicia i w temperaturze 4 stopni Celsjusza, choć najlepiej przyrządzić je w dniu zakupu.
  2. Następnie wlejcie do mięsa 1 łyżkę oliwy, dodajcie żółtko i po pół łyżeczki soli i pieprzu.
  3. Na koniec wlejcie dwie łyżki bardzo zimnej wody i wymieszajcie.
  4. Tak przygotowane mięso formujcie w kształt kul lub kotletów. Podawajcie z ulubionymi dodatkami: żółtkiem jaja, ogórkiem kiszonym, cebulką albo marynowanymi grzybkami. Smacznego!
Co zrobić, żeby tatar nie ściemniał przed podaniem? Dodajcie do niego 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby tatar nie ściemniał przed podaniem? Dodajcie do niego 1 rzecz
Wasz tatar ciemnieje jeszcze przed podaniem i ma nieładny, nieapetyczny kolor? Wystarczy, że dodacie do niego 1 produkt.

Befsztyk tatarski, nazywany też tatarem, to kultowa potrawa, którą przygotowuje się ze skrobanego, mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego, oleju, soli i pieprzu oraz żółtek jaj, cebuli, maggi lub sosu Worcestershire. Danie to najczęściej podaje się z pokrojoną w kostkę cebulką, kiszonymi ogórkami czy marynowanymi grzybami. Idealne mięso na tatar powinno być chude, miękkie i świeże. Zwykle wykorzystuje się do tego udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Co warto zaznaczyć - tatar spożywa się na surowo, bez obróbki termicznej, dlatego tak ważne jest, aby przed jego przygotowaniem zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Co zrobić, żeby tatar nie ściemniał przed podaniem? Jeżeli planujecie przygotować na kolację czy przyjęcie tatar, ale nie chcecie, żeby ściemniał przed podaniem, możecie wykorzystać dwa triki. Po pierwsze - nie mieszajcie mięsa z siekaną cebulą przed podaniem, ponieważ warzywo to wydziela dużo soku, który przyspiesza utlenianie i odbarwianie wołowiny. Dodajcie do mięsa trochę soku z cytryny - sok z tego owocu zawiera witaminę C, która spowalnia proces zmiany barwy. Dlaczego mięso wołowe zmienia kolor? Mięso wołowe ma piękny, czerwony kolor, ale pod wpływem tlenu i innych czynników, utlenia się i blaknie, przyjmując brzydki szaro-brązowy kolor. Przepis na klasyczny tatar wołowy Tatar wołowy z poniższego przepisu, został robiony z najlepszej i najdelikatniejszej części tuszy wołowej, czyli z polędwicy. Z uwagi na to, że jest podawany na surowo, mięso powinno być jak najświeższe i najlepszej jakości. Składniki: 400 g polędwicy wołowej (4 porcje) 1 cebula 2 łyżeczki musztardy francuskiej 4 żółtka olej rzepakowy marynowane prawdziwki marynowane warzywa pieprz sól...

Jakie dodatki do tatara? Te trzy produkty dodajcie koniecznie, resztę opcjonalnie
AdobeStock
Newsy
Jakie dodatki do tatara? Te trzy produkty dodajcie koniecznie, resztę opcjonalnie
Dodatki do tatara są równie ważne, co świeże mięso. Dowiedzcie się, jakie dodatki najlepiej pasują do tatara i podajcie tę zimną przekąskę w ten sposób.

Tatar to klasyczna przekąska kuchni polskiej. Jada się go od lat i wcale nie traci na popularności. Tatar gości na stole w trakcie uroczystości i imprez, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście zrobili go sobie i domownikom na kolację bez okazji. Dobry tatar musi składać się ze świeżego mięsa wołowego i dokładnie dobranych dodatków. Tatar to bardzo wdzięczna potrawa. Przepis na dobry tatar Befsztyk tatarski , czyli popularny tatar to potrawa z surowego mięsa wołowego. Często spożywany jest jako premium przekąska do wódki. Zrobicie go z tych składników: Składniki na tatara 100 g mielonej lub drobno posiekanej polędwicy wołowej Łyżka oliwy lub oleju rzepakowego Żółtko Łyżka zimnej wody Sól i pieprz Klasyczne dodatki do tatara W klasycznej wersji tatara nie może zabraknąć też tych trzech składników: Żółtka Białej cebuli Kiszonego ogórka Przygotowanie tatara Przygotujcie mięso: posikajcie je, jeśli korzystacie z kawałka w całości. Dodajcie do mięsa olej i wodę. Ugniatajcie, by mięso je pochłonęło. Możecie doprawić mięso solą i pieprzem już teraz, albo podać solniczkę i pieprzniczkę do tatara. Uformujcie mięso w okrąg, na wierzchu zróbcie wgłębienie i przełóżcie do niego żółtko. Posiekajcie bardzo drobno dodatki: cebulę i ogórki kiszone. Podajcie dodatki obok tatara. Niebanalne dodatki do tatara Wiele osób nie będzie nawet chciało słyszeć o innych dodatkach niż ogórek kiszony i cebula. Szefowie kuchni najbardziej lubią serwować jednak niebanalnego tatara. Podają go chętnie z: Marynowanymi grzybkami – najlepiej borowikami, ale mogą być to też pieczarki Musztardą – wymieszaną z mięsem lub podaną osobno, podkreśla smak mięsa. Najlepsza jest...

Czy jedzenie tatara jest bezpieczne? Niekoniecznie. Na co trzeba uważać?
Pixabay
Newsy
Czy jedzenie tatara jest bezpieczne? Niekoniecznie. Na co trzeba uważać?
Tatar to surowe mięso, więc należy być ostrożnym podczas przygotowania tego dania. Niewłaściwie przechowywane może być trucizną!

Tatar tworzony jest z surowego mięsa wołowego lub wieprzowego. Serwuje się go z surowym jajkiem i cebulką , dlatego jest to danie, które musi być przygotowane z idealnie przechowywanych składników. Surowe mięso czy jajko mogą stanowić wielkie zagrożenie dla zdrowia, warto więc na nie uważać. Czy tatar jest bezpieczny dla zdrowia? Tatar wieprzowy jest na pewno tańszy w przygotowaniu niż wołowy, ale jeden i drugi typ mięsa może być siedliskiem bakterii takich jak Listeria, Salmonella , Campylobcater czy E. coli. W surowym mięsie mogą się także znajdować pasożyty takie jak włosień kręty czy tasiemiec. Choroby te mogą być niezwykle poważne w skutkach i na stałe wpłynąć na niesprawność układu pokarmowego. Bezpieczny tatar to taki stworzony z wysokiej jakości, świeżego (!) mięsa ze sprawdzonego źródła, a także bezpiecznie przechowywany w chłodzie i spożywany wkrótce po wyjęciu z lodówki. Sięganie po gotowe tatary paczkowane nie jest dobrym pomysłem – na pewno nie są one świeże, dlatego istnieje większe ryzyko, że zawierają szkodliwe bakterie. Jakie mięso na tatar? Przygotowując tatara samodzielnie w domu należy upewnić się, że kupujecie mięso od sprawdzonego sprzedawcy. Warto wydać na nie odrobinę więcej w dobrych delikatesach czy lokalnym sklepie mięsnym niż decydować się na masowo paczkowane mięso z sieciowego supermarketu. Mięso na tatar powinno zostać zmielone już w domu, nie w sklepie – macie wtedy gwarancję, że jest to w 100 proc. czysty kawałek mięsa, który zakupiliście, bez domieszki innych (być może tańszych albo gorszej jakości rodzajów). Mięso na tatara powinno być stale przechowywane w lodówce. Czas, który spędzi poza nią to wyłącznie moment jego przygotowania oraz podania. Siekanie surowego mięsa nie powinno się odbywać na drewnianej desce do...

Z tym mięsem krokiety wychodzą najlepsze. Tak dobrych jeszcze nie jedliście
AdobeStock
Newsy
Z tym mięsem wychodzą najlepsze krokiety. Tak dobrych jeszcze nie jedliście
Zróbcie farsz do krokietów w taki sposób, a już nie spróbujecie inaczej. Wystarczy zrobić go na mięsie, które mało kto przyrządza z myślą o krokietach.

Sekret najlepszych krokietów tkwi oczywiście w farszu. Jeśli jest do niczego, to nawet najlepiej wysmażone naleśniki nie uratują całego dania. Mogą być z serem i pieczarkami, choć jednym z bardziej popularnych rodzajów krokietów są oczywiście te z mięsem. Zobaczcie, jaki rodzaj najlepiej do nich pasuje.  Jak zrobić smaczne krokiety? Większość osób farsz do krokietów przygotowuje albo w wersji jarskiej z kapustą i grzybami, albo na bazie mięsa wieprzowego (czasami można się spotkać z krokietami drobiowymi, choć nie jest to takie częste). Ale czy próbowaliście zrobić je na mięsie wołowym? Farsz z tym składnikiem smakuje po prostu doskonale, a na bazie wywaru z gotującego się mięsa możecie zrobić smaczną zupę pieczarkową albo pomidorową. Wybierając wołowinę do krokietów, wybierzcie mięso z łopatki, z karku albo goleń.  Przepis na  krokiety z farszem wołowym Składniki: niecały kilogram mięsa wołowego (może być z łopatki, karku albo goleń) 1,5 szklanki wody 1 jajko 1 bułka kajzerka  1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) pół selera 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli Na ciasto: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki masła pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli  Przygotowanie: Mięso włóżcie do garnka mięso i obrane warzywa pokrojone na kawałki. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, a całość zalejcie wodą. Powinno wystarczyć 1,5 szklanki - jeśli to będzie za mało, wlejcie więcej. Chodzi o to, żeby woda przykryła całe mięso. Zagotujcie, a następnie gotujcie pod...