Tatar wołowy to jedna z ulubionych zakąsek Polaków. Nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, dlatego wiele osób chętnie przyrządza tatara samodzielnie w domu.
Trzeba jednak pamiętać o tym, że choć jest popularnym daniem, to trzeba w jego przypadku zachować sporą dozę ostrożności. Bądź co bądź, tatar to surowe mięso z dodatkami, dlatego trzeba wiedzieć jak wybrać taki kawałek mięsa, z którego wyjdzie smaczny, a co najważniejsze – bezpieczny tatar.
Jakie mięso wybrać na tatar?
Na początku należy wyjaśnić, że tatar przyrządza się tylko z mięsa wołowego. Niektórzy śmiałkowie eksperymentują i używają do tej potrawy mięsa wieprzowego... To ogromny błąd! Znajdujące się w wieprzowinie bakterie mogą być bardzo groźne dla zdrowia.
Nic wam nie będzie, jeśli przyrządzicie z niej kotlety schabowe lub gulasz, ponieważ większość zarazków ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Jednak zjedzenie wieprzowiny na surowo jest bardzo złym pomysłem i absolutnie nie używajcie jej do tatara. To samo dotyczy mięsa drobiowego.
Zobacz także:
Do tatara najlepsza jest polędwica wołowa lub ligawa. Mięso z polędwicy będzie znacznie delikatniejsze i przez to niestety droższe. Tańsza ligawa też jest smaczna i nie posiada tkanki łącznej podobnie jak polędwica, ale jest od niej nieco twardsza. Z tego powodu decydując się na ligawę, musicie ją bardzo dokładnie posiekać.
Zakupując mięso na tatar upewnijcie się, że jest ono pierwszej świeżości. Tylko taka wołowina nada się do przygotowania tatara w domowych warunkach. Należy bezwzględnie czuwać nad jakością mięsa na tatar, by uniknąć potem sensacji żołądkowych i groźnych chorób.
Przepis na tatar wołowy
Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa z polędwicy lub ligawy wołowej
- 2 żółtka
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki wody
- Pół łyżeczki pieprzu
- Pół łyżeczki soli
- 2-3 ogórki kiszone
- Mała posiekana cebulka
- Marynowane grzybki
Przygotowanie:
- Wyjęte z lodówki mięso posiekajcie bardzo drobno ostrym nożem. Pamiętajcie o tym, że mięso na tatara może być przechowywane w lodówce maksymalnie przez dwie doby od ubicia i w temperaturze 4 stopni Celsjusza, choć najlepiej przyrządzić je w dniu zakupu.
- Następnie wlejcie do mięsa 1 łyżkę oliwy, dodajcie żółtko i po pół łyżeczki soli i pieprzu.
- Na koniec wlejcie dwie łyżki bardzo zimnej wody i wymieszajcie.
- Tak przygotowane mięso formujcie w kształt kul lub kotletów. Podawajcie z ulubionymi dodatkami: żółtkiem jaja, ogórkiem kiszonym, cebulką albo marynowanymi grzybkami. Smacznego!