
Jogurt naturalny to jeden z produktów, które śmiało można zaliczyć do kategorii zdrowych. Znajdują się w nim żywe kultury bakterii, które mają dobroczynny wpływ na układ trawienny, białko, a do tego jest pozbawiony barwników, cukru i innych ulepszaczy, które można znaleźć na przykład w jogurtach owocowych.
Jogurty naturalne jedzone regularnie to gwarancja fantastycznego zdrowotnego działania. Ich jedzenie pozwala zwiększyć przyswajalność wapnia, wyregulować działanie układu trawiennego i utrzymać prawidłowy poziom wagi.
Oprócz tego udowodniono, że jogurty pomagają oczyścić organizm z toksyn i znacznie wpływają na codzienną budowę odporności. Warunki są jednak dwa. Należy jeść jogurty regularnie i dbać o to, by wybrany jogurt był właściwego rodzaju.
Dlaczego? Bo czy jednak każdy jogurt naturalny jest dobry i zdrowy? Okazuje się, że nawet w tym przypadku musicie być czujni i warto uważnie czytać etykiety na opakowaniach. Nie każdy jogurt jest bowiem tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać.
Dlaczego do jogurtu naturalnego dodaje się mleko w proszku?
Wysokiej jakości jogurt naturalny powinien składać się jedynie z mleka oraz żywych kultur bakterii. Koniecznie przyjrzyjcie się jednak liście składników podanych na opakowaniu, ponieważ niektórzy producenci dodają do jogurtu mleko w proszku. Nie jest ono niezdrowe, jednak bardzo obniża jakość finalnego produktu. Dlaczego?
Mleko w proszku dodane do jogurtu sprawia, że ten jest bardziej tłusty, kaloryczny, a do tego może zwiększać poziom cholesterolu w organizmie. Producenci decydują się na taki dodatek, ponieważ mleko w proszku jest tańsze od zwykłego i ułatwia zagęszczenie produktu - dotyczy to zwłaszcza jogurtów naturalnych typu greckiego.
Da się jednak kupić jogurt zrobiony na prawdziwym mleku, dlatego warto uważnie czytać informacje podane na opakowaniu, a także studiować składy produktów z tyłu kubeczka.
Ważnym czynnikiem, który powinien odstręczać klientów od zakupu jogurtu naturalnego z dodatkiem mleka w proszku jest jego smak. W tym przypadku sami musicie przetestować oba rodzaje jogurtów naturalnych i dojść do oczywistych wniosków...
Jak wybrać dobry jogurt?
Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę przy zakupie jogurtu? Sprawdźcie, jakich informacji szukać na etykiecie:
-
zawartość cukru - zwłaszcza w jogurtach przeznaczonych dla dzieci można znaleźć cukier, ponieważ polepsza on smak produktu. W prawdziwym jogurcie naturalnym ilość cukru nie powinna przekraczać 5 g na 100 g.
-
żywe kultury bakterii - nie każdy producent wskazuje ilość bakterii probiotycznych zawartych w jego produkcie. Jeżeli nie możecie znaleźć takiej informacji, lepiej odłóżcie jogurt na półkę. Ilość żywych kultur bakterii powinna wynosić od 10 do 100 mln na 1 g jogurtu.
-
składniki zagęszczające - by nieco przyśpieszyć produkcję jogurtu, czasami dodaje się do niego zagęstniki w postaci skrobi, żelatyny, białka mleka czy mleka w proszku, o którym pisaliśmy na początku. Dobry jogurt nie wymaga takich dodatków, dlatego tak ważne jest czytanie etykiet przed zakupem, by wybrać produkt najlepszej jakości.
Źródło: kuchnia.wp.pl