Jak wybrać dobry jogurt naturalny? Producenci dodają ten zbędny składnik na potęgę
Adobe Stock
Newsy

Jak wybrać dobry jogurt naturalny? Producenci dodają ten zbędny składnik na potęgę

Nawet w przypadku jogurtu naturalnego trzeba się mieć na baczności. Może się bowiem okazać, że „naturalny” jest on tylko z nazwy - sprawdźcie, na co trzeba zwrócić uwagę.

Jogurt naturalny to jeden z produktów, które śmiało można zaliczyć do kategorii zdrowych. Znajdują się w nim żywe kultury bakterii, które mają dobroczynny wpływ na układ trawienny, białko, a do tego jest pozbawiony barwników, cukru i innych ulepszaczy, które można znaleźć na przykład w jogurtach owocowych.

Czy jednak każdy jogurt naturalny jest dobry i zdrowy? Okazuje się, że nawet w tym przypadku musicie być czujni i warto uważnie czytać etykiety na opakowaniach. Nie każdy jogurt jest bowiem tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać. 

Dlaczego do jogurtu naturalnego dodaje się mleko w proszku?

Wysokiej jakości jogurt naturalny powinien składać się jedynie z mleka oraz żywych kultur bakterii. Koniecznie przyjrzyjcie się jednak liście składników podanych na opakowaniu, ponieważ niektórzy producenci dodają do jogurtu mleko w proszku. Nie jest ono niezdrowe, jednak bardzo obniża jakość finalnego produktu. Dlaczego?

Mleko w proszku dodane do jogurtu sprawia, że ten jest bardziej tłusty, kaloryczny, a do tego może zwiększać poziom cholesterolu w organizmie. Producenci decydują się na taki dodatek, ponieważ mleko w proszku jest tańsze od zwykłego i ułatwia zagęszczenie produktu - dotyczy to zwłaszcza jogurtów naturalnych typu greckiego.

Da się jednak kupić jogurt zrobiony na prawdziwym mleku, dlatego warto uważnie czytać informacje podane na opakowaniu, a także studiować składy produktów z tyłu kubeczka.

Ważnym czynnikiem, który powinien odstręczać klientów od zakupu jogurtu naturalnego z dodatkiem mleka w proszku jest jego smak. W tym przypadku sami musicie przetestować oba rodzaje jogurtów naturalnych i dojść do oczywistych wniosków...

Zobacz także
Masz w lodówce otwarty jogurt? Ten prosty trik przedłuży jego trwałość

Macie w lodówce otwarty jogurt? Ten prosty trik przedłuży jego trwałość

Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć

Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć

Jak wybrać dobry jogurt?

Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę przy zakupie jogurtu? Sprawdźcie, jakich informacji szukać na etykiecie:

  • zawartość cukru - zwłaszcza w jogurtach przeznaczonych dla dzieci można znaleźć cukier, ponieważ polepsza on smak produktu. W prawdziwym jogurcie naturalnym ilość cukru nie powinna przekraczać 5 g na 100 g. 

  • żywe kultury bakterii - nie każdy producent wskazuje ilość bakterii probiotycznych zawartych w jego produkcie. Jeżeli nie możecie znaleźć takiej informacji, lepiej odłóżcie jogurt na półkę. Ilość żywych kultur bakterii powinna wynosić od 10 do 100 mln na 1 g jogurtu. 

  • składniki zagęszczające - by nieco przyśpieszyć produkcję jogurtu, czasami dodaje się do niego zagęstniki w postaci skrobi, żelatyny, białka mleka czy mleka w proszku, o którym pisaliśmy na początku. Dobry jogurt nie wymaga takich dodatków, dlatego tak ważne jest czytanie etykiet przed zakupem, by wybrać produkt najlepszej jakości. 

Źródło: kuchnia.wp.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić domowy jogurt? O wiele zdrowszy i tańszy niż kupny
Wikipedia Commons
Newsy
Jak zrobić domowy jogurt? O wiele zdrowszy i tańszy niż kupny
Co powiecie na jogurt domowej roboty? Z nami zrobicie go bez specjalnych starterów jogurtowych i drogiej aparatury!

Sztuka serowarstwa jawi się wielu jako czarna magia. Nic bardziej mylnego. Niektóre wyroby można bez problemu zrobić w domu. Na przykład jogurt. Co więcej – niepotrzebne będą wam specjalne kultury bakterii i startery, które można kupić w specjalistycznych sklepach czy w internecie. Wystarczy wam resztka jogurtu naturalnego, którego nie dojedliście na śniadaniu. Jedyny warunek to zawartość w jego składzie żywych kultur bakterii jogurtowych. Do przyrządzenia jogurtu nie będzie wam potrzebna specjalna aparatura, którą nieraz można spotkać w sklepach. Czy do zrobienia jogurtu domowej roboty potrzebna jest jogurtownica? Wymyślne jogurtownice rzeczywiście pomagają w utrzymaniu właściwej temperatury podczas dojrzewania, czyli inkubacji jogurtu, ale można sobie bez problemu bez nich poradzić. Smaczny, gęsty jogurt dojrzeje także w domu, np. w pobliżu grzejnika. Jogurty bez problemu wyjdą wam w okresie letnim, kiedy to temperatura w mieszkaniach jest nieco wyższa. Kiedy raz zrobicie tego rodzaju frykas, nie pomyślicie już nawet o jedzeniu drogich odpowiedników ze sklepu! Przepis na domowy jogurt Składniki: 2 l mleka pasteryzowanego Ok. 150 ml jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii jogurtowych Dodatkowo: Dokładnie umyty i przelany wrzącą wodą garnek do gotowania mleka 2 słoiki 1-litrowe lub jedno duże naczynie ceramiczne z zamknięciem (jak do ogórków małosolnych) Termometr spożywczy Przygotowanie: Wlejcie mleko do garnka i podgrzejcie je do temp. 45 st. C. Do mleka dodajcie jogurt i dokładnie wymieszajcie razem całość. Przelejcie mleko z jogurtem do słoików i zakręćcie. Słoiki postawcie w ciepłym miejscu (najlepiej w temp. ok. 40 st. C) na ok. 8 godzin. Przed podaniem jogurt powinno się schłodzić – stanie się...

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca
Przygotowanie domowego kefiru nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Zobaczcie, jakie to proste.

Kefir to jeden z najstarszych mlecznych napojów na świecie. Wytwarza się go poprzez fermentację mleka pod wpływem bakterii. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od tureckich słów „keyif”, czyli radość, przyjemność i „kopur”, co oznacza lekką, mleczną piankę. Niektórzy mówią, że kombinacja tureckich czy kaukazkich określeń znaczy tyle, co „czuj się dobrze”. Bo tak się właśnie czujemy pijąc kefir. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir trafił do Europy na początku XX w. dzięki Ilji Miecznikowi, ukraińskiemu mikrobiologowi, laureatowi Nagrody Nobla, który badał przyczyny długowieczności ludzi żyjących na Bałkanach. Stwierdził, że zdrowie i długowieczność zawdzięczają diecie bogatej w fermentowaną żywność mleczną – kefir i jogurt. Warto wiedzieć, że skład kefiru, jako produktu powstającego naturalnie, może być zmienny. Zależy od jakości mleka oraz warunków, w których przebiega fermentacja. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B12 D, biotyny i białka. Enzymy oraz bakterie probiotyczne, które zawiera, wspomagają procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych, w przeliczeniu na porcję produktu jest dużo wyższa w kefirze niż w jogurcie. Dostarcza także znacznych ilości wapnia i magnezu. Zawiera też laktozę z mleka, często wywołującą uczulenia. Jednak nawet osoby, które nie trawią laktozy i mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po wypiciu mleka, nie mają problemów żołądkowych po spożyciu kefiru. Dzieje się tak dlatego, że proces fermentacji w obecności bakterii, częściowo wpływa na rozkład laktozy i lepsze jej trawienie. Kefir doskonały na zdrową dietę odchudzającą Kefir to napój niskokaloryczny. W 100 ml produktu znajduje się jedynie 50-70 kcal. Do tego jest napojem sycącym,...

Czy sok z kiszonej kapusty pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Adobe Stock
Newsy
Czy sok z kiszonej kapusty lepiej pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Picie soku z kiszonej kapusty może przynieść korzyści. Pytanie tylko kiedy sięgnąć po szklankę z tym eliksirem zdrowia? I jak często go pić?

Szukacie różnych metod na poprawienie swojego stanu zdrowia? Kupowanie lekarstw i suplementów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zawsze warto zacząć od najprostszych sposobów czy wykorzystania naturalnych, dostępnych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Na przykład od soku z kiszonej kapusty. Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta? Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. To substancja powstająca w wyniku fermentacji. Oczyszcza organizm,  wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Kiszona kapusta, a także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, B1, B2, K, E, a także minerały: magnez, potas, żelazo i wapń. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz innych zdrowotnych substancji. Kolejną wartością picia soku z kiszonek jest to, że to napój niskokaloryczny, a więc sprzyjający prowadzeniu diety odchudzającej. Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty? Regularne picie soku z kiszonki, ma dobry wpływ na zdrowie. Wspiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii. Wpływa pozytywnie na cerę, paznokcie i włosy dzięki zawartej siarce. Pomaga w zwalczaniu uciążliwej grzybicy stóp. Reguluje procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm. Wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami. Przyspiesza gojenie ran. Pomaga w odkwaszaniu organizmu dzięki właściwościom alkalizującym. Zwalcza skutki zatrucia pokarmowego. Opóźnia rozwój zaćmy i korzystnie wpływa na wzrok. Zwiększa potencję seksualną. Pomaga w walce z bezsennością. Kto nie powinien być soku z kiszonej kapusty? Soki z kiszonek, w tym z kapusty, zawierają dużą ilość sodu. Nie powinny więc w nadmiarze spożywać...

twaróg
Pixabay
Newsy
Zdrowy, smaczny twaróg bez chemii. Wiele zaoszczędzicie robiąc go w domu według tego przepisu
Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby, takie jak chleb czy nabiał. Ten smak jest nie do podrobienia, a żaden sklepowy produkt nie może się mu równać. Zaoszczędźcie pieniądze i przygotujcie twaróg sami w domu!

Coraz więcej osób żyje według stylu życia zero waste. Stara się jak najmniej zużywać plastiku, czy przygotowuje własne wyroby domowe. Ta opcja jest nie tylko ekonomiczna, ale i zdrowsza. Własnoręcznie przygotowany w domu twaróg, nie będzie miał w składzie zbędnych dodatków, ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku.  Nabiał kluczowy w codziennej diecie Produkty mleczne są ważne na zdrowej, racjonalnej diecie. Dostarczają organizmowi przede wszystkim wapnia, witamin i minerałów. Nabiał jest również istotnym źródłem białka, które razem z węglowodanami i tłuszczami, stanowi bazę każdego jadłospisu. Dobre produkty mleczne to nie tylko odpowiednie wartości, ale i skład danych rzeczy bez zbędnych dodatków. Im prostszy skład tym lepiej dla organizmu oraz cery.  Sprawdźcie się w kuchni i przygotujcie swój własny, domowy twaróg. Jesteśmy pewni, że więcej nie zajrzycie na sklepową półkę w poszukiwaniu tego produktu! Będziecie potrzebować: 3 litry mleka Sok z całej dużej cytryny lub pół litra jogurtu naturalnego, kefiru bądź maślanki Wykonanie: Na dno garnka wlejcie trochę zimnej wody (to zapobiegnie przypalaniu się) i mleko. Zagotujcie je, a kiedy się podniesie, zmniejszcie ogień na minimum. Następnie dodajcie sok z cytryny lub jogurt naturalny, kefir lub maślankę. Delikatnie i wolno przemieszajcie od brzegów ku środkowi garnka. Całość podgrzewajcie dosłownie przez 2-3 minuty, do momentu wydzielenia się żółtej serwatki i oddzielenia się sera. Jeśli słabo ten proces będzie następował, możecie dodać więcej soku z cytryny bądź kilka kropli octu jabłkowego. W międzyczasie przygotujcie gęste sito czy durszlak. Wyłóżcie go gazą, ewentualnie ściereczką kuchenną. Samo sito zawieście nad innym, większym...