Chleb
Pixabay/Sabine Schulte
Newsy

Jak wybrać dobry chleb? Jego kolor i struktura mówią wszystko

Sklepy, w których zazwyczaj robicie zakupy, z pewnością oferują rozmaite rodzaje pieczywa. Czym kierować się przy wyborze?

Ogromny wybór pieczywa w supermarketach to zjawisko, które znacie wszyscy. Mimo że chleby i bułki leżą obok siebie, nie każde z nich będzie dobre i zdrowe. Jedno jest jednak pewne, bez pieczywa bardzo ciężko się obejść. To właśnie ono jest główną bazą śniadań, kolacji i wyprawek dzieci do szkoły. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak się robi pieczywo?

Chleb otrzymuje się z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody. Wypiek chlebowy poddaje się najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej - mamy na myśli drożdże. Ciasto zostaje następnie wyrobione w bochny różnego kształtu i wielkości. 

Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym. Oprócz chlebów w lokalnych piekarniach znajdziecie też bułki, chałki i kajzerki.

Chleb jest znany od starożytności

Chleb ze starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku. Wyglądał raczej jak maca lub cienki podkład po pizzy. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i najprawdopodobniej stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem. 

Pochodzenie słowa chleb i statystyki

Przypuszcza się, że chleb jest pochodzenia praindoeuropejskiego, występuje w językach słowiańskich, występuje także w sanskrycie. Wedle statystyk Polacy jedzą coraz mniej chleba. Na początku XXI wieku spożycie pieczywa spadło o około 20 kilogramów rok do roku.

Różne rodzaje chleba 

Rozróżnia się chleb żytni, chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Wszystkie chleby razowe mają dużą wartość odżywczą i zawierają wiele witamin. Większość współczesnych rodzajów pieczywa spotykanych w Europie i USA jest bardzo pulchna. Pulchny chleb lepiej smakuje, łatwiej się go gryzie i trawi.

Czym się kierować przy wyborze chleba?

Ważny jest już sam kolor pieczywa. Dla przykładu, dobry razowy ma kolor szaro-brązowy, a przypadku chleba pszennego, zbyt jasna barwa bochenka nie świadczy o nim najlepiej. Jeśli wydaje wam się, że chleb po podniesieniu nie waży prawie nic, możecie podejrzewać, że został sztucznie nadmuchany.

Termin przydatności też ma znaczenie. Kilka dni to maksymalny czas dla świeżego chleba. Chleb po naciśnięciu powinien wracać do poprzedniego kształtu. Jego sprężystość jest bardzo dobrą oznaką. Świeży chleb nie powinien też się kruszyć. Jeśli rozpada się, to prawdopodobnie zrobiono go z niezbyt wartościowej mieszanki.

Apetyczny wygląd i zapach nie zawsze wystarczą. Okazuje się, że im jaśniejsza mąka, tym mniej substancji mineralnych zawiera chleb. Ciemny kolor chleba jest najwłaściwszy. Często stosuje się trik polegający na posypaniu wierzchu ziarnami. Najlepiej obejrzeć pokrojony bochenek z bliska. Taki widok powie wam o chlebie najwięcej!

Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Flickr
Newsy
Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się biorą duże dziury w chlebie? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Chleb to jeden z najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Towarzyszy nam niemal każdego dnia. Zwykle wykorzystujemy go do robienia kanapek, ale również dobrze komponuje się on np. z zupą czy aromatycznym bigosem. W sklepach mamy do wyboru ogromny wybór chlebów. Od chlebów razowych, przez pszenne, po mieszane. Ale czy zastanawialiście się kiedyś skąd się biorą sporych rozmiarów dziury w chlebie? Chleb to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie dzień. Zwykle kupujemy go w sklepie czy piekarni, ale zdarza się też, że sami wypiekamy go w domu. żytniej pszennej pszenno-żytniej orkiszowej bezglutenowej Dlaczego niektóre chleby mają duże dziury? Bez względu na to, z jakiej mąki pieczemy chleb, istnieje kilka błędów, które mogą sprawić, że w chlebie pojawią się sporych rozmiarów dziury. Co one właściwie oznaczają? Mimo iż dziurawy chleb jest taki sam w smaku jak chleb, który nie ma dziur, może on być bardzo kłopotliwy, ponieważ trudno jest na nim dobrze rozsmarować masło. Dziury te, jak się okazuje, są wynikiem błędów w jego przygotowywaniu. Skąd się biorą wady pieczywa? Istnieje kilka możliwych przyczyn, dla których w naszym chlebie pojawiają się dziury.  mąka, której użyto do wypieku, miała w swoim składzie zbyt mało glutenu użyto do wypieku mąki, która pochodziła z wykiełkowanego ziarna ciasto było niedostatecznie wyrobione i miało zbyt luźną konsystencję do ciasta dodano za dużo drożdży w przypadku chleba na zakwasie, okres jego fermentacji był z byt długi chleb pieczono w zbyt wysokiej temperaturze co ciasta na chleb dodano zbyt dużo cukru bochenek za krótko się piekł  Jak przechowywać chleb, by był dłużej świeży? Świeży bochenek...

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
AdobeStock
Newsy
Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
Wiecie, jakie pieczywo jest najzdrowsze i jak je rozpoznać?

Nie od dziś wiadomo, że jednym z obowiązkowych składników zdrowej diety jest pieczywo. Zawiera dużo błonnika i węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jak wybrać dobre pieczywo i które w zasadzie jest najzdrowsze? Sprawdźcie! Rodzaje pieczywa Najpierw należy wymienić rodzaje dostępnego w sklepach pieczywa. Najpopularniejszy jest chleb pszenny, ale przecież wybór w piekarniach jest o wiele bardziej szeroki! Dostępne jest takie pieczywo, jak: Chleb pszenny Chleb żytni Chleb razowy Chleb orkiszowy Chleb słonecznikowy Chleb gryczany Pumpernikiel Nie można zapomnieć również o bułkach, które często pieczone są z dodatkiem ziaren, np. pestek dyni, słonecznika, z makiem czy sezamem. Jak wybrać odpowiednie dla siebie pieczywo? Wybór pieczywa uzależniony jest nie tylko od waszych preferencji, ale przede wszystkim stanu zdrowia. Jeśli zależy wam na dużej ilości witamin i błonnika, to wybierzcie chleb razowy. Zawiera on witaminy z grupy B, witaminę E, a także potas, żelazo, fosfor, cynk i magnez. Razowe pieczywo jest bardzo polecane dla osób stosujących dietę odchudzającą, ponieważ jest bardzo sycące i na długo zaspokaja głód. Z kolei osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, takie jak choroba wrzodowa żołądka czy refluks żołądkowo-przełykowy , zdecydowanie powinny unikać razowego chleba. W zaczynie, który stosuje się do pieczenia takiego pieczywa, znajduje się kwas mlekowy i octowy, które działają drażniąco na błonę śluzową żołądka, przełyku i jelit. W takim wypadku lepiej zdecydować się na delikatne pieczywo pszenne. Jeżeli zaś cierpicie na celiakię , czyli nadwrażliwość na gluten, to powinniście spożywać jedynie pieczywo gryczane, kukurydziane lub ryżowe. Jak rozpoznać dobrej jakości...

Jak kupić świeży chleb? Prosty test zdradzi wszystko
Adobe Stock
Newsy
Jak kupić świeży chleb? Prosty test zdradzi wszystko
Chleb to podstawowy produkt, po który sięga się przy śniadaniu, a często także przy kolacji. Kluczem do jego smaku jest jednak świeżość. 

Każdy sięga czasem po pieczywo, które bogate jest w nasycające energią węglowodany. Choć dzielą się one na te zdrowe (złożone) i mniej zdrowe (proste), są niezbędne w każdej diecie. Chleby czy bułki to baza do kanapek albo zapiekanek, które najczęściej są waszym pierwszym wyborem, jeśli chodzi o szybkie posiłki „w biegu”.  Które pieczywo warto jeść? Nie od dziś wiadomo, że najmniej zdrowym rodzajem pieczywa jest to białe wypiekane z mąki pszennej. Zawiera ono wiele węglowodanów prostych, za to mało witamin i błonnika. Dlatego właśnie mówi się, że białe pieczywo jest źródłem „pustych kalorii”, które nie nasycą was energią na długo. Po jakie pieczywo warto sięgać? Na pewno po to przygotowywane z mąki razowej, która bogata jest w błonnik pobudzający trawienie oraz regulujący pracę układu pokarmowego. Błonnik dba także o długotrwałe uczucie sytości, dlatego pieczywo razowe trawione jest dłużej i uwalnia energię przez większy czas. Nie każde ciemniejsze pieczywo jest jednak razowe – warto zwrócić na to uwagę, kiedy wybieracie je w sklepie lub piekarni.  Pieczywo paczkowane będzie miało swój skład na opakowaniu. W przypadku pieczywa sprzedawanego „luzem” warto wybrać je z piekarni, gdzie sprzedawca ma obowiązek poinformować was o składzie wypieku. Jak wybrać najświeższe pieczywo?  Przy wyborze najlepszego, świeżego kawałka pieczywa należy kierować się stałymi zasadami. Naciśnij skórkę chleba – jeśli jest twarda oznacza to, że pieczywo jest mniej świeże. Jeśli po chwili wraca do poprzedniego kształtu, a bochenek jest sprężysty – wypiek na pewno jest świeży.  Skórka świeżego pieczywa mocno się kruszy i jest znacznie bardziej podatna na odłupywanie się jej...

Dlaczego lepiej nie kupować chleba zapakowanego w folię? Mało kto o tym wie
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego lepiej nie kupować chleba zapakowanego w folię? Mało kto o tym wie
Chleb zapakowany w folię ma swoje plusy i minusy. Jeśli zależy wam na smaku, lepiej jednak go nie kupujcie.

Większość Polaków nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia pajdy świeżego chleba . Zwykle spożywamy go w formie kanapki z serem lub wędliną albo podajemy z zupą lub dodajemy do drugiego dania. W sklepach spożywczych i piekarniach mamy do wyboru mnóstwo rodzajów chleba. Możemy kupić między innymi: chleb pszenny chleb razowy chleb żytni chleb orkiszowy chleb wypiekany z mąki kukurydzianej, gryczanej czy jaglanej Chleby mają też różnego rodzaju dodatki. Na sklepowych półkach mamy do wyboru chleb z posypką z maku, pestkami dyni czy słonecznika. Nie bez znaczenia jest też sposób pakowania chleba. Kupując chleb sami wkładacie go do papierowej torby czy też może wybieracie gotowy, zapakowany w folię i pokrojony już wcześniej chleb? Podczas gdy ta pierwsza opcja może sprawić, że wasz chleb będzie dłużej świeży, ta druga nie jest niestety dobrym wyborem. Dlaczego? Dlaczego chleb pakowany jest w foliowe torebki? Na pewno nie raz zdarzyło wam się kupić w sklepie spożywczym czy piekarni chleb pokrojony i zapakowany w foliową torbę. Lepiej tak nie róbcie. Dlaczego? Ponieważ folia ta sprawia, że chleb bardzo traci na swoich walorach smakowych. Foliowa torba ma oczywiście kilka zalet. Dzięki niej chleb się nie rozsypuje i łatwo przetransportować go do domu. Chroni ona również chleb przed nadmierną utratą wilgoci. Niestety, folia sprawia też, że chleb szybciej przechodzi proces utleniania, przez co staje się gumowaty i nie ma chrupkości. Tak zapakowany chleb szybciej również zostanie zaatakowany przez pleśń. Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość chleba? Najważniejszą rzeczą jest, żeby tuż po przyniesieniu chleba do domu umieścić go w drewnianym chlebaku . Dzięki niemu nasz chleb dłużej pozostanie świeży. Możecie też włożyć do chlebaka...