Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Flickr/Wikimedia Commons
Newsy

Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Powidła śliwkowe to samo dobro zamknięte w słoiku. Gęste, o pięknym kolorze i tak słodkie, że nie trzeba dodawać do nich cukru. Takie powidła to ideał. Żeby jednak je zrobić, trzeba wybrać odpowiednie śliwki. 

Śliwki są skarbnicą wartości prozdrowotnych. Dobrze dobrane do powideł sprawią, że zyskacie nie tylko smakowite i aromatyczne smarowidło do kanapek, ale również domowej roboty łakoć bez dodatku rafinowanego cukru. 

Do czego można wykorzystać powidła śliwkowe? 

Posmarowane na świeżym pieczywie stanowią klasyk klasyków. Nie wpadajcie jednak w schemat wykorzystywania ich tylko do kanapek. Chociaż i tutaj można wprowadzić drobne urozmaicenie, dodając np. twaróg lub ser typu camembert. 

Powidła śliwkowe doskonale sprawdzą się również jako dodatek do innych potraw: 

  • do ciast, np. piernika lub strucli, 

  • do pierogów i naleśników, 

  • do dekoracji racuszków i tostów francuskich,

  • do przygotowania zdrowej, domowej Nutelli, 

  • a także do zrobienia zupy śliwkowej. 

Zobacz także
Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!

Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!

58-letnia mama Blanki Lipińskiej wygląda, jak bogini. To także świetna kucharka. Jak przygotowuje śliwki w occie?

58-letnia mama Blanki Lipińskiej wygląda jak bogini. Dzięki diecie? Oto jak przygotowuje śliwki w occie

Jak wybrać odpowiednie śliwki na powidła? 

Podstawą powideł są oczywiście śliwki. Najlepszą do tego odmianą będą polskie węgierki. Możecie je obecnie dostać na każdym straganie.  

Nie zawsze są jednak odpowiednio dojrzałe i słodkie. Jeżeli takie kupicie, będziecie musieli sięgnąć po torebkę cukru. A tego zapewne chcecie uniknąć. 

Kupując węgierki, zwróćcie uwagę na okolice ogonków. Jeżeli skóra wokół nich zaczyna się marszczyć, to znaczy, że powinniście je kupić. Takie śliwki są dojrzałe i pięknie wybarwione w środku, a powidła z nich zrobione będą idealnie słodkie. 

Przepis na naturalnie słodkie powidła śliwkowe 

Składniki: 

  • 1 kg śliwek węgierek 

  • kilka łyżek wody 

Sposób przygotowania: 

  1. Węgierki umyjcie, a następnie usuńcie z nich pestki.  

  1. Do garnka z grubym dnem wlejcie odrobinę wody. Dodajcie śliwki i gotujcie je na niewielkim ogniu. 

  1. Ważną rzeczą przy robieniu powideł jest ich częste mieszanie. Pozwoli to zapobiec przypaleniu. 

  1. Kiedy śliwki się rozpadną i odparują, wówczas możecie wyłączyć palnik. 

  1. Zdejmijcie garnek z kuchni i odstawcie do całkowitego wystudzenia. 

  1. Zimne powidła jeszcze raz zagotujcie i przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoiczków. 

  1. Zamknięte słoiki odwróćcie do góry dnem i szczelnie okryjcie. Gdy przetwory ostygną, przenieście je do spiżarni. 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!
StockFood
Newsy
Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!
Nie ma nic lepszego na kanapkę lub do naleśników, niż domowe powidła. Te idealne powinny być gęste i aromatyczne, co wiąże się z wielogodzinnym staniem przy garnku i mieszaniem bulgoczących owoców, aby się nie przypaliły. Jest jednak prosty sposób na to, aby ułatwić to zadanie!

Powidła śliwkowe to klasyka wśród owocowych przetworów na zimę, więc słoiczek takiego przysmaku przyda się w każdej spiżarni. Tradycyjny przepis jest jednak dosyć czasochłonny, co potrafi zrazić niektórych amatorów gotowania. Mamy jednak znacznie łatwiejszą wersję tej receptury, która nie wymaga stania nad garnkiem i ciągłego mieszania. Jak zrobić powidła śliwkowe bez mieszania? Składniki: 5 kg śliwek 800 g cukru 10 ml octu Przygotowanie: Owoce myjemy i drylujemy. Małą część z nich wrzucamy na dno garnka i posypujemy cienką warstwą cukru. Na tym układamy kolejną partię śliwek i następną dawkę cukru. W ten sposób naprzemiennie przekładamy wszystkie owoce, kończąc na warstwie cukru.  Całość polewamy octem i odstawiamy na 12 godzin bez przykrywki. Po tym czasie wstawiamy owoce do gotowania na wolnym ogniu przez około 5-6 godzin bez przykrycia.  Jeśli pod koniec tego czasu powidła są zbyt rzadkie, można zebrać z góry nadmiar soku i dalej gotować.  Ugotowane owoce możemy zostawić z większymi kawałkami lub zblendować na gładką masę. Jeszcze gorące powidła przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane zostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy możemy je odwrócić.  Z pięciu kilogramów owoców powinniśmy otrzymać około 1,5 litra powideł. Jeśli chcecie mieć pewność, że powidła dobrze się zamkną i przetrwają cały rok, możecie dodatkowo je pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub mokro (w garnku). Co dodać do powideł śliwkowych?  Podstawowy przepis na powidła robi się tylko z 3 składników, jednak można go urozmaicać ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon czy goździki. Śliwki doskonale łączą się też z...

Macie ochotę na słodką i zdrową Nutellę? Wykorzystajcie jeden z sezonowych owoców
Flickr
Newsy
Macie ochotę na słodką i zdrową Nutellę? Wykorzystajcie jeden z sezonowych owoców
Czekolada i wszystko, co czekoladowe jest bardzo pożądane. Nie zawsze jednak zdrowie pozwala, by zajadać się tą słodką przekąską. Wówczas, możecie przygotować własną, zdrową wersję popularnej Nutelli. 

Nutella ze sklepu to prawdziwa pogromczyni diet, ciężko się jej oprzeć. Jest słodka, kremowa i doskonale rozsmarowuje się na pieczywie. Niestety jej podstawowym składnikiem jest cukier.  W składzie znajdziecie również: olej palmowy, orzechy laskowe, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko odtłuszczone w proszku, serwatkę w proszku, emulgator: lecytyny i wanilinę.   Jak widać nie wszystkie komponenty służą waszemu zdrowiu. Dlatego nadszedł czas na przygotowanie domowej, równie pysznej wersji tego smakołyku na bazie popularnego owocu.  Jak przygotować zdrową, domową Nutellę?  Bazą tego słodkiego kremu na kanapki będą owoce, na które jest właśnie sezon - śliwki. Domowa Nutella ze śliwek węgierek jest bardzo smaczna, klarowna, gęsta i naprawdę świetnie się rozsmarowuje.   Nie dodaje się do niej dużych ilości cukru, więc śliwki tu wykorzystane muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie.  Możecie użyć samego kakao, ale jeżeli dodacie również dobrej jakości czekoladę, to całość będzie smakowała jeszcze lepiej.  Jeżeli chcecie, by krem owocowo-kakaowy był bardziej dietetyczny, wówczas cukier możecie zastąpić jego zdrowszymi odpowiednikami, które dostępne są w każdym większym sklepie, np. stewią lub erytrolem.  Przepis na zdrową i pyszną Nutellę ze śliwek   Składniki na 1 litr dżemu:  3 kg śliwek węgierek (wydrylowanych z pestek i przekrojonych na połówki)  250 g drobnego cukru (w wersji bardzo zdrowej można zastąpić go erytrytolem lub daktylami wymoczonymi w gorącej wodzie)  100 g kakao  150 g czekolady deserowej (opcjonalnie)  Sposób przygotowania: Śliwki węgierki...

Ten popularny owoc usuwa cholesterol z organizmu niczym miotła. Jedzcie go codziennie
Pixabay
Newsy
Ten popularny owoc usuwa cholesterol z organizmu niczym miotła. Jedzcie go codziennie
Problem z podwyższonym cholesterolem dotyka wielu osób, i to nie tylko po 40. roku życia. Właściwa dieta w tym przypadku to podstawa. Jednym z produktów, które powinniście do niej włączyć, jest pewien owoc. 

Wrogiem właściwego poziomu cholesterolu są pokarmy zawierające tłuszcze nasycone. Tłuste wędliny i mięso, tłuste produkty mleczne, smażone potrawy, dania typu fast food, a także chipsy, ciasta i ciasteczka. To one wpędzają was w kłopoty. Na przeciwległym biegunie znajdują się produkty obniżające cholesterol.  Jakie produkty spożywcze obniżają cholesterol?  Produkty obniżające cholesterol są łatwo dostępne i można z nich skomponować atrakcyjną i smaczną dietę. Wśród głównych regulatorów cholesterolu są m.in.:  olej rzepakowy i oliwa z oliwek,  orzechy,  ryby gotowane i pieczone,  pełnoziarniste pieczywo,  kasze,  rośliny strączkowe,  owoce i warzywa, np. awokado i śliwki. Jakie są wartości prozdrowotne śliwek?  Czy wiedzieliście, że wyróżnia się ponad 2 tys. rodzajów śliwek, które uprawia się niemal na wszystkich kontynentach. Węgierki, renklody czy mirabelki – to te najbardziej znane i lubiane w Polsce. Jedzone na surowo lub w przetworach. Doskonałe są zwłaszcza powidła z dojrzałych węgierek bez dodatku cukru, jak również kwaskowy dżem mirabelkowy. Śliwki te są nie tylko smaczne ale również mają zbawienny wpływ na zdrowie. Świeże śliwki węgierki mają niski indeks glikemiczny. Kilka sztuk tych owoców może podnieść glikemię o około 40 mg/dL, więc są dozwolone w diecie diabetyków.  Sprzyjają też odchudzaniu, w 100 g mają zaledwie 46 kcal, a po ich zjedzeniu długo będziecie czuć się syci.    Śliwki przyspieszają przemianę materii i mają korzystny wpływ na cały układ pokarmowy, zmniejszają też ryzyko raka jelita grubego.  Wzmacniają kości i korzystnie wpływają...

Dominika Gwit piecze placek ze śliwkami. Internauci wytknęli jej błąd
Ons/Dominikagwit Instagram
Newsy
Dominika Gwit piecze placek ze śliwkami, jednak coś jest nie tak. Internauci wytknęli jej błąd 
Dominika Gwit korzysta z sezonu na śliwki i zabrała się do pieczenia ciasta z ulubionymi owocami. Czujni internauci natychmiast wychwycili błąd w jego przygotowaniu.

Dominika Gwit to lubiana aktorka, a prywatnie szczęśliwa żona i wkrótce również mama. Przez lata zmagała się z wagą i chorobami autoimmunologicznymi. Obecnie przygotowuje się do nowej roli w swoim życiu i jak widać, ma ochotę na słodkie smakołyki.  Placek ze śliwkami, czyli najlepsze ciasto owocowe sezonu Od kiedy śliwki pojawiły się w sprzedaży, wszyscy zajadają się nimi bez opamiętania. Przyrządzają ten późny owoc na różne sposoby. Klasyczne powidła śliwkowe i kruchy placek ze śliwkami to przeboje późnego lata.  Kruche, maślane ciasto i wyraziste, jeszcze lekko kwaskowe śliwki węgierki ułożone na nim – to pokusa nie do odparcia dla każdego z domowników. Dominika Gwit również postanowiła jej ulec i przygotować ciasto sezonu.  Dominika Gwit piecze kruchy placek ze śliwkami  Dominika Gwit ostatni poniedziałek spędziła w kuchni swojej mamy. Wszystko po to, żeby upiec ciasto ze swoimi ulubionymi owocami. Wykorzystała do tego znaleziony w sieci przepis, który przekazała obserwującym ją na Instagramie. Fani Dominiki mogli śledzić, jak krok po kroku wykonuje zalecone czynności. Zgodnie z przepisem, w pewnym momencie, na blasze spoczęło podpieczone, kruche ciasto z wanilią, na którym Dominika ułożyła obsypane cynamonem i brązowym cukrem owoce. Na sam koniec posypała śliwki warstwą startego, kruchego ciasta i włożyła wszystko do piekarnika.   Jaki błąd popełniła aktorka przy przygotowaniu ciasta owocowego?  Podczas relacji, Dominika Gwit nie ukrywała, że odezwało się do niej sporo osób, które spostrzegły błąd w przygotowaniu ciasta. Polegał on na tym, że nieprawidłowo ułożyła śliwki.  - Już mi piszecie, że śliwki powinny być odwrotnie, czyli że skórką do dołu. No, u mnie już jest w piecu, więc trudno, będzie jak będzie. Ale na...