Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Flickr/Wikimedia Commons
Newsy

Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Powidła śliwkowe to samo dobro zamknięte w słoiku. Gęste, o pięknym kolorze i tak słodkie, że nie trzeba dodawać do nich cukru. Takie powidła to ideał. Żeby jednak je zrobić, trzeba wybrać odpowiednie śliwki. 

Śliwki są skarbnicą wartości prozdrowotnych. Dobrze dobrane do powideł sprawią, że zyskacie nie tylko smakowite i aromatyczne smarowidło do kanapek, ale również domowej roboty łakoć bez dodatku rafinowanego cukru. 

Do czego można wykorzystać powidła śliwkowe? 

Posmarowane na świeżym pieczywie stanowią klasyk klasyków. Nie wpadajcie jednak w schemat wykorzystywania ich tylko do kanapek. Chociaż i tutaj można wprowadzić drobne urozmaicenie, dodając np. twaróg lub ser typu camembert. 

Powidła śliwkowe doskonale sprawdzą się również jako dodatek do innych potraw: 

  • do ciast, np. piernika lub strucli, 

  • do pierogów i naleśników, 

  • do dekoracji racuszków i tostów francuskich,

  • do przygotowania zdrowej, domowej Nutelli, 

  • a także do zrobienia zupy śliwkowej. 

Zobacz także
Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!

Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!

58-letnia mama Blanki Lipińskiej wygląda, jak bogini. To także świetna kucharka. Jak przygotowuje śliwki w occie?

58-letnia mama Blanki Lipińskiej wygląda jak bogini. Dzięki diecie? Oto jak przygotowuje śliwki w occie

Jak wybrać odpowiednie śliwki na powidła? 

Podstawą powideł są oczywiście śliwki. Najlepszą do tego odmianą będą polskie węgierki. Możecie je obecnie dostać na każdym straganie.  

Nie zawsze są jednak odpowiednio dojrzałe i słodkie. Jeżeli takie kupicie, będziecie musieli sięgnąć po torebkę cukru. A tego zapewne chcecie uniknąć. 

Kupując węgierki, zwróćcie uwagę na okolice ogonków. Jeżeli skóra wokół nich zaczyna się marszczyć, to znaczy, że powinniście je kupić. Takie śliwki są dojrzałe i pięknie wybarwione w środku, a powidła z nich zrobione będą idealnie słodkie. 

Przepis na naturalnie słodkie powidła śliwkowe 

Składniki: 

  • 1 kg śliwek węgierek 

  • kilka łyżek wody 

Sposób przygotowania: 

  1. Węgierki umyjcie, a następnie usuńcie z nich pestki.  

  1. Do garnka z grubym dnem wlejcie odrobinę wody. Dodajcie śliwki i gotujcie je na niewielkim ogniu. 

  1. Ważną rzeczą przy robieniu powideł jest ich częste mieszanie. Pozwoli to zapobiec przypaleniu. 

  1. Kiedy śliwki się rozpadną i odparują, wówczas możecie wyłączyć palnik. 

  1. Zdejmijcie garnek z kuchni i odstawcie do całkowitego wystudzenia. 

  1. Zimne powidła jeszcze raz zagotujcie i przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoiczków. 

  1. Zamknięte słoiki odwróćcie do góry dnem i szczelnie okryjcie. Gdy przetwory ostygną, przenieście je do spiżarni. 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pleśniak. Prosty i pyszny, idealny do kawy
Gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy
Przepis na pleśniak. Prosty i pyszny, idealny do kawy
Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne ciasto pleśniak. Koniecznie upieczcie je do kawy!

Pleśniak, zwany również skubańcem, to popularne ciasto warstwowe. Jego bazą jest ciasto kruche, warstwa najczęściej kwaskowatych owoców lub owocowego dżemu, słodka piankowa beza oraz chrupiąca warstwa ciasta. Przepis na ciasto pleśniak zamieściła na gotujmy.pl użytkowniczka malgosia2661. Pleśniak jest prosty i szybki do zrobienia, znika z blachy do ostatniego okruszka. Koniecznie upieczcie go w weekend do kawy albo herbaty. Sprawdzi się zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i deser po rodzinnym obiedzie. Przepis na pleśniak z powidłami śliwkowymi Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Słoik powideł śliwkowych Przygotowanie Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajcie cukier (bez 4 łyżek, które należy dodać do ciasta). Do dużej miski przesiejcie przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie zimne, posiekane masło, resztkę cukru oraz żółtka. Szybko zagniećcie, a następnie podzielcie na 2 części: jedną większą (około 2/3 całego ciasta) i mniejszą (1/3 ciasta). Prostokątną blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkujcie i przełóżcie do formy. Posmarujcie ciasto powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłóżcie ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzyjcie pozostałe ciasto. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez około 50 minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Z czym zrobić pleśniaka? Ciasto świetnie smakuje z kwaśnymi owocami, które równoważą słodki smak bezy. Do pleśniaka możecie dodać powidła śliwkowe, pigwę, dżem z czarnych lub czerwonych porzeczek agrest, a w sezonie polecamy rabarbar. Pleśniaka...

Przepis na knedle ze śliwkami. Przypomną wam smak dzieciństwa
Netka/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na knedle ze śliwkami. Przypomną wam smak dzieciństwa
Pachnące knedle ze śliwkami polecają się na obiad! Posypcie je na koniec cukrem i cynamonem, a będą smakowały jeszcze lepiej.

Dla wielu osób knedle na słodko ze śliwkami kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki każdy z was ma w domu. Do tego świeże śliwki węgierki i można się zabierać za zrobienie pysznych knedli! Przygotujcie je z przepisu autorstwa Netki, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Knedle z jej przepisu wyglądają tak smacznie, że trudno im się oprzeć! Wypróbujcie sami, a nie pożałujecie. Przepis na knedle ze śliwkami Do przygotowania klasycznych knedli ze śliwkami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 g ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki masła 1 jajko Ok. 20 śliwek węgierek Szczypta soli 3 łyżki bułki tartej Cynamon Cukier Mąka do podsypania Przygotowanie: Śliwki umyjcie, lekko osuszcie. Przetnijcie każdą delikatnie tak, by wyciągnąć pestkę ze środka. Ziemniaki obierzcie, opłuczcie wodą i włóżcie do garnka. Zalejcie zimną wodą, zagotujcie i gotujcie do miękkości. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i porządnie ugniećcie. Do jeszcze gorących ziemniaków dodajcie jedną łyżkę masła i jeszcze raz ugniećcie. Odstawcie do ostudzenia. Gdy ziemniaki będą już chłodne, dodajcie do nich jajko, szczyptę soli i 1,5 szklanki mąki. Zagniećcie ciasto. Do dużego garnka wlejcie wodę, dodajcie sól i zagotujcie. Odrywajcie z ciasta kawałki i formujcie w równe kule. Każdą z nich spłaszczcie na dłoni i nakładajcie do środka po jednej śliwce. Do każdej śliwki wsypcie po pół łyżeczki cukru. Gdy knedle będą już gotowe, partiami wkładajcie je do gotującej się wody i gotujcie je przez około 8-10 minut, zależnie od wielkości. Po ugotowaniu odkładajcie knedle na talerz i polejcie roztopionym masłem – dzięki temu nie będą się...

Przepis na sernik pawi ogon
Gotujmy.pl/BSz
Newsy
Cudowny w smaku i prosty w wykonaniu sernik pawi ogon. Nie uwierzycie, jak powstaje jego nietypowy spód
Nic nie smakuje tak dobrze jak sernik. Niesamowity pawi ogon, zachwyci każdego łasucha. Koniecznie sprawdźcie, jak go przygotować.

Uwielbiany przez wszystkich sernik niejedno ma imię. Nie zawsze musicie go przygotowywać w tradycyjny sposób. Okazuje się bowiem, że spód ciasta wzbogacony o powidła śliwkowe i zawijasy z mielonym makiem, ma naprawdę niepowtarzalny smak, który zachwyci każdego.  Przepis na sernik pawi ogon Będziecie potrzebować: 800 gramów mielonego twarogu 500 gramów mąki pszennej 300 gramów mielonego maku 200 gramów masła 200 gramów cukru 9 żółtek  6 białek 4 łyżek śmietany 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczka powideł śliwkowych 1 łyżeczki ekstraktu migdałowego Budyniu śmietankowego Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiejcie wprost na drewnianą stolnicę, dodajcie do niej 100 gramów masła, a następnie całość posiekajcie nożem. Dodajcie 5 żółtek, 100 gramów cukru, proszek do pieczenia oraz śmietanę i zagniećcie na jednolitą masę (powinna mieć „luźną” konsystencję). Tak przygotowane ciasto podzielcie na 5 części. Jedna z nich powinna być większa od pozostałych. To właśnie nią wyklejcie spód waszej blachy do pieczenia. Resztę ciasta (4 części) rozwałkujcie na wielkość blaszki. Wyłożoną na blaszkę pierwszą warstwę ciasta posmarujcie ulubionymi powidłami (mogą być śliwkowe, a nawet prażone jabłka, wszystko zależy od was). W czystej misce umieśćcie 2 białka i ubijcie je na sztywną pianę. Do tak przygotowanych białek dodajcie mak i ekstrakt migdałowy. Całość bardzo powoli, ale dokładnie wymieszajcie.  Tak przygotowaną masą wysmarujcie wszystkie cztery kawałki rozwałkowanego wcześniej ciasta, a następnie każdy z nich zwińcie ciasno w rulon i przełóżcie na blaszkę. Właśnie tak powstają oryginalne zawijasy w cieście.  W średniej wielkości misce umieśćcie...

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Pomidory należą do grona najpopularniejszych warzyw. W kuchni występują pod różnymi postaciami. Jednak często pojawia się pytanie, jak powinno się prawidłowo przechowywać te warzywa, aby przez jak najdłuższy czas zachowały świeżość.

Zupa pomidorowa , szakszuka czy sos pomidorowy do makaronu , to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie pomidorów w kuchni. Należy ono do najpopularniejszych oraz najczęściej wykorzystywanych składników na co dzień w kuchni, a zwłaszcza w drugiej części lata. Wiele osób wprost uwielbia je w prostej wersji z odrobiną soli.  Zanim przejdziemy do naszych wskazówek na temat tego, jak przechowywać pomidory, zastanówmy się chwilę nad ich coraz większą rolą w naszej codziennej kuchni. Wszechstronne pomidory w kuchni  Pomidory zachwycają swoim smakiem, kolorem oraz szeroką możliwością wykorzystania w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele dań, ale również mogą stanowić do nich dodatek. Najpopularniejszą formą użycia pomidorów jest przede wszystkim postać tradycyjnych plastrów na kanapce. Poza tym można przygotować z ich udziałem wiele wykwintnych dań, takich jak: zupa krem z pomidorów,  faszerowane pomidory, sos arabbiata, spaghetti,  sałatka caprese, szakszuka, sos do pizzy,  czy klasyczna polska zupa pomidorowa. Rodzaje pomidorów na rynku  Pomidor ma wiele odmian, a każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Można rozróżnić je na podstawie smaku, koloru czy kształtu. Wszystkie są wartościowe, a także pyszne. Wybór odpowiedniego rodzaju zależy od indywidualnych preferencji, a także jego wykorzystania. Na rynku w sprzedaży można wyróżnić takie odmiany pomidorów jak: koktajlowe- idealne do sałatek bądź w formie przekąski, daktylowe- dobrze sprawdzają się do przygotowywania sosów oraz do marynowania, podłużne (śliwkowe, rzymskie)- świetnie nadają się do obróbki termicznej, najczęściej przygotowuje się z nich keczup, sosy, zupy lub odkłada na suszenie, bawole serca...