Śliwki są skarbnicą wartości prozdrowotnych. Dobrze dobrane do powideł sprawią, że zyskacie nie tylko smakowite i aromatyczne smarowidło do kanapek, ale również domowej roboty łakoć bez dodatku rafinowanego cukru. 

Do czego można wykorzystać powidła śliwkowe? 

Posmarowane na świeżym pieczywie stanowią klasyk klasyków. Nie wpadajcie jednak w schemat wykorzystywania ich tylko do kanapek. Chociaż i tutaj można wprowadzić drobne urozmaicenie, dodając np. twaróg lub ser typu camembert. 

Powidła śliwkowe doskonale sprawdzą się również jako dodatek do innych potraw: 

Zobacz także:

  • do ciast, np. piernika lub strucli, 

  • do pierogów i naleśników, 

  • do dekoracji racuszków i tostów francuskich,

  • do przygotowania zdrowej, domowej Nutelli, 

  • a także do zrobienia zupy śliwkowej. 

Jak wybrać odpowiednie śliwki na powidła? 

Podstawą powideł są oczywiście śliwki. Najlepszą do tego odmianą będą polskie węgierki. Możecie je obecnie dostać na każdym straganie.  

Nie zawsze są jednak odpowiednio dojrzałe i słodkie. Jeżeli takie kupicie, będziecie musieli sięgnąć po torebkę cukru. A tego zapewne chcecie uniknąć. 

Kupując węgierki, zwróćcie uwagę na okolice ogonków. Jeżeli skóra wokół nich zaczyna się marszczyć, to znaczy, że powinniście je kupić. Takie śliwki są dojrzałe i pięknie wybarwione w środku, a powidła z nich zrobione będą idealnie słodkie. 

Przepis na naturalnie słodkie powidła śliwkowe 

Składniki: 

  • 1 kg śliwek węgierek 

  • kilka łyżek wody 

Sposób przygotowania: 

  1. Węgierki umyjcie, a następnie usuńcie z nich pestki.  

  1. Do garnka z grubym dnem wlejcie odrobinę wody. Dodajcie śliwki i gotujcie je na niewielkim ogniu. 

  1. Ważną rzeczą przy robieniu powideł jest ich częste mieszanie. Pozwoli to zapobiec przypaleniu. 

  1. Kiedy śliwki się rozpadną i odparują, wówczas możecie wyłączyć palnik. 

  1. Zdejmijcie garnek z kuchni i odstawcie do całkowitego wystudzenia. 

  1. Zimne powidła jeszcze raz zagotujcie i przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoiczków. 

  1. Zamknięte słoiki odwróćcie do góry dnem i szczelnie okryjcie. Gdy przetwory ostygną, przenieście je do spiżarni. 

Źródło: haps.pl