Kiełbasa
Wikipedia Commons
Newsy

Jak wybrać dobrą kiełbasę w sklepie? Przed zakupem koniecznie zwróćcie uwagę na te szczegóły

Szczęśliwie minęły już czasy, w których każde pętko kiełbasy w sklepie było na wagę złota. Dzisiaj wybór jest już znacznie większy. Trzeba za to wybierać mądrze!
Hubert Rój
styczeń 13, 2021

„Za króla Sasa łyżką kiełbasa” – głosiło znane przed wiekami powiedzenie. Dzisiaj nie jest ani tak dobrze jak za czasów rozpasanej XVIII-wiecznej szlachty, ani tak źle jak w okresie PRL-u.

Na półkach sklepowych każdy znajdzie coś dla siebie. Kiełbasa zwyczajna, podsuszana, coraz popularniejsze salami, czy kabanosy. Trzeba tylko mieć za co je wszystkie kupić!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Różne gatunki kiełbas

Kiełbasa kiełbasie nie równa. Nie trzeba tego tłumaczyć żadnemu miłośnikowi tej tradycyjnej polskiej wędliny.

Czasem zdarza się jednak, że można popełnić błąd podczas wyboru kiełbasy przy ladzie sklepowej lub na stoisku mięsnym.

Atrakcyjna cena i apetyczny na pozór wygląd to nie wszystko. Podczas kupowania kiełbasy należy zwrócić uwagę na jeszcze kilka innych szczegółów.

Skład wędlin różni się w zależności od ich rodzaju.
Masarze i wędliniarze dzielą kiełbasy na trzy główne gatunki pod względem zawartości wody.
I tak najwięcej wody zawierają tzw. kiełbasy nietrwałe (biała, śląska).

Przede wszystkim skład

Najwięcej mięsa mają za to kabanosy i kiełbasy suche, takie jak na przykład myśliwska. Tak czy owak, zawartość mięsa powinna być dla kupujących głównych drogowskazem.

Jeżeli na opakowaniu kiełbasy znajdziecie informację o tym, że w składzie kiełbasy jest mniej niż 90-95% mięsa, lepiej poszukajcie innego produktu.

Gdy woda znajduje się na samym początku składników danej kiełbasy, oznacza to, że ta właśnie wędlina nie należy do najszlachetniejszych wyrobów masarskich.

O wstrzykiwaniu wody do wędlin każdy z was z pewnością już słyszał. Nie pozostaje więc nic innego, by po prostu sprawdzać skład wędlin przed ich zakupem.

Sprawdzajcie szczegóły

Podczas lektury składu, zwróćcie także uwagę na to, czy w zawartości danego produktu znajduje się dużo sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku.

Krótka piłka – im mniej niepotrzebnych dodatków, tym lepiej. Często niestety w określeniu tego, która kiełbasa jest bardziej wartościowa i po prostu lepsza pomoże cena. Im wyższa, tym zwykle z lepszych surowców została wykonana.

Na koniec jeszcze jeden element. Termin ważności. Unikajcie kiełbas z kończącym się terminem. Podobnie ostrożnym należy być podczas zakupów przy stoisku mięsnym.

Komentarze
zapiekanka pomidorowa
Gotujmy.pl/kasienka26
Newsy Sycąca zapiekanka z kiełbasą i jajkami – idealna na zimowe wieczory. Palce lizać
Wspaniałe jednogarnkowe danie, które z pewnością przypadnie wam do gustu.
Magda Borucińska
styczeń 12, 2021

Zapiekanki to niesamowita oszczędność czasu – nie marnujecie go na długie przygotowanie, gotowanie, a następnie zmywanie góry naczyń. Najczęściej wystarczy jedno lub maksymalnie dwa naczynia! Danie niemal robi się samo. Nasza zapiekanka to także doskonały sposób na wyczyszczenie lodówki z resztek warzyw czy wędliny. Tak naprawdę możecie dodać do niej składniki, które wam zalegają. Zapiekanka z kiełbasą, jajkami i pomidorami - przepis Składniki 10 dag chudej kiełbasy Pęczek lub opakowanie świeżego szpinaku 2 puszki pomidorów w kawałkach 4 jajka 3 ogórki konserwowe 1/3 dużej puszki kukurydzy 1 spora cebula 3 łyżki posiekanego oregano lub dwie łyżki suszonego 2 łyżki posiekanej bazylii lub 1 suszonej 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku opcjonalnie: śmietana lub serek topiony Przygotowanie Szpinak dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie dobrze odsączcie na sicie lub w suszarce do sałaty. Rozdrobnijcie go trochę za pomocą dużego noża, wrzućcie na dużą patelnie z 1-2 łyżkami oliwy lub oleju i podsmażcie, aż zmięknie i zmniejszy objętość. Gdy woda odparuje dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz trochę soli. Jeśli lubicie to możecie dodać pod koniec śmietanę lub topiony serek – wymieszajcie aż się rozpuszczą. Przełóżcie gotowy szpinak do żaroodpornego naczynia i rozłóżcie go równo na dnie. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażcie i dodajcie pomidory z puszki oraz zioła (świeże lub suszone). Gotujcie na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż nadmiar wody odparuje. Mieszajcie co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Doprawcie solą i pieprzem. Gdy pomidory zgęstnieją przełóżcie je do naczynia i rozłóżcie na szpinaku....

Przeczytaj
Kiełbasa po śląsku
Gotujmy.pl/edytha
Newsy Oto obiad idealny, czyli pyszny, szybki i niedrogi. Zakochacie się w tak przygotowanej kiełbasie śląskiej
Kuchnia śląska to jeden z pretekstów do biesiadowania. Niektóre jej dania można przyrządzić w zaledwie godzinę. Co powiecie na kiełbasę śląską z piekarnika?
Aleksandra Jaworska
styczeń 06, 2021

Można ją nazwać flagową kiełbasą. Śląska znakomicie nadaje się na kanapki, na patelnię czy do zupy. Znakomita też jest pieczona na ognisku czy grillu. Swojemu smakowi i uniwersalności zawdzięcza ogromną popularność. Jeżeli jeszcze jej nie robiliście, to zapewniamy i podpowiadamy łatwy przepis, warto! Sycąca kuchnia śląska Kiełbasa z powodzeniem nadaje się na wesela i inne duże przyjęcia. Cieszy się ogromną popularnością, gdyż jest bardzo smaczna i zaspokoi nawet najbardziej wybrednego smakosza. Z przysmakami rodem ze Śląska jest podobnie. Są aromatyczne, dodające energii i jedyne w swoim rodzaju. Jedni twierdzą, że kuchnia śląska jest tłusta, kaloryczna i niezdrowa, oparta tylko na ziemniakach. Prawdziwi Ślązacy jednak wiedzą, że śląskie dania powodują, że człowiek jest bardzo najedzony. Dania kuchni śląskiej są proste i nieskomplikowane, ale przede wszystkim są pyszne! Dla przeciętnego Polaka Śląsk kojarzony jest głównie z mięsnymi potrawami. Najpopularniejszym obiadem na Śląsku jest nudelzupa. Na drugie podaje się kluski śląskie, mięsne rolady oraz modro kapustę. W kuchni z tamtego regionu znajdziecie też wodzionkę, słodki kompot z gotowanych śliwek i groch z masłem.  Zupy i kiełbasa śląska Kuchnia śląska wiąże się z wieloma zupami wywodzącymi się z tradycyjnych, lokalnych przepisów. Dziś często spożywa się żur. Gotowany jest na białej kiełbasie, ale też różnego rodzaju wędzonkach. Czasem podaje się go z dodatkiem suszonych grzybów dla pogłębienia smaku. Kiełbasa śląska jest nie mniej popularna. Najczęściej podawana z piekarnika, patelni lub podawana na kolację na zimno. Kiełbasę można także wzbogacić kilkoma składnikami, które zrobią z niej kompletnie inne danie. Jesteśmy pewni, że będzie smakować waszym gościom i bliskich. Spróbujcie! Danie nie...

Przeczytaj
kiełbasa
gotujmy.pl/zewa
Newsy Jak łatwo i dokładnie usunąć skórkę z kiełbasy? Zdradzamy zaskakujący trik
Jeśli należycie do fanów kiełbasy wiecie, że jej jedzenie nie zawsze należy do łatwych i przyjemnych. Znamy sposób, w jaki można to bez szwanku obejść.
Aleksandra Jaworska
styczeń 05, 2021

Niewiele rzeczy smakuje tak wybornie, jak domowa kiełbasa z naturalnych składników. Każda jedna, czy kupna, czy ta sporządzona samodzielnie ma jadalną, ale niekoniecznie łatwą do gryzienia skórkę. Domowa kiełbasa jest najlepsza Do jej przygotowania potrzebujecie kilku składników, chwilę wolnego czasu i odrobiny cierpliwości. Efekt na pewno okaże się warty czekania. Kiełbasa świetnie sprawdzi się podawana na ciepło, jak i np. na kanapkach. Można ją kosztować samodzielnie lub w towarzystwie sosów na bazie czosnku czy pomidorów. Do przygotowania domowej kiełbasy wystarczy paczka gorczycy, kilka ząbków czosnku, mielony pieprz, płaskie łyżki cukru, słodka papryka, jelita do nadziewania kiełbasy, gałka muszkatołowa i najważniejsze - dobrej jakości mięso, najlepiej wieprzowe z odpowiednią ilością tłuszczu.  Domową kiełbasę można gotować, piec, a nawet uwędzić. Jelito, które można kupić u rzeźników na targowiskach, a także w supermarketach, jest jadalne. Po przyrządzaniu kiełbasy sprawia jednak małe problemy. Niektóre osoby mogą mieć kłopot z jego gryzieniem. Sposób na pozbycie się z kiełbasy skórki Sposobów na podawanie kiełbasy są tysiące. Kiełbasa to z pewnością stały bywalec sezonu grillowego, ale i towarzysz biesiad przy stole w bliskim gronie. Pieczona kiełbasa smakuje nie mniej wyśmienicie. Jeśli podacie ją z marynowaną papryką, wasi goście zdębieją z wrażenia! Kiełbasę możecie podać także na półmisku, najlepiej bez osłony. Jest sposób, aby łatwo usunąć taką osłonę.  Wystarczy, że włożycie kiełbasę na jakieś 5 minut do bardzo zimnej wody. Po tym czasie, który w żaden sposób nie odbierze walorów smakowych waszej kiełbasie, osłonka dobrze odejdzie od mięsa....

Przeczytaj