Kiełbasa
Wikipedia Commons
Newsy

Jak wybrać dobrą kiełbasę w sklepie? Przed zakupem koniecznie zwróćcie uwagę na te szczegóły

Szczęśliwie minęły już czasy, w których każde pętko kiełbasy w sklepie było na wagę złota. Dzisiaj wybór jest już znacznie większy. Trzeba za to wybierać mądrze!

„Za króla Sasa łyżką kiełbasa” – głosiło znane przed wiekami powiedzenie. Dzisiaj nie jest ani tak dobrze jak za czasów rozpasanej XVIII-wiecznej szlachty, ani tak źle jak w okresie PRL-u.

Na półkach sklepowych każdy znajdzie coś dla siebie. Kiełbasa zwyczajna, podsuszana, coraz popularniejsze salami czy kabanosy. Trzeba tylko mieć za co je wszystkie kupić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Różne gatunki kiełbas

Kiełbasa kiełbasie nie równa. Nie trzeba tego tłumaczyć żadnemu miłośnikowi tej tradycyjnej polskiej wędliny.

Czasem zdarza się jednak, że można popełnić błąd podczas wyboru kiełbasy przy ladzie sklepowej lub na stoisku mięsnym.

Atrakcyjna cena i apetyczny na pozór wygląd to nie wszystko. Podczas kupowania kiełbasy należy zwrócić uwagę na jeszcze kilka innych szczegółów.

Skład wędlin różni się w zależności od ich rodzaju. Masarze i wędliniarze dzielą kiełbasy na trzy główne gatunki pod względem zawartości wody. I tak najwięcej wody zawierają tzw. kiełbasy nietrwałe (biała, śląska).

Zobacz także
biała kiełbasa

Czy jelito białej kiełbasy jest jadalne? Tak, ale pod 1 warunkiem. Sprawdźcie jakim

Pieczona kiełbasa

Tęsknicie za smakiem kiełbasy z grilla? Z piekarnika też wyjdzie smakowita

Liczy się przede wszystkim skład

Najwięcej mięsa mają za to kabanosy i kiełbasy suche, takie jak na przykład myśliwska. Tak czy owak, zawartość mięsa powinna być dla kupujących głównych drogowskazem.

Jeżeli na opakowaniu kiełbasy znajdziecie informację o tym, że w składzie kiełbasy jest mniej niż 90-95% mięsa, lepiej poszukajcie innego produktu.

Gdy woda znajduje się na samym początku składników danej kiełbasy, oznacza to, że ta właśnie wędlina nie należy do najszlachetniejszych wyrobów masarskich.

O wstrzykiwaniu wody do wędlin każdy z was z pewnością już słyszał. Nie pozostaje więc nic innego, by po prostu sprawdzać skład wędlin przed ich zakupem.

Sprawdzajcie szczegóły

Podczas lektury składu, zwróćcie także uwagę na to, czy w zawartości danego produktu znajduje się dużo sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku.

Krótka piłka – im mniej niepotrzebnych dodatków, tym lepiej. Często niestety w określeniu tego, która kiełbasa jest bardziej wartościowa i po prostu lepsza pomoże cena. Im wyższa, tym zwykle z lepszych surowców została wykonana.

Na koniec jeszcze jeden element. Termin ważności. Unikajcie kiełbas z kończącym się terminem. Podobnie ostrożnym należy być podczas zakupów przy stoisku mięsnym.

Źródło: youtube, gotujmy.pl

kiełbasa
AdobeStock
Newsy
Jak kupić dobrą kiełbasę? Wystarczy 1 rzut oka. Ten szczegół zdradza wszystko
Po czym można poznać dobrą kiełbasę? Sprawdziliśmy to!

Gdy będziecie kupować kiełbasę na wielkanocny stół, koniecznie zwróćcie uwagę na jedną rzecz, dzięki której natychmiast ocenicie jakość produktu. Kiełbasa a zdrowie Choć wielu z was na pewno przepada za kiełbasą, kabanosami i innymi wędlinami, to niestety dietetycy zalecają, by ograniczyć ilość tych produktów w swojej diecie, a najlepiej całkowicie z nich zrezygnować. Jaki jest tego powód? Kiełbasy są przede wszystkim pełne tłuszczów zwierzęcych . Duża ilość kalorii sprawia, że częste jedzenie kiełbasy przyczynia się do nabrania dodatkowych kilogramów, a w efekcie nadwagi i otyłości. Do tego częste jedzenie bardzo tłustych potraw, może wpłynąć na rozwój cukrzycy w przyszłości. Należy uważać na kiełbasy wędzone . Udowodniono już, że wędliny przygotowywane w ten sposób, zwiększają ryzyko nowotworów. Dotyczy to nie tylko kiełbas wędzonych tradycyjnie dymem, ale także tych smarowanych specjalnym roztworem udającym wędzonkę. Jednak zjedzenie kiełbasy od czasu do czasu, nikomu nie zaszkodzi. Ważne, by była ona jak najwyższej jakości! Sprawdźcie, jak wybrać dobrą kiełbasę. Jak kupić dobrą kiełbasę? Wybór wędlin w sklepach jest ogromny, dlatego trzeba wiedzieć, jak wybrać najlepszą kiełbasę ze wszystkich dostępnych w sklepie. Dowiedzcie się, jak można ją rozpoznać! Wygląd Zwróćcie uwagę na to, jak kiełbasa się prezentuje na pierwszy rzut oka. Czy ma naturalną osłonkę, widoczne kawałki mięsa i galaretkę? Jeżeli tak, to śmiało możecie ją kupować. Uważajcie na dziwny, biały nalot na kiełbasie. Nie powinien się tam znaleźć! Jeśli sprzedawca was przekonuje, że ten podejrzany nalot to w istocie sól, też nie powinno was to uspokoić – nadmiar soli w kiełbasie jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Certyfikat jakości...

jak rozpoznać dobrą kiełbasę
AdobeStock
Newsy
Kiełbasa ma taki kolor? Lepiej jej nie kupujcie. Może wam bardzo zaszkodzić
Jak powinna wyglądać naturalna i dobra kiełbasa? Sprawdźcie to!

Czy wiecie, po czym można rozpoznać dobrą kiełbasę? Dziś na sklepowych półkach znajduje się mnóstwo tanich wędlin, ale czy wszystkie są smaczne i zdrowe? Dowiedzcie się, na co trzeba uważać. Co dodaje się dziś do kiełbas? Czytacie czasami składy produktów? Lista składników niektórych kiełbas jest tak długa, że można złapać się za głowę! A przecież prawdziwa, naturalna kiełbasa składa się z dosłownie kilku składników: mięsa i przypraw. Dlaczego więc etykiety ze składem produktów na dziale mięsnym są tak długie? Wszystko przez „ulepszacze” dodawane do kiełbas. Dzięki temu wędliny są tańsze. Jednak decydowanie się na tańszą kiełbasę nie pozostaje obojętne dla zdrowia! Zobaczcie sami, co się w nich znajduje: Ulepszacze w kiełbasie MOM – mięso oddzielone mechanicznie. Znajdują się w nim chrząstki, skóry, szpik i inne mało atrakcyjne fragmenty zwierząt. E407 (karagen) – sprawia, że woda, którą wstrzykuje się w kiełbasę tężeje. Dzięki temu można wstrzyknąć do niej jeszcze więcej wody. E450 (fosforan) – ten dodatek powoduje, że kiełbasa nabiera objętości gdy wstrzykuje się do niej wodę, ponieważ fosforany sprawiają, że białko zaczyna pęcznieć. E120 (koszenila) – czerwony barwnik pozyskiwany z owadów . Używa się go do nadawania kiełbasie lepszego koloru który ma sprawić, że wędliny wyglądają na chudsze niż są w rzeczywistości. Jak rozpoznać dobrą kiełbasę? Jak więc nie dać się nabrać na sztuczki producentów wędlin? Trzeba się nauczyć tego, jak rozpoznać dobrą kiełbasę! Zwróćcie uwagę na te szczegóły: Środek Jeżeli w środku kiełbasy widoczna jest „mięsna galaretka” podobna do tego, co znajduje się w parówkach, to zdecydowanie jej nie...

Jak szybko zdjąć skórkę z kiełbasy? To naprawdę łatwe
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko zdjąć skórkę z kiełbasy? To naprawdę łatwe
Nie ma nic lepszego niż domowa, pachnąca kiełbasa. Idealnie sprawdza się zarówno na zimno, jak i w różnych daniach na gorąco. Kłopotliwa niestety jest w niej osłonka. Aby pozbyć się jej w prosty sposób, należy zastosować jeden trik.

Podczas różnych uroczystości czy świąt na stole obowiązkowe są dania główne czy słodkości. Nie należy jednak zapominać o przekąskach i zimnej płycie, na której powinny znaleźć się różnego rodzaju wędliny. Najlepsze są te domowe oraz wykonane samodzielnie. Nie wszyscy mimo wszystko przepadają za osłonką tych mięs, a szczególnie kiełbasy. Ściągnięcie skórki bywa kłopotliwe. By temu zaradzić wystarczy zastosować jeden prosty patent. Polska kiełbasa To jedna z popularniejszych polskich wędlin. Zachwyca swoim smakiem, ale przede wszystkim wyjątkowym, wędzonym aromatem. Jej przygotowanie jest dosyć pracochłonne, jednak efekt końcowy jest wart tego czasu. Do przyrządzenia kiełbasy wykorzystuje się najczęściej mięso wieprzowe, aczkolwiek można użyć również mieszanki różnych mięs. Poza tym niezbędne są przyprawy by danie miało odpowiedni aromat. Najczęściej dodaje się gorczycę, paprykę słodką, czosnek, a także tradycyjną sól i pieprz. Wszystko należy zachować w odpowiednich ilościach. Kluczową kwestią jest obróbka termiczna, a dokładniej wędzenie. Kiełbasa przygotowuje się podczas wędzenia dymem. To ten sposób jest decydujący o jego ostatecznej formie.  Rodzaje kiełbas Niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż w sprzedaży na rynku można spotkać się z różnymi rodzajami kiełbas. Rozróżnia się je na podstawie zawartości wody. Wśród nich wyróżnia się, takie jak: kiełbasy trwałe- zawierają około 36% wody, np. salami, krakowska czy sucha; kiełbasy półtrwałe- zawierają 36- 56% wody, np. żywiecka czy kabanosy; kiełbasy nietrwałe- zawierają w swoim składzie do 72 % wody, np. zwyczajna lub biała kiełbasa. Tą wędlinę można również podzielić ze względu na stopień rozdrobnienia mięsa, czyli:...

Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie!
AdobeStock
Newsy
Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie!
W sklepach można kupić już doprawione kiełbasy, które wyglądają naprawdę apetycznie. Ale czy są zdrowe?

Coraz ładniejsza pogoda zachęca do grillowania w ogródku i na działce. W sklepach można kupić apetycznie wyglądające mięso i kiełbasy, a niektóre z nich są już nawet wcześniej przyprawione! Czy warto kupować te produkty? Dietetyk współpracujący z portalem AbcZdrowie wydał opinię na temat popularnych kiełbas i mięs na grilla. Jakie kiełbasy na grilla? Jeśli kuszą was sprzedawane w supermarketach już przyprawione i gotowe do smażenia na grillu karkówki i kiełbasy, sprawdźcie najpierw, czy na pewno ich kupienie będzie słusznym wyborem. Poniżej przedstawiamy opinie dietetyka na temat dostępnych w supermarketach wędlin przeznaczonych do grillowania: Kiełbaski bawarskie Bratwurst Bell na grilla Parzone kiełbasy bawarskie od firmy Bell to typowe kiełbasy typu bratwurst – cienkie, białe kiełbaski, idealne na grilla. Zawierają aż 85% mięsa, co jest świetnym wynikiem jak na tego typu produkt. Znajdziecie w nich jednak przeciwutleniacze i stabilizatory w postaci difosforanów i trifosforanów. Częste spożywanie tych dodatków do żywności może powodować zaburzenia wchłaniania żelaza, magnezu i wapnia. Ponadto w kiełbaskach znajduje się karboksymetyloceluloza – u niektórych osób zjedzenie dużych ilości tych substancji spowoduje ból brzucha, nieprzyjemne wzdęcia i biegunkę. Kiełbaski białe surowe Czas na Grill W przypadku tych kiełbas koniecznie zwróćcie uwagę na ich kolor. Nie powinny być mocno różowe – taki kolor oznacza, że do ich produkcji użyto dużej ilości konserwantów. Kiełbasy marki Czas na Grill nie zawierają wielu sztucznych dodatków, ale znajdują się w nich siarczany oraz dwutlenek siarki – substancje, które mogą powodować wymioty i bóle głowy, a u osób cierpiących na astmę nawet duszności. Kiełbaski...