Wybór dobrej jakości białej kiełbasy to sztuka, którą do perfekcji opanowały tylko doświadczone gospodynie. Na co należy zwrócić szczególną uwagę zanim podejdziecie z produktem do sklepowej kasy? Zaraz wszystkiego się dowiecie.
Jaką wybrać dobrą białą kiełbasę?
- Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana.
- Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa.
- Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc.
- Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać.
Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana.
Przepis na żurek według Magdy Gessler
Będziecie potrzebować:
- 300 gramów białej kiełbasy
- 500 ml domowego zakwasu
- 1 litra bulionu
- 1 łyżki masła
- 4 jajek
- 1 pęczku świeżej natki pietruszki
- Garści suszonych borowików
- Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku
Przygotowanie:
- Grzyby umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na moczenia na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu odsączcie je z wody (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle.
- W dużym garnku umieśćcie bulion, podsmażone grzyby oraz zakwas. Całość zagotujcie.
- Kiełbasę sparzcie we wrzątku przez ok. 20 minut, a następnie dodajcie do żurku.
- Na koniec doprawcie zupę solą, pieprzem oraz majerankiem, zamieszajcie i zdejmijcie z ognia.
- Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości będzie to trwało 8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć) i serwujcie wraz z żurkiem posypanym z wierzchu świeżą natką pietruszki.
Smacznego!