Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę w sklepie? Zwróćcie uwagę na ten szczegół i nie dajcie się oszukać

Starannie wyselekcjonowana biała kiełbasa to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych. Zanim ją kupicie koniecznie zwróćcie uwagę na jej wygląd.
Weronika Kępa
marzec 23, 2021

Wybór dobrej jakości białej kiełbasy to sztuka, którą do perfekcji opanowały tylko doświadczone gospodynie. Na co należy zwrócić szczególną uwagę zanim podejdziecie z produktem do sklepowej kasy? Zaraz wszystkiego się dowiecie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jaką wybrać dobrą białą kiełbasę?

  1. Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana.
  2. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa.
  3. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc.
  4. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać.

Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana.

Przepis na żurek według Magdy Gessler

Będziecie potrzebować:

  • 300 gramów białej kiełbasy
  • 500 ml domowego zakwasu
  • 1 litra bulionu 
  • 1 łyżki masła
  • 4 jajek
  • 1 pęczku świeżej natki pietruszki
  • Garści suszonych borowików
  • Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku

Przygotowanie:

  1. Grzyby umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na moczenia na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu odsączcie je z wody (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle.
  2. W dużym garnku umieśćcie bulion, podsmażone grzyby oraz zakwas. Całość zagotujcie.
  3. Kiełbasę sparzcie we wrzątku przez ok. 20 minut, a następnie dodajcie do żurku. 
  4. Na koniec doprawcie zupę solą, pieprzem oraz majerankiem, zamieszajcie i zdejmijcie z ognia.
  5. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości będzie to trwało 8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć) i serwujcie wraz z żurkiem posypanym z wierzchu świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Komentarze