Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę w sklepie? Zwróćcie uwagę na ten szczegół i nie dajcie się oszukać

Starannie wyselekcjonowana biała kiełbasa to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych. Zanim ją kupicie koniecznie zwróćcie uwagę na jej wygląd.

Wybór dobrej jakości białej kiełbasy to sztuka, którą do perfekcji opanowały tylko doświadczone gospodynie. Na co należy zwrócić szczególną uwagę zanim podejdziecie z produktem do sklepowej kasy? Zaraz wszystkiego się dowiecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaką wybrać dobrą białą kiełbasę?

  1. Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana.
  2. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa.
  3. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc.
  4. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać.

Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana.

Przepis na żurek według Magdy Gessler

Będziecie potrzebować:

  • 300 gramów białej kiełbasy
  • 500 ml domowego zakwasu
  • 1 litra bulionu 
  • 1 łyżki masła
  • 4 jajek
  • 1 pęczku świeżej natki pietruszki
  • Garści suszonych borowików
  • Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku

Przygotowanie:

  1. Grzyby umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na moczenia na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu odsączcie je z wody (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle.
  2. W dużym garnku umieśćcie bulion, podsmażone grzyby oraz zakwas. Całość zagotujcie.
  3. Kiełbasę sparzcie we wrzątku przez ok. 20 minut, a następnie dodajcie do żurku. 
  4. Na koniec doprawcie zupę solą, pieprzem oraz majerankiem, zamieszajcie i zdejmijcie z ognia.
  5. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości będzie to trwało 8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć) i serwujcie wraz z żurkiem posypanym z wierzchu świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać najsmaczniejszą białą kiełbasę do żurku? To powinno zwrócić waszą uwagę
Już niedługo żurek ponownie zagości w waszych domach. Jeśli nie wiecie, jak wybierać potrzebną do jego przygotowania białą kiełbasę koniecznie sięgnijcie do naszych rad.

Idealny żurek nie mógłby istnieć bez przepysznej białej kiełbaski. Okazuje się jednak, że jej kupno nie jest proste, a wybór nie należy do oczywistych. Na co zwrócić szczególną uwagę? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Jaką kiełbasę kupić do żurku? Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać. Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana. Przepis na żurek według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 400 gramów mąki żytniej razowej 300 gramów białej kiełbasy 1 litra bulionu  4 ząbków czosnku 1 łyżki masła 4 jajek 1 pęczku świeżej natki pietruszki Garści suszonych borowików Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku Przygotowanie: Mąkę wsypcie do średniej wielkości garnka, zalejcie 1 litrem wrzącej wody, dodajcie również liście laurowe i ziele angielskie. Czosnek obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę wprost do garnka z...

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba
Pixabay
Newsy
Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba
Wielkanoc nie może się obejść bez białej kiełbasy. Podczas zakupów świątecznych, warto przyjrzeć się danemu produktowi, aby nie kupić feralnego artykułu spożywczego. Niektóre mogą być prawdziwym zagrożeniem dla zdrowia!

Żurek, faszerowane jajka, sałatka jarzynowa, mazurek czy babka, to jedne z tradycyjnych potraw, jakie muszą pojawić się na świątecznym stole. Wiele osób czeka z niecierpliwością na moment siadania do stołu, aby móc uraczyć się tymi pysznościami. Samodzielnie przygotowane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.  Tradycyjne potrawy wielkanocne Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a gospodynie domowe już od dłuższego czasu krzątają się po kuchni i przyrządzają tradycyjne dania. Na świątecznym stole nie może zabraknąć święconego pokarmu, faszerowanych jaj, żurku z białą kiełbasą czy słodkości w postaci mazurka czy babki. To klasyczne potrawy, bez których święta wielkanocne nie mogą się obyć. Najczęściej są przygotowywane samodzielnie, aczkolwiek część z nich jest kupowana w sklepach, jak kiełbasa czy jaja.  Skład białej kiełbasy Klasyczna biała kiełbasa jest przygotowywana z chudego mięsa wieprzowego, najczęściej z łopatki lub szynki, a także majeranku, pieprzu oraz soli. Przygotowaną mięsną masą nadziewa się wypłukane naturalne jelita. Następnie parzy się ją we wrzątku. Taka wędlina idealnie nadaje się do żurku bądź do przyrządzenia samodzielnego dania. Cały proces trwa trochę czasu, jednak efekt końcowy jest wart poświęcenia.  Biała kiełbasa ze sklepowej półki Samodzielne przyrządzenie białej kiełbasy w domu, nie należy do najtrudniejszych czynności, aczkolwiek sporo osób ze względu na natłok pracy i innych obowiązków, decyduje się na zakup danego produktu w sklepie. To prostsze rozwiązanie, jednak wymaga odpowiedniej uwagi, aby była jak najbardziej naturalna i bez zbędnych dodatków.  Produkty dobrej jakości Podczas świątecznych zakupów warto przyjrzeć się produktom wkładanym do koszyka. W swoim składzie powinny mieć w głównej mierze...

kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy
Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Trik, który znają tylko doświadczone gospodynie
Czy zbyt kwaśny żurek można jeszcze uratować? Poznajcie ten prosty sposób!

Nie ma nic gorszego niż kulinarna katastrofa przed samą Wielkanocą! Jeśli wasz żurek wyszedł zbyt kwaśny, to jeszcze możecie go poprawić. Z pomocą przyjdzie składnik, który każdy z was ma w swojej kuchni. Żur a żurek - czym się różnią? Dziś do określenia zupy przygotowywanej tradycyjnie na Wielkanoc używa się zamiennie słów „żur” i „żurek”, jednak nie znaczą one wcale tego samego! Żurek to klasyczna zupa z jajkiem na twardo i często z dodatkiem białej kiełbasy. Zabiela się go śmietaną, dzięki czemu jest znacznie delikatniejszy. W niektórych regionach żurek jest nazywany barszczem białym. Z kolei żur to bardzo kwaśna zupa, gotowana na zakwasie żytnim. Nie dodaje się do niej majeranku ani śmietany! Według niektórych to właśnie żur jest tradycyjną, postną zupą podawaną na Wielkanoc bez żadnych dodatków lub tylko z jajkiem na twardo. Można podawać żur także w Boże Narodzenie, choć wtedy bardziej pasują do niego suszone grzyby. Żurek wyszedł kwaśny? Niedługo będziecie przygotowywać wielkanocne potrawy. Może się zdarzyć, że nie wszystko pójdzie zgodnie z planem – na przykład żurek wyjdzie zbyt kwaśny! Jak sobie z tym poradzić? Bardzo łatwo można złagodzić jego smak, dodając nieco śmietany 30% . Jeżeli nie chcecie jej używać, to możecie wsypać łyżeczkę lub dwie cukru. Przepis na żurek Do przygotowania wielkanocnego żurku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 litr jarskiego bulionu Pół litra zakwasu na żurek 20 dag surowego, wędzonego boczku 20 dag białej kiełbasy parzonej 10 dag kiełbasy podsuszanej 3 łyżki śmietany 30% 1 ziarno ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku Pół płaskiej łyżeczki soli Pół płaskiej łyżeczki czosnku...