Jak wybrać cykorię żeby nie była gorzka. Jest naturalnym probiotykiem
Adobe Stock
Newsy

Jak wybrać cykorię, żeby nie była gorzka? Jest naturalnym probiotykiem i warto ją jeść

Skąd się bierze goryczka w główce cykorii i jak wybrać warzywo, żeby było smaczne i zdrowe? Podpowiadamy.

Za goryczkę w cykorii odpowiada inulina, probiotyk, dobroczynny dla „dobrych” bakterii, które bytują w jelitach. Dlatego nie warto jej całkowicie unikać. Im cykoria jest bardziej gorzka, tym lepiej działa na zdrowie. Wyjaśniamy jednak jak rozpoznać główki, które mają mniej goryczy, jak je przechowywać, żeby gorzkiego smaku nie przybywało i jak przyrządzać, żeby ukryć goryczkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozpoznać cykorię z mniejszą ilością goryczy?

Pomimo tego, że nie każdy lubi goryczkę zawartą w cukinii, warto ją jeść. Warzywo ma niewiele kalorii, tylko 30 w średniej główce, jest więc polecane na surówki dla osób na dietach odchudzających. Do tego pobudza do działania układu odpornościowego i poprawia przyswajanie wapnia. Pobudza pracę wątroby i nerek, obniża stężenie glukozy we krwi — mogą ją jeść cukrzycy. Zawiera dużo witaminy A i kwasu foliowego, a także witaminę C, magnez, żelazo i mangan.

Jeśli chcecie kupić cykorię, która ma tylko delikatny gorzki smak, unikajcie tych małych i zielonych. Warzywo powinno być spore, dorodne i dobrze wyrośnięte. Decydujcie się na najjaśniejsze, w których tylko same brzegi przechodzą w zieleń.

Zawarta w cykorii gorycz wzmaga się pod wpływem światła. Dlatego kupujcie te, które są prawidłowo przechowywane w sklepie m.in. osłonięte od światła i sami przechowujcie je w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej ma warzywnej półce w lodówce.

Zobacz także
gorzka cykoria

Dodajcie to do cykorii, a zniknie jej gorzki smak. Zrobicie z niej pyszny dodatek do obiadu

kapusta zasmażana

Pyszna kapusta zasmażana, idealna do żeberek czy golonki. Smakuje jak u babci dzięki 1 składnikowi

Które składniki sałatek dobrze ukryją gorycz cykorii?

Cykoria bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem owoców, których słodycz zrównoważy jej goryczkę. Są to:

  • Jabłka
  • Gruszki
  • Pomarańcze
  • Mandarynki
  • Rodzynki
  • Winogrona
  • Cytryny

Te wyraziste składniki, z kolei doskonale będą się komponowały z ostrym smakiem cykorii:

  • Ser z niebieską lub zieloną pleśnią
  • Roszponka
  • Wędzony łosoś
  • Cebula

Jakich sosów używać do cykorii?

  • Majonez
  • Jogurt
  • Sos winegret
  • Sos czosnkowy

Najlepsza świeża sałatka z cykorii, którą możemy polecić nawet tym, którzy nie lubią jej smaku i goryczki, Składa się z pokrojonej w paski cykorii polanej sokiem z cytryny, drobno poszatkowanej cebuli, z dodatkiem soli i cukru, jabłka pokrojonego w kawałki i rodzynek, rozmiękczonych w wodzie. Wszystkie składniki połączcie dobrym majonezem, dodajcie sól i pieprz do smaku i ostawcie do na 10 minut. Podawajcie jako surówkę do obiadu lub jako sałatkę, jedzoną z bułką na kolację. 

Źródło: Onet.pl, SE.pl

gorzka cykoria
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do cykorii, a zniknie jej gorzki smak. Zrobicie z niej pyszny dodatek do obiadu
Nie używaliście nigdy cykorii ze względu na jej charakterystyczną goryczkę? Pozbędziecie się jej łatwo używając tego sposobu.

Cykoria jest wciąż mało popularnym w Polsce warzywem. Ponieważ nie używa się jej do typowych polskich potraw, wiele osób nie próbuje nawet eksperymentować z tym warzywem. Niewłaściwie przyrządzona cykoria ma nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Można się go na szczęście łatwo pozbyć! Warto poznać ten trik, ponieważ dania z jej dodatkiem są bardzo smaczne. Sposób na goryczkę w cykorii Aby pozbyć się jej charakterystycznego, gorzkiego smaku, wystarczy zastosować jeden z dwóch znanych sposobów. Pierwszy to po prostu zasypanie cykorii solą. Należy przekroić ją na pół, posolić i położyć w misce na około godzinę. Według drugiego sposobu cykorię powinno się chwilę podgotować w mleku, które złagodzi jej gorzki smak. Przepis na cykorię duszoną w maśle z gruszką Aby zrobić to klasyczne, francuskie danie, potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 kilogram cykorii 3 gruszki 4 duże łyżki masła Sok z połowy cytryny 150 ml wody 1 łyżeczka cukru pudru Sól Pieprz Przygotowanie Cykorię dokładnie umyjcie i lekko osuszcie. Wytnijcie z niej twardy głąb oraz usuńcie nieładne liście. Pokrójcie cykorię lub porozrywajcie liście ręcznie. Obierzcie gruszki ze skórki, wytnijcie gniazda nasienne, pokrójcie i polejcie odrobiną soku z cytryny. Odstawcie na bok. Posypcie cykorię solą i odstawcie na około godzinę. Po tym czasie opłuczcie kapustę z soli. Postawcie patelnię na średnim ogniu i rozpuśćcie na niej 4 łyżki masła. Dodajcie poszatkowaną cykorię i smażcie przez około minutę. Wsypcie łyżeczkę cukru pudru, dodajcie pieprz oraz sok z połowy wyciśniętej cytryny. Wlejcie 150 ml wody (około ¾ szklanki), przykryjcie patelnię i duście na małym ogniu przez 15 minut. Na sam koniec dodajcie na patelnię gruszki i posypcie 2...

sałatka Agaty Młynarskiej przepis
ONS.pl/Instagram/agata_mlynarska
Newsy
Nie macie czasu? Wystarczą 3 minuty, żeby zrobić ukochaną sałatkę Agaty Młynarskiej. Zaskakuje smakiem i lekkością
Znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna i aktorka, Agata Młynarska, postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na błyskawiczną i zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 6 składników.

Choć przepis zakłada użycie majonezu, w rzeczywistości jest bardzo zdrowy. W końcu do jego odwzorowania potrzebujecie również pomarańczy, cykorii, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Nawet nie macie pojęcia, jak wiele cennych wartości odżywczych zawierają te składniki. Pomarańcza a witamina C Ten cytrus zawiera bardzo dużo witaminy C. Jej regularne spożywanie nie tylko minimalizuje poziom stresu, ale również chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie chroni także przed chorobami serca, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Właściwości cykorii Cykoria to warzywo bogate przede wszystkim w sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz witaminy czy kwas foliowy. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Orzechy włoskie Włączenie orzechów włoskich do diety nie tylko usprawni funkcjonowanie waszego układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na nadpotliwość, żylaki, hemoroidy oraz problemy z cerą. Suszona żurawina Nie od dziś wiadomo, że żurawina jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń. Należą do nich między innymi infekcje dróg moczowych, choroby żołądka oraz układu krwionośnego. W końcu żurawina wspaniale obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych. Przepis na lekką sałatkę Agaty Młynarskiej Składniki: 1 pomarańczę 2 cykorie 1 łyżkę majonezu (zdrowszy będzie domowy) 1 łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego Garść orzechów włoskich Garść suszonej żurawiny...

Imbir
Newsy
Jak wyhodować imbir w domu? Już nigdy nie kupicie go w sklepie
Zioła w doniczkach, na balkonie czy na parapecie w kuchni, to nic niezwykłego. Ale samodzielnie hodowany imbir? Podpowiadamy jak to zrobić.

Imbir, to nie tylko przyprawa kojarząca się z piwem czy azjatyckimi daniami. Coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni polskiej. Ma orzeźwiający, lekko ostry smak i w postaci świeżego kłącza, może być długo i wygodnie przechowywany. Jednak imbir to nie tylko przyprawa. Roślina ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Jak ją wyhodować, na co pomaga i jak stosować?  Domowa hodowla imbiru krok po kroku. Żeby rozpocząć hodowlę, wystarczy pójść do najbliższego sklepu, po świeże kłącze imbiru. Wybierajcie jędrne, z co najmniej jednym żywym oczkiem - sadzonka z minimum trzema oczkami, ma większe szanse na wzrost i przeżycie. Jak rozpoznać oczko imbiru? To ten wystający fragment, z którego czasem, gdy tego nie chcemy, roślina wypuszcza młode listki. Wybrane kłącze powinno mieć nie więcej niż 10 cm. Jeśli jest dłuższe, przytnijcie je nożem. Doniczką napełnijcie żyzną, próchniczą ziemią, do 2/3 wysokości. Na niej ułóżcie kłącze i przysypcie 2-centymetrową warstwą ziemi. Podlewajcie, pilnując, żeby ziemia zawsze była wilgotna, nie może jednak być mokra. Pierwsze pędy wasza roślina powinna wypuścić po 3-4 tygodniach. Żeby prawidłowo hodować imbir i cieszyć się dobrze rosnącą i zdrową rośliną, pamiętajcie o tych zasadach.  Przygotujcie szeroką doniczkę. Nie musi być wysoka, bo kłącze imbiru nie rośnie w dół, tylko rozrasta się na boki. Wasza roślina będzie potrzebowała światła, ale nie może go mieć zbyt dużo. Stawiajcie doniczki na parapetach i balkonach od wschodu lub zachodu. Od wiosny do jesieni hodujcie go w temperaturze około 15- 22 stopni. Gdy temperatura spada, a prowadzicie hodowlę na zewnątrz, na przykład na tarasie, przenieście doniczkę do domu. W czasie zimy, gdy wegetacja rośliny zamiera, trzymajcie hodowlę w temperaturze około...

AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku? Ten babciny trik jest niezawodny
Mak stosuje się głównie w cukiernictwie i piekarnictwie. Niestety, bywa on czasami gorzki, przez co psuje smak całego dania. Na szczęście wiemy, jak tego uniknąć.

Mak stanowi podstawę wielu świątecznych dań. Dodajemy go do strucli, kutii i makowców. Niestety, nieodpowiednio przygotowany mak może być gorzki, przez co danie nabiera nieprzyjemnego smaku. Jak tego uniknąć? Przetestujcie sprytny trik babć. Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku? Mak to rodzaj rośliny z rodziny makowatych. Jej nasiona są używane w całości lub zmielone jako składnik wielu produktów spożywczych – zwłaszcza ciast i chleba – a także są wyciskane w celu uzyskania oleju makowego. Mak to między innymi jeden ze składników świątecznych ciast i wielu innych potraw. Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku i nie zepsuł nam dania? Przed dodaniem maku do potrawy, mak trzeba dobrze sparzyć, aby stracił nieprzyjemną gorycz. Zabieg ten ma również na celu zmiękczenie maku, aby łatwiej go było później zmielić. Jak prawidłowo sparzyć mak, żeby pozbyć się goryczy? Istnieją dwa skuteczne sposoby na pozbycie się goryczy z maku. Oba z nich polegają na sparzeniu nasion. Parzenie maku w wodzie Żeby sparzyć mak w wodzie trzymajcie się poniższych kroków. Najpierw przepłuczcie mak zimną wodą, a następnie zalejcie wrzątkiem, zachowując proporcje: 2 szklanki wody na 1 szklankę maku. Gotujcie ziarenka na małym ogniu przez 20-30 minut, po czym odcedźcie je do całkowitego odsączenia. Parzenie maku w mleku Sposób ten wymaga więcej uwagi, ale dzięki niemu mak jest o wiele smaczniejszy niż ten parzony w wodzie. W garnku zagotujcie mleko i dodajcie umyte nasiona maku. Gotujcie przez 5-10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmijcie naczynie z palnika, przykryjcie je pokrywką i pozostawcie na cztery godziny, aż mak napęcznieje. Przełóżcie ziarna na sito wyłożone gazą i zostawcie do odsączenia. Następnie zmielcie mak dwukrotnie przez...