Za goryczkę w cykorii odpowiada inulina, probiotyk, dobroczynny dla „dobrych” bakterii, które bytują w jelitach. Dlatego nie warto jej całkowicie unikać. Im cykoria jest bardziej gorzka, tym lepiej działa na zdrowie. Wyjaśniamy jednak jak rozpoznać główki, które mają mniej goryczy, jak je przechowywać, żeby gorzkiego smaku nie przybywało i jak przyrządzać, żeby ukryć goryczkę.

Jak rozpoznać cykorię z mniejszą ilością goryczy?

Pomimo tego, że nie każdy lubi goryczkę zawartą w cukinii, warto ją jeść. Warzywo ma niewiele kalorii, tylko 30 w średniej główce, jest więc polecane na surówki dla osób na dietach odchudzających. Do tego pobudza do działania układu odpornościowego i poprawia przyswajanie wapnia. Pobudza pracę wątroby i nerek, obniża stężenie glukozy we krwi — mogą ją jeść cukrzycy. Zawiera dużo witaminy A i kwasu foliowego, a także witaminę C, magnez, żelazo i mangan.

Jeśli chcecie kupić cykorię, która ma tylko delikatny gorzki smak, unikajcie tych małych i zielonych. Warzywo powinno być spore, dorodne i dobrze wyrośnięte. Decydujcie się na najjaśniejsze, w których tylko same brzegi przechodzą w zieleń.

Zawarta w cykorii gorycz wzmaga się pod wpływem światła. Dlatego kupujcie te, które są prawidłowo przechowywane w sklepie m.in. osłonięte od światła i sami przechowujcie je w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej ma warzywnej półce w lodówce.

Zobacz także:

Które składniki sałatek dobrze ukryją gorycz cykorii?

Cykoria bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem owoców, których słodycz zrównoważy jej goryczkę. Są to:

  • Jabłka
  • Gruszki
  • Pomarańcze
  • Mandarynki
  • Rodzynki
  • Winogrona
  • Cytryny

Te wyraziste składniki, z kolei doskonale będą się komponowały z ostrym smakiem cykorii:

  • Ser z niebieską lub zieloną pleśnią
  • Roszponka
  • Wędzony łosoś
  • Cebula

Jakich sosów używać do cykorii?

  • Majonez
  • Jogurt
  • Sos winegret
  • Sos czosnkowy

Najlepsza świeża sałatka z cykorii, którą możemy polecić nawet tym, którzy nie lubią jej smaku i goryczki, Składa się z pokrojonej w paski cykorii polanej sokiem z cytryny, drobno poszatkowanej cebuli, z dodatkiem soli i cukru, jabłka pokrojonego w kawałki i rodzynek, rozmiękczonych w wodzie. Wszystkie składniki połączcie dobrym majonezem, dodajcie sól i pieprz do smaku i ostawcie do na 10 minut. Podawajcie jako surówkę do obiadu lub jako sałatkę, jedzoną z bułką na kolację. 

Źródło: Onet.pl, SE.pl