Jak wybrać cykorię żeby nie była gorzka. Jest naturalnym probiotykiem
Adobe Stock
Newsy

Jak wybrać cykorię, żeby nie była gorzka? Jest naturalnym probiotykiem i warto ją jeść

Skąd się bierze goryczka w główce cykorii i jak wybrać warzywo, żeby było smaczne i zdrowe? Podpowiadamy.

Za goryczkę w cykorii odpowiada inulina, probiotyk, dobroczynny dla „dobrych” bakterii, które bytują w jelitach. Dlatego nie warto jej całkowicie unikać. Im cykoria jest bardziej gorzka, tym lepiej działa na zdrowie. Wyjaśniamy jednak jak rozpoznać główki, które mają mniej goryczy, jak je przechowywać, żeby gorzkiego smaku nie przybywało i jak przyrządzać, żeby ukryć goryczkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozpoznać cykorię z mniejszą ilością goryczy?

Pomimo tego, że nie każdy lubi goryczkę zawartą w cukinii, warto ją jeść. Warzywo ma niewiele kalorii, tylko 30 w średniej główce, jest więc polecane na surówki dla osób na dietach odchudzających. Do tego pobudza do działania układu odpornościowego i poprawia przyswajanie wapnia. Pobudza pracę wątroby i nerek, obniża stężenie glukozy we krwi — mogą ją jeść cukrzycy. Zawiera dużo witaminy A i kwasu foliowego, a także witaminę C, magnez, żelazo i mangan.

Jeśli chcecie kupić cykorię, która ma tylko delikatny gorzki smak, unikajcie tych małych i zielonych. Warzywo powinno być spore, dorodne i dobrze wyrośnięte. Decydujcie się na najjaśniejsze, w których tylko same brzegi przechodzą w zieleń.

Zawarta w cykorii gorycz wzmaga się pod wpływem światła. Dlatego kupujcie te, które są prawidłowo przechowywane w sklepie m.in. osłonięte od światła i sami przechowujcie je w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej ma warzywnej półce w lodówce.

Zobacz także
gorzka cykoria

Dodajcie to do cykorii, a zniknie jej gorzki smak. Zrobicie z niej pyszny dodatek do obiadu

kapusta zasmażana

Pyszna kapusta zasmażana, idealna do żeberek czy golonki. Smakuje jak u babci dzięki 1 składnikowi

Które składniki sałatek dobrze ukryją gorycz cykorii?

Cykoria bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem owoców, których słodycz zrównoważy jej goryczkę. Są to:

  • Jabłka
  • Gruszki
  • Pomarańcze
  • Mandarynki
  • Rodzynki
  • Winogrona
  • Cytryny

Te wyraziste składniki, z kolei doskonale będą się komponowały z ostrym smakiem cykorii:

  • Ser z niebieską lub zieloną pleśnią
  • Roszponka
  • Wędzony łosoś
  • Cebula

Jakich sosów używać do cykorii?

  • Majonez
  • Jogurt
  • Sos winegret
  • Sos czosnkowy

Najlepsza świeża sałatka z cykorii, którą możemy polecić nawet tym, którzy nie lubią jej smaku i goryczki, Składa się z pokrojonej w paski cykorii polanej sokiem z cytryny, drobno poszatkowanej cebuli, z dodatkiem soli i cukru, jabłka pokrojonego w kawałki i rodzynek, rozmiękczonych w wodzie. Wszystkie składniki połączcie dobrym majonezem, dodajcie sól i pieprz do smaku i ostawcie do na 10 minut. Podawajcie jako surówkę do obiadu lub jako sałatkę, jedzoną z bułką na kolację. 

Źródło: Onet.pl, SE.pl

gorzka cykoria
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do cykorii, a zniknie jej gorzki smak. Zrobicie z niej pyszny dodatek do obiadu
Nie używaliście nigdy cykorii ze względu na jej charakterystyczną goryczkę? Pozbędziecie się jej łatwo używając tego sposobu.

Cykoria jest wciąż mało popularnym w Polsce warzywem. Ponieważ nie używa się jej do typowych polskich potraw, wiele osób nie próbuje nawet eksperymentować z tym warzywem. Niewłaściwie przyrządzona cykoria ma nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Można się go na szczęście łatwo pozbyć! Warto poznać ten trik, ponieważ dania z jej dodatkiem są bardzo smaczne. Sposób na goryczkę w cykorii Aby pozbyć się jej charakterystycznego, gorzkiego smaku, wystarczy zastosować jeden z dwóch znanych sposobów. Pierwszy to po prostu zasypanie cykorii solą. Należy przekroić ją na pół, posolić i położyć w misce na około godzinę. Według drugiego sposobu cykorię powinno się chwilę podgotować w mleku, które złagodzi jej gorzki smak. Przepis na cykorię duszoną w maśle z gruszką Aby zrobić to klasyczne, francuskie danie, potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 kilogram cykorii 3 gruszki 4 duże łyżki masła Sok z połowy cytryny 150 ml wody 1 łyżeczka cukru pudru Sól Pieprz Przygotowanie Cykorię dokładnie umyjcie i lekko osuszcie. Wytnijcie z niej twardy głąb oraz usuńcie nieładne liście. Pokrójcie cykorię lub porozrywajcie liście ręcznie. Obierzcie gruszki ze skórki, wytnijcie gniazda nasienne, pokrójcie i polejcie odrobiną soku z cytryny. Odstawcie na bok. Posypcie cykorię solą i odstawcie na około godzinę. Po tym czasie opłuczcie kapustę z soli. Postawcie patelnię na średnim ogniu i rozpuśćcie na niej 4 łyżki masła. Dodajcie poszatkowaną cykorię i smażcie przez około minutę. Wsypcie łyżeczkę cukru pudru, dodajcie pieprz oraz sok z połowy wyciśniętej cytryny. Wlejcie 150 ml wody (około ¾ szklanki), przykryjcie patelnię i duście na małym ogniu przez 15 minut. Na sam koniec dodajcie na patelnię gruszki i posypcie 2...

sałatka Agaty Młynarskiej przepis
ONS.pl/Instagram/agata_mlynarska
Newsy
Nie macie czasu? Wystarczą 3 minuty, żeby zrobić ukochaną sałatkę Agaty Młynarskiej. Zaskakuje smakiem i lekkością
Znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna i aktorka, Agata Młynarska, postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na błyskawiczną i zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 6 składników.

Choć przepis zakłada użycie majonezu, w rzeczywistości jest bardzo zdrowy. W końcu do jego odwzorowania potrzebujecie również pomarańczy, cykorii, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Nawet nie macie pojęcia, jak wiele cennych wartości odżywczych zawierają te składniki. Pomarańcza a witamina C Ten cytrus zawiera bardzo dużo witaminy C. Jej regularne spożywanie nie tylko minimalizuje poziom stresu, ale również chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie chroni także przed chorobami serca, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Właściwości cykorii Cykoria to warzywo bogate przede wszystkim w sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz witaminy czy kwas foliowy. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Orzechy włoskie Włączenie orzechów włoskich do diety nie tylko usprawni funkcjonowanie waszego układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na nadpotliwość, żylaki, hemoroidy oraz problemy z cerą. Suszona żurawina Nie od dziś wiadomo, że żurawina jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń. Należą do nich między innymi infekcje dróg moczowych, choroby żołądka oraz układu krwionośnego. W końcu żurawina wspaniale obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych. Przepis na lekką sałatkę Agaty Młynarskiej Składniki: 1 pomarańczę 2 cykorie 1 łyżkę majonezu (zdrowszy będzie domowy) 1 łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego Garść orzechów włoskich Garść suszonej żurawiny...

Lubicie kawę zbożową? W ten 1 sposób powinny pić ją zwłaszcza osoby starsze
Adobe Stock
Newsy
Lubicie kawę zbożową? W ten 1 sposób powinny pić ją zwłaszcza osoby starsze
Kawę zbożową można zalać gorącą wodą lub mlekiem. Oto dlaczego lepiej wybrać mleko.

Jeśli kawę zbożową nadal pamiętacie jako ubogiego krewnego kawy w PRL-u lub nielubiany napój podawany w przedszkolu, to najwyższy czas zmienić myślenie i sięgnąć po nią bez uprzedzeń. Szczególnie jeśli zależy wam na zdrowym odżywianiu. Jakie są wartości tego rodzaju kawy? Zdrowotne właściwości kawy zbożowej Kawa zbożowa zawiera wiele substancji prozdrowotnych. Ma dużo błonnika pokarmowego pochodzącego ze zbóż, witaminy z grupy B, a także mikroelementy, takie jak selen, magnez, fosfor, potas i cynk. Regularne picie kawy jest korzystne dla zdrowia: Obniża poziom cholesterolu we krwi Wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom Zawarte w kawie polifenole neutralizują wolne rodniki, w efekcie chronią organizm przed nowotworami i opóźniają procesy starzenia Redukuje refluks i zgagę Usprawnia działanie układu nerwowego Poprawia wydzielanie żółci Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny i nie uzależnia, mogą ją więc pić kobiety w ciąży, kobiety karmiące, seniorzy i dzieci. Aby mieć pewność, że jest naprawdę zdrowa, wybierajcie produkty bez sztucznych dodatków. Z czego składa się kawa zbożowa i jak ją podawać? Produktem bazowym kawy zbożowej są prażone ziarna zbóż. Zwykle są to: Żyto Pszenica Jęczmień Orkisz Proszek wzbogacany jest o dodatki, dzięki którym kawa nabiera określonego smaku, na którym zależy producentowi. Najczęściej możecie w niej znaleźć cykorię. Zawarta w niej inulina korzystnie wpływa na florę bakteryjną. Inne dodatki dodające smaku kawie zbożowej lub wzbogacające właściwości zdrowotne: Korzeń mniszka lekarskiego Burak Kozieradka Łubin Karmel Wanilia Figi Żołędzie Topinambur Melisa Kawę parzy się tak jak zwykłą kawę czy herbatę: do kubka nasypcie 2...

Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie
Dodawaliście kiedyś do kawy sól? Jeśli nie to spróbujcie, bo ma to całkiem sporo zalet.

Kawę można pić na wiele różnych sposobów. Jedni piją ją z odrobiną mleka i cukru, drudzy tylko ją słodzą, a jeszcze inni dodają do niej tylko mleko. Są też tacy, którzy piją ją w najprostszej postaci i nie dodają do niej żadnych dodatków. A co z posmakiem goryczki? Albo się go lubi albo nie. Jeśli nie lubicie gorzkiego smaku kawy, ale nie chcecie do niej dodawać ani mleka ani cukru, spróbujcie dosypać do filiżanki... szczyptę soli. Tak, dobrze przeczytaliście! Powinniście dodać do kawy sól. Okazuje się, że dodanie soli do kawy eliminuje jej gorycz i dopełnia jej smak. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie bierze się gorycz w waszej kawie? Dlaczego kawa jest gorzka? Wbrew powszechnej opinii to nie kofeina sprawia, że nasza kawa ma gorzki smak. Według naukowców z Politechniki Monachijskiej w Niemczech, tylko około 15% goryczy kawy pochodzi z kofeiny. Większość goryczy kawy pochodzi z dwóch klas związków – laktonów kwasu chlorogenowego i fenylindanów. Oba te związki są przeciwutleniaczami znajdującymi się w palonych ziarnach kawy. Im mocniej jest wypalana kawa, tym ostrzejsza i bardziej gorzka się robi w smaku. Dlaczego jeszcze kawa może być gorzka? Nieodpowiednie parzenie kawy również może sprawić, że nasza kawa stanie się gorzka - przesadne parzenie kawy lub zbyt długie parzenie powoduje gorycz. Używanie wrzącej wody do ekstrakcji kawy, także powoduje, że napar staje się gorzki. Używanie zbyt drobnego trybu mielenia kawy. Używanie zbyt dużej ilości kawy w stosunku do wody. Używanie nieświeżych lub złej jakości ziaren kawy. Używanie brudnego sprzętu do parzenia. W jaki sposób sól zwalcza gorycz w kawie? Na powierzchni naszego języka znajdują się tysiące kubków smakowych, z których każdy jest w...