Jak wybierać i przechowywać nowalijki? Trzymajcie się tych 2 zasad
Adobe Stock
Newsy

Jak wybierać i przechowywać nowalijki? Trzymajcie się tych 2 zasad

Najlepsze warzywa wcale nie muszą być najpiękniejsze. Wyjaśniamy, po co wybierać krzywą marchewkę.

Czy nowalijki są zdrowe, bo to pierwsze świeże warzywa po długiej zimie, czy może szkodliwe, bo zawierają niezdrowe substancje przedostające się do nich z nawozów? Na tak postawione pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, gdzie i jakie warzywa kupicie. Podpowiadamy, jak wybierać te najlepsze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W sklepie czy na targu – gdzie sprzedają lepsze warzywa? Szukajcie krzywej marchewki

Czy chodzicie na targ myśląc, że kupicie tam zdrowszą żywność, bo prosto z pola? To nie musi być reguła. Warzywa, które kupujecie oczywiście mogą być świeżo zbierane z pola, ale nie macie przecież gwarancji, czy nie były tam nadmiernie nawożone, żeby przynieść wyższe plony i dorodniejsze okazy. Z kolei w dużych sieciach sklepów niepotrzebnie obawiacie się kupować uważając, że znajdziecie tam masowo produkowaną, a więc mniej zdrową żywność. To właśnie u takich sprzedawców częściej obowiązują surowe procedury wyboru dostawców.

Gdzie więc szukać młodych ziemniaczków, gruntowych rzodkiewek i ogórków? Pewność w zakresie jakości i bezpieczeństwa produkcji, niosą niemal wyłącznie produkty posiadające certyfikaty „bio”. Jednak te produkty, jak wiecie, są dużo droższe i nie każdego na nie stać.

Dlatego najlepiej przyjrzeć się warzywom leżącym w skrzynkach i zwracać uwagę na to czy są idealne i identyczne, czy może zdarzają się wśród nich krzywe marchewki i niewymiarowe ziemniaczki.

Takie okazy, choć nieładne i trudniejsze do obrania, z reguły wyrastają w bardziej naturalnych warunkach. Sadzeniaki są wybierane ręcznie, hodowane gatunki nie są poddawane modyfikacjom genetycznym, a wzrastające rośliny są nawożone naturalnie. Natura nie jest idealna i tworzy okazy, które mogą mieć wady.

To nie reguła, ale  jednak pewna wskazówka, przy których warzywach warto się zatrzymać. Podążajcie więc za krzywą marchewką. Jeśli wypatrzycie ją na stosie warzyw, to znak, że znaleźliście odpowiednie.

Zobacz także
Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków

Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków

Kupiliście młode ziemniaki i nie umiecie ich obrać? Znamy pewien szybki sposób

Perfekcyjny patent na obranie młodych ziemniaków. Przyda wam się ten 1 kuchenny przedmiot

Jak przechowywać nowalijki?

Przede wszystkim trzeba wiedzieć jak nie przechowywać warzyw. Nigdy nie należy wkładać ich do foliowych toreb, a jeśli w takich przynieśliście ze sklepu, najlepiej je od razu z nich wyjąć. Warzywa w folii odparzają się, parują, pleśnieją i ostatecznie - gniją. W takich warunkach rzodkiewka bardzo szybko zacznie mieć śliską skórkę a gruntowy ogórek z jednej strony zmięknie.

Nowalijki przechowujcie w przewiewnych, bawełnianych torbach, najlepiej w temperaturze pokojowej lub w przeznaczonych na warzywa miejscach w lodówce.

Nie kupujcie też ich za dużo naraz. Powinniście je zjeść w ciągu 2-3 dni i kupić nową, świeżą partię. Dzięki temu smak i wartości warzyw będą najlepsze.

Źródło: Beszamel.pl

Nigdy nie róbcie tego z rzodkiewką i szczypiorkiem. Wydzielają się groźne toksyny
Pixabay
Newsy
Nigdy nie róbcie tego z rzodkiewką i szczypiorkiem. Przez to wydzielają się groźne toksyny
Wiedzieliście o tym? Nie popełniajcie tego błędu i nie zostawiajcie nowalijek w foliowych torebkach!

Wiosna to sezon na nowalijki. Po raz pierwszy w sprzedaży ukazują się świeże, tegoroczne warzywa. Pewnie jesteście spragnieni smaku świeżych, surowych warzyw. Nowalijki kojarzą się z czymś bardzo zdrowym. Młode warzywa powinny mieć przecież dużą zawartość prozdrowotnych składników. Czy faktycznie tak jest? Czym są nowalijki? Z definicji, nowalijkami nazywa się warzywa ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w danym roku. W zależności od warzywa, może mieć to miejsce od marca do czerwca. W tym roku pogoda nie rozpieszcza jednak rolników i mamy do czynienia z opóźnieniem sezonu warzywo-owocowego. Do nowalijek zaliczamy: Sałatę Rzodkiewki Szczypiorek Młodą marchewkę Pierwsze pomidory Ogórki Natkę pietruszki Cebulę dymkę Pierwsze pomidory Rzeżuchę Czy nowalijki są zdrowe? Choć wydaje się, że młode warzywa zawierają tylko to, co najlepsze, nie jest to w pełni prawdą. Nowalijki mają tendencję do kumulowania nawozów i często przekraczają dozwolony poziom. Nowalijki produkowane masowo są oczywiście nawożone sztucznymi chemikaliami zawierającymi azot. Czasem nie ma to większego znaczenia dla wartości odżywczych rośliny, ale niekiedy wytwarzają się przez to bardzo szkodliwe związki. Przeczytajcie o tym, czego unikać. Nigdy nie zostawiajcie nowalijek w torebce foliowej Jeśli pozostawicie nowalijki w foliowej torebce, jest duża szansa, że wytworzą się w nich szkodliwe azotyny. Przemiana azotanów (pochodzących z nawozów, ale też z ziemi) w azotyny jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia! Skutki konsumpcji żywności bogatej w azotyny to: Zwiększenie ryzyka nowotworów, to dobrze udowodnione Obniżenie wchłaniania witaminy A i możliwe jej niedobory Zmniejszenie ilości pobieranych z pokarmu witamin z grupy B Najbardziej narażone na...

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe
Tegoroczne, młode warzywa już kuszą klientów sklepów. Sprawdźcie, czy na pewno są zdrowe.

Wiosna to czas, gdy cała przyroda budzi się do życia. Już pod koniec marca zaczynają dojrzewać nowalijki, które wielu ludzi chętnie zajada na Wielkanoc. Ale czy rzeczywiście nowalijki są takie zdrowe? Wiele zależy od sposobu uprawy! Sprawdźcie szczegóły! Czym są nowalijki? Słowem „nowalijki” określa się po prostu bardzo młode warzywa , które już wczesną wiosną nadają się do jedzenia. Nowalijkami mogą być na przykład: Pomidory Ogórki Rzodkiewki Rzeżucha Koperek Szpinak Marchewki Sałata Szczypiorek Jak rosną nowalijki? By uzyskać młode warzywa, które już nadają się do jedzenia, stosuje się w ich przypadku inny sposób uprawy. Nowalijki są hodowane w szklarniach, które są bardzo nasłonecznione i panuje w nich duża wilgoć. Dzięki temu warzywa mają idealne warunki do wzrostu! Czy nowalijki są zdrowe? Młode warzywa zasadniczo są zdrowe. Zawierają minerały i witaminy, a do tego dobrze smakują. Wątpliwości wzbudza jednak uprawa nowalijek , które trafiają do sklepów! By maksymalnie przyśpieszyć wzrost warzyw tak, by dojrzały, w jak najkrótszym czasie, stosuje się różne środki, które niekoniecznie są dobre dla organizmu człowieka. W przypadku uprawy na masową skalę nasłoneczniona szklarnia i częste podlewanie zwykle nie wystarczają, więc stosuje się stymulatory wzrostu, nawozy oraz pestycydy, które chronią rośliny przed szkodnikami i chorobami. Jak rozpoznać „ulepszone” nowalijki? Gdy wczesną wiosną natkniecie się już na nowalijki w sklepach, zachowajcie czujność! Powinniście się upewnić, czy aby na pewno warzywa nie zostały potraktowane różnymi ulepszaczami podczas uprawy. Wasze podejrzenia powinny wzbudzić poniższe cechy młodych warzyw: Nienaturalnie duży...

Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa i owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe
Nie wszystkie płody rolne są piękne, równe i idealnie wybarwione. Niektóre marchewki są krzywe, a ziemniaki małe. Czy to znaczy, że nie nadają się do jedzenia? Nic podobnego.

Sprawdźcie, czy tak jak większość ludzi, wchodząc do sklepu myślicie stereotypami. Czy podchodząc do działu z warzywami przebieracie pomidory i wybieracie tylko najlepsze okazy, wkładacie do torby tylko równe ziemniaki, idealnie podłużne ogórki i nienagannie okrągłe buraki? A myślicie przy tym, że jeśli coś jest ładne, to jest też dobre? To błąd. Podpowiadamy jak zacząć dobrze myśleć o brzydkich owocach i warzywach Chrońcie jedzenie przed marnowaniem i wybierajcie brzydkie okazy Brzydkie jabłka czy krzywe marchewki są tak samo dobre jak ich perfekcyjne odpowiedniki. Przygotujecie z nich tak samo smaczne, zdrowe i pełnowartościowe dania. Krzywą marchewkę czy niewymiarowe ziemniaki także można obrać, pokroić w kostkę i nikt z domowników nawet się nie zorientuje, że je zupę przyrządzoną z krzywych marchewek, pietruszek z wieloma odrostami, i dodatkiem ziemniaków, z których każdy był innej wielkości. A może właśnie dobrze jest wiedzieć, że zjadacie pizzę z dodatkiem pomidorów o niestworzonych kształtach? Dla niektórych świadome kupowanie brzydkich płodów rolnych może być powodem do dumy, bo: Chronicie żywność przed marnowaniem Wspieracie lokalne rolnictwo Dajecie przykład innym i włączacie się w globalne akcje dobrego wykorzystania zasobów Ziemi Mniej płacicie za pełnowartościowa żywność Firmy i organizacja przeciwdziałające marnowaniu żywności W Polsce i na całym świecie powstają organizacje, które zajmują się promowaniem żywności, niespełniającej wymogów estetycznych. W światowym handlu istnieją przepisy, które do importów i masowej sprzedaży dopuszczają jedynie płody rolne spełniające określone wymagania np. marchewka ma być prosta i mieć odpowiednią długość. Tylko takie okazy mają szansę być sprzedane, pozostałe...

Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów
Wiosną nie ma nic lepszego niż świeże warzywa prosto z targu. Jak się okazuje, nieodpowiednie przechowywanie może doprowadzić nie tylko do ich szybszego psucia się, ale także do wydzielania szkodliwych substancji. Aby ustrzec się przed tym problemem, koniecznie pamiętajcie o jednej rzeczy!

Wiele osób z utęsknieniem czeka na pierwsze dni wiosny, kiedy w sklepach i na targach można dostać młode warzywa. Mają one niepowtarzalny smak, a poza tym - są świetną odmianą oraz orzeźwieniem po długiej zimie.  Zdrowe nowalijki  Młode warzywa są nazywane nowalijkami. Można dostać je w sprzedaży już na samym początku wiosny. Kojarzą się głównie ze zdrowiem oraz świeżością, a także są doskonałą odmianą po przetworach i innych warzywach spożywanych w porze zimowej. Do nowalijek zalicza się takie produkty jak: sałata, szczypiorek, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, ogórki,  czy natka pietruszki. Stanowią one świetny dodatek do wielu dań, gdyż są wielką bombą witaminową, która wzbogaci organizm po chłodniejszym okresie.  Uprawa młodych warzyw Ten rodzaj warzyw można zakupić od marca do maja. Warunki zewnętrzne nie pozwalają na uprawę nowalijek bezpośrednio w ogródku, dlatego też hoduje się je w szklarniach. Mają one tam zapewnione odpowiednie warunki, które umożliwiają im właściwy rozwój. Należy zauważyć iż nie są mniej zdrowe od tych tradycyjnie uprawianych, a są świetną odskocznią od zimowych przetworów. Nowalijki jednakże są narażone na czynniki niezależne, jak przymrozki bądź szkodniki. Wówczas stosuje się różnego rodzaju preparaty w celu ich unieszkodliwienia. Wybór nowalijek w sprzedaży Decydując się na zakup młodych warzyw z targu, warto uwagę zwrócić na kilka szczegółów. Należy wybierać te zdrowe produkty bez jakichkolwiek oznak psucia się. Jeśli mają one pożółkłe liście bądź są niebanalnych rozmiarów, to może być oznaką przenawożenia tych składników. Warzywa powinny wyglądać jak najbardziej naturalnie, dzięki czemu będziecie mieć pewność o...