Jak ususzyć w domu śliwki? Zróbcie tak, a wyjdą miękkie, mięsiste i błyszczące
Adobe Stock
Newsy

Jak poprawnie suszyć śliwki w piekarniku? Zróbcie tak, a wyjdą mięsiste i błyszczące

Suszone śliwki to wspaniałe i zdrowe łakocie. Ci, którzy liczą kalorie, powinni uważać na ich ilość. Niemniej dobrodziejstwa dla zdrowia, które niosą ze sobą, rekompensują dodatkowy kilogram lub dwa. Podczas sezonu śliwkowego warto ususzyć je samodzielnie w piekarniku. 

Suszenie śliwek, jest bardzo proste, jednak wymaga odrobiny cierpliwości. Za to efekty są niesamowite. Już nigdy więcej nie kupicie śliwek w sklepie. Te, które zrobicie w domu, będą miękkie w środku, słodkie i  po prostu wspaniale mięsiste. W sam raz do różnych domowych wypieków i oczywiście do podjadania. 

Do czego można wykorzystać suszone śliwki? 

Suszone śliwki to ogromne wsparcie dla układu pokarmowego. Regulują jego pracę, a poza tym działają przeciwstarzeniowo i wspomagają układ krążenia. Warto sięgać po nie jak najczęściej.  

  • Są świetną, wartościową przegryzką między posiłkami, gdy akurat najdzie was ochota na coś słodkiego.  

  • Doskonale odnajdą się również jako składnik kompotu z suszu, w sam raz na Wigilię. 

  • Jeżeli mało wam ich słodyczy możecie zanurzyć je w rozpuszczonej czekoladzie i delektować się tą klasyczną słodkością.

  • Dobrze współgrają z różnymi mięsami. Schab nadziewamy śliwką lub pieczony kurczak z ich dodatkiem uświetnią każdy niedzielny obiad. 

  • Dodajcie je do rosołu, a zobaczycie jak cudownie wpłyną na jego smak. 

  • Czym byłby piernik lub keks bez ich dodatku? W wielu ciastach są nieodzownym dodatkiem. 

Zobacz także
Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Ewa Wachowicz przedstawia przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon

Ewa Wachowicz przedstawia jesienny przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon

Jak suszyć śliwki w piekarniku? 

Do ususzenia śliwek wystarczy zwykły piekarnik. Jeżeli macie specjalistyczną suszarkę, również możecie ją wykorzystać. Domowa produkcja suszonych śliwek składa się z czterech etapów: mycia, blanszowania, drylowania i suszenia. 

  1. Śliwki umyjcie, usuńcie ich ogonki i zalejcie wrzącą wodą. Po minucie takie gorącej kąpieli, zahartujcie je w zimnej wodzie. 

  1. Przekrójcie każdy owoc na pół i usuńcie z niego pestkę. 

  1. Piekarnik nagrzejcie do 40-50 stopni Celsjusza i wstawcie do niego blachę z ułożonymi na niej śliwkami. Drzwiczki piekarnika pozostawcie lekko uchylone. 

  1. Po czterech godzinach zwiększcie temperaturę do 50-60 stopni. Śliwki powinny suszyć się około 24 godzin. Możecie robić to na raty, wówczas będziecie mieć pewność, że owoce nie wyschną za bardzo, a ich skórka nie popęka. 

  1. Co jakiś czas przemieszajcie owoce, w ten sposób równomiernie się ususzą. 

  1. Przed ostatecznym wyciągnięciem sprawdźcie, czy nie są jeszcze zbyt wilgotne. Jeżeli tak, zostawcie je w piekarniku odrobinę dłużej. 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Macie ochotę na słodką i zdrową Nutellę? Wykorzystajcie jeden z sezonowych owoców
Flickr
Newsy
Macie ochotę na słodką i zdrową Nutellę? Wykorzystajcie jeden z sezonowych owoców
Czekolada i wszystko, co czekoladowe jest bardzo pożądane. Nie zawsze jednak zdrowie pozwala, by zajadać się tą słodką przekąską. Wówczas, możecie przygotować własną, zdrową wersję popularnej Nutelli. 

Nutella ze sklepu to prawdziwa pogromczyni diet, ciężko się jej oprzeć. Jest słodka, kremowa i doskonale rozsmarowuje się na pieczywie. Niestety jej podstawowym składnikiem jest cukier.  W składzie znajdziecie również: olej palmowy, orzechy laskowe, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko odtłuszczone w proszku, serwatkę w proszku, emulgator: lecytyny i wanilinę.   Jak widać nie wszystkie komponenty służą waszemu zdrowiu. Dlatego nadszedł czas na przygotowanie domowej, równie pysznej wersji tego smakołyku na bazie popularnego owocu.  Jak przygotować zdrową, domową Nutellę?  Bazą tego słodkiego kremu na kanapki będą owoce, na które jest właśnie sezon - śliwki. Domowa Nutella ze śliwek węgierek jest bardzo smaczna, klarowna, gęsta i naprawdę świetnie się rozsmarowuje.   Nie dodaje się do niej dużych ilości cukru, więc śliwki tu wykorzystane muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie.  Możecie użyć samego kakao, ale jeżeli dodacie również dobrej jakości czekoladę, to całość będzie smakowała jeszcze lepiej.  Jeżeli chcecie, by krem owocowo-kakaowy był bardziej dietetyczny, wówczas cukier możecie zastąpić jego zdrowszymi odpowiednikami, które dostępne są w każdym większym sklepie, np. stewią lub erytrolem.  Przepis na zdrową i pyszną Nutellę ze śliwek   Składniki na 1 litr dżemu:  3 kg śliwek węgierek (wydrylowanych z pestek i przekrojonych na połówki)  250 g drobnego cukru (w wersji bardzo zdrowej można zastąpić go erytrytolem lub daktylami wymoczonymi w gorącej wodzie)  100 g kakao  150 g czekolady deserowej (opcjonalnie)  Sposób przygotowania: Śliwki węgierki...

Zamiast placka ze śliwkami znów wyszedł wam zakalec? Wszystko przez ten 1 błąd
Adobe Stock
Newsy
Zamiast placka ze śliwkami znów wyszedł wam zakalec? Wszystko przez ten 1 błąd
Zrobiliście ciasto ze śliwkami według wskazówek z przepisu, a ono nadal nie wychodzi? Możliwe, że popełniacie dość częsty błąd, przez który z każdego ciasta z owocami wyjdzie zakalec.

Sezon na śliwki oznacza tylko jedno - to czas na upieczenie placka z tymi pysznymi owocami. Owoce te smakują w cieście najlepiej właśnie teraz, gdy są świeże. Mogą jednak sprawiać nieco kłopotu w kuchni i nie raz są powodem porażki przy pieczeniu. Dlaczego zamiast smacznego placka czasami wychodzi zakalec? Sprawdźcie.  Dlaczego placek ze śliwkami nie wychodzi? Najczęstszą przyczyną niepowodzeń przy pieczeniu ciasta ze śliwkami jest użycie zbyt dużej ilości owoców. Śliwki są ciężkie, dlatego jeżeli wyłożycie ich na cieście za dużo, to mogą sprawić, że środek placka pozostanie surowy i będzie się nadawał tylko do wyrzucenia. By tego uniknąć, uważajcie na ilość użytych owoców oraz zwróćcie uwagę na ich konsystencję - bardzo wodniste śliwki również mogą zepsuć ciasto. Powinny być zwarte i jędrne. Rozwiązaniem nieraz bywa także pozbycie się nadmiaru wody z owoców poprzez krótkie blanszowanie owoców na patelni bądź w garnku. Taka decyzja może wpłynąć jednak dość mocno na ostateczny smak i wygląd wypieku.  Przepis na ucierany placek ze śliwkami Do przygotowania ciasta ze śliwkami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół kilograma śliwek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju pół szklanki cukru pudru 4 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Do miski wbijcie jajka i wsypcie cukier. Następnie, za pomocą miksera ubijcie jajka z cukrem na wysokich obrotach. Składniki należy mieszać od 5 do 10 minut - tak długo, aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. W trakcie ubijania, wlewajcie powoli do masy olej. Do drugiej miski przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypcie ją do jajek, dodajcie 3...

Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Flickr/Wikimedia Commons
Newsy
Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Powidła śliwkowe to samo dobro zamknięte w słoiku. Gęste, o pięknym kolorze i tak słodkie, że nie trzeba dodawać do nich cukru. Takie powidła to ideał. Żeby jednak je zrobić, trzeba wybrać odpowiednie śliwki. 

Śliwki są skarbnicą wartości prozdrowotnych. Dobrze dobrane do powideł sprawią, że zyskacie nie tylko smakowite i aromatyczne smarowidło do kanapek, ale również domowej roboty łakoć bez dodatku rafinowanego cukru.  Do czego można wykorzystać powidła śliwkowe?  Posmarowane na świeżym pieczywie stanowią klasyk klasyków. Nie wpadajcie jednak w schemat wykorzystywania ich tylko do kanapek. Chociaż i tutaj można wprowadzić drobne urozmaicenie, dodając np. twaróg lub ser typu camembert.  Powidła śliwkowe doskonale sprawdzą się również jako dodatek do innych potraw:  do ciast, np. piernika lub strucli,  do pierogów i naleśników,  do dekoracji racuszków i tostów francuskich, do przygotowania zdrowej, domowej Nutelli,  a także do zrobienia zupy śliwkowej.  Jak wybrać odpowiednie śliwki na powidła?  Podstawą powideł są oczywiście śliwki. Najlepszą do tego odmianą będą polskie węgierki. Możecie je obecnie dostać na każdym straganie.   Nie zawsze są jednak odpowiednio dojrzałe i słodkie. Jeżeli takie kupicie, będziecie musieli sięgnąć po torebkę cukru. A tego zapewne chcecie uniknąć.  Kupując węgierki, zwróćcie uwagę na okolice ogonków. Jeżeli skóra wokół nich zaczyna się marszczyć, to znaczy, że powinniście je kupić. Takie śliwki są dojrzałe i pięknie wybarwione w środku, a powidła z nich zrobione będą idealnie słodkie.  Przepis na naturalnie słodkie powidła śliwkowe  Składniki:  1 kg śliwek węgierek  kilka łyżek wody  Sposób przygotowania:  Węgierki umyjcie, a następnie usuńcie z nich pestki.   Do garnka z grubym dnem wlejcie odrobinę wody. Dodajcie śliwki i gotujcie je...

śliwki suszone
Flickr
Newsy
Każda kobieta po 50-tce powinna jeść 5 suszonych śliwek dziennie. Są wspaniałe dla zdrowia
Znaliście zdrowotne właściwości śliwek? Okazuje się, że już zjedzenie kilku dziennie doskonale poprawi zdrowie – zwłaszcza kobiet po 50. roku życia.

Już od małego wszyscy nam powtarzali, że trzeba jeść owoce, ponieważ są zdrowe. Należy pamiętać te rady również w dorosłym życiu, ponieważ w owocach pełno jest witamin i minerałów, które mają fantastyczny wpływ na zdrowie. Wiedzieliście o tym, jak świetnie działają na organizm śliwki? I to koniecznie suszone! Najwięcej skorzystają z nich kobiety po 50. roku życia. O szczegółach piszemy w poniższym artykule. Właściwości zdrowotne śliwek Śliwki to smaczne owoce, które powinny się znaleźć w diecie każdego Polaka. Dietetycy sądzą, że najzdrowiej jest jeść te produkty, które są typowe dla regionu, z którego się pochodzi. Zgodnie z tą teorią, Polacy powinni jeść dużo jabłek, śliwek, malin, brzoskwiń i innych owoców, które rosną w polskim klimacie. Wiele osób cierpi na alergię na cytrusy lub gorzej się czuje po spożyciu egzotycznych owoców – być może to dowód na to, że dietetycy mają rację? Warto włączyć śliwki do swojej diety z kilku powodów. Ich dobroczynne właściwości dla organizmu to między innymi: Działanie przeczyszczające – osoby cierpiące na zaparcia na pewno dobrze znają działanie śliwek na układ pokarmowy. Dzięki zawartym w tych owocach pektynom, przemiana materii znacznie przyśpiesza! Lepsze trawienie – nie bez powodu dodaje się śliwki do bigosu! Sprawiają one, że danie jest mniej ciężkostrawne i nie powoduje nieprzyjemnych wzdęć. A do tego znacznie poprawiają jego smak. Mocniejsze naczynka – osoby o wrażliwej cerze naczyniowej na pewno docenią właściwości śliwek, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C, doskonale wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Dlaczego warto jeść suszone śliwki po pięćdziesiątce Suszone śliwki mają jeszcze jedną cenną właściwość, która z pewnością przyda się każdej kobiecie w okresie menopauzy. Badania...