Suszenie śliwek, jest bardzo proste, jednak wymaga odrobiny cierpliwości. Za to efekty są niesamowite. Już nigdy więcej nie kupicie śliwek w sklepie. Te, które zrobicie w domu, będą miękkie w środku, słodkie i  po prostu wspaniale mięsiste. W sam raz do różnych domowych wypieków i oczywiście do podjadania. 

Do czego można wykorzystać suszone śliwki? 

Suszone śliwki to ogromne wsparcie dla układu pokarmowego. Regulują jego pracę, a poza tym działają przeciwstarzeniowo i wspomagają układ krążenia. Warto sięgać po nie jak najczęściej.  

  • Są świetną, wartościową przegryzką między posiłkami, gdy akurat najdzie was ochota na coś słodkiego.  

  • Doskonale odnajdą się również jako składnik kompotu z suszu, w sam raz na Wigilię. 

  • Jeżeli mało wam ich słodyczy możecie zanurzyć je w rozpuszczonej czekoladzie i delektować się tą klasyczną słodkością.

  • Dobrze współgrają z różnymi mięsami. Schab nadziewamy śliwką lub pieczony kurczak z ich dodatkiem uświetnią każdy niedzielny obiad. 

  • Dodajcie je do rosołu, a zobaczycie jak cudownie wpłyną na jego smak. 

  • Czym byłby piernik lub keks bez ich dodatku? W wielu ciastach są nieodzownym dodatkiem. 

Jak suszyć śliwki w piekarniku? 

Zobacz także:

Do ususzenia śliwek wystarczy zwykły piekarnik. Jeżeli macie specjalistyczną suszarkę, również możecie ją wykorzystać. Domowa produkcja suszonych śliwek składa się z czterech etapów: mycia, blanszowania, drylowania i suszenia. 

  1. Śliwki umyjcie, usuńcie ich ogonki i zalejcie wrzącą wodą. Po minucie takie gorącej kąpieli, zahartujcie je w zimnej wodzie. 

  1. Przekrójcie każdy owoc na pół i usuńcie z niego pestkę. 

  1. Piekarnik nagrzejcie do 40-50 stopni Celsjusza i wstawcie do niego blachę z ułożonymi na niej śliwkami. Drzwiczki piekarnika pozostawcie lekko uchylone. 

  1. Po czterech godzinach zwiększcie temperaturę do 50-60 stopni. Śliwki powinny suszyć się około 24 godzin. Możecie robić to na raty, wówczas będziecie mieć pewność, że owoce nie wyschną za bardzo, a ich skórka nie popęka. 

  1. Co jakiś czas przemieszajcie owoce, w ten sposób równomiernie się ususzą. 

  1. Przed ostatecznym wyciągnięciem sprawdźcie, czy nie są jeszcze zbyt wilgotne. Jeżeli tak, zostawcie je w piekarniku odrobinę dłużej. 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl