Jak ususzyć w domu śliwki? Zróbcie tak, a wyjdą miękkie, mięsiste i błyszczące
Adobe Stock
Newsy

Jak poprawnie suszyć śliwki w piekarniku? Zróbcie tak, a wyjdą mięsiste i błyszczące

Suszone śliwki to wspaniałe i zdrowe łakocie. Ci, którzy liczą kalorie, powinni uważać na ich ilość. Niemniej dobrodziejstwa dla zdrowia, które niosą ze sobą, rekompensują dodatkowy kilogram lub dwa. Podczas sezonu śliwkowego warto ususzyć je samodzielnie w piekarniku. 

Suszenie śliwek, jest bardzo proste, jednak wymaga odrobiny cierpliwości. Za to efekty są niesamowite. Już nigdy więcej nie kupicie śliwek w sklepie. Te, które zrobicie w domu, będą miękkie w środku, słodkie i  po prostu wspaniale mięsiste. W sam raz do różnych domowych wypieków i oczywiście do podjadania. 

Do czego można wykorzystać suszone śliwki? 

Suszone śliwki to ogromne wsparcie dla układu pokarmowego. Regulują jego pracę, a poza tym działają przeciwstarzeniowo i wspomagają układ krążenia. Warto sięgać po nie jak najczęściej.  

  • Są świetną, wartościową przegryzką między posiłkami, gdy akurat najdzie was ochota na coś słodkiego.  

  • Doskonale odnajdą się również jako składnik kompotu z suszu, w sam raz na Wigilię. 

  • Jeżeli mało wam ich słodyczy możecie zanurzyć je w rozpuszczonej czekoladzie i delektować się tą klasyczną słodkością.

  • Dobrze współgrają z różnymi mięsami. Schab nadziewamy śliwką lub pieczony kurczak z ich dodatkiem uświetnią każdy niedzielny obiad. 

  • Dodajcie je do rosołu, a zobaczycie jak cudownie wpłyną na jego smak. 

  • Czym byłby piernik lub keks bez ich dodatku? W wielu ciastach są nieodzownym dodatkiem. 

Zobacz także
Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Jak wybrać dobre i słodkie śliwki na powidła? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Ewa Wachowicz przedstawia przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon

Ewa Wachowicz przedstawia jesienny przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon

Jak suszyć śliwki w piekarniku? 

Do ususzenia śliwek wystarczy zwykły piekarnik. Jeżeli macie specjalistyczną suszarkę, również możecie ją wykorzystać. Domowa produkcja suszonych śliwek składa się z czterech etapów: mycia, blanszowania, drylowania i suszenia. 

  1. Śliwki umyjcie, usuńcie ich ogonki i zalejcie wrzącą wodą. Po minucie takie gorącej kąpieli, zahartujcie je w zimnej wodzie. 

  1. Przekrójcie każdy owoc na pół i usuńcie z niego pestkę. 

  1. Piekarnik nagrzejcie do 40-50 stopni Celsjusza i wstawcie do niego blachę z ułożonymi na niej śliwkami. Drzwiczki piekarnika pozostawcie lekko uchylone. 

  1. Po czterech godzinach zwiększcie temperaturę do 50-60 stopni. Śliwki powinny suszyć się około 24 godzin. Możecie robić to na raty, wówczas będziecie mieć pewność, że owoce nie wyschną za bardzo, a ich skórka nie popęka. 

  1. Co jakiś czas przemieszajcie owoce, w ten sposób równomiernie się ususzą. 

  1. Przed ostatecznym wyciągnięciem sprawdźcie, czy nie są jeszcze zbyt wilgotne. Jeżeli tak, zostawcie je w piekarniku odrobinę dłużej. 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Własne
Newsy
Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia? Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy. Czy śliwki można jeść na czczo?  Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku. Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. Jakie śniadanie jest zdrowe? Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii. Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa. Śniadaniowe produkty zbożowe Wybierajcie pieczywo pełnoziarniste, płatki...

jakie przyprawy do bigosu
Flickr
Newsy
Jakie przyprawy najbardziej pasują do bigosu? Dodajcie te, a zyska niesamowity smak
Dobry bigos wymaga użycia właściwych przypraw w odpowiednich proporcjach. Wiecie, jakie sprawdzają się najlepiej?

Bigos to danie kultowe, którego nie może dziś zabraknąć podczas rodzinnych spotkań! Ale nie zawsze tak było. Trudno nazwać bigos szczególnie wykwintnym jedzeniem, ale w dawnych czasach nie wszyscy mogli sobie na niego pozwolić. Wynika to głównie z dużej zawartości mięsa, które dawniej było bardzo drogie. Bigos był daniem myśliwych, którzy gotowali w dużym garnku mięso upolowanych zwierząt z dodatkiem kapusty, zebranych grzybów, owoców i przypraw. Dziś na szczęście mięso nie jest już takim rarytasem i jedyne co może zniechęcić do ugotowania bigosu, to długi czas przygotowania. Aby wyszedł idealny, czyli nie za kwaśny i nie za słodki , ważny jest umiar w doprawianiu i oczywiście użycie odpowiednich przypraw. Sprawdźcie, które z nich są najlepsze do bigosu! Jakie przyprawy należy dodać do bigosu? Cały smak bigosu tkwi w kapuście oraz odpowiednich przyprawach! To dzięki nim potrawa zyskuje tak głęboki smak i aromat. Gdy będziecie gotowali bigos na święta, dodajcie do niego poniższe przyprawy – gwarantujemy, że wyjdzie fenomenalny! Przyprawy do bigosu: Majeranek Tymianek Ziele angielskie Liście laurowe Pieprz ziarnisty Suszone śliwki Rodzynki Goździki Papryka słodka czerwona Kminek Cukier Czerwone wino Owoce jałowca Jabłka Suszone grzyby Koncentrat pomidorowy Jak doprawiać bigos? Najważniejszy jest umiar . Jeżeli zdecydujecie się na wiele przypraw, to używajcie ich oszczędnie! W tym przypadku znacznie łatwiej jest dodać niż odjąć , więc lepiej doprawiać po trochu i próbować, niż zepsuć danie zbyt dużą ilością kminku albo pieprzu. Uważajcie szczególnie na sól . Bigos przygotowuje się z dużą ilością wędlin, takich jak boczek czy kiełbasa. Są one bardzo słone, dlatego bigos należy solić...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

Jak suszyć grzyby? 1 błąd i szybko spleśnieją
AdobeStock
Newsy
Jak suszyć grzyby we właściwy sposób? 1 błąd i szybko spleśnieją
W polskich lasach mamy obecnie prawdziwe zatrzęsienie grzybów. Zostały wam leśne grzyby i planujecie je wysuszyć? Dowiedzcie się, jak prawidłowo to zrobić. Jeden błąd i będą do niczego.

Jesień to prawdziwy raj dla zbieraczy grzybów . W wielu polskich domach przygotowuje się obecnie grzyby marynowane w occie lub inne typowo jesienne dania, takie jak np. grzyby smażone z cebulką . Świetną propozycją na chłodne jesienne wieczory jest zupa krem z grzybów lub aromatyczne risotto z leśnymi grzybkami . Jeśli zostały wam grzyby, z którymi nie bardzo wiecie, co zrobić, możecie je zasuszyć, aby móc później dodawać je do sosów, zup lub mięs. Jak to zrobić prawidłowo? Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów jest bardzo łatwe. Pamiętajcie jednak o dwóch ważnych zasadach Dzięki nim wasze grzyby nie spleśnieją. Oto one: Grzyby najpierw oczyszczamy. Pod żadnym pozorem jednak ich nie myjcie! Wystarczy, że użyjecie wilgotnego pędzelka, którym starannie oczyścicie grzyby z zabrudzeń takich jak piasek, igły czy liście. Pamiętajcie, by nie przeznaczać do suszenia grzybów nadgryzionych przez zwierzęta lub co gorsza – z robakami. Grzyby powinny być zdrowe i pozbawione uszkodzeń. Nadpsute grzyby, nawet po wysuszeniu nie będą nadawały się do jedzenia – co więcej – ich zjedzenie może wam nawet zaszkodzić. Kroimy grzyby na plastry lub kawałki. Odkrójcie trzonki od kapeluszy, a większe trzonki przekrójcie na pół i zostawcie do suszenia. Grzyby można suszyć na kilka sposobów:  w suszarce do żywności w piekarniku na nitce, np. nad kuchenką W jakiej temperaturze suszyć grzyby? 1 błąd i spleśnieją Najważniejszą kwestią o jakiej należy pamiętać podczas suszenia grzybów jest jednak temperatura, w jakiej będziemy to robić. Gdy grzyby są suszone w nieodpowiedniej temperaturze mogą zepsuć się i spleśnieć. Grunt to powolne suszenie w temperaturze 40-50°C. Jeśli zdecydujecie się na...