jak pozbyć się zapachu czosnku
AdobeStock
Newsy

Jak usunąć zapach czosnku z dłoni? To proste. Wystarczy odrobina...

Lubicie czosnek, ale nie możecie znieść zapachu, który zostawia na rękach? Jeżeli zapomnieliście użyć rękawiczek, to jednym prostym sposobem możecie szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni.
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Czosnek zdecydowanie nadaje wielu potrawom charakteru. Są znacznie głębsze w smaku i bardziej aromatyczne. Można wykorzystać czosnek granulowany, jednak najlepszy jest oczywiście świeży, wyciskany przez praskę. Niestety, przyrządzanie potraw z wykorzystaniem świeżego czosnku ma dużą wadę – bardzo ciężko jest później umyć ręce! Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni? Podpowiadamy!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Aromatyczny czosnek

Bardzo zdrowy czosnek jest dość ciekawym warzywem. Podobnie jak cebula sprawia, że potrawy są znacznie smaczniejsze – lekko ostry posmak i mocny aromat polepszają smak różnych dań. Ale paradoksalnie zapach samego czosnku jest dość nieprzyjemny, nie mówiąc już o oddechu osoby, która go zje! Wszystko przez fakt, że zjedzenie czosnku powoduje iż organizm człowieka zaczyna wydzielać allicynę, związek siarki. Ta bardzo szybko rozkłada się w organizmie i przekształca się w inne substancje, które powodują mieszanie się bakterii z potem, w wyniku czego ciało zaczyna wydzielać niezbyt przyjemny zapach.

Mimo to warto regularnie jeść czosnek, zwłaszcza w okresie zimowym. Warzywo to zawiera bowiem bardzo wiele witamin odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji – w końcu nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu! Czosnek może między innymi:

  • Zmniejszyć ciśnienie krwi
  • Obniżyć poziom cholesterolu
  • Wzmocnić odporność
  • Zapobiec zawałom serca

Jak pozbyć się zapachu czosnku?

Jakkolwiek czosnek nie byłby smaczny i zdrowy, to nie można powiedzieć, żeby jego zapach był szczególnie przyjemny dla nosa. Jeżeli gołymi rękami obieraliście czosnek, to pewnie wiecie, jak trudno jest usunąć charakterystyczny aromat z dłoni. Na szczęście jest na to bardzo prosty sposób! Wystarczy wziąć plasterek świeżej cytryny i potrzeć nim dłonie – kwas skutecznie wyczyści skórę z czosnku. Później należy umyć ręce mydłem i gotowe.

Komentarze
szkodniki w kuchni
AdobeStock
Newsy Jak prawidłowo przechowywać mąkę, żeby nie zaatakowały jej szkodniki? Pod żadnym pozorem nie róbcie jednej rzeczy
Owady w kuchni mogą skutecznie spędzić sen z powiek! Aby uniknąć pojawienia się tych niechcianych lokatorów w domu, postępujcie według kilku zasad.
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Niechciani lokatorzy w kuchni to prawdziwa zmora. Biorą się nie wiadomo skąd i w najmniej spodziewanym momencie. Owady zwabione zapachem jedzenia wchodzą do mieszkań przez okna, kratki wentylacyjne i różne, najmniejsze nawet szczeliny. Z łatwością przegryzają opakowania produktów i ochoczo wyjadają zapasy ryżu, mąki, a nawet herbaty! Jakie szkodniki można znaleźć w kuchni? W Polsce owadami najczęściej spotykanymi w kuchniach mieszkań i domów, jest kilka popularnych gatunków: Omacnica spichrzanka – znana lepiej jako mól spożywczy. Zwykle przynosi się je do domu ze sklepu w opakowaniach z ryżem, mąką i innymi suchymi produktami. O ich obecności świadczą małe ćmy wylatujące z szafek oraz charakterystyczne nitki i grudki w opakowaniach. Warto spojrzeć w górę – larwy moli chętnie spacerują po sufitach. Żywiak chlebowiec – to malutkie, mierzące pół centymetra brązowe żuczki. Uwielbiają wyjadać chleb, herbatę, przyprawy, a nawet suszone grzyby! Nie pogardzą też książkami. Karaczan prusak – wyjątkowo nieprzyjemny lokator, nazywany potocznie karaluchem (choć karaluchy wyglądają inaczej niż prusaki i są od nich o wiele większe). Trudno się go pozbyć – prusaki są nocnymi owadami i w ciągu dnia się chowają przed ludźmi, dlatego jeśli zobaczyliście jakiegoś w środku dnia to możecie być pewni, że prusaki opanowały już wasz dom. Rozmnażają się niezwykle szybko, a spotkanie jednego za dnia oznacza, że jest ich już bardzo dużo. Jak chronić żywność przed szkodnikami? By mieć pewność, że do waszego jedzenia nie dostaną się mole i inne owady, postępujcie według tych wskazówek: Nie kupujcie ryżu, kaszy czy makaronu w dużych ilościach, których nie jesteście w stanie szybko wykorzystać Zużywajcie suchą żywność na bieżąco Regularnie...

Przeczytaj