jak pozbyć się zapachu czosnku
AdobeStock
Newsy

Jak usunąć zapach czosnku z dłoni? To proste. Wystarczy odrobina...

Lubicie czosnek, ale nie możecie znieść zapachu, który zostawia na rękach? Jeżeli zapomnieliście użyć rękawiczek, to jednym prostym sposobem możecie szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni.

Czosnek zdecydowanie nadaje wielu potrawom charakteru. Są znacznie głębsze w smaku i bardziej aromatyczne. Można wykorzystać czosnek granulowany, jednak najlepszy jest oczywiście świeży, wyciskany przez praskę. Niestety, przyrządzanie potraw z wykorzystaniem świeżego czosnku ma dużą wadę – bardzo ciężko jest później umyć ręce! Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni? Podpowiadamy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Aromatyczny czosnek

Bardzo zdrowy czosnek jest dość ciekawym warzywem. Podobnie jak cebula sprawia, że potrawy są znacznie smaczniejsze – lekko ostry posmak i mocny aromat polepszają smak różnych dań. Ale paradoksalnie zapach samego czosnku jest dość nieprzyjemny, nie mówiąc już o oddechu osoby, która go zje! Wszystko przez fakt, że zjedzenie czosnku powoduje iż organizm człowieka zaczyna wydzielać allicynę, związek siarki. Ta bardzo szybko rozkłada się w organizmie i przekształca się w inne substancje, które powodują mieszanie się bakterii z potem, w wyniku czego ciało zaczyna wydzielać niezbyt przyjemny zapach.

Mimo to warto regularnie jeść czosnek, zwłaszcza w okresie zimowym. Warzywo to zawiera bowiem bardzo wiele witamin odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji – w końcu nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu! Czosnek może między innymi:

  • Zmniejszyć ciśnienie krwi
  • Obniżyć poziom cholesterolu
  • Wzmocnić odporność
  • Zapobiec zawałom serca

Jak pozbyć się zapachu czosnku?

Jakkolwiek czosnek nie byłby smaczny i zdrowy, to nie można powiedzieć, żeby jego zapach był szczególnie przyjemny dla nosa. Jeżeli gołymi rękami obieraliście czosnek, to pewnie wiecie, jak trudno jest usunąć charakterystyczny aromat z dłoni. Na szczęście jest na to bardzo prosty sposób! Wystarczy wziąć plasterek świeżej cytryny i potrzeć nim dłonie – kwas skutecznie wyczyści skórę z czosnku. Później należy umyć ręce mydłem i gotowe.

Czosnek
Pixabay/Anrita1705
Newsy
W ten sposób obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund. Już nigdy nie zrobicie tego inaczej
Poznajcie ten fantastyczny sposób na obieranie czosnku. Łatwiej się nie da!

Wyobrażacie sobie gotowanie bez czosnku? To kultowa roślina, która nadaje głębi i aromatu wielu potrawom. Pewnie przygotowujecie czasem pieczywo czosnkowe, dodajecie czosnek do sosu na spaghetti, do dressingu do sałatek i zup. W tym okresie czosnek jest szczególnie popularny do dań z grilla. Idealnie nadaje się jako składnik marynat do mięs , element sosu czosnkowego, a na jego bazie można zrobić też pyszne masło czosnkowe do grzanek z grilla lub pieczonych ziemniaków . Właściwości czosnku Wszyscy wiedzą, że czosnek jest zdrowy i pomaga w przeziębieniach i infekcjach. Jakie jeszcze są właściwości czosnku? Działa przeciwzapalnie Może przyczyniać się do spadku stężenia cholesterolu Pomaga obniżać ciśnienie krwi Jest dobrą przyprawą i dzięki temu pomaga ograniczać sól w diecie Pomaga pozbyć się objawów menopauzy Wspomaga regenerację wątroby Niewątpliwa wada czosnku Wydaje się, że czosnek ma same zalety. Czy faktycznie tak jest ? Jest smaczny, zdrowy i tani. Ma jednak jedną wadę, przez którą niektórzy wręcz unikają stosowania czosnku w kuchni… Trudno się go obiera. Jest to pracochłonne i ciężko później domyć ręce z zapachu czosnku. To znajomy problem? Mamy dla was niesamowite rozwiązanie. Szybka metoda na obranie czosnku Dzięki tej szybkiej metodzie obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund, nawet go nie dotykając. Potrzebujecie tylko główki czosnku i … szklanego słoika. Postępujcie zgodnie z tymi zasadami: Weźcie główkę czosnku i podzielcie go na ząbki. Włóżcie ząbki czosnku do słoika. Potrząsajcie słoikiem energicznie przez kilka sekund. Wysypcie ząbki ze słoika. Oddzielcie skorupki od ząbków czosnku. Gotowe! Ta metoda najlepiej sprawdzi się w przypadku już dość suchego...

dlaczego czosnek śmierdzi
AdobeStock
Newsy
Dlaczego surowy czosnek nie powinien mieć styczności z metalem? Lepiej to przeczytajcie
Lepiej nie krójcie czosnku metalowym nożem – przeczytajcie dlaczego!

Czosnek to warzywo, które jest niezbędne podczas przygotowywania wielu dań. Nadaje im niesamowitej głębi i aromatu. Czasami, gdy danie wydaje się mdłe, wystarczy dodać do niego czosnek i gotowe! Co prawda, nie wszyscy za nim przepadają – głównie ze względu na bardzo silny zapach, który zostaje na rękach oraz nieprzyjemny oddech. Kluczem do tego, by dania z czosnkiem wyszły smaczne, jest jego odpowiednie przygotowanie. Dowiedzcie się, jak należy to robić prawidłowo! Właściwości czosnku Poza tym, że czosnek nadaje potrawom doskonały smak, ma on oczywiście także szereg innych właściwości: Pomaga zwalczyć infekcje i działa jak naturalny antybiotyk, a przy tym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej organizmu; Obniża ciśnienie krwi; Może pomóc w walce z pasożytami; Wspomaga odchudzanie; Działa przeciwzakrzepowo i tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru; Zawiera dużo przeciwutleniaczy i tym samym spowalnia starzenie się organizmu; Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory – zwłaszcza raka żołądka, którego często wywołuje bytująca w tym organie bakteria Helicobacter pyroli. Dlaczego czosnek brzydko pachnie? Potrawy z dodatkiem czosnku smakują fantastycznie. Trzeba się jednak zgodzić, że sam czosnek ma dość nieprzyjemny i niezwykle intensywny zapach. Odpowiedzialna jest za to allicyna, substancja zawarta w tym warzywie. To właśnie jej czosnek zawdzięcza doskonałe właściwości lecznicze i niezbyt ciekawy aromat. Ale czy wiedzieliście, że możecie mieć wpływ na intensywność tego zapachu? Na pewno nie słyszeliście o tym wcześniej! Otóż w wyniku kontaktu z metalem, allicyna zaczyna wchodzić w reakcję z metalami. To sprawia, że czosnek pachnie dużo mocniej, a jego zapach jest tak trudny do usunięcia. Do tego wówczas zaczyna on tracić swoje zdrowotne...

Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie
AdobeStock
Newsy
Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie
To świetny sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust. Spróbujcie!

Czosnek jest pysznym składnikiem, który poprawia smak niemal każdego dania. Dodatkowo jest też tani i niezwykle zdrowy. Czosnek ma mimo wszystko jedną wadę. Ma bardzo ostry smak i zapach, który utrzymuje się dość długo po zjedzeniu dania z czosnkiem. W praktyce nie jest polecane więc jedzenie dań z czosnkiem rano, przed wizytą w pracy lub ogólnie w trakcie interakcji społecznych. Ciekawostką jest, że królowa Elżbieta II nie pozwala, żeby w trakcie bankietów lub innych uroczystości kucharze stosowali tę przyprawę . Ma to zapobiec niekomfortowym sytuacjom. Jak zminimalizować czosnkowy oddech? Kochacie czosnek i nie chcecie rezygnować z niego z tego błahego powodu? Mamy dla was świetną wskazówkę. Wystarczy, że do potrawy zawierającej czosnek dodacie też jedno warzywo, które świetnie maskuje przykry zapach czosnku. Tanie warzywo, które odświeża oddech Chodzi o natkę pietruszki. Posypcie nią danie, które zawiera czosnek, na przykład makaron lub zupę z dodatkiem czosnku , a mniej będzie doskwierał wam przykry zapach po spożyciu danego dania. Natka pietruszki ma właściwości odświeżające oddech. Żucie liści pietruszki poleca się palaczom by zmniejszyć charakterystyczny zapach i smak pozostający w buzi po paleniu, ale może też wspomóc przy czosnkowym oddechu. Właściwości natki pietruszki Zwiększenie spożycia natki pietruszki ma też inne korzyści. Niewiele osób wie, że to warzywo o ogromnej zawartości witaminy C . Ma jej więcej niż pomidory, cytryna, a nawet papryka! Warto ja jeść z kilku powodów: Jest nieocenionym źródłem żelaza, które odpowiada za transport tlenu we krwi Pietruszka ma dużo wapnia, który wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie Jest bardzo niskokaloryczna, a jednocześnie ma dużo składników odżywczych, jest...

jak pozbyc sie zapachu cebuli
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli? Oto sekretne triki kucharzy, które zawsze działają
W trakcie gotowania cały dom pachnie cebulą? Dzięki prostym trikom łatwo można temu zaradzić!

Cebula jest warzywem o charakterystycznym, ostrym smaku i zapachu. Dzięki temu nadaje wyjątkowego aromatu wielu potrawom, dlatego tak często dodaje się ją do różnych dań. Niestety, stosowanie cebuli ma jeden, ogromny minus – jej zapach jest strasznie nieprzyjemny! Nie dość, że cebula działa drażniąco na oczy i po jej przekrojeniu od razu zaczyna się „płakać”, to jej zapach nie należy do najprzyjemniejszych. A co dopiero, gdy czeka was obranie i poszatkowanie kilku cebul! Raczej nikt nie ma ochoty przebywać w pomieszczeniu, które już od progu wita ostrym zapachem cebuli. Na szczęście szefowie kuchni mają kilka złotych rad na to, jak zapobiec wydzielaniu się specyficznego aromatu cebuli oraz jak usunąć go z pomieszczeń. Zimna woda z cebulą Zapach krojonej cebuli jest dla was nie do wytrzymania? Jeżeli się wam nie spieszy, to obraną cebulę włóżcie do miski z zimną wodą i zostawcie na około 10 minut. Związki siarki wydzielane przez cebulę są neutralizowane w wodzie – dlatego w trakcie gotowania po chwili nieprzyjemny zapach tego warzywa znika. Z tego powodu prostym trikiem jest zanurzenie po prostu cebuli w wodzie zanim się ją pokroi. Zamiast wody można też użyć soku z cytryny albo octu, co nada cebuli ciekawego smaku. Sól Kolejny trik dla cierpliwych. Kwadrans przed rozpoczęciem krojenia obtoczcie obraną cebulę w soli i odstawcie. Dzięki temu jej ostry zapach będzie zdecydowanie mniej intensywny, a najważniejsze jest to, że posolona cebula nie będzie drażnić oczu! Pamiętajcie oczywiście o tym, by zetrzeć sól z cebuli przed jej obróbką. Okap Okap nad kuchnią przydaje się nie tylko podczas gotowania! Warto go włączyć także wtedy, gdy kroicie dużo cebuli. Wyciągnie zapach z pomieszczenia i o wiele szybciej się go pozbędziecie. Oczywiście nie zapomnijcie o okapie również podczas smażenia,...