Jak usunąć plamy z truskawek? Sprawdzona metoda babci
Adobe Stock
Newsy

Jak usunąć plamy z truskawek? Sprawdzona metoda babci

Plamy z truskawek i innych barwiących ciemniejszych owoców są zmorą w życiu wielu pań domu. Sprawdź, jak je łatwo usunąć.
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 30, 2021

Plamy z truskawek, czerwonego wina czy sosu sojowego należą do tych wyjątkowo ciężkich do wywabienia. Przed nadejściem truskawkowego sezonu, warto zaopatrzyć się w wiedzę, jak usunąć oporne plamy po truskawkach i letnich obiadach – zwłaszcza u dzieci, domowników najbardziej podatnych na zabrudzenia…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Usuwanie plam z truskawek

Najskuteczniejsze metody usuwania plam skrywają nie producenci detergentów, ale tradycje i patenty przekazywane z pokolenia na pokolenie przez mamy i babcie. Naturalne, mało inwazyjne metody często okazują się być znacznie bardziej skuteczne niż te chemiczne, które znajdziecie w supermarketach. Jak skutecznie usunąć plamy z truskawek?

  • Zdejmijcie pobrudzoną odzież i polejcie plamę wrzącą wodą. Większość czerwonego koloru powinna odpuścić, ale aby usunąć go w całości, wrzućcie ubranie do pralki na standardowy tryb. Metoda ta zadziała jednak tylko, jeśli plama jest świeża.
  • Co jeśli plama ma już co najmniej kilka godzin, a nawet więcej? Konieczne będą bardziej zdecydowane metody: pranie w gorącej wodzie z dodatkiem octu. Dzięki kwasom zawartym w occie, woda szybko się zmiękcza, co wspomaga pranie i przyspiesza wywabianie plam. 
  • Zabrudzenie można także zalać zimną wodą, a następnie odsączyć ją w ściereczkę lub ręcznik papierowy. Na plamę następnie należy nanieść miksturę opartą na kilku łyżeczkach octu winnego oraz proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej). Powstałą papkę pozostawcie na 15 minut, a następnie wrzućcie do pralki. 

Inne oporne zabrudzenia ubrań

Do czego jeszcze można zastosować powyższe sposoby? Mogą sobie poradzić także z plamami po:

  • kawie
  • czekoladzie
  • sosie sojowym
  • czerwonym winie
  • jagodach
  • sokach z ciemnych owoców

Czytaj też:

Komentarze