Przerażona kobieta plama z czerwonego wina
Kim Schneider, Studio Africa/Adobe Stock
Newsy

Jak usunąć plamy z czerwonego wina? Oto kilka przydatnych sztuczek. Ale pamiętajcie – musicie się pospieszyć!

Wylane wino na obrusie w czasie ważnego przyjęcia? Plama na nowej koszuli? Wystarczy kilka trików i takie sytuacje przestaną być dla was wyzwaniem.

Coraz chętniej podajemy do stołu czerwone wino.  Słodkie, półsłodkie, wytrawne czy półwytrawne trunki pomagają nam w trawieniu pokarmów, zaostrzają apetyt, a co chyba najważniejsze – znacznie poprawiają humory wszystkim biesiadnikom…

Kiedy przy stole atmosfera już się rozluźni, łatwo o niespodziewane i nieprzyjemne wypadki z rozlanym alkoholem. Czerwone wino jest potencjalnym sprawcą największych szkód w naszej jadalni, dlatego na nim się dzisiaj skupimy. Co zrobić, by zminimalizować skutki naszych „małych awarii” z winem w roli głównej?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie panikujmy!

Przede wszystkim powinniśmy zastosować się do jednej zasady – o sukcesie naszej akcji ratunkowej decyduje szybkość działania. Jeżeli szybko ściągniemy zaplamiony obrus czy koszulę do zaprania, możemy liczyć na powodzenie. Jeśli tylko pozwolimy plamom na zaschnięcie, sytuacja nieco się skomplikuje.

Przyjmijmy zatem, że udało się nam w miarę szybko wynegocjować od poszkodowanego biesiadnika ściągnięcie koszuli. Podczas gdy opisywany delikwent przesiaduje już w rezerwowej koszulce naszego męża albo syna, działajmy z wykorzystaniem opisywanych poniżej kilku rad.

Sposoby na plamy z czerwonego wina

  • Pierwszym rozwiązaniem w wypadku zaplamienia białych tkanin jest oczywiście użycie odplamiacza lub też wybielacza. Zaplamioną część naszego materiału należy moczyć w tym specyfiku przez ok. 10 min.
  • Często w sytuacjach podbramkowych bywa jednak tak, że o odplamiaczu akurat możemy jedynie pomarzyć  –  wtedy musimy radzić sobie sposobami alternatywnimi. Pierwszym z nich jest mieszanka wody utlenionej z płynem do prania (ewentualnie proszkiem).  Sporządzamy miksturę z tych dwóch składników i energicznie pocieramy zaplamiony fragment materiału. Powinno pomóc!
    Taki sposób będzie dobry przede wszystkim dla tkanin o jasnym kolorze.
  • Dla plam na ciemniejszych koszulach lub obrusach wyjściem jest także potraktowanie ich octem. Tak, ocet to naturalny środek piorący. Polewamy więc octem feralne miejsce, a następnie wcieramy w nie dynamicznie środek piorący.
  • Pamiętajmy, że po zastosowaniu tych wszystkich trików, koniecznie trzeba włożyć nasze zaplamione tkaniny do pralki. Gruntowne pranie po wstępnym zapraniu plam jest nieodzowne.
  • A co jeśli nie dysponujemy żadnym z dostępnych środków? Wtedy możemy starać choć trochę zmniejszyć „rozmiary klęski”. Jeżeli zaplamiliśmy czerwonym winem nasz ulubiony obrus, warto przepłukać go na szybko przynajmniej bardzo gorącą wodą. Uważajmy, by nie uszkodzić jednak cennych tkanin.

Źródło: mashed.com

Jak usunąć plamy z jedzenia ze świątecznego obrusu? Zróbcie tak, a będzie jak nowy
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć plamy z jedzenia ze świątecznego obrusu? Zróbcie tak, a będzie jak nowy
Plamy na obrusie po świętach to jeszcze nie powód do paniki! Możecie łatwo je usunąć domowymi sposobami.

Powiedzmy sobie szczerze – ubrudzenie obrusu podczas świąt jest nieuniknione. Zresztą właśnie do tego on służy! Lepiej jest czyścić poplamiony obrus niż szorować o wiele cenniejszy, drewniany stół. Ale kto próbował zmierzyć się z trudnymi plamami z wina albo kawy ten dobrze wie, że ich usunięcie nie jest wcale takie proste. Poniżej podajemy wam garść porad, które pomogą wam szybciej i łatwiej pozbyć się trudnych plam z obrusu. Plamy z czerwonego wina Wino do obiadu świetnie smakuje i poprawia trawienie. Niestety, rozlane czerwone wino może na zawsze zniszczyć obrus, jeżeli szybko nie zabierzecie się za usuwanie plamy! Sprawdźcie, jak można sobie z tym poradzić. Alkohol Alkohol zwalczaj… alkoholem! Ta zasada przydaje się nie tylko wtedy, gdy dokucza wam „syndrom dnia poprzedniego”, ale również wówczas, gdy poplamicie obrus czerwonym winem. Wystarczy polać plamę szampanem albo białym winem, później zamoczyć obrus w zimnej wodzie i wyprać w pralce. Sól Jeden z najlepiej znanych sposobów. Gdy na obrus wyleje się czerwone wino, natychmiast posypcie ją dużą ilością soli i zostawcie na dłuższą chwilę, aż sól wchłonie całą wilgoć. Później, podobnie jak w przypadku użycia alkoholu, zamoczcie obrus w zimnej wodzie i wypierzcie. Plamy z kawy i herbaty - jak usunąć? Plamy z rozlanej kawy i herbaty są szczególnie uciążliwe. Najlepiej usuwać je wtedy, gdy są jeszcze świeże, ponieważ im dłużej plama zostanie na obrusie, tym większe jest prawdopodobieństwo, że już nigdy się jej nie pozbędziecie! Sprawdźcie, jak sobie z nimi poradzić: Ocet Kwas zawarty w occie świetnie poradzi sobie z trudnymi plamami. Pamiętajcie tylko o tym, by odpowiednio go rozcieńczyć – w przeciwnym razie zniszczycie tkaninę! Najlepiej użyjcie go w proporcji 1...

Jak usunąć plamy z czerwonego barszczu na obrusie po świętach?
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć plamy z czerwonego barszczu na obrusie? Wykorzystajcie tę przyprawę
Zabrudziliście świąteczny obrus czerwonym barszczem? Sprawdźcie, jak możecie go uratować.

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez czerwonego barszczu. Zupa ta jest nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu. Niestety, jej wyrazisty czerwony kolor jest też silnym środkiem barwiącym tkaniny. Jeśli w chwili nieuwagi zabrudziliście obrus czerwonym barszczem i zapomnieliście go zaprać, a plama już zaschła, sprawdźcie jak możecie ją wywabić. To naprawdę proste. Jak usunąć plamy z czerwonego barszczu na obrusie? Jak w przypadku prawie wszystkich plam, szybkie działanie daje największą szansę na sukces. Trudno sobie jednak nawet wyobrazić zamęt, jaki by powstał, gdybyście po zaplamieniu obrusu, chcieli zdjąć całą świąteczną zastawę, aby pozbyć się z niego plam. Zazwyczaj sięgamy więc w takich sytuacjach po środki doraźne, na przykład po chusteczkę. Co jeszcze możemy zrobić? Ręcznik papierowy lub kromka białego chleba Wystarczy, że weźmiecie biały ręcznik papierowy lub kromkę białego chleba i przyłożycie ją do plamy, aby wchłonęła jak najwięcej płynu. Następnie należy pokryć poplamiony burakami obszar zimną wodą, aby choć częściowo wypłukać barwnik. Później - już po zdjęciu ze stołu obrusu - wystarczy na zaplamione miejsce nałożyć trochę mocnego detergentu, który zawiera wystarczającą ilość enzymów usuwających plamy, po czym uprać obrus w pralce. Sól kuchenna Jeżeli wasz barszcz rozleje się na biały obrus, warto jak najszybciej posypać plamę solą kuchenną i pozostawić na kwadrans. Jeśli jednak tego od razu nie zrobicie, i tak warto posypać plamę solą (sól kuchenna pochłonie czerwony płyn) i powtarzać tę czynność kilka razy wymieniając sól na świeżą, a następnie zanurzyć obrus w zimnej wodzie na ok. 2-3 godziny, po czym wyprać go w pralce, stosując preparat zawierający...

Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy
Kaczka po staropolsku. Soczyste, kruche mięso i farsz, który pokochasz. Cały sekret tkwi w...
Kiedyś gęsi, indyki i kaczki były stałym elementem krajobrazu polskiej wsi. Dzisiaj trudniej o taki widok. Kaczka jest jednak dostępna w sklepie i warto przygotować ją na jakąś ważną uroczystość.

Mięso kaczki nie gości zbyt często na naszych stołach. A szkoda. To fakt, jest dość ciężkostrawna i tłusta, ale jej smak rekompensuje w pełni te wady. Nie jemy przecież kaczego mięsa co tydzień. Ponadto, można zbalansować nieco tłusty smak kaczki przez przygotowanie mięsnego farszu. Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Upieczmy więc ją w całości i przygotujmy do niej ciekawe wypełnienie z innych gatunków mięsa. Szlachetne dodatki, takie jak mocne wino, podkreślą jej smak i sprawią, że tak upieczony drób uświetni ważne przyjęcie okolicznościowe w waszym domu. Kaczka to dobry wybór W naszych marketach nietrudno obecnie o tuszkę kaczki. Do niedawna jej zakup wiązałby się z ryzykiem – mała ilość tego rodzaju drobiu na rynku robiła swoje. Obecnie polscy producenci stawiają na różnego rodzaju drób. Oprócz kaczek, polskie przedsiębiorstwa przodują także w hodowli gęsi. Co to dla nas oznacza? Produkt jest bezpieczny i zwykle dobrej jakości. Do naszego przepisu, oprócz rzecz jasna kaczki, będziemy potrzebowali jeszcze dwóch gatunków mięsa – po pierwsze łopatki wieprzowej, a po drugie wątróbek drobiowych. Najlepszym wyborem byłyby wątróbki kacze, ale łatwiej będzie nam o te kurze. Nie wpłynie to znacząco na smak potrawy. Oprócz mięs, kluczowym składnikiem będzie mocne, czerwone wino o wyrazistym smaku. Warto sięgnąć po porto. Portugalski trunek nie należy jednak do najtańszych, dlatego możemy śmiało wybrać także jakiś tańszy zamiennik. A teraz przejdźmy już do naszego przepisu na faszerowaną kaczkę po staropolsku. Składniki: 1 kaczka (najlepiej jeżeli kupimy od razu wyprawioną z kości sztukę, jeżeli nie, warto samemu spróbować luzować kaczkę) 40 dag łopatki...

Zupa serowa
olkaaa/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić obłędną zupę serową? To proste! Nie zgadniesz, co można do niej dodać! 
Macie ochotę na sycący, gorący i przede wszystkim smaczny obiad? Zupa serowa to doskonałe rozwiązanie. I wcale nie musi zrujnować waszego domowego budżetu!

Przychodzą takie momenty, gdy w naszym gotowaniu zaczyna rządzić rutyna. Wciąż te same obiady, wciąż te same zupy. Powtarzalność zaczyna nużyć nie tylko was, ale także waszych wygłodniałych domowników. Czas na zmianę tej nieprzyjemnej sytuacji. Rozwiązaniem może być ciekawe danie z jeszcze ciekawszymi składnikami. Takie, na które śmiało możecie sobie pozwolić. Do zrobienia tej zupy serowej śmiało można dodać serek topiony. Znacznie tańszy od tradycyjnego sera wcale nie musi zepsuć nam potrawy. Szybko zauważycie, że jest wręcz przeciwnie. Aksamitny serek sprawi, że nasza zupa będzie rozpływała się w ustach. Wspominaliśmy o jeszcze jednym składniku, który warto dodać do naszej zupy. Jest nim białe wytrawne wino. Tak, wiemy, że niektórzy z czytających ten przepis z rezygnacji zaczęli kiwać głowami. Spokojnie, do naszej zupy nie użyjemy wyszukanych trunków rodem z najlepszych francuskich winiarni. Wystarczy kieliszek białego wina, który został wam po jakiejś kolacji. Warto zaznaczyć, że białe wytrawne wino już dawno przestało być napojem niedostępnym dla Polaków. W tej chwili w popularnych marketach możemy dostać butelkę niezłego trunku w cenie oscylującej wokół 15 zł. A więc: wystarczy tylko chcieć! Przed wami przepis na rozpływającą się w ustach, gładką zupę serową: Składniki: 2 litry bulionu Ok. 30 dag serka topionego (wybierzcie ten o neutralnym smaku – śmietankowy) 3 średniej wielkości cebule Pół szklanki śmietanki 30% 4 łyżki masła Łyżeczka soli Pieprz Kurkuma Kieliszek białego wytrawnego wina Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulę na patelni na maśle. Przekładamy podsmażoną lekko cebulę do garnka i zalewamy winem. Zagotowujemy i doprowadzamy na średnim ogniu do wyparowania...