mycie owoców
AdobeStock
Newsy

Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw? Użyjcie tych składników i zróbcie tę 1 prostą rzecz

Owoce i warzywa są pełne pestycydów, których trzeba koniecznie się pozbyć przed spożyciem. Sama woda nie wystarczy, dlatego wykorzystajcie jeden z tych trzech sposobów.

Dziś każdy supermarket oferuje ogromny wybór owoców i warzyw, nawet z dalekich zakątków świata. Niestety, luksus jedzenia świeżej zieleniny przez cały rok ma swoją cenę.

Uprawy są psikane pestycydami i innymi środkami, które mają działanie owadobójcze i grzybobójcze, a także konserwujące – wszystko po to, by transportowane nawet z innych kontynentów owoce czy warzywa nie zepsuły się podczas transportu. Jak usunąć z nich pestycydy? Samo mycie po bieżącą wodą nie wystarczy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, by myć owoce i warzywa. Ich powierzchnia roi się od bakterii, które mogą wywoływać bardzo nieprzyjemne i niebezpieczne dla życia zatrucia pokarmowe. Do tych bakterii należą niesławne pałeczki E.coli, listeria i salmonella.

Dlatego koniecznie należy zawsze myć owoce i warzywa przed spożyciem. Dowiedzcie się, jak to zrobić skutecznie – wówczas będziecie mieć pewność, że są pozbawione bakterii i resztek pestycydów.

Zobacz także
Jak rozpoznać smaczne jabłka po ich kolorze? Ekspert zdradza tajemnicę

Jak rozpoznać smaczne jabłka po ich kolorze? Ekspert zdradza tajemnicę

Co oznaczają przebarwienia na skórkach jabłek? Czy powinno się je jeść?

Co oznaczają przebarwienia na skórkach jabłek? Czy jeść takie jabłka?

Mycie warzyw i owoców

To najlepszy sposób na umycie owoców z twardą skórką, takich jak jabłka czy gruszki. Wystarczy pod bieżącą wodą dokładnie wyszorować je za pomocą miękkiej szczotki. W ten sposób pozbędziecie się pestycydów, które czasami naprawdę mocno „trzymają” się skórki i samo opłukanie wodą nie wystarczy.

Słona woda

Twardsze owoce można wyczyścić za pomocą kąpieli solankowej. Do jednego litra wody należy wsypać 3 łyżki soli, wymieszać i włożyć do wody owoce na maksimum pół godziny. Po tym czasie należy dokładnie wypłukać je w wodzie z kranu i gotowe. Niestety, ten sposób nie sprawdzi się w przypadku delikatnych owoców jak truskawki czy maliny.

Płukanka kwasowo-zasadowa

Ten sposób jest szybki i sprawdzony. Najpierw do miski należy wlać wodę i ocet (w proporcjach pół szklanki octu na litr wody). Następnie wkłada się do niej owoce i pozostawia na dwie minuty, po czym wyciąga i opłukuje wodą kranową.

Później z miski należy wylać wodę z octem, wypłukać, wlać świeżą wodę i wsypać do niej sodę oczyszczoną (1 łyżka sody na 1 litr wody). Znów należy płukać owoce przez 2 minuty, umyć w wodzie z kranu i zostawić do wysuszenia.

Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Kupiliście za dużo truskawek? Dzięki paru sztuczkom i trikom przedłużycie ich świeżość nawet na kilka dni.

Jak właściwe postępować ze świeżymi truskawkami? Wydawałoby się, że to nie powinno nikomu przysparzać szczególnych problemów. Tymczasem zdarza się niekiedy, że zakupionych lub zerwanych truskawek po prostu nie sposób od razu „przejeść”. Co wtedy? Pierwszym, najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji wydaje się mrożenie. To jednak odpada, kiedy w zamrażarce nie ma zbyt dużo miejsca. Wtedy alternatywą jest odstawienie do lodówki. Jak przechowywać truskawki w lodówce? By zachować świeżość truskawek na dłużej, warto zacząć od przejrzenia owoców i oddzielenia od zdrowych truskawek tych zgniecionych, obitych i podgniłych. W takich truskawkach szybko pojawi się pleśń, która przejdzie szybko na pozostałe owoce. Do dłuższego przechowania nadadzą się tylko ładne okazy. Po dokonaniu przeglądu truskawek przełóżcie je z foliowego woreczka do przewiewnego pojemnika – najlepiej koszyczka lub drewnianej łubianki. Tak przebrane i przełożone do koszyczka lub na tackę wyścieloną papierem kuchennym truskawki można włożyć do lodówki – na najniższą półkę. Pamiętajcie o tym, by nie myć truskawek przed schowaniem do lodówki. To mogłoby przyspieszyć ich zepsucie. Jak przedłużyć świeżość truskawek za pomocą octu? Innym sposobem płukania truskawek przed wstawieniem ich do lodówki jest kąpiel octowa. To nie żarty – mieszanka octu i wody w proporcji 1:5 pozwoli na usunięcie z truskawek zarodników bakterii i pleśni. Potem wystarczy je opłukać w wodzie – smak octu nie przejdzie na owoce. Teraz przedstawimy wam w szczegółach, jak przeprowadzić od początku do końca proces „zakonserwowania” truskawek w occie: Do miski lub garnka wlejcie ok. 3 szklanki zimnej wody i pół szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego. Zanurzcie w mieszance truskawki z szypułkami. Zostawcie truskawki w octowej...

Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni
Owoce i warzywa są pryskane środkami, które mogą powodować podrażnienia i alergie. Dowiedzcie się, jak je usunąć.

Współcześnie przez cały rok można kupić w sklepach większość owoców i warzyw . Niestety, możliwość cieszenia się smakiem świeżych produktów ma swoją cenę. Sprzedawane w supermarketach owoce i warzywa są na plantacjach opryskiwane środkami mającymi chronić rośliny przed szkodnikami, chorobami grzybowymi i bakteriami. Część z nich da się usunąć myjąc warzywa i owoce samą wodą, jednak nie poradzi sobie ona ze wszystkimi pestycydami. Można je na szczęście usunąć stosując składniki znajdujące się w każdym domu. Jak umyć owoce i warzywa z chemikaliów? Do umycia warzyw i owoców można wykorzystać specjalistyczne płyny do czyszczenia, które są dość trudno dostępne i drogie. Zamiast tego, przygotujcie prostą mieszankę z octu i sody! Sprawdźcie, jak krok po kroku myć owoce i warzywa: Zacznijcie od umycia rąk mydłem. Następnie opłuczcie warzywa pod bieżącą wodą. Szpinak , sałatę , kalafiora , brokuły i inne, zielone warzywa, należy zanurzyć w wodzie na co najmniej dwie minuty i zamieszać. Pamiętajcie, by nigdy nie korzystać z mydła albo płynu do mycia naczyń, by umyć owoce i warzywa! Wyczyśćcie bardzo dokładnie zlew, w którym będziecie myli świeże produkty. Następnie do naczynia wlejcie litr wody oraz pół szklanki octu. Wymieszajcie i płuczcie w takim roztworze warzywa i owoce przez 2 minuty. Dzięki temu usuniecie z ich powierzchni takie bakterie jak salmonella, listeria i e.coli. W osobnym naczyniu w litrze wody rozpuśćcie 1 łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszajcie i po wypłukaniu owoców i warzyw z octu płuczcie je w takiej mieszance przez kolejne 2 minuty. Ten zabieg pozwoli usunąć pestycydy, co będzie nawet widać gołym okiem – woda stanie się mętna, a nawet lekko żółta! Na koniec wypłuczcie owoce i warzywa w czystej wodzie i osuszcie ręcznikami papierowymi....

Mycie ryby przed jedzeniem
Newsy
Myjecie ryby po wyjęciu z lodówki? To fatalny błąd. Skutki mogą być opłakane
Zawsze tak robicie? Mieliście szczęście, jeśli nic wam się nie stało, ale nie popełniajcie już tego błędu!

Chcąc zachować higienę w kuchni, myjecie pewnie dokładnie ręce przed rozpoczęciem gotowania, staracie się zachować czystą kuchnię i na pewno myjecie dokładnie naczynia, warzywa i owoce. To bardzo dobrze. Pamiętajcie tylko, żeby nie myć nigdy ryb! Przygotowanie ryb przed gotowaniem Ryby to szczególne produkty, które wymagają czasem więcej przygotowania i obróbki wstępnej. Jeśli macie całą rybę, musicie ją pewnie wypatroszyć i obrać z łusek. Niekiedy konieczne będzie też wyfiletowanie ryby przed dalszym gotowaniem. Do ryb w kuchni trzeba podchodzić z ostrożnością. To z jednej strony bardzo zdrowe produkty, których częste jedzenie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, ale z drugiej strony ich niewłaściwe przygotowanie może spowodować zatrucie i poważne konsekwencje. Mycie ryb po wyjęciu z lodówki Chcąc zadbać o higienę, myjecie rybę po wyjęciu z lodówki? Popełniacie błąd. Możecie osiągnąć efekt odwrotny do zamierzonego i zamiast pozbyć się niechcianych bakterii, rozprzestrzeniacie je! Dlaczego nie można myć ryb przed spożyciem? Nie powinno się myć ryb pod bieżącą wodą. Po pierwsze, taka czynność wcale nie pozwoli wam pozbyć się bakterii z mięsa ryb. Dzieje się wtedy wręcz coś odwrotnego! Wszystkie bakterie rozpryskują się po kuchni! Kropelki bieżącej wody zabierają bakterie z powierzchni ryby, ale mogą umieścić ją na przykład na blacie, stojącej obok, gotowej do podania sałatce, albo w wielu innych miejscach w kuchni. W ten sposób przenosicie bakterie w inne miejsca, które wcale nie będą poddane działaniu wysokiej temperatury.  Lepiej czasem, by potencjalne bakterie zostały na rybie, gdyż będzie ona pieczona, gotowana lub smażona, wszystkie bakterie wtedy też zginą. Jeśli dostaną się one przypadkiem podczas mycia na przykład na sałatkę, nie pozbędziecie...

Zakupy
Pexels/Oleg Magni
Newsy
Jak dezynfekować żywność po powrocie z zakupów? Są na to łatwe sposoby
Jak bezpiecznie zdezynfekować zakupy, by zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem? Zebraliśmy dla was garść porad!

Koronawirusem można się zarazić drogą kropelkową, czyli w sytuacji gdy cząsteczki wirusa trafią do waszych ust lub oczu. Z tego powodu zaleca się noszenie maseczek oraz częste mycie rąk, by nie doprowadzić do przeniesienia wirusa do ust np. poprzez dotykanie ich dłońmi. Koronawirus osiada na powierzchniach i może na nich przetrwać naprawdę długo! Dlatego jeśli chcecie jak najlepiej uchronić się przed zakażeniem, to warto dokładnie dezynfekować zakupy przynoszone ze sklepu – właśnie tam aż roi się od cząsteczek wirusa! Jak dezynfekować zakupy? Sposób dezynfekowania żywności zależy od jej rodzaju. Zupełnie inaczej postępuje się z opakowaniami z różnych materiałów i z żywnością sprzedawaną luzem – dotyczy to na przykład owoców i warzyw. Poniżej zebraliśmy dla was informacje dotyczące tego, jak bezpiecznie i skutecznie dezynfekować zakupy spożywcze! Owoce i warzywa Najbezpieczniej jest wyłożyć je na czystą ściereczkę lub blat i pozostawić na jedną dobę. Po tym czasie warzywa i owoce należy umyć i odstawić do lodówki. Pamiętajcie o tym, by zawsze myć ręce po kontakcie ze wszystkim, co przynosicie ze sklepu! Pieczywo Kupione w sklepie bułki i chleb wstawcie na 2-3 minuty do rozgrzanego do 65 stopni Celsjusza piekarnika. Taka temperatura wystarczy, by zneutralizować cząsteczki wirusa. Pakowane produkty Produkty sypkie, takie jak mąka, ryż czy makaron najlepiej po przyjściu ze sklepu od razu przesypać do szczelnych pojemników. Jeśli nie jest to możliwe, to odstawcie je na 24 godziny, tak samo jak owoce i warzywa. Możecie też spróbować przecierać opakowania roztworem wody ze spirytusem, ale uważajcie! Alkohol zadziała jak rozpuszczalnik i może zniszczyć napisy na opakowaniach, na przykład nadrukowaną datę przydatności do spożycia.